Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 20:06 1 329 17

Отслужиха молебен за здравето на патриарх Неофит

  • неофит-
  • патриарх-
  • молебен

Той е във ВМА, където лекува белодробно заболяване.

Отслужиха молебен за здравето на патриарх Неофит - 1
Снимка: БПЦ

Архиереите от Светия синод отслужиха молебен за здравето на патриарх Неофит, предаде БНР.

Той беше възгласен от Великотърновския митрополит Григорий със служение с по-голямата част от митрополитите.

На 24 февруари Българската православна църква отбелязва 11-ата годишнина от интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На същата дата през 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за трети български патриарх в най-новата ни църковна история. Интронизацията му беше извършена същия ден в катедралния храм "Свети Александър Невски".

Самият патриарх Неофит е във ВМА, където лекува белодробно заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Помак

    10 6 Отговор
    Да е жив неофит - Атеиста патриарх ченгето от Дс които раздели Християните в България ...за него Християни са само гропажиите..пу

    Коментиран от #4

  • 3 Руско Дете

    5 10 Отговор
    Попитало Гундяев.:

    РПЦ вярва ли в Исус Христос.

    Не чедо мое ,

    Ние от КГБ вярваме във Путин .
  • 4 Бай Шукри

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Помак":

    Нашите са същите,от милионите на мюфтийството пипаха и айде в кауша 2006 година...

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Черкезин

    4 3 Отговор
    Бог да го прости добър човек беше, друг път да внимава!
  • 7 Само питам

    2 2 Отговор
    Е много ли сте доволни от информацията?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Никос

    8 5 Отговор
    Поповете са най-жадните хора, две седмици работих горе в Бачковския манастир, ние направихме новия паркинг на Бачковския манастир, така че две седмици в августовската жега тези попове не ни дадоха бутилка вода дори, а и за тоалетните се плаща горе. Иначе ремонтът беше дарение от нашата фирма.
  • 10 краси

    8 3 Отговор
    Т.н. "патриарх Неофит" е доносник на репресивната,комунистическа ДС-агент "Симеонов"!СРАМ за БПЦ!Предишният "патриарх" беше полковник Максим!

    Коментиран от #11

  • 11 Помак

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "краси":

    Браво за смелостта ! Но Максим все пак беше Божии човек ..за сметка на тоя ЧовекомраЗец - неофит -атеиста
  • 12 Гост

    3 0 Отговор
    Ами нормално е, след като си избирате хора, кпито са не единия, а с двата крака в гроба!
    Изберете хора на средна възраст, а не такива с катетър и памперси!

    Коментиран от #13

  • 13 Никос

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Почти всички митрополити на Българската православна църква се оказаха доносници и агенти на бившата "Държавна сигурност". Общо 11 са с досиета от бившите тайни служби, след като Комисията за разкриване на досиетата огласи резултатите от проверките си в трите официални вероизповедания в България.

    На практика две трети от ръководството на Светия синод е с принадлежност към някогашните тайни служби, като повечето от митрополитите са работили за Шесто управление на ДС!
  • 14 Никос

    2 0 Отговор
    Ако някой може да бъде определен като „мозъка” на операция „МАРАТОН” за кражбата на оригинала на Паисиевата история от „Зограф”, това е полк. Христо Маринчев. Той е офицерът в отдел 14 за културно-историческо разузнаване, който от края на 1972 г. до пенсионирането си през пролетта на 1989 г. отговоря за направление „Гърция” и конкретно за обекта за агентурно проникване „ЦИТАДЕЛА” – българския манастир „Зограф” в Света гора.

    През последните 17 години на комунизма под негов контрол са всички монаси, проучвани от ДС, които Светият Синод предлага да заминат за „Зограф” и някои то тях впоследствие вербува. Той е човекът, който през този период контролира и посещенията в българския манастир, независимо дали става въпрос за група поклонници от БПЦ, журналисти, учени или специалисти.

    Маринчев работи под прикритието на съветник, а след това и на зам.-председател на Комитета по църковните въпроси на БПЦ към МВнР. Колегите му го описват като тих и благ, говорещ бавно и напевно, усвоил маниерите на духовниците. Смятан е за точният човек за работа в ДС по линия на духовенството.

    През 1981 г. зам.-началникът на отдел 14 в ПГУ подготвя предложението за провеждане на многоетапна операция за подмяна на оригинала на „История славянобългарска” и предлага тя да бъде наречена „МАРАТОН”. Като най-посветен в подготовката на плановете (от 1983 г. и 1984 г.) за операцията, Маринчев е натоварен и с нейното провеждане. По ирония на съдбата точно тогава гръцките власти за пъ
  • 15 Никос

    2 0 Отговор
    По ирония на съдбата точно тогава гръцките власти за първи път му отказват разрешение да посети Света гора и той не успява да я реализира.

    Маринчев запазва абсолютно мълчание след промените и името му е обвито повече със слухове, отколкото с истина. Един от слуховете, които са насаждани многократно в публичното пространство е, че именно той е изнесъл „Историята”. За ореол се разказва още, че изнася книгата, скривайки я в торба с лешници.
  • 16 Никос

    1 0 Отговор
    Христо Маринчев използва връзките си в Светия Синод, за да уреди сина си Кирил да започне работа в Църковно-историческия музей в София. По-късно, използвайки добрите си контакти в Гърция Маринчев успява чрез Светия Синод да изпрати сина си на специализация по иконопис в Солун. Престоят на младия мъж в Гърция завършва трагично. През юни 1993 г. Кирил Маринчев е намерен мъртъв в колата си, потънала във водите на Бяло море. Инцидентът става на път от Солун за Света гора. Христо Маринчев преживява трудно загубата на сина си. Прави опити за собствено разследване на причините за катастрофата, за да установи какво точно се е случило.

    През септември 2000 г. самият Христо Маринчев пада от велосипед в Плиска, където живее като пенсионер. Съпругата му го открива облян в кръв, след като за случилото се я известява тяхна съседка. Маринчев веднага е откаран в болницата в Нови пазар. Няколко дни по-късно издъхва.

    След смъртта на Христо Маринчев съпругата му и негови бивши колеги от МВР твърдят в интервюта, че в един период той е държал в себе си оригинала на „История славянобългарска” и е признал, че книгата е показвана на Тодор Живков. Приживе Маринчев никога не проговаря.
  • 17 Никос

    1 0 Отговор
    Един от редките кадри, на които офицерът от разузнаването Христо Маринчев, отговарящ за операция „МАРАТОН” (със светлия шлифер на втори план вляво), е заснет. Той е уловен в момент, когато следва патриарх Максим (в средата), придружен от ловешкия зам.-председател на ИК на ОНС и партиен функционер Христо Хараланов (предният вляво) пред Покрития мост в гр. Ловеч, юни 1986 г. | Снимка: Държавна агенция Архиви

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове