Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 13:38 1 690 49

След 2 години Румен Радев призна: В Украйна бушува война

  • румен радев-
  • война-
  • украйна-
  • отбрана-
  • българска армия

Най-големият проблем за българската армия бил бягството на офицери, сержанти и войници

След 2 години Румен Радев призна: В Украйна бушува война - 1
Снимка: БНТ

Вече 2 години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност, заяви пред БНТ президентът Румен Радев.

Държавният глава прие почетния гвардейски караул, с който по традиция се открива Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В рамките на двудневния форум щe бъде представен "Анализ на състоянието и подготовката на въоръжените сили през 2023 г."

Българската армия се сблъсква с много проблеми - недостиг на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности, припомни Румен Радев.

По думите му усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантира минимум отбранителни способности с тази сложна обстановка не стигат.

Държавният глава подчерта, че са необходими аварийни мерки за привличане на кадърни млади хора с качества за тяхната високопрофесионална подготовка, мотивация и задържане във въоръжените сили.

"Необходими са законови промени, ресурси и сериозни инвестиции най-вече в хората - заплащане, жилищна политика, много по-добри условия на труд, условия за професионално и кариерно развитие и най-вече мотивация. Очаквам реализацията и на малките, нискобюджетни проекти", коментира Румен Радев.

"Националната сигурност се гарантира не само от МО, а от редица важни и отговорни институции. Ключов елемент от сигурността е да имаме способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав българска армия.

Най-големият проблем е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта, особено тревожно сред офицерския състав", допълни Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    19 7 Отговор
    Не мозе да бъде
  • 2 летец пилот

    17 17 Отговор
    Да си жив и здрав,шефе! Желая ти много щастие!
  • 3 Последния Софиянец

    20 32 Отговор
    Това е моят президент! Гордея се с него!
  • 4 българка

    33 15 Отговор
    Критикува, възмущава се, сипе обвинения, а КАКВО НАПРАВИ ТОЙ ?

    Коментиран от #36, #37

  • 5 Делю Хайдутин

    27 6 Отговор
    Никой българин не ще да воюва на Източния фронт.
  • 6 Акула

    17 35 Отговор
    Слава на Русия
  • 7 !!!?

    21 12 Отговор
    Радев от къде избяга в президентството !!!?
  • 8 Хайде стига

    13 10 Отговор
    Със сглобкова пропаганда
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Саса

    17 27 Отговор
    Каквито и соросоидите измислици и съчинения да пишете, в крайна сметка генерал Румен Радев се оказва прав във края на краищата... Жалко че се избиват два братски славянски народи... Войната отива към своя логичен край! Украйна отново, както винаги е била ще бъде пак Киевска Русия!!!
  • 11 Предпоследният Софиянец

    27 13 Отговор
    Ако Радев ми беше дошъл новобранец щеше нон стоп да лъска пода на караулното за перманентно мъркане
  • 12 анализатор

    12 5 Отговор
    Най-големият проблем е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта, особено тревожно сред офицерския състав", допълни Румен Радев.
    ОФИЦЕРИТЕ СА РАЗЕДИНЕНИ. ПЕНСИОНЕРИ И НЕПЕНСИОНЕРИ. НА ВТОРИТЕ ИМ ДАДОХА ПРАВО ДА СЛУЖАТ ОЩЕ ТРИ ГОДИНИ, А НА ПЪРВИТЕ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ГЕНЕРАЛИТЕ НЕ ИМ ДАДОХА И ГИ ГОНЯТ, МАКАР, ЧЕ НЕ СА НА РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ. ЗАВИСТ И ПРОТЕКЦИЯ. КОЙ ЛУД ЩЕ СЛУЖИ В ТАКАВА АРМИЯ С НЕЯСНО БЪДЕЩЕ. КАЛИНКИТЕ СА МНОГО.
  • 13 провинциалист

    11 16 Отговор
    Че той никога не е крил, че има война. Неграмотните центове като не знаят, че и според западните речници войната е въоръжен конфликт, явно не могат да направят връзката.
  • 14 ТаУмВзе

    13 15 Отговор
    Само след 2 годин, краварския пудел е стоплил, че е Война! Добре е.

    Коментиран от #15

  • 15 Иво

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    Ние си го избрахме.

    Коментиран от #18

  • 16 ЕБАЛА

    14 0 Отговор
    ВЪВ ВОЕННА ПОЛИЦИЯ ОФИЦЕР СЕ СТАВА БЕЗ ВОЕННО УЧИЛИЩЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ. НУЖНИ СА САМО НАТФИЗ И ВРЪЗКИ. 180 ЖЕНИ КАЛИНКИ, ОТ КОИТО 3 С ВОЕННО ОБРАЗОВАНИЕ.
  • 17 УКРАЙНА🇺🇦

    10 7 Отговор
    Резилът на България двуличен пуч
  • 18 ТаУмВзе

    11 9 Отговор

    До коментар #15 от "Иво":

    Глупости! Квото ни монтира Козяк бре. Кво да си избираме, когато сме Приключили вчера. Помните ли как размахваше Юмрук и му се радваха Пациентите. ХАХХАХХА

    Коментиран от #25

  • 19 хммм

    21 8 Отговор
    Какви 2 години? Войната започна още 2014г. До сега не сме чули какво мисли този гавазин за това? Как може това чучело да е пРезидент?
  • 20 Лего

    9 4 Отговор
    Армията я разби оня земеделец,дето го направиха военен министър.
  • 21 Аз съм веган

    20 7 Отговор
    Колко е зле милия мунчо
  • 22 Зависи

    10 8 Отговор
    Украйна води война а Русия военна операция ако започне война не ми се мисли ;)

    Коментиран от #28

  • 23 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    17 7 Отговор
    ФАЛШИВИЯТ Г€Йрой П€Д€ рад€в $ ЦЯЛАТА $И НАГЛО$Т КОМ€НТИРА ПЛАЧ€ВНОТО $Ъ$ТОЯНИ€ НА "армийката" , ЗА КОЕТО НЕГОВИТ€ КУКЛОВОДИ И той $амият ИМАТ ВИНА!
    БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ Ч€РВ€НИ П€ Д€ РА$ тИ!
    P.S.
    ПОПИТАЛИ ФАТМАКА, КАК $А го "избрали" за р€зид€нт НА РБ(Р€ПУБЛИКА БАНАНОВА),
    И той ОТГОВОРИЛ,Ч€ Н€ € РАЗБРАЛ издигнали ли $а го, $пу$нали ли $а го?!?!?!?

    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК! ОСТАВКА НА ЗАДКУЛИ$И€ТО( БКП и КД$)!
    79г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
    НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО!
  • 24 Ветеран от Протеста

    5 5 Отговор
    Вместо да се оплаквате,въвеждайте поне едногодишна Задължителна Военна служба на Мъжете в България от 18 години..Откривайте Школите за Запасни офицери ( ШЗО ) ...
  • 25 Чичо Скрюдж

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "ТаУмВзе":

    На тоя па все Козяк му в главата. То верно, че на копейките главата им дрънчи на празно ...

    Коментиран от #33

  • 26 ЗАЩО

    5 8 Отговор
    говориш глупости като си авиатор Двама българи правят дронове за доставки като са абсолютно в час и първи в света за момента КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА да занесат некакъв подарък на путин по въздуха Да речем плюшено овчарско куче пълнено със специални пластики та да приключи тая мъка и за руснаците
  • 27 Никой не иска да воюва г-н Президент

    11 5 Отговор
    Освен господаря ти.... затова има отход.

    Коментиран от #40

  • 28 Щом от военна операция

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Зависи":

    Отидоха 500 000 ватенки, не ми се мисли ако е пълномащабна война.
    Хи-хи-хи-хи!

    Коментиран от #41

  • 29 Никой

    6 5 Отговор
    От " ВъZраждане " скоро ще ти донесат армаган от Кремъл. Подготви се да чакаш и благославия от Гундяев. Гледам ги въZрожденците на едно кадро глътнали бастуна и сериозни до своите усмихнати руски домакини. Направо да ги прибират от летището и обратно в Кремъл от там в колония 3 селище Харл Владимирска област.
  • 30 13675

    6 4 Отговор
    Браво бе, трябвахати 2 години... Ба. Х. Ти президента
  • 31 Истината

    7 10 Отговор
    Радев е главният агент на Русия у нас, опора на петата и колона. Именно върху тази плоскост - ние, които настояваме за България в Европа, срещу Радев и националните предатели путинофили, които реално ни теглят към Азия, опонентите ни ще изгубят отвсякъде. Затова ще отричат от сутрин до вечер, че са против Европа.
    Изборът на Радев беше огромна грешка, за която отговорност трябва да носят и ГЕРБ и десни избиратели. По-важното е, че възможности за нови и то фатални грешки има. Кроят нови пъклени планове.
    Най-важното според мен, че е тръгнал нов партиен проект, който цели да разшири и фиксира електоралната база на президента, която се счита за по-широка от тази на БСП, разпадащата се "Възраждане" и ИТН взети заедно, за да могат да спечелят избори да съставят правителство.
    Румен Радев трябва да бъде тотално изолиран - не вярвайте на социологията на Кънчо и сие, Радев няма здрава електорална база и рейтингът му е "рисуван", най-малкото такъв който трудно може да се трансформира в партийна подкрепа. Разкритията за лобизъм в полза на Русия и критиките му срещу съюзниците в НАТО и ЕС, както и разкритията за корупция и национално предателство, ще натикат Радев там където е и агент Гоце.

    Коментиран от #32

  • 32 провинциалист

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    "които реално ни теглят към Азия" - нещо против Азия ли имаш? Когато атлантутите не роптаят срещу всякаква дискриминация, роптаят срещу конкретен етнос и народност. "ние, които настояваме за България в Европа" - да бяхте проверили в атласа, че България си е в Европа. А ако отидеш в тази Европа, която имаш предвид, ще откриеш, че Азия вече е там заедно с Африка и се прескачат по главните улици и площади на големите градове.
  • 33 ТаУмВзе

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Чичо Скрюдж":

    Опознай врагът си, преди да започнеш да го обиждаш! Плинии Стари
  • 34 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    6 6 Отговор
    ЗАЩО ФАТМАКЪТ НЕ КАЖЕ ЗА $ВОИТ€ ПОКРОВИТ€ЛИ: анг€л найд€нов(беше женен за братовчедката на рум€н)-Ш€$т Пъти ДУП€ тат от Б$П И 2014г. -вУ€н€н мини-$тър,
    мИхо мИхов(партизан$кия $ин)-командир на ВВ$-€ООД и началник на ГЩ, аню анг€лов- зам . и мини$тър на ОтБРАНАТА , А БИВШАТА $Д$аркА КОРН€ЛИЯ $ЛАНИНОВА....?!
    ГОЛ€МИ ЛИЦ€М€РИ $А КОМУНЯГИТ€, В$€ НЯКОЙ ДРУГ ИМ € ВИНОВ€Н!?!?!?!
    ОСТАВКА ЗА Ч€РВ€НИЯТ ФАТМАК!
    ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
    79г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Адолф

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "българка":

    Питай Бобокови и Копринков,те ще ти кажат какво е направил другаря.
  • 38 Г€Н€РАЛ Д€$И

    4 5 Отговор
    НА "Дондуков"-2 МНОГО € ДОБР€, КУПОНЪТ $И Т€Ч€!
    ПРАВИ ЛюбоФ ,А НЕ ВОЙНА, ПРИ М€Н€ БЪРЗИЧКО €ЛА!
    ПРИ КАКА Д€$И НЯМА ПРАЗНО,НА НИКОЙ НЕ ОТКАЗВА, Я$НО ?!
    ДА ГО Д У Х А Т БЕДНИТЕ ДРУГАРИ..., А а$ "ОМЛ€ТИ" ПРАВЯ!
    ВОЗЯТ М€ ОТ Н$О( И Н€ $АМО), А ФАТМАКЪТ € Л А Й Н О!:))
  • 39 Верно ли

    8 3 Отговор
    Та кога Радев е отричал? Само с интриги лъжи се занимавате. Толкова пречи Радев на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да крадат и продават България!
  • 40 И кой му е господар

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Никой не иска да воюва г-н Президент":

    Казаха ли ти или те оставиха на детски съчинения?
  • 41 Ти га ги брои

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Щом от военна операция":

    Или си от блеещите по лъжите на злото на света САЩ?
  • 42 РАДЕВ,,,МАЙ ТИ ПРОСВЕТНА

    1 8 Отговор
    Че в Украйна е война. То 400 000 рашисти дадоха фира там.
  • 43 Импийчмънт

    2 6 Отговор
    Добър ден свате Докато разбереш тя ще свърши войната Кремленски Лисунгер
  • 44 РАДЕВ И ДА ПОДПРЪДНЕ ПАК ЩЕ СЕ НАМЕРИ

    1 2 Отговор
    НЯКОЙ ОСВЕН ЦВ.ЦВ. ДА ПОЕМЕ ЖИВИТЕЛНАТА МИРИЗМА ! НАПОСЛЕДЪК ШИШИ КОНКУРИРА ВСИЧКИ !
  • 45 Демократ

    0 1 Отговор
    В Кремъл получиха инструктаж какво да разпространяват в България копейките - всеки, който не съгласен с Путин, му обявява война. Президентът Румен решетников, Нинова и всичките явни комунисти заплашват България, че който помага на Украйна, значи обявява война на Русия. Според тези миротворци Украйна трябва да бъде оставена без помощ, за да прави Путин с нея, каквото си иска. Поддръжниците на Путин го канят да дойде да денацифицира България, след като приключи с Украйна. Държавата няма нужда от национални предатели, които се кълнат във вярност на Кремъл и се правят на патриоти. Кремъл не е в София. Копейките и Румен Петков бяха официално поканени в Кремъл от 15 до 17.02 и им бяха връчени задачи как да предават бъдещето на България. Ако имаше малко морал в политиката ,това кремълско недоразумение копейкин отдавна трябваше да бъде арестуван за нарушение на Конституцията, в която се е заклел, за да се промъкне в Парламента. Стига КГБ навсякъде.
  • 46 Зелените

    1 0 Отговор
    Ами тъпите славяни ни защитиха и така от специална военна операция стана война
  • 47 Путин

    1 0 Отговор
    Денацификация на татарнацистания
  • 48 Волфи

    1 0 Отговор
    Вир криген ойх але
  • 49 Развийш ли

    0 0 Отговор
    Сетила се Мара да се побара
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове