Last news in Fakti

4 Март, 2024 07:56 1 178 43

Деница Симеонова: „Тя, промяната“ има за цел повече жени да се включат в политическия живот

  • деница симеонова-
  • продължаваме промяната-
  • депутат

В трудни ситуации ключово женско качество е дипломацията, заяви съпредседателят на женската организация на ПП

Деница Симеонова: „Тя, промяната“ има за цел повече жени да се включат в политическия живот - 1
Снимка: ПП

На 24-25 февруари се проведе Учредителното събрание на "Тя, промяната" - женската организация на "Продължаваме промяната". За БТА Деница Симеонова, съпредседател на „Тя, промяната“, народен представител от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), заяви, че дългосрочната им цел е именно повече жени да се включат в политическия живот на страната.

Симеонова заяви, че в краткосрочен план ще работят за развитието на дамите, които вече са членове на партията и заемат различни роли в качеството си на общински съветници, областни управители и народни представители. „Тя, Промяната“ ще учреди 32 областни клуба, толкова, колкото са избирателните райони, включвайки МИР – „Чужбина“ за дамите, българи в чужбина, членове на „Продължаваме промяната“, посочи Симеонова.

По думите ѝ, от решаващо значение в трудни ситуации, ключово женско качество е дипломацията. "Жените често се считат за експерти в дипломацията и смятам, че тя е много полезна за намирането на решения в тежки конфликти. Изследвания показват, че по време на тежки кризи, като ковид кризата и военни конфликти, жените политици вземат по-рационални и по-балансирани решения и успяват да бъдат по-целесъобразни в политиките, които създават. Това, съчетано с естественото ни умение да сме дипломатични, помага да водим нашите общества напред", каза Симеонова.

Един от приоритетите на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) е борбата с по-ниското заплащане между мъжете и жените за едни и същи позиции. Това също е една от каузите на женското движение, която от "Тя, промяната" припознават. Ключов за справянето с този проблем е стремежът на ЕС да има политика, подобно на механизма за определяне на минималната работна заплата. „Това, което е изключително важно, е ние дамите, да изпратим в Европейския парламент (ЕП) достатъчно силни гласове, които да отстояват тази политика“, добави Симеонова и уточни, че тя се отнася и за периода на пенсиониране, защото след по-ниското им заплащане в активния им професионален живот, техните пенсии респективно също остават по-ниски. "Разбира се, чисто секторно дамите обикновено избират сфери, които традиционно не са достатъчно високо платени, затова подкрепям инициативи, които развиват STEM уменията, подтикват жените да избират професии в енергетиката, в инженерството и сфери на дейност, които са по-добре платени, за да може също да отстояват и да имат по-високо заплащане и независимост", каза Симеонова, която освен депутат, е и инженер и социален предприемач.

"Установихме, че в нашата партия около 47 % процента от всички членове са жени. За нас е изключително важно равенството на половете и активното участие в обществения живот и в политиката. Затова в дългосрочен план си поставяме за задача да направим възможно повече жени да се включват в политическия живот, а в краткосрочен план с Калина Константинова, с която бяхме избрани за съпредседатели на движението, ще работим за развитието на дамите в нашата общност, които вече са наши членове и заемат различни роли в качеството си на общински съветници, областни управители, координатори и народни представители", заяви Симеонова.

За пръв път в световен мащаб през изминалата 2023 г., всеки парламент в света е имал поне една жена народен представител, каза тя.

"Това е парадоксално да се случва в 21 век. От друга страна, осъзнаваме, че ще отнеме още около 80 години в световен мащаб, за да се достигне до равенство или паритет на двата пола, така че тази организация, която създаваме, е нашият принос, за да говорим за тези предизвикателства и да ги преодоляваме", коментира депутатът.

На въпрос за предразсъдъците в обществото спрямо жените на властови позиции, Симеонова посочи, че у нас има много жени, които завършват специалности като инженерство, физика, медицина и са със сериозни позиции в обществото, но въпреки това, все още по места и по региони има различно отношение към жените. Затова и организацията на "Тя, промяната" включва дами от цяла България, разказа депутатът.

Като част от делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарния съюз (Международна организация със седалище в Женева-бел.авт.), която е най-голямата организация, представляваща парламентите в света, Симеонова коментира, че в рамките на инициативата Форум на жените парламентаристи, е много интересно да се види колко активно се борят дамите по света. "Виждам, че в момента женските движения в Африка са изключително силни. Там, например, има дами председатели на техните парламенти, които разказват, че все повече жени се включват в партиите и политическия живот. В Латинска Америка, моя колега сподели, че все още изпитват нужда да се говори активно и да се борят предразсъдъците. За мен тези дами, които в момента работят активно в техните парламенти, за да постигат това равенство между половете, са героите на деня", посочи Симеонова в отговор на въпрос какво я вдъхновява.

Друг пример, от който черпи вдъхновение като представител на нежния пол в политиката е председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула Фон дер Лайен, която по думите ѝ, в един ден успява да подкрепя Украйна на терен и същевременно да събира всички лидери на една маса, за да договарят важни реформи за целия ЕС.

"Сигурна съм, че ако всеки се огледа, би открил около себе си примери на жени, от които да почерпи вдъхновение и знания", добави Симеонова.

На въпрос за членството на ПП в европейското либерално семейство, Симеонова коментира, че за ПП либералните ценности са изключително важни, тъй като става въпрос за правата на човека, върховенството на правото, зелените политики, които отстояват и тук в България.

Преговорите за членството на „Продължаваме промяната“ в европейското либерално семейство, ще бъдат завършени след изборите за Европейски парламент, които предстоят през юни, каза Симеонова.

"Нашите разговори с групата Renew Europe в ЕП са в доста напреднал етап. С тях имаме доста общи политики и теми. Решението на нашето лидерство е, че в момента, в който бъдат избрани кандидатите за Европейския парламент, ние ще довършим тези преговори и ще продължим участието си. Доколкото съм информирана, това няма да се случи преди самите европейски избори", добави тя.

/РН/

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    35 3 Отговор
    Киренцето, много за парапети си е наредил. Скоро и бебета за промяната. Хахахах

    Коментиран от #35

  • 3 Чочо

    35 3 Отговор
    Хах, таз комсомолка още я помня с какъв плам редеше колко убав е "Просто Киро". Кухи лейки с празни кратуни не знам как ни излъгаха да дойдат на власт, за да перат дебелаците!
  • 4 Бонев

    37 3 Отговор
    Когато говори авторът на "просто Киро", мълчиш и си водиш записки. Много сме зле щом такива хора ни управляват.

    Коментиран от #21

  • 5 Иванов

    13 4 Отговор
    Тия следват светлия пример на ГЕРБ. Предстои То-промяната.
  • 6 българин 777

    15 3 Отговор
    наистена им трябват повече жени ама за другата работа
  • 7 Гост

    18 2 Отговор
    Е включете повече жени,а не държанки като теб и мустакатата парапетка.
  • 8 Аз, овцата

    13 3 Отговор
    Никога повече няма да хвърля за Кирчо. По-добре за директно Боко или Шиши.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 От жена

    19 2 Отговор
    до Жена разликата е огромна !
  • 11 Ихаа

    17 2 Отговор
    От женската организация “ПП”- подред на парапета
  • 12 Верно ли

    17 2 Отговор
    Мхм, то от толкова жени в политиката светът е на такова дередже! Опазил ни Бог!

    Коментиран от #26

  • 13 зрител

    17 0 Отговор
    О, да ! вземете добър пример от Европа - аналена, урсула , все видни дейци и творци на гениалната мисъл и далавера !

    Коментиран от #20

  • 14 И тая си

    6 0 Отговор
    Говори на изуст!
    Явно не е наясно, че жените са по активни в политиката! НС не е народа в цялост!
  • 15 зрител

    12 1 Отговор
    има жени , добри в дипломацията, но това е наука и природна даденост. не всяка , засечена на магистралата или подпряна на парапета става.....
  • 16 Тъй , тъй Денице !!!!

    13 2 Отговор
    Как точно ще се включите във политическия живот ........ако не знаеш питай КИРО той ги включва от парапета и започват веднага работа !!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 17 Има

    9 2 Отговор
    поглед, на млада магаричка.
  • 18 Ех ...ех....ех

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тъй , тъй Денице !!!!":

    То без обучение жените стават слаби политици .........затова им трябва парапет и стават професионалистки !

    Коментиран от #25

  • 19 тцтцтц

    4 2 Отговор
    хахахаха
  • 20 Ами

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "зрител":

    Има и още много женски позорища- Ламбсдорф, Щрак-Цимерман, Лиз Трас географката, не на последно място Меркел, която само лично напълни ЕС с талибани и по този начин я съсипа. И още много и много фирми, като например Илва Йохансон, комисар ката наредила на шефа на Фронт екс да се усмихва на прииждащите африканци и да ги пуска безпрепятствено за да се оправена демографската картина на Европа. И още и още....
  • 21 Край

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    Пропорционална избирателна система се нарича тая "демокрация" дето е такива ти ги прави законотворци.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 баце

    5 2 Отговор
    Да има повече жени,че на екскурзиите да се усамотяват като Лената и Киро ужас от такива политици
  • 25 мдаа

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ех ...ех....ех":

    Друго си е обучението по семинари покрай нощните шкафчета...
  • 26 ама разбира се

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Верно ли":

    Кой е виновен, че сте освободили нишата? Къде бяхте през цялото време?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Боже..Боже

    7 0 Отговор
    Център на феминизъма , от кариерен вид.

    Коментиран от #30

  • 30 тежко ви

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Боже..Боже":

    Чалгата в политика отстъпва на нов по-модерен стил. 😄
  • 31 Ами ,ако са калинки

    7 1 Отговор
    Важно е акъл да имат, моме калино,анПромянара се оля
  • 32 онгомбо

    3 1 Отговор
    урсулата е наистена за пример никой не краде колкото нея
  • 33 ЖЕРТВА НА КОМУНИЗМА

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "...":

    ТАКА ЛИ ми$лиш малко П€П€нц€-дж€н д€ ра$т ч€?!
    КАК € $€Ха( $ГЛОБКАТъ) $ разбойкУ, МАЙ $ дому$ -п€€в $ки ви "ОПРАВЯТ" ОТВ$ЯКАД€!
    А gal ya ОТ по$$ ол$$т вото , ДАВА ЛИ ИН$ТРУКЦИИ...?

    Коментиран от #37

  • 34 Деница

    0 2 Отговор
    Хвани ме за шпица
  • 35 Тъй ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Е нал уж беши обратен?
  • 36 "ВРАГ НА НАРОДА"

    1 0 Отговор
    €Й такива €вро- "инж€н€рки" Щ€ "оправят" РБ( РАЙ за БОКЛУЦИТ€)!

    ДОЛУ МАФИЯТА Г€РБ, ДА ЖИВ€€ по$$о л$$Твото!
  • 37 Ами ...

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "ЖЕРТВА НА КОМУНИЗМА":

    Не знам нищо за споменатите, аз лекувам тр0л0ве. Имам докторска степен. 😄😄😄
  • 38 Просто Деница

    2 1 Отговор
    Просто Деница, съоснователка на Просто Тя Промяната. Смех!
  • 39 Булдог

    1 0 Отговор
    А, финансовият министър каква роля ще играе в организацията?

    Коментиран от #40

  • 40 очевидно

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Булдог":

    Организационна.
  • 41 джак

    2 0 Отговор
    То не е нужно и да го четеш НЯма много жени писатели велики художници да не говорим за мислители и философи ВИЖ жени има добри разузнавачи като разчитат на леглото и много политици се водят от жени в леглото и се провалят от тях Та каква политика ще водят като нямат фантазия или ще подкрепят мъжете си политици полово и ще крият накраденото от мъжете си и ще имат съответно имунитет Добре измислено но ми се струва от мъж политик и крадец
  • 42 хмм

    1 1 Отговор
    Като видя някоя с такова червило и ми е ясна каква и е политиката
  • 43 ники

    0 0 Отговор
    то и именцето се използваше като оригинално преди.... 4-5 години... Та тя- промяната... нищо ново не ни казва. Но вижте колко жени са в първите редици при тяххх... нямааа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове