Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 10:01 1 215 14

Туризмът в протестна готовност

  • перки-
  • черно море-
  • протест

Българските туристически и рибарски сектори се обявиха категорично против ветрогенераторите в Черно море

Туризмът в протестна готовност - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Българските туристически и рибарски сектори се обявиха категорично против ветрогенераторите в Черно море.

"Сектор "Рибарство" не включва само риболовен фонд. България има много предприятия, които затварят кръга на производство - от водата до масата. Рибите най-вероятно ще изпаднат в стрес. Дълбочината, на която бяхме информирани, че ще бъдат изградени ветропарковете, е твърде близка. Най-вероятно ще трябва да плуваме по-далеч, да ходим пред румънския бряг, пред Грузия, Украйна, за да ловим риби, които да доставяме. Хората са потънали в заеми, за да изплащат кораби, фабрики, а ние нямаме сигурност", коментира изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти д-р Йордан Господинов в студиото на "България сутрин".

По думите на съпредседателя на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров ветропарковете в морето биха донесли щети и на заведенията, защото туристът ще вижда перки и няма да се наслаждава на хубава гледка.

"В нашето Черно море се наляха много средства за изграждане на добра инфраструктура. Нека излязат повече енергийни експерти и да се помисли дали всяко нещо, което е зелено, трябва да се приложи, защото е евтино", добави Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Господинов уточни, че не са против зелената енергия. Според него България трябва да се развива, но не на всяка цена и не за сметка на определени сектори.

"След 80-90 метра ние не ловим морски обитатели, защото няма живот. Трябва да се направи дълго двугодишно изследване как ще повлияят на видовете, на екосистемите, на икономиката. Секторът е неглижиран и не се знае дали след монтирането на тези перки ще можем да съществуваме. Десетки милиони са теглили фирмите да направят фабрики. Рибарите са готови на стачни действия", заяви д-р Господинов.

"Начинът, по който се прие законът на първо четене, е меко казано вулгарен. Не се вземат адекватни мерки - да си напишат домашното и да изтеглят закона, първо да кажат какво се случва с хората, които си изкарват прехраната от местата, където искат да слагат перки", призова Петров.

Д-р Господинов обясни, че в исканията им няма никаква политическа ангажираност и посочи, че са търсили контакт с всички политически сили.

"Става въпрос за икономически интереси и поминък. Искаме да запазим поминъка си и се борим за прехраната си. Този закон ще свърши работа само на офшорните вятърните инвеститори. Перките може да действат като риф, не знаем дали няма да се промени и температурата на водата", каза изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

"Германия, Англия, Дания и Люксембург нямат летен туризъм - затова могат да си позволят да слагат перки. И същите идват на море у нас. Защо да идват у нас, за да гледат перки ли? Защо в Ница няма перки?, попита Петров.

"България да се развива с ресурсите, които има, да не се опитваме да вкарваме неща, които не са пригодни. Това ще доведе до икономически срив", предупреди Петров.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шам фъстък

    10 2 Отговор
    Туризмът бил в протестна готовност.А пенсионерите защо не са в таква готовност? Още ли им се мизерства?!
  • 2 Али бабов

    8 3 Отговор
    Черно море е военна зона, какъв туризъм и какви перки?
  • 3 още

    5 2 Отговор
    Тон за песен!
  • 4 на село

    5 1 Отговор
    Не са перки,а отверки.
  • 5 Рибен психолог

    9 1 Отговор
    Ние рибите обичаме перките,рибарите и мутрите да го дуат
  • 6 Хаха

    14 3 Отговор
    Черноморието пълно с порутени сгради и с буренаци, Тея за гледката на перки се притеснили.
  • 7 Доста

    10 5 Отговор
    филми от Австралия и САЩ изгледох, вредите от ветрогенераторите са в пъти повече от "хипотетични ползи". Самият факт, че са приети на тъмно, без публични дебати, мина на първо четене в НС, навява съмнения за лобизъм и поредното грабене на българите. На български препоръчвам "измамата Зелена Сделка". От Денков, Петков и Василев не чакам нищо добро. Нямаха десет милиарда лева за довършване Белене, но имат 120 милиарда лева за два реактора Уестинг, и неподходящо ядрено гориво, което ще съсипе реакторите на Козлодуй, а обработеното гориво ще остава в България. Безобразно е скриването на реалната цена на 2 та реактора, на Запад 30 милиарда долара единият.
  • 8 БУЛГАРТУРИСТ🗣

    6 0 Отговор
    ДА СЕ ОПЛАКВА НА..
    БФС...ВСС...БЛС
  • 9 Гледайте

    6 2 Отговор
    "Скритите аспекти на Зелената сделка, които трябва да знаете", тъжна гледка със загинали китове и делфини, замърсената почва с пластмаса, пожарите, шумът. Най-интересното в САЩ, когато решават пред имотите на милиардерите да построят в морето ветрогенератори, как използват всичките си връзки, за да спрат строежа.
  • 10 е и на глупаците им е ясно

    1 1 Отговор
    че вносния ток е по евтин варянт за потребителите от заробването ни с 90 милярда евро за 40 години напред . уж за реактори . уж за перки , уж за децата да ползват . дерибеите искат да влагат кредитни необезпечени богатства по изпитана схема на нотариуса и мошениците лобисти в сектора енергетика . тока по 12 пъти . хахахаха така борисов ни направи тръба за газ за 3 милярда на наш гръб . с незаконната такса неможа да я изплати за 80 години . хахаха натъмно я направиха руски и украйнски фирми . 10 процента чисто скътаха настрана .
  • 11 Видях

    2 2 Отговор
    и французите не са доволни, в Калиакра българите също. Повечето такива съоръжения са собственост на чужди фирми. Тук имаме изтичане на национално богатство, използване на национален ресурс, а печалбата от всичко това изтича навън. За нас остава да погребем индустриалния боклук, да понесем всички вредни въздействия и да предоставим безплатно ресурс.“Френската журналистка Сиу Берже ще представи на срещата книгата си ,преведeна на български език „Цената на вятъра“. В нея авторката представя лични свидетелства на пострадали от съжителството си с вятърни турбини хора. Събрани са историите на стотици хора, които са идентични – заболели животни, негодна продукция (мляко и млечни продукти), раждания на животни с увреждания, замърсена земя, отровени почви и води.

    Коментиран от #13

  • 12 Големата Игра

    2 3 Отговор
    Перките за да спрайт нормалната икономика, ч. Море вече е военная зона, наши искахте да карате западни коли, много сте плоски , досега запада ви шибаше ама с перце, ама колкото по-малко самостоятелни активи и енергоизточници ви остават, толкова. По-малко ще им се налога да си показват истинският нрав, световните война и тази кримска която готовят е срезу славяните в крайна сметка
  • 13 Облъчен

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Видях":

    Я сега кажи, как точно се натравят почвите и водата от ВЕИ?

    Коментиран от #14

  • 14 Тоя е 4000 -ник

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Облъчен":

    На опашка при Мутрофановна
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове