Last news in Fakti

6 Март, 2024 07:47 1 126 20

Политолог: Проектът на ГЕРБ за коалиционно споразумение им дава преимущество за сметка на ПП-ДБ

  • споразумение-
  • герб-
  • дпс

Някои от регулаторите ще се избират с мнозинство от две трети. Това поставя въпросът за ролята на ДПС в този процес, казва Яница Петкова

Политолог: Проектът на ГЕРБ за коалиционно споразумение им дава преимущество за сметка на ПП-ДБ - 1

Днес се навършват девет месеца от управлението на настоящия кабинет, а снощи премиерът Николай Денков депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Парламентарната група на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че ще предложи днес Народното събрание да гласува оставката на правителството на Денков. ГЕРБ започва преговори с ПП/ДБ за управление до края на мандата на 49-ото Народно събрание, което се основава на подписани коалиционно споразумение и механизъм за взимане на решения в коалицията. Това припомня Радио Варна.

Проектът на ГЕРБ за коалиционно споразумение дава преимущество на тази партия за сметка на ПП-ДБ, както във връзка с незаетите места в регулаторите, така и с искането за повече министерски кресла.

Това коментира политологът от „Галъп Интернешънъл Болкан“ Яница Петкова. Според нея, ще има преформатиране на властта.

„Всяка от коалициите е заложила максимума в документите, които се предлагат, с идеята да се срещнат някъде по средата. Ако се пренавият и започнат да тропат по масата, може да се стигне до предсрочни избори, но и двете коалиции заявяват, че това не е вариант за тях“, каза още политологът.

„В проекта на ГЕРБ за споразумение се предвижда някои от регулаторите да се избират с мнозинство от две трети. Това поставя въпроса за ролята на ДПС в този процес, защото гласовете на депутатите от ДПС ще са важни при този избор. В същото време ПП/ДБ сами поискаха помощта на Движението по повод промените в Конституцията. Те обаче явно не очакваха, че толкова трудно ще се отърват от помощта на ДПС след промените в основния закон“, коментира още Яница Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Четох проекта.Накратко Тиквата иска правителство на ГЕРБ с мандат на ГЕРБ.Затова ли протестирахме с ПП и ДБ две години за да го върнат пак на власт?
  • 2 ББ от Банкя

    18 1 Отговор
    Кога Преимуществото е за чекмеджето тогаз сичко е ок
  • 3 дебеЛ Лебед

    12 1 Отговор
    БАЙГАНьОВщината , в най-ярката й лоша и ПРОСТАШКА форма , наречена БОЙКОВЩИНА , управлява все още РОДИНАТА ни !
    Гледаме го ежедневно в моноспектакъла на индивида на снимката !
  • 4 Унищожиха

    15 3 Отговор
    България. Оставка на ПП, ДБ, ГЕРБ, СДС, ДПС. Идват шокови цени на ток плюс нова такса 7% в сметките, реално референдумите са забранени, гледайте интервю проф. Пламен Киров., гавра с Конституция, шоково поскъпване вода, местни данъци и такси. Оставка! Предстои подписване на споразумения СЗО. Много големи съмнения имам, че управленците горят от желание да ни вкарат пряко във военни действия. Унищожиха средната класа.

    Коментиран от #10

  • 5 доктор ОХ боли

    15 1 Отговор
    Интересно нещо - Борисов не посмя да излезе пред хората за 3-ти март и да отправи поздрави , но когато става дума за власт и келепир - пръв се изтъпанчи да ни обяснява колко е велик той и ШайкаТА му !
  • 6 ЛаТераЛен ТУУЛ

    13 1 Отговор
    Някой знае ли къде беше бат Бойко за НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 март ?
    Беше се уплашил от ВСЕнародната любов ли ?
    Той УЖ на смело момче се прави , пък що така се покри .....? Чудна работа !

    Коментиран от #15

  • 7 наско

    3 9 Отговор
    Само че ГЕРБ са първа политическа сила и ще са още по-първа на следващите избори! Хора са за Бойко и Пеевски и са срещу мравояда и асенка! За това трябва да има избори да има правителство на ДПС и министри от ГЕРБ!
  • 8 един

    8 1 Отговор
    Особено след като излезе наяве Пътната карта....!
  • 9 Никакво

    11 1 Отговор
    преимущество няма една криминална шайка , начело с Банкянския им главатар ! Стига с тези опити за манипулиране !
  • 10 Последния Софиянец

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Унищожиха":

    Според изтеклата карта на НАТО България и Румъния трябва да отбраняват Одеса където ще попаднем в страхотен чувал.
  • 11 От избори

    4 1 Отговор
    смисъл е имало до 2009, а реалността е ала бала между флашки и Костинбродгейт, Записи изнесени от Радостин Василев. Помня депутатите с чувалчета, скандалите с подправени Протоколи, печатниците, корпоративен вот, етнически вот, платен вот. Доказателства последни кметски Григорова, Манолова. Който подкрепя избори курирани от управляващите,буди съмнения преки финансови облаги от статуквото. Докато не се премахнат всички пайртийни назначения в съдебни органи, права ще видим през крив макарон, честни избори също.
  • 12 провинциалист

    5 2 Отговор
    "може да се стигне до предсрочни избори, но и двете коалиции заявяват, че това не е вариант за тях" - мда, след референдумите българската демокрация отрече и нуждата от избори.

    Коментиран от #13

  • 13 Kaпитализмът...

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "провинциалист":

    ... неминуемо води до диктатура!!!
  • 14 Дрън дрън та пляс

    6 1 Отговор
    Абе владко горанов дето банкята се отрече от него когато го вкараха в магнитски, се изпампулял на първия ред на сбирката
  • 15 Последния Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЛаТераЛен ТУУЛ":

    Бойко Борисов се криеше при кмета на Велико Търново а прати горе на Шипка Росен Желязков да го отнесе.
  • 16 Имунитет

    4 1 Отговор
    Шиши и Боко ще отърсват затвора още девет месеца.
  • 17 ПО ТОЧНО

    4 0 Отговор
    У ЕВРОПА ГИ "МИНАВА" С 200 , А МЕСНИТЕ ХАРВАРЦИ С 300................
  • 18 Избирател

    3 1 Отговор
    Докато го има ГЕРБ начело с Банкята , ДПС управляван от Делчо и задкулисно направляван от Агата ,БСП завладяна от Руско влияние , разни шоумени за които политиката е игра на отрицание и разни невъзпитани уж патриоти харесващи копейките а спестяват в евра няма как да бъде извършена реформата от която зависи нашето бъдеще
  • 19 ВАЖНО Е БСП КОМУНИСТИТЕ

    2 0 Отговор
    Да не са в управлението на България.
  • 20 дядото

    2 1 Отговор
    тези самообявили се за политически и властови лидери,без изключение,с тъ пи и мутренски физиономии,със съмнително образование и криминално инало- да се махат от обществения живот.да бъдат задължени да научат интервюто по опорни хора,телевизия он аер от 02.03.2024 г с артиста в.михайлов на изуст.страшно е,че поколението на хората като в.михайлов си отива и остават тези- алчни,злобни,мразещи и народа и всичко около себе си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове