Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 07:54 3 190 45

ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа

  • тец марица изток 3-
  • работа

"Спирането е временно, на този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката ѝ за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри

ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3" - една от двете т.нар. американски централи, спира временно работа от днес, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дългосрочният ѝ договор с Националната електрическа компания за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени. Централата вече ще трябва да продава на свободния пазар, но в момента цените на него не са изгодни.

"Спирането е временно, на този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката ѝ за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри", обясни изпълнителният директор Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.

ТЕЦ "Марица Изток 3" бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания "КонтурГлобал", която сключи 15-годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 г. "КонтурГлобал" продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в "Юнайтед груп" - собственикът на "Виваком".

Работата на централата вече минава на търговски принцип - когато има добри цени ще работи, а когато няма добри цени, няма да работи, обясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи само в дните, когато борсовата цена на тока надхвърля разходите за производството му. Себестойността на произведената от ТЕЦ „Марица Изток 3" електроенергия е 125 евро (245 лв.) на MWh - далеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам.

В последните дни преди изтичане на договора с НЕК в експлоатация е бил само един от блоковете, но от днес и той спира. "Основният проблем е, че цената на газа е много ниска и затова произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента", каза още изпълнителният директор на централата.

В частния ТЕЦ са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват програми за тяхната преквалификация в други дейности.

Централата е заявила няколко амбициозни проекта, които търсят финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост за над 1.3 млрд. лв. Сред тях са фотоволтаични централи с батерии за съхранение, инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Индианците на каишка

    82 12 Отговор
    Ами така е, когато чужденци държат стратегически предприятия в България, ще си ги отварят и затварят, когато си искат. Пък на индианците на територията ще ни обясняват, колко хубаво и евтино е да си внасяш всичко отвън

    Коментиран от #5, #8

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    58 12 Отговор
    Спира работа , но това не води до спиране на плащането от БГ ❗
    Договорът е : "Пил не пил плащай"🥸

    Коментиран от #36

  • 3 Дедо ви

    62 12 Отговор
    Значи навън може да е минус 20 градуса и хората да имат нужда от ток, но централата няма да работи защото не и харесвали цените. Ами къде е националната сигурност? Като не им харесват цените да си взимат куфарите и на летището. Национализация му е майката.

    Коментиран от #13, #25

  • 4 Тигона

    67 4 Отговор
    То така на тройно по-високи от пазарните цени да продава стоката си всеки може да е бизнесмен. Нали искахте пазарна икономика? Сега продавайте по пазарни цени или се омитайте.
  • 5 гост

    17 46 Отговор

    До коментар #1 от "Индианците на каишка":

    Еей , няма угодия на руските тролове , като работи , що работи , като не работи , що не работи , хахахахахах !! Е не може с една опорка цял живот , сори , хахахаха !! Обаче големия рев тепърва ще започне , щото само след година и нещо ще спре и ДРУГАТА "американска" централа , АЕС Гълъбово !! Което ще рече , че любимите ви мини ще загубят 2/3 от клиентите си и ще останат само на държавния ТЕЦ 2 , дето и той още сега работи от дъжд на вятър !! Което вече значи окончателно ЗАКРИВАНЕ !! МНоооого преди мечтите за 2038 , та ако може и никога !! Що наши хора ше им изстинат топлите местенца , мале , мале , хахахахахха !! А американците не ги мислете , те са мислили за тоя момент още когато са строили централите , не като тъпа ушанка !!

    Коментиран от #7, #12, #14, #44

  • 6 българина

    17 4 Отговор
    вие си ги избрахте
  • 7 Дедо ви

    48 7 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Нищо не са строили американците. Взеха централите наготово. Сложили филтри на комините - голяма работа. Виж кога са построени централите и тогава пиши глупости. Дедо ви като ученик е карал стаж в тези централи и си бяха още тогава построени.

    Коментиран от #29, #37

  • 8 Пешо

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Индианците на каишка":

    А до сега на каква цена е купувано, че е било изгодно?!!!! Политиците подписали договора къде са и децата ум... ах племе племеее....защо сте вии така малодушни.... завишени цени за изкупуване инфлация... и т.н. а вии си мълчите и траете. И пак оставяте политическите наследници на същите изедници да управляват бъдещвто ви

    Коментиран от #35

  • 9 Закривай

    32 3 Отговор
    тоя нерентабилен бизнес. Достатъчно пари източи от хазната чрез коварните договори с НЕК. А този който ги е подписвал къде е?
  • 10 Хаха

    29 2 Отговор
    Да си ги взимаме тези централи. Костов да връща комисионните и янките да си ходят

    Коментиран от #16, #19

  • 11 към 400-те

    15 3 Отговор
    Капитализъм нишо лично ! Ще ви преквалифицират в снегозадържането (макар че и сняг няма ) !!!!!

    Не ходете на избори , "Те" ще ви оправят !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хаха

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    И като го национализират ще почне да печели ли? Или държавата да продължава да се набутва ? Големи специалисти по всичко в тая държава.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Симо

    31 1 Отговор
    Един чудесен пример за "бизнес" по американски: Вземаш една страна в която вече си подменил държавно отговорното правителство с твои марионетки. Купуваш бизнес за жълти стотинки от вече подкупната администрация. Пребоядисваш сградите и сключваш дългосрочен договор за изкупуване на производството на свръх завишени цени, платими от джоба на поробената нация. Смучеш до последно и когато един ден контракта свърши, закриваш предприятието. Отиваш в друга такава страна и повтаряш схемата. Винаги печелиш, защото си си свършил работата предварително.
  • 16 какви янки

    7 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Т.нар. американски централи са на офшорни фирми на БСП. НИКОГА и никой от БСП не е обсъждал работата на тези "омразни вражески" централи.
  • 17 Акула

    12 2 Отговор
    Ковачки олигарси сглобки мафия командват в Бг
    Нали стачкувахте и какво постигнахте
    Нищо
  • 18 вие си ги избрахте

    15 3 Отговор
    еее 20 на хранилка на Аец стига.... сега проззтия избирател на ценности ще види резултата от своето гласуване за откривателя на Гьола Белене БМБ и сглобката, която го закри окончателно , като продаде готовите реактори, във века на енергията, и ще чака демократичните след 15 г. Все едно да си измиеш краката в пустинята с манерката, шото на хоризонта имало облаци.... Сега ше внасям ток завинаги, никаква аец няма да се построи, просто зашото вече сме в бизнес плана на Константинопол, Атина и Букурещ МАЛЪК НО МНООГО ПРОЗ НА.... УПС, МЪРША

    Коментиран от #31

  • 19 койчо от койнаре

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Не байно , само социалистите у нас ,в Украйна и Русия дават безплатно (даже цели държави ) т.е подаряват а тия капиталистите без бой нищо не дават (от костенурка вълна стригал ли си ) . Ето в това е и разликата , примери в историята колкото щеш ..... Всъщност аз знам че го знаеш ,просто допълвам коментара ти :) !
  • 20 Анонимен

    10 1 Отговор
    Въпреки кражбата на държавния ТЕЦ от Иван Костов и продажбата за без пари на контур много хора ще останат без работа.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 до гост

    5 1 Отговор
    Ма--а ти и гост-евроатлантическа сороска подлога сдс отр---те ги подариха на крадливите хамериканци като злато и др.
  • 23 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "да бе да":

    За твой ужас аз лично съм присъствал и съм УЧАСТВАЛ в строителството на АЕС Гълъбово от първия ден и съм видял с очите си как започнаха от дупка е земята и построиха Централа , за която комунистите не може и да сънувате и никога нямаше да я има в България при любимия ви тато !! И тая централа мога да ти гарантирам , че още от проекта е готова да работи поне с пет вида различно гориво и ще я има и ще работи мнооого след като радневската кал дето и викате въглища отдавна ще е забравена ! Относно Контур Глобал , от старата централа останаха само сградите , ВСИЧКО вътре като почнеш от котлите и свършиш с генераторите е чисто ново и също невиждано в умрелите ви соц времена !! И именно затова сега тези ДВЕТЕ централи имат персонал 500 човека ОБЩО , а държавния ви ТЕЦ със по- малка мощност от тях над 3000 !!! И реват за субсидии !! За мините даже няма да обяснявам , там 9 от 10 човека да излишни и без тях ще се върши абсолютно същата работа !!

    Коментиран от #24

  • 24 строили друг път

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Май най излишния и не само в този фурум си ти .
    Къде се намери толкова умен, толкова знаещ а в крайна сметка на последното място по жизнен стандарт в ЕС
    Дай снимки , нали това за вас е факт ! Те американците пострпиха и АЕЦ Белене , Летище София , а може би и Кремиковци те го построиха . Не ставай смешен фашаго !
  • 25 Весел Патиланец

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    Абе Мушмурок - цената е борсова - ако е висока никой няма да я купува въглищата/всъщност квотите/ са скъпи и централата спира, за да не трупа загуби! Същото е при МИ2 - държавния тец - там искаш не искаш плащаш за скъп ток, но ние им плащаме загубите и те си ги трупат! Да са живи и здрави идиотите с национализацията да плащаме високи цени за нещо което можем да купим по-евтино! Ако и този тец бяхме продали навремето сега цената на електроенергията щеше да е наполовина!

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Значи

    4 1 Отговор
    Ако не бяха квотите, оскъпяващи с 200% ток и ПВУ на Василев вдигнал квотите, за които плащат ТЕЦ-овете себестойността на произведена енергия е 40-90 лева мегаваТ ТЕЦ2, толкова продава Турция и затова внасяме ток. Но понеже нашите умни политици лапат субсидии от ЕС ги устройва дрането на народа. Така стана и с фото, не произвежда , но им плащаме. Така става и ветроалабализмите, цялата теритотория ще е нацвъкана с тонове пластмаса и бетон, гарантирана печалба и цена 160 лв. Мегават. Ма това Добруджа, неефективност, непостоянно напрежение, пренатоварване ел. мрежи, в които един лев не са вложили Великият Мирчев, Добрев и как Гинка инвеститорката. Така стана със Шенгена-емигранти, така ще бъде с Евро, така е със сметки ток, мобилни, води, парно. "Всеки народ си заслужава лешоядите". Перки Василев в Плодородни земи, някой протестира ли, когато Василев сменя статут зем. земя и Натура 2000, както Дания отказа ветропаркове. Не! Кака Гинка купува цели села? Що ли?

    Коментиран от #39

  • 28 един от стадото

    3 0 Отговор
    американски са централите. Особено в производствените им мощности всичко е в инчове. А при ремонт какво става малко знаят. Почти всичко се извършва от български фирми. А машините ни с милиметрови нониуси. Айде сега прехвърляй инча към милиметър да видиш как става. По два три знака след десетичната запетая. Ово е стАндарт, амерички

    Коментиран от #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кирчо тъпото

    3 0 Отговор
    "....изготват програми за тяхната преквалификация в други дейности."

    Място по европейските магистрали винаги ще се намери ( не намеквам за професията , таям професии много ) . Всъщност и в хосписите също има места но като оставим пълното безхаберие на властта в последните 34години питам : За това ли подскачахте ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 закривай територията

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Весел Патиланец":

    " и я затваряме и нея!"

    Това даже можеше да го пропуснеш! Знам ,че всичко затваряте и всичко режете на скраб , даже и не се съмнявам а да не говорим за рекламата (с която ни се подиграват ) че сме с най чистия въздух защото нито едно предприятие не работело .
  • 33 логика на приватизатор , опазил господ

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Весел Патиланец":

    Ами то по твоята логика ние всичко трябва да затворим или да унищожим защото в Китай всичко е по евтино (само водата , но тя така или иначе си тече и не можем да я спрем) !
  • 34 За новата АЕЦ

    5 0 Отговор
    лъжат, че двата реактора щяли да струват 12 милиарда долара. Няма такова нещо единият реактор в САЩ, строен 34 г. е 30 милиарда долара, подобни характеристики като в България. Вторият строен от Уестинг реактор в Китай за 20 г., китайците реално подмениха всичко отново, крайна цена на реактор с разрешителни, лицензи, оборудване 30 милиарда ДОЛАРА. Или нашите Художници ще платят с народна пара 120 милиарда лева, за 2 реактора, като плащаме и комисионните на подизпълнителите. А Белене щеше да ни струва 12 милиарда ЛЕВА, повтарям ЛЕВА, довършване. И честито на Турция единият реактор тръгна, след като Борисов отказа Белене.
    Извод: Територията България е определена за унищожение, необходима е като пустиня, от която да се водят военни действия, срещу Русия и Китай. След 2-3 годи ще го разберем. Огромни съмнения имам, че изобщо ще построят нещо, друга тема. Целта не е да има държава България и АЕЦ. Яктивни военни действия ще се водят тук, активни.
  • 35 Пешев

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    По-сложно е, отколкото можеш да го проумееш. Ако делът в ТЕЦ 3 не беше продаден централата щеше да спре, както спря ТЕЦ Варна. Двете централи са съпоставими по мощност и значение за енергетиката.
  • 36 Пешев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Такъв тип договори има само с Газпром. В електропроизводството са по-различни и донякъде по-сложни.
  • 37 Пешев

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    Когато си бил стажант са пускали 4-та турбина. Ти само си зяпал комина и си си държал шапката да не падне. През периода 2003-207 година в модернизацията на ТЕЦ 3 са вложени 700 милиона евро. Ако бяха само едни филтри щяха да ги слагат по времето на твоето стажуване.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Значи много си се объркал

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Значи":

    Пишеш несвързано и безсмислено. Дания индустриално произвежда ток от вятър от 1970 година. В Дания и най-големият световен производител на вятърни турнини Vestas. Дания е на второ място в света по производство на вятърна енергия на глава от населението. За 2021 година имат инсталирани 7 Гигавата турбинни мощности, с които покриват 56% от произвежданата енергия. Надявам се различаваш мощност от енергия. Това са лесно проверими факти.
  • 40 Началник цех

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "един от стадото":

    Отдавна машините не са с нониуси, а с ЦПУ. На компютъра му е все едно в коя мерна система работиш, стига той да я знае.
  • 41 Часът е 11:15 АМ

    2 0 Отговор
    В този момент въглищните централи на България произвеждат 836 MW мощност, което е 16.42% от моментното производство. Фотоволтаичните централи на България произвеждат 1428 MW мощност, което е 28.09% от моментното производство.

    Коментиран от #42

  • 42 Мдааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Часът е 11:15 АМ":

    Хайде да направим пак тая сметка в 11.15 часа довечера, тоест в 23 часа и 15 минути.
  • 43 До Значи много си се объркал

    1 0 Отговор
    Дания забрани да се строят 2 огромни ветропарка. Включи ги в Натура, искала да си опази биоразнообразието.
    А нашите изключват територии от Натура за Ветрогенератори, а Василев промени статут земеделски земи.
    В Канада забраняват ветрогенератори, в Германия обмислят да ги изключат от Зелената Енергия. В Европа, Австралия, Канада, САЩ обгромни движения срещу перки, унищожаваща въздушни течения, миграция птици, миграция бозайници, и вреди за здравето на животни и хора. Всеки защитаващ Перките е лобист и има пряк финансов интерес от унищожаването на България.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове