Last news in Fakti

7 Март, 2024 08:26 3 783 48

Защо сезонът по Южното Черноморие става все по-къс?

  • бургас-
  • летище-
  • летен сезон-
  • южно черноморие

Сривът за три години е от 3 600 000 пътници до 1 800 000 през 2023 г.

Защо сезонът по Южното Черноморие става все по-къс? - 1
Снимка: БГНЕС

Опасения за скъсяване на летния сезон и тенденциозно отношение на концесионера на Летище Бургас помрачават очакванията за новия летен сезон по Южното Черноморие. Хотелиерите и местните власти изразяват съмнения за изкуствено пренасочване на пътници към Летище Варна. Недоволството нараства и заради затварянето на Летище Бургас за ремонт до края на март, коментира БНР.

Това ще бъде пиронът, който ще закопае сезона, смята хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг, който е и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Не може на такова близко разстояние да се сложи един концесионер на две конкурентни летища, категоричен е той.

"При нас сезонът става все по-къс и по-къс поради това, че няма полети. И лятото няма, и зиме. Има само чартъри. Започвахме от април и свършвахме в края на октомври. Сега отваряме юни, още в края на август няма кой да лети", пояснява Налбантов. По думите му, в туризма трябва да има предвидимост.

"Не може да кацаш във Варна и да идваш в Бургас."

Оповестеното от концесионера намерение през 2025 г. летището да се затвори за 6 месеца за ремонт на самолетната писта и пълна рехабилитация предизвиква вълна от недоволство.

Кметът на Поморие Иван Алексиев е на мнение, че от страна на концесионера е налице "захаросана презентация, облечена в розово, а насреща – нищо".

"Би трябвало държавата трябва да се намеси и да предотврати неща, които са негативни за бъдещето на определени региони. Забелязваме такава тенденция на бургаското летище", подчертава и Георги Тръпков, който има 40-годишен опит в туризма. Според него летището е тръгнало надолу заради смяна на политиката на концесионера.

Кметовете от Югоизточна България излязоха с обща позиция по случая. Те искат преразглеждане на концесионния договор.

Сривът за три години е от 3 600 000 пътници до 1 800 000 през 2023 г., отбелязва Иван Алексиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мома англиджанка

    38 1 Отговор
    Става не само по-къс, но и по-мек.
  • 2 Българин

    54 3 Отговор
    Защото мутрите, които държат хотелите, заведенията и всичко друго са крадци, които развращават обществените нрави, откъдето и произлиза унищожение на всички ценности: семейство, любов, искрени чувства между хората, приятелство и разум. Прекрасно и справедливо е да им се срива целият престъпен бизнес.
  • 3 Иван Вазов

    44 1 Отговор
    Това може да се случи единствено в България и вероятно в някоя африканска страна, но едва ли и там. Нещото се нарича корупция като резултат от боковизацията, чети мутровизацията на съдебната система.
  • 4 Алибабов

    39 2 Отговор
    Все по-къс и все по-дебел. Затова хората ходят в Гърция и Турция.
  • 5 Мда

    34 4 Отговор
    Л@йноморив... Отиваш , къпиш се и следващите дни си или с разстройство или с грип ... не къс, ами как още ходят да се разболяват зорлем.
    Иска се цялостна ревизия на л@йноморието. Всички с тръби в морето и после чакат туристи...
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    32 0 Отговор
    То полети добре, но трябват и пътници....
  • 7 Али Беков

    32 1 Отговор
    Веднага държавата да ни обещети и компенсира с десетки милиони левове като зърнарите

    Коментиран от #10

  • 8 Миризлив пор

    32 2 Отговор
    Едно време туристите се лъжеха от алкохолен туризъм на ниски цени. Цените скочиха и гонят турските, турците вече пускат алкохол по курортите и заради инфлацията са им ниски цените но качеството остана високо. Просто хората имат избор на същата цена да почиват в Турция. Отделно няма руснаци а те бяха сериозно перо в доходите.
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    21 1 Отговор
    СЛЕД 9-ТИ СЕПТЕМВРИ МНОГО ЧАСТНИ СГРАДИ
    СА СТАНАЛИ ПОЧИВНИ СТАНЦИИ :))
    ....
    И ИМАШЕ ПОСТОЯННО ПОЧИВАЩИ И ОБОРОТ :))
  • 10 Въпрос до Алибегов

    29 1 Отговор

    До коментар #7 от "Али Беков":

    Как хем си Ричард (английско име), хем Георгиевич (сръбско име), хем Алибегов (средноазиатска фамилия с руско окончание)? Като обясниш това, може да ти дадем някоя сумица като на послушен роб и лакей.
  • 11 089954

    12 1 Отговор
    Що бе , в Гърция не е...........
  • 12 Като намалите цените

    23 3 Отговор
    и подобрите обслужването може и да се удължи (сезонът). Ако разчитат само на чартъри за пиянски уикенди - сори!
  • 13 българина

    28 7 Отговор
    въпросните хотелиери гласувахте ли за герб ппдб и сдс да налагат санкции на руснаци? да гонят руснаци? да закриват лукоил? гласувахте..... точно като миньорите от тецовете и земеделците..... липсващите ви 1.2 млн туристи са руснаци, няма руснаци, няма полети, оператора прави оптимизация към по големия град! ако се правите че не разбирате, ви чака фалит и емиграция. Бг черноморие винаги е живяло от руснаци. Това е пазара и ще бъде такъв, казва се география. Или излизате на протести за руски туристи или ще спаднат до 1 млн макс, 3.6 ще е история както 4 блока на Козлодуй.... клиентелата в региона е тази, има и конкуренция, Гърция Турция.
  • 14 Васил

    15 3 Отговор
    Сезона на фекалиите и бетона са били по къси не думай????
  • 15 Черно море. е клоаката

    12 2 Отговор
    на цяла Европа и черноморските държави.
  • 16 Мдааа

    18 2 Отговор
    Някой хора не проумяват, че всичко по черноморието ни е съсипано. Дори българите не искат да ходят там. Грандомански хотели, презастроено и мръсни. Чадър до чадър от скъп по скъп. Храната е направо потресаващо зле като качество, а цената и баснословна. Кой луд идва тук. Къде, къде са Турция и Гърция. И по евтино, по-често и по красиво.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 българина

    19 11 Отговор
    не самолета кара туристите, той само ги превозва. България е русофобска страна, и вие с гласовете си я направихте такава. я си кажете честно липсващите ви 2 млн туристи германци ли са, поляци ли са, или са руснаци? идват избори пак гласувайте за русофобски партии и събаряйте паметници..... сами си стъпвате бизнеса с вашия глас. явно не сте много умни у ще седите гладни

    Коментиран от #27

  • 19 вие си ги избрахте

    16 8 Отговор
    в добрите години за туризма идваха 700000 руски туристи и отделно престой на тези с 400000 имоти, тази цифра удивително съвпада с цифрата която ви се губи.... вие гласувате за русофобска власт която и паметници събаря, освен че ги гони. За каквото сте гласували това ще получите, скоро и Нефтохима ще ви закрият

    Коментиран от #23

  • 20 Македонец в космоса

    10 2 Отговор
    ТИМ си гледат интереса и си пълнят малката легава база около Варна. Леговата база на юг и природните дадености са несъразмеримо повече по Южното черноморие. Концесията на летище Бургас незабавно трябва да бъде прекратена. Фрапорт изкуствено вдигна таксите на летището в Бургас и пренасочи полетите на юг. Редовно летях от Германия и Англия до Бургас извън сезона ..при винаги пълни полети.. сега ги пренасочиха . Варненци ги разбирам, защото до техния град няма пътища и тим и герб компенсират този недостатък с полети
  • 21 име

    6 2 Отговор
    По късия сезон може от страна на чуждестранните туристи наистина да е заради по-малкото руснаци. Но от моя страта, като български турист, аз спрях да ходя имено заради мръсната вода. Първо спрях след Юли месец са ходя, а сега въобще не стъпвам на Юг. И да се замислят защо не привлякоха други чуждестранни туристи за толкова години.
  • 22 Защото нема

    6 2 Отговор
    кой да оди веч на кафявото море...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 българина

    10 1 Отговор
    първо заради вас Варна няма магистрала, софиянци ходят в Бургас, а те събарят руски паметници... така че търсете си руснаците от софиянци или и двете.... българина е така, докато не си изпати сам от собствената глупост, акъла не му идва Както се казва русофобията пренасочва туристи...
  • 25 НПА

    4 8 Отговор
    Лукойл и хубаво да смени собственост.. генерира милярди годишно а не плаща данъци вече 20г..заплатите са смешни ,по 3000лв. Лукойл е ощетил държава и региона от 30милярда за 20г
  • 26 Росица

    8 3 Отговор
    Естествено, че летището трябва да се ремонтира, и това не става за броени дни. Сривът в туризма по южното черноморие не е заради летището а следствие лошото обслужване и високите цени, които не отговарят на предлагането.

    Коментиран от #29

  • 27 Лудия касапин

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "българина":

    Любимите ти руснаци спокойно могат да се заменят с туристи от източна и Централна Европа , като Полша,Чехия, Унгария и Прибалтийските държави. Поне са по-платежоспособни от руснаците, които дори в склад за плод и зеленчук първият им въпрос е А скидка можна? Чакай го такъв после,да влезе в магазин ,ресторант или пък да си купи екскурзия.

    Коментиран от #30, #43

  • 28 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    10 4 Отговор
    Няма руснаци- няма туризъм

    Коментиран от #38

  • 29 Шулц IBB

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Росица":

    Нищо не разбираш, далеч си от туризма, сигурно не си мърдала от пателката
  • 30 т-пия касапин

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Лудия касапин":

    "руснаци спокойно могат да се заменят с туристи от източна и Централна Европа"

    За 35г. що не ги замениха? Явно не могат.

    Коментиран от #32, #35

  • 31 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    9 0 Отговор
    Приватизираха хотелите построени от народните маси. Появиха се мутрите, подкрепени от червени куфарчета с милиони левове. Отявлените комунисти станаха върли капиталисти, алчни, безкрупулни, жадни за още заграбване на народното имущество. Високи цени, мутренско обслужване, пълни джобове на другарите капиталисти.....и загубата на клиенти е налична.
  • 32 ПРЕДИ КОВИТО

    4 6 Отговор

    До коментар #30 от "т-пия касапин":

    Имаше бая клиенти по морето.....и без руснаците.

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Плажа да е безплатен

    6 1 Отговор
    След ремонта на летището ще има ремонт на ремонта и пак ремонт за бургаското и варненското летища . докато хотелиерите не се научат да работят първо за българите и после за чужденците . Спомените от соца никога няма да се върнат . Защото досега хотелиерите само нараняват туристите и туристите бягат естествено и не повтарят . Няма големи безплатни паркинги за туристите и няма надежна охрана за тях , частната охрана е криминална а държавната също .Спечелете авто туристите не разчитайте само на самолетите .

    Коментиран от #36

  • 35 НСИ

    5 8 Отговор

    До коментар #30 от "т-пия касапин":

    Точно сега без руснаците, ще се върнат нормалните туристи. Никой не харесва бедните руснаци . Вчера в Берлин на туристическото изложение немците са капарирари 70 000 нощувки повече или 22% повече същото се очаква да направят и останалите ЕС страни. Рекламата е .. Страна без лайъ( руснаци)
  • 36 СТИГА БЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Плажа да е безплатен":

    Безплатен плаж и....мърсотия навсякъде, типично по ганьовски.

    Коментиран от #46

  • 37 ЦЕНИ В КЕРАМОТИ...ЛЯТО 2023г.

    6 3 Отговор
    Кафе в пластмасова чашка....2 евро, кока кола 0,500..5 евро, минерална вода 0.5000...3.50 евро, салата морски дар 0,400гр.....13 евро, две пълнени чушки със заливка...9 евро.....Това са цени НАВЪНКА, НА КРАК.....май в Слънчака е по евтино, при същите условия....
  • 38 не бе ватенка

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм":

    нема алко руснаци, има нормални туристи

    Коментиран от #40

  • 39 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "ПРЕДИ КОВИТО":

    Сега има много укри, те ще ви правят "оборот"!😁

    Коментиран от #44

  • 40 Какви бе укро

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "не бе ватенка":

    Пияни англета и укри, това ли ти са нормалните туристи?!

    Коментиран от #45

  • 41 2023 в Равда

    3 0 Отговор
    Бабите седяха по пейките и се жалваха, че стаите им под наем са празни .
  • 42 123

    1 1 Отговор
    Защо така ..толкова закъсняхте...да пишете все отрицателни неща за Южното Черноморие....
    Обикновено се почва от Нова година или от Коледа...не може така..закъснявате вече...
    Замърсявания..с какво ли не...лоши стопани...алчни търговци..."презастраен бряг"..като се изчерпят вс.възможни лоши неща...влизат акули от Босфора... да не казвам миналата година какво се пишеше, че има в морето, а то милото.... бистро като сълза...
    Нищо, че Слънчев бряг е на светлинни години като сграден фонд от много световно известни курорти...нищо, че като сделки...покупки на малки и големи жилища...Съд.район на РС Несебър е втори или трети в страната и основно купуват българи...в оплютият от тях Слънчев бряг... е също
    втори или трети по сделки на апартаменти на българи в страната....нали е.лошо..защо купувате
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 СТИГА БРЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Руснаците живеещи в БГ са в пъти повече от украинците.
  • 45 ПО ДОБРЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Какви бе укро":

    От недодялани руски пиано мужици и техните пачаври.
  • 46 мръсно от лакомия

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "СТИГА БЕ":

    Ганъо ти май не си стъпвал на плажа , почистващите машини не могат да почистват когато има чадъри и шезлонги и цяло лято плажовете у нас са мръсни . Почистват ги след сезона като ги приберат .

    Коментиран от #47, #48

  • 47 СТИГА БЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "мръсно от лакомия":

    Европа дава син флаг на Албена, Златните, Слънчака...и още 20 други български плажа, щото отговарят на европейските изисквания за чистота и поддръжката им....пак само ние си плюем родното и хвалим....чуждото.
  • 48 ЧЕ КАК ЛИ В ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ФРАНЦИЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "мръсно от лакомия":

    Чистят между чадърите ????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове