Last news in Fakti

2 Март, 2024 10:09 674 13

Хинков: Основният проблем с недостига на инсулин е свързан с търговците на едро - няма връзка между тях и аптеките

  • христо хинков-
  • недостиг на инсулин-
  • търговци на едро-
  • аптеки

Здравният министър беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва

 Хинков: Основният проблем с недостига на инсулин е свързан с търговците на едро - няма връзка между тях и аптеките - 1
Снимка: Нова телевизия

Проблемът с недостига на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той отчете, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеките, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.

„Основният проблем е свързан с търговците на едро - няма връзка между тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони”, заяви Хинков.
Според него проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Министърът не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин, въпреки забраната на здравното министерство.

„Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях”, добави Хинков.

Той смята, че евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар. „Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук”, заяви Хинков.
Министърът на здравеопазването каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

Хинков беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2244р

    16 3 Отговор
    Търговците на едро чакат да падне забраната за износ и да започнат на минутата да изнасят инсулина. Те не се интересуват от нуждите на пациентите в Бг. Гонят само печалбата. Търговците са най- непочтената, коварна и подла клика.

    Коментиран от #9

  • 2 Йеронимус БОШ

    14 2 Отговор
    Каква държава има , щом не може да регулира , контролира и осигури нужните основни лекарства в България ? Явно бойковщината се е пропила нявсякъде и няма изтриване !
  • 3 Българка

    17 0 Отговор
    Питам- защо след като официално са изнесени данни, че има десетки хиляди по складове от животоспасяващи лекарства, ДАНС, ГДБОП спинкат? Не е ли редно да влезе със сила и да се арестуват за мародерство и геноцид над болните всички собственици на тези складове?

    Коментиран от #5

  • 4 мафия

    13 0 Отговор
    само у нас липсват лекарства а ако ги има са в пъти по скъпи
  • 5 2244р

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Цялата държава е клекнала пред търговците. А най- увълчените търговци са точно фармацевтичната мафия. Имат си организации, асоциации и какви ли не сдружения за защита на финансовите им интереси и никой копче не може да им каже. Там се въртят големи пари.
  • 6 Българин

    11 2 Отговор
    Превърнахте болниците в търговски дружества, аптеките в откровени търгаши. Тая система не печели от здрави хора. И е търгашески геноцид над пациентите.
    Вън сарафите от храмовете на здравето!
  • 7 ВЕРВАМ МУ

    7 4 Отговор
    Те склададжиите доставят лекарства по аптеките на случаен принцип, а не по заявка. И до сега не са чули че има недостиг. Благодарение на Хинков днес разбраха и оке утре ще заредят всички аптеки. А виновен е Путин, щото покрай неговата война всички слушат за украинските успехи на фронта.
  • 8 Даниел

    12 1 Отговор
    Най големия тумор в общественото здравеопазване ,е че частните болници са закачени към НЗОК,и се стига до 10 пъти разлика в цената на определени препарати,инсулина не е изключение!
  • 9 Именно!

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "2244р":

    За таквиз треба "изправителна институция"!Годинка,две при бай ставри да им доде акъла в главата,отнемане на лицензиите им и 10 годишна забрана за упражняване на дейността!
  • 10 Перо

    5 1 Отговор
    За какво оставане може да става дума? Този министър е абсолютно неадекватен! Съобщава ни какво наблюдава и какво очаква, а не казва как и кога ще реши неотложните въпроси! Оказва се, че държавата тотално е абдикирала от вноса/износа на лекарства, разпределението по аптечната мрежа и контрола против спекулата! Да не говорим, че няма система за оценка и изпращане на пациенти за лечение в чужбина! Говори за създаване на още агенции и разширяване на държавната администрация! С такива министри това министерство е абсолютно излишно, след като няма функции и всичко е предоставено на частни фирми!
  • 11 Тая Пръ-ня

    0 0 Отговор
    Тая Пръ-ня Откри Топлата Вода!
  • 12 Тоя наблюдател ли е

    0 0 Отговор
    Тоя наблюдател ли е? Или Министър? Кое от двете?
  • 13 дядото

    0 0 Отговор
    а дали такива като търговците не контролират вас,властта
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол