Last news in Fakti

4 Март, 2024 16:26 3 147 25

Калин Стоянов подписа важни споразумения с ЕК и ЕС за Шенген по суша

  • калин стоянов-
  • мвр-
  • ес-
  • ек-
  • шенген

Министърът проведе двустранни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Румъния и Унгария

Калин Стоянов подписа важни споразумения с ЕК и ЕС за Шенген по суша - 1
Снимка: Пресцентър на МВР

Министър Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество между ЕК, Агенциите на ЕС и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Приносът и проактивната ангажираност на България са неделима част от съвместните европейски усилия за адресиране на миграционните предизвикателства и по-доброто функциониране на Шенген, подчерта комисар Йохансон, цитиран от пресцентъра на МВР.

Документът извежда ключови въпроси в областта на управлението на миграцията и границите. Стратегическата рамка ще даде възможност за продължаване на структурираното сътрудничество между България, ЕК и европейските агенции в ключови области – гранично управление, убежище, връщане и полицейско сътрудничество. Ще бъде подпомогнат и процесът на подготовка на българските институции за прилагане на новото европейско законодателство в областта на миграцията и убежището.

Приетата рамка за сътрудничество е продължение на успешния съвместен Пилотен проект, който подпомогна значително компетентните български органи и направи по-видими дългогодишните постоянни усилия на страната ни за поддържане на високо ниво на сигурност на външните граници на ЕС, превенция на нелегалната миграция и вторичните движения. Същевременно документът отчита новата роля на България във функционирането на Шенгенското пространство.

Днес Комисията стартира и ново специфично действие за финансиране от 85 млн.евро по Инструмента за управление на границите и визите (BMVI) 2021 – 2027 г. за подобряване на националните способности по външните граници на ЕС. България и Румъния вече могат да кандидатстват за допълнително финансиране за разширяване или надграждане на съществуващите системи за наблюдение на границите; закупуване на транспортни средства, включително с възможност за термовизия; закупуване на оперативно оборудване като камери за откриване на движение и термовизионни камери и разработване или надграждане на системи.

БТА припомня, че днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов участва в Брюксел в заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи, в чиито рамки е приемането на Стратегическа рамка за сътрудничество между България и Европейската комисия (ЕК) в продължение на успешния Пилотен проект от 2023 г.

Сред акцентите в дневния ред от заседанието днес са въпроси, свързани с Шенгенското пространство, с предоставянето на убежище и миграцията.

Междувременно министър Калин Стоянов проведе двустранни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Румъния и Унгария, съобщиха от МВР на сайта на ведомството.

Министър Стоянов запозна австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите от българска страна действия, довели до чувствителен спад на миграционния натиск - укрепване на капацитета на гранична полиция, както със служители, така и с техническо оборудване, поддържане на оперативен диалог с турската страна. Двамата министри потвърдиха желание за продължаване на конструктивен и ориентиран към резултати диалог, посочват от МВР.

По време на срещата с министъра на вътрешните работи на Белгия Анели Верлинден, настоящ председател на Съвета на ЕС, бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с миграционната ситуация. Министър Стоянов благодари на белгийското председателство за подобряването на функционирането на Шенген, получи уверение и беше потвърдена подкрепата от страна на председателството за финализиране на интеграцията на България в Шенгенското пространство.

В хода на разговора с вътрешния министър на Румъния Каталин Предою отново бе изведена общата цел - да се работи в тясна координация за отпадане на контрола и по сухоземните граници на Шенген. Двете страни ще засилят сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност.

Висока оценка в областта на вътрешните работи бе дадена и в разговора между министър Калин Стоянов и министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Бяха обсъдени мерките, които двете страни предприемат за ограничаване на нелегалната миграция и за противодействието на трафика на мигранти. Министър Пинтер потвърди, че финализирането на интеграцията на България и Румъния към Шенген е приоритет за предстоящото от юли тази година унгарско председателство на Съвета на ЕС.

По-рано днес ЕК съобщи, че предприема допълнителни действия с България и Румъния за управление на границите и миграцията, като се предвижда комисията да осигури за целта 85 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 9 Отговор
    България е регистрирала около 3 млн камилар минал през нейна територия. Като част от Шенген и разписала Дъблинските съглашения, България може единствено да ги приеме обратно на нейна територия, барабар с роднините им. Така цифрата ще набъбне до няколко млн и Сглобката ще илияди.

    Коментиран от #19

  • 2 Тоя

    17 1 Отговор
    е удобен !
  • 3 гост

    23 2 Отговор
    ГолЕм Успех! АДРЕСИРАНЕ на мигрантските предизвикателства. Които имат "експертизата" ще го разберат !
  • 4 Ко каза

    31 0 Отговор
    За сега само мигранти а Шенген някой друг път!
  • 5 Лост

    18 0 Отговор
    Да си сложи тази Стратегическа рамка в друга рамка и да и се радва.
  • 6 И какво сега?

    30 1 Отговор
    Ние ще пазим границата по суша, а те ще ни пращат неграмотни престъпници-пришълци пресяти от ЕС на аерогара София.
  • 7 Фен

    20 0 Отговор
    Тоест, НЕ Пускаме бежанците през сръбската и румънската граници, а тези, които се промушат, си ги прибираме обратно! И като почернеем като Берлин, естествено, че няма да ни пуснат в Шенген, щото пришълците ще се юрнат безпрепятствено на там.
  • 8 Ам`чи

    7 1 Отговор
    Како ий туй, в роклята ба?! На мажко мяза. Таквоз ша ий!
  • 9 Ъхъ!!!

    15 1 Отговор
    Тоз шенген колко хъхрещи патладжана ще ни натресе? Не ни трябва от мечка ремичка!
  • 10 Като дойдат

    17 0 Отговор
    тук веднага по бързата процедура 1г. затвор за нелегално преминаване на границата, излежаване на присъдата в лагерите при ежедневна работа по очистване на Странджа от техните боклуци. През това време уреждане на документите за екстрадация в родната страна и сбогом завинаги. Вместо да плащаме по 24000€ годишно за всеки върнат дай му там 1000€ и еднопосочен билет за родината.

    Коментиран от #13

  • 11 Перо

    19 0 Отговор
    И за кога е ходил в Брюксел този министър, когато в други ден има ротация и той не може да бъде припознат нито от ПП, нито от ГЕРБ и никой не му гарантира оставането!
  • 12 Перо

    18 0 Отговор
    Както пише в една епиграма на Р. Ралин: “Изпратиха го да специализира, завърна се и се пенсионира”! /Ротацията/
  • 13 Перо

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Като дойдат":

    Достатъчно е да приложат законодателството и режима на САЩ! При нелегално преминаване следва глоба, затвор, дело за депортация, след излежаване на присъдата и депортация!

    Коментиран от #17

  • 14 Шопо

    18 2 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгена
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 15 Тия боклуци

    14 1 Отговор
    Се чудят още с какво да ни прецакат преди да бъдат изритани от властта!
    Желязков - в Азербайджан ще подписва нещо, което не му влиза в правомощията, голям търговец се извъди!
    Тагарев също- ама в Катар , чудовището, държава, която зарежда Украйна с оръжие!
    Мръсници продажни!
  • 16 Бамби

    10 0 Отговор
    До колкото разбирам става въпрос не за охрана на границата и недопускане на мигранти, по-скоро да бъдат всичките надлежно регистрирани в България, че да могат да ни ги връщат без проблем.

    Коментиран от #18

  • 17 Дори и това не е

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    необходимо. Щом ни ги пращат тук значи доказано са влезли и преминали нелегално през нас - директно в затвора и след това екстрадация. Имаме светлия пример от най-великата демокрация която иначе постоянно хвалим.
  • 18 Ако имаме едно

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бамби":

    отговорно за България правителство трябва да поемем хвърлената ръкавица и от една страна да не допускаме и пиле през границата, а тези които ни връщат да екстрадираме обратно след илежаване на присъдата.
  • 19 ГЕРБЕР

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    РЕГИСТРИРАЛА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДИНКО ТЪПОТО И КОМПАНИЯ
  • 20 Ся,ся

    5 0 Отговор
    Само дето днес австриеца каза , че ще изчакат с вдигането на ветото, ама иначе талибани може!
  • 21 пешо

    9 0 Отговор
    много злини сътвори тая сглобка , да си заминават
  • 22 Да, явно

    5 1 Отговор
    Много важни - затова днес Австрия обяви,че няма да вдигне ветото!
  • 23 Калинчо,

    7 1 Отговор
    Австрия за пореден път Потвърдиха:
    Няма да вдигнем ветото за влизането на България по суша в Шенген
    Докато България не приеме всичките Мигранти Терористи, които се намират в ЕС!
  • 24 Запознат

    0 0 Отговор
    За какво да ги приемаме ? Като ни приемат след 30 г. те ще са европейци и пак ще се върнат там от кафето ни ги пращат, само че вече може да са радикализирани от мизерията в България.
  • 25 Българин 🇧🇬

    3 1 Отговор
    Това л.а.й.н.о е поставено от тиквата за да бъде послушен на герп и дпс .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове