Last news in Fakti

5 Март, 2024 14:43 3 704 55

Ето и какво иска ГЕРБ в коалиционното споразумение

  • герб-
  • коалиция-
  • пп-дб-
  • сглобка-
  • споразумение

Службите за сигурност са надпартийни и деполитизирани

Ето и какво иска ГЕРБ в коалиционното споразумение - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ разпространи коалиционното споразумение и механизма за вземане на решения, които бяха представени на Национално съвещание на партията днес.

В документните, които са работни, се посочва, че след първата ротация

Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър,

а акад. Николай Денков ще е вицепремиер и образователен министър, изброи БТА.

В проекта за споразумение от ГЕРБ предлагат след декември декември 2024г., ротационните мандати да бъдат по 15 месеца. От партията се обявяват за изготвяне на нова обща законодателна програма, като отчитат, че одобрената през юни 2023 г. е изтекла през декември същата година.

Основните приоритети, около които според ГЕРБ трябва да има обединение в споразумението са:

- Устойчиви публични финанси, с оглед постигане на един от основните ни приоритети, а именно членството на България в еврозоната; продължаване на усилията и предприемане на мерки за борба срещу корупцията;

- България да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; провеждане на политики за модернизация на страната, в това число развитие на инфраструктурата, енергийна ефективност и др.;

- Поставяне на образованието, включително професионалното образование, както и качеството на човешкия капитал като първостепенен приоритет;

- Финализиране на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници;

- Гарантиране на националната сигурност;

- Безусловно следване на европейски и евроатлантически път на развитие на страната.

Според ГЕРБ като висш приоритет в споразумението трябва да бъде прието продължаването на усилията по протичащата реформа в съдебната власт. В проекта на документ от партията заявяват, че дебатът по темата за службите за сигурност следва да бъде проведен и тъй като водеща по тази тема е националната сигурност на държавата, форматът за дебат трябва да е в рамките на Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не в телевизионните студиа. В документа от ГЕРБ засягат и темата за състава на независимите регулаторни и контролни органи, като смятат, че реформите в тези органи следва да са заложени в законодателни промени.

В проекта на споразумение досегашната структура на Министерския съвет с един министър-председател и с един заместник министър-председател се запазва. Уточнява се, че както в управленската програма, така и в подписаната от Мария Габриел и Николай Денков декларация от юни 2023 г. няма фиксирана дата за ротацията, затова според ГЕРБ ротацията трябва да бъде извършена в подходящ момент, в който рискът от политическа дестабилизация ще е сведен до минимум.

От ГЕРБ предлагат министър-председател и министър на външните работи за втория период от девет месеца да бъде Мария Габриел, а Николай Денков – заместник министър-председател и министър на образованието и науката. За следващия период от 15 месеца, министър-председател да бъде кандидатът, предложен от коалиция ПП-ДБ, а кандидатът на коалицията ГЕРБ-СДС – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 15 месеца, до приключване на четиригодишния мандат, министър-председател и министър на външните работи ще бъде кандидатът, предложен от коалицията ГЕРБ-СДС, а кандидатът на коалицията ПП-ДБ – заместник министър-председател и министър на образованието и науката.

В споразумението партията настоява отговорността за управлението на правителството да е равно споделена между коалицията ГЕРБ-СДС и коалицията ПП-ДБ. В случаите, в които едната коалиция има министър на съответното министерство, то другата коалиция да има задължително заместник-министри.

Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер и броя на министерствата - 19.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще имат право на вето при взимане на решенията.

ГЕРБ искат промени в законите за всички регулатори, така че ръководителите им да се избират от Народното събрание, а заместниците им - от НС по предложение на вече избрания ръководител. Такава е процедурата за БНБ и КФН.

Разписани са и органите, които предстои да се избират с обикновено мнозинство: един конституционен съдия, омбудсман, четирима за Сметната палата, нов Фискален съвет, Комисия за финансов надзор, Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия по икономическа политика и иновации, Агенция за публичните предприятия и контрол, Комисия за енергийно и водно регулиране, НЗОК, НОИ, Комисия за защита от дискриминация, Комисия за защита на личните данни, БТА, КОНПИ, СЕМ и други. Всички те могат да се изберат с обикновено мнозинство.

В проекта на ГЕРБ е заложено като свой висш приоритет, страните да приемат продължаване на усилията по протичащата реформа в съдебната власт. Това включва на първо място, приемане на нов Закон за съдебната власт, който да осигури заложените в Конституцията цели, отговарящи на международните стандарти за независим съд и прокуратура, отчетна прокуратура, безпристрастни и компетентни магистрати, притежаващи безспорни високи морални и нравствени качества, гарантирани от ефективен Инспекторат, в името на справедливостта, дължима от всяка правова държава на обществото.

На следващо място, след приетия Закон за противодействие на корупцията, антикорупционната реформа следва да продължи своя ход, като бъде приет изцяло нов като концептуална логика и функционалност Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Предотвратяването на възможност за притежание и разпореждане с т.нар. „необяснимо богатство“, каквато е целта на отнемането на незаконно придобито имущество, е мярка на държавна политика за недопускане имущество с незаконен произход да се влее и да стане част от законната икономика. Обратното би означавало да не бъдат защитени обществените интереси на правовата държава и да бъдат ощетени лицата, които придобиват и се разпореждат с имущество по законен път, пише в документа.

ГЕРБ акцентира и върху дебата по темата за службите за сигурност, като според партията той следва да бъде проведен и тъй като водеща по тази тема е националната сигурност на държавата, форматът за дебат трябва да е в рамките на Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не в телевизионните студиа, обобщи dnes.bg.

Службите за сигурност са надпартийни и деполитизирани. Националното законодателство не предвижда възможност кандидатури за ръководители на службите за сигурност да бъдат съгласувани или определяни от представители на политически партии или парламентарни групи. Политическата неутралност е задължителен елемент от функциите и дейността на службите за сигурност. Разпределение на квотен принцип в службите за сигурност, на база политическо представителство е недопустимо. Намеса в кадровата политика и работата на службите представлява заплаха за националната сигурност, е посочено в документа.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    71 12 Отговор
    Народа иска да се махате, избори 2 в 1

    Коментиран от #45

  • 2 Последния Софиянец

    56 3 Отговор
    Бойко Борисов иска правителство с негов мандат и той да определи министрите .Това е накратко

    Коментиран от #21

  • 3 Русофил

    49 8 Отговор
    И още искания:
    Да се представи газовата карта, скрита от Теменужка.
    Да се отговори защо Баце робува на руснаците и построи Турски поток за 3 милиарда
  • 4 Ники

    50 3 Отговор
    Жалко за България с такива управляващи...
  • 5 Последния Софиянец

    34 2 Отговор
    Умните и красивите ако се съгласят връщат официално Тиквата на власт.
  • 6 Теменужка "пътната карта" Петкова

    34 4 Отговор
    Моят господар не е много мъдър човек
    Кефи се че минава всички с 200
    Но всъщност от началото на сглобката него всекидневно го минават с 500
    Ако не вярвате вижте му изражението
    Със сигурност нещо ръбесто и дълго му се върти отзад
    И нищо не може да направи
    И ще става все по хубаво
  • 7 12340

    25 2 Отговор
    Иска Дедовия на Бою Симитлията!
  • 8 престъпник

    35 3 Отговор
    кога ще лежиш извършеното ???
  • 9 Дебил

    20 3 Отговор
    Всички ще си " счупите " главите с това "вето". Засега само печелите време, а времето е пари!
    Българският народ е търпелив и безмълвен и явно няма да му дойде ум в уж "здравата" глава.
    Ако ще създавате нова БКП, поне и хората да имат някаква полза!
  • 10 ГЕРБ джендъpи

    17 4 Отговор
    Най-важното редовно да изпълняват съпружеските си задължения!
  • 11 Герберастки номера

    28 1 Отговор
    Първа точка не се приема от ПП-ДБ нови избори. Герберастите знаят, че няма да бъде прието предложението им за габриелката но за пред избирателите ще кажат, ние не искаме избори но ПП не искат правителство.
  • 12 Тома

    18 3 Отговор
    Герб иска от пп дб хубаво да съпунисат гърба и г.за на бати бойко
  • 13 Окончателно

    23 2 Отговор
    превъртяли от далавери , зависимости , невероятни лъжи и грабежи , криминална енергия , тъпи опити за внушенея и манипулации, двойнствин животи и всичко извън закона ! Изобщо няма да ги огрее , заминаха в канала веднъж завинаги , съсипали Род и Родина !
  • 14 Така ги извъртя чекмеджат

    18 6 Отговор
    Пепейците и дебейците
    Че ще ги връхлети изотзадзе с 200
    На кокорчо ще му хареса той вече е заел стойка Г

    Сега ще видим другите дет се правиха на мъже ще се наведат и те в поза Г или отиваме на избори
  • 15 Акула

    19 0 Отговор
    ПОРЕДНИ ЛЪЖИ
  • 16 гражданин

    28 1 Отговор
    А аз искам боко и компания да лежат за много години в затвора ,защото окрадоха държава и народ ,но съд ,прокуратура и МВР ги пази !!

    Коментиран от #28

  • 17 Споразумение

    24 1 Отговор
    с мафиотската шайка е немислимо да има ! Пълна погнуса от тези престъпници , грабили милиарди и съсипали България и разбира се нейния народ и тяхното бъдеще !
  • 18 Мръсен пре да тел

    20 1 Отговор
    Край с гроб...
  • 19 Академик Николай Хайтов

    12 1 Отговор
    Едно е да искаш, второ да можеш, трето и четвърто да го направиш.
  • 20 Мастършеф

    19 2 Отговор
    ППДБ се мъчат да направят от омлета яйца. Герб и ДПС държат всички позиции в прокуратурата и службите и докато това е така, в България няма да има законност и ред.
  • 21 Анджо

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    По принцип би трябвало да е така. Какъв е ефекта да сменяш само само премиера. Ами те ще го обезскостят за нула време. Това е все едно да направиш алфа овца в глутница вълци.
    Тия много ефтино искат да из пързалят Борисов. По добре коментирайте каква е ситуацията а не да плювате само. Тука има 90% правилници само. Така или иначе се намираме в тази ситуация.
  • 22 хммм

    12 0 Отговор
    ГЕПП да си хаващат чукалата и кой от къде е! Продажна сглобка не трябва на България!
  • 23 Министър на квадрат

    7 0 Отговор
    Бою пак с неговото ТОЙ И ШОФЬОР! Хора ли няма или жените свършиха, а вече и Томата взе да надиига глас?
  • 24 така така

    11 0 Отговор
    Мръсен мошеник!! И тоя се готви пак да дели баница.... Абе, народът не е ли луд??
  • 25 Тик Ток

    5 1 Отговор
    Направо Галка за герал-губернатор за 20 години.
  • 26 Боко пожарникара и неговите

    9 1 Отговор
    милиционери и мутри министри е.аха майката на държавата и още не са в СЦЗ, благодарение на това че са във властта.
  • 27 Ха-ха-ха...

    7 0 Отговор
    "Ето и какво иска ГЕРБ "..., а премия по Магнитски за собственика на парт... , опг-ето, иска ли?
  • 28 Факт

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "гражданин":

    И Кико искаше Боко да е в затвора,ама омекна като печен праз.
  • 29 Не знам

    10 0 Отговор
    кой му се връзва още на тоз помияр.
  • 30 Герберунг

    7 1 Отговор
    Много е умен нашият Вожд бочко!
    Вгледайте се в снимката!

    Коментиран от #34

  • 31 Това с"евроатлантическия път"

    6 7 Отговор
    на България е най страшното! На България не и е нужен"евроатлантически" път! България има нужда от Независима външна политика,а не да е краварска колония! Оставка на марионетките и избори!Само Възраждане може да изчисти авгиевите обори а сглобката! Гласувайте масово!!!
  • 32 хигиенист

    1 5 Отговор
    Достатъчен е само приоритета, който е поставен последен, а именно тоя, за безусловното следване на европейският и евроатлантическият път на развитие на страната. Това е така, защото от една страна, той е първостепенен по важност, за икономическото и геостратегическото ни оцеляване, имайки предвид, засилващите се усилия на някой страни, да ни отклонят от посоката на тоя път, и още, защото той съчетава в себе си, изпълнението на останалите приоритети
  • 33 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    11 1 Отговор
    Народът иска лицето Бойко Методиев Борисов да закрие едноличната си фирма ГЕРБ-ИПОН и да се представи доброволно на бай Ставри! Този човек и шайката около него доказа, че е готов да продаде душата си на дявола, само и само да оцелее!
  • 34 Герб младежи

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Герберунг":

    Нашият Лидер, на Шайката ГЕРБ, г н Борисов е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА !!!.
    Въпреки, че е ПРОЧЕЛ САМО ЕДНА КНИГА, Той е ИЗДАЛ МНОЖЕСТВО НАУЧНИ ТРУДОВЕ.
    Toй е Дипломат, Политик, Полиглот, Икономист, въобще Вундеркинд. Лидерът ни вече Управи България!

    Коментиран от #43, #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 инж. Ганчо Илков

    4 0 Отговор
    Какво ще рече: Деполигизирани Регулаторни Органи за които Ръководителите им се Избират от Народното Събрание. При наличие на Парламентарно Мнозинство, Деполитизацията отпада, т.е. Парламентарното Мнозинство, а не Народното Събрание избира Управлението на Регулаторните Органи. И по-точно кой Проект от Парламентарното Мнозинство, при положение, че Всеки участник в Мнозинството настоява за своя човек и отправя Заплахи ако не се избере Човека, се отива на Нови Избори. Резултатът от Новите Избори ще доведат до същите Резултати. Това в същтност е определението "Разграден Двор". Разграденият Двор е идеална среда за Шпионска Дейност и вмешателство на Диктаторски Режими.
  • 37 Гробар

    4 3 Отговор
    Евроатлантизмът е над националния интерес. Докато пап.л.ач с подобни виждания ни управлява ще продължаваме да затъваме.
  • 38 бивш бойковист

    2 0 Отговор
    С назначаването на четири жени за преговори с ПП, ДБ, Бойко Борисов отново предизвиква мисли на съмнение, аналогични на това, когато беше издигнал кандидатурата на Цецка Цачева, за президент, на страната!
  • 39 Значи

    4 0 Отговор
    здравана е супер, на всеки вход има наш човек и стотинка няма да ни се зиплъзне...
    Абееее, мър.иии, абе прест...циии, оправете здравната, че гр.б няма да имате
  • 40 Аз съм

    3 3 Отговор
    Най големия наивник че подкрепих ПП-ДБ да се споразумяват да продължат лъжите и кражбите!
  • 41 Тошко

    2 1 Отговор
    Моля Ви не коментирайте това предложение без да имате и представите смислени аргументи!!!!
  • 42 ВАЖНО Е БСП И ВЪЗРАЖДАНЕ

    6 1 Отговор
    Да са аут от управлението.
  • 43 БСП МЛАДЕЖИ

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Герб младежи":

    Нас и другарката Нинова пък не ни бръснат за нищо
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Tи ли си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън дрън та пляс":

    народа ве ц ъ р в у л
  • 46 факт

    0 1 Отговор
    а можеше да е като навални
  • 47 зеле

    1 0 Отговор
    гладни кучета салам искат да лапат
  • 48 Важно

    1 0 Отговор
    Е какво искаме ние гражданите.Банкята да се скрие в зайчарника с лъжкинята Теменужката,която скри картата на Руски поток и сега тая карта е за продан за 32 млн. долара.Само сте за затвора гербави бандити.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Няма

    1 0 Отговор
    Как да позволим на един изпечен гангстер да управлява още цяла България и с Дебелака да се изживяват като важни .Кой не знае колко грехове имате,най-много от всички българи.Не се филмирайте.Не сте нищо повече от опасни мафиоти за рекет,отнемане на бизнеси,на имоти,на съсипване на човешки съдби.Освен за чакалите си,за ипончетата си,за делтагардчетата си,за олигарх четата си нищо добро не направихте за народа си,нищожества.
  • 52 Този

    1 0 Отговор
    Този тъпанар днеска питаше кмета на Бургас като идел в Бургас коя фирма щяла да го посрещне.Защо да те посрещне фирма и да те хрантути.Нали имаш партиен офис там.Гербавата бургаска шайка ще те посрещне.Няма само фирми от обръчи да ви плащат масрафите?Нали имате партийни субсидии мутри?И защо офисите няма да си плащате наеми?Не ви пука срам,долна папл.......
  • 53 Горски

    0 1 Отговор
    От трибунката си Боко заяви готовността си да пристане и взе да проси, някой от ПП-ДБ да го вземе за жена. Кой ли от ПП-ДБ ще изтегли късата клечка и ще му се наложи да се венчае за самопредложилата се булка.
  • 54 Горски

    1 0 Отговор
    Гледам го на снимката нашият, този, според който и ние сме били прости като него. Без значение какви мизерии извърши и как беше напълнил памперса по време на протестите през 2020, как се криеше по села и паланки, обикаляше по черните пътища от страх да не бъде линчуван, все успява да изплува отгоре. Всъщност дали усеща, че пързалката по която се носи, колкото и дълга да е не е спасение, защото има край. И трясъка, който ще чуем, ще бъде отпразнуван с фойерверки и много вино!
  • 55 До Ком.54

    1 0 Отговор
    Ами да отваряме бутилките.Прокуратурата да се самосезира за престъпниците скрили картата на Турски поток.Навсякъде във фейса я има и показва делата на руската подлога Борисов и на Теменужка.Също на Радев и Караянчева.И как нашия хитрец Тиквения пират е готов да даде на арабите 50 млн. Да мълчат за престъпния договор.Но истината лъсна.Предателите на съд.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове