Last news in Fakti

9 Март, 2024 11:14 1 228 22

Д-р Илко Семерджиев: Фармацевтичния сектор е превзел здравния сектор и в момента изсмуква огромни ресурси от него

  • фармацевтичен сектор-
  • лекарства-
  • нзок

За 2001 г. общите разходи за реимбурсирани от НЗОК лекарства са 182 милиона лева, а сега тази сума е над 2 милиарда лева, посочи бившият здавен министър

Д-р Илко Семерджиев: Фармацевтичния сектор е превзел здравния сектор и в момента изсмуква огромни ресурси от него - 1

За 2001 г. общите разходи за реимбурсирани от НЗОК лекарства са 182 милиона лева, а сега тази сума е над 2 милиарда лева. Общият обем за всички лекарства е над 7 милиарда лева. Това означава, че парите за лекарства в България вече са надминали средствата за медицинско лечение, което е незапомнено в световната практика, включително ЕС ни класира по разходи за лекарства на едно от първите места в Европа.

Това означава, че в България фармацевтичния сектор е превзел здравния сектор и в момента изсмуква огромни ресурси от него, това коментира д-р Илко Семерджиев, стоматолог и министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г. пред Блумбърг България.

Картината в здравеопазването е значително изкривена днес, спрямо началото на века, като за тези 24 години има над 130 поправки в Закона за здравното осигуряване, а едно от най-съществените промени е одържавяването на НЗОК, което има сериозни последствия, каза д-р Семерджиев. С промените работодател на управлението на НЗОК става държавата, като това е политизиране на здравеопазването.

Той смята, че е невъзможно да се демонополизира НЗОК, тъй като няма на какво да се разпадне. Сега би имало нежелание да се създават фондове за доброволно здравно осигуряване, заради непредвидимостта на управлението у нас.

Болниците са стопански субекти и те няма как да се третират по друг начин. Медицинската част е отделна и се регулира по множество закони и договори. Икономическата част на болниците се управлява по един, а медицинската част по друг начин. Но гостът смята, че не юридическата форма на регистрация на лечебните заведения е проблемът, а управленската безпомощност.

В основата на липсата на инсулин за пациентите е легалния и криминалния експорт. Като едномесечната заповед, забраняваща експорта, на министъра на здравеопазването и подписвана наново не е решение.

„Лекарствата и особено инсулина се крият в складовете на търговците на едро. Това че се задържат там количествата означава, че се чака да мине тази заповед, за да се направи легален реекспорт, а междувременно се прави криминален реекспорт.“

За решението на този проблем са нужни координация между различни институции като: Министерството на здравеопазването, НЗОК, НАП и др. и масови проверки от тяхна страна, за да се установи къде е злоупотребата.

„Това означава, че парите за лекарства в България вече са надминали средствата за медицинско лечение, което е незапомнено в световната практика. Това означава още нещо, включително ЕС ни класира по разходи за лекарства на едно от първите места в Европа. Ако тази година ще се справяме с около 800 евро на глава от населението на човек годишно, средно в ЕС е над 3000-3500 евро. Това означава, че в България фармацевтичния сектор е превзел здравния сектор и в момента изсмуква огромни ресурси от него.“

Има нужда се „разскачи“ вертикалната практика между производител, дистрибутор и аптека, при лекарствата. Когато фармацевтите са собственици на своя бизнес, един производител или дистрибутор не може да задължи аптеката да продава само неговите лекарства, а ще трябва да се конкурира с останалите в сектора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В БГ

    21 1 Отговор
    Се продават лекарства който не лекуват а абонират болният за търговците. Итова от години. Мафия.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Порно

    24 0 Отговор
    Фармацията- бича на нацията.
  • 3 ПАПУРЯ

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "В БГ":

    То същото,като с бъркочите,дето ни караха да се бодем.Чалъм чок,файада-йок.Важното е парата да влиза в джоба на Бялата мафия.
  • 4 Депутатите

    23 1 Отговор
    Подържат Фарнацевтичната мафия с лобистки закони. Народа е болен а тия го смучат.
  • 5 Момчил

    16 5 Отговор
    Мафия и там яко. Костов създаде здравната каса, точките за пенсиониране,приватизира ( унищожиха да се разбира) над 90% от държавните предприятия,а сега никой не му търси отговорност.
  • 6 Българка

    18 1 Отговор
    Докато престъпниците не са по затворите, а във властта, НС, регулатори ,съд и прокуратура, то всякакви ОПГ и мафия ще процъфтяват. Затова е и този дивашки вой на ГЕРБ и ДПС за запазване на позициите си в тези ръководни структури
  • 7 Сериознооо?

    7 4 Отговор
    Че то 2001-ва,ако един апартамент тогава НЖСК е струвал 20 000 еврака,сега същия е поне 200 000 еврака.Тоя за инфлация не е чувал???
  • 8 Мдааммм

    8 0 Отговор
    2001 средна заплата- 238 лв в частния,261 лв в обществения сектор.Слагаш една нула и идваме е сегашни времена.
  • 9 2212

    6 12 Отговор
    Крадливите руски ръчички контролират фармацевтиката в бг,
  • 10 начи да караме без лекарства,а?

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "В БГ":

    то понякога май се влиза в абонамент.аптеки,игрални зали,заложни каъщи-тва е бегето.

    Коментиран от #20

  • 11 ИМА езикови справки

    3 1 Отговор
    Щом не знаете кога се пише пълен член, направете справка, вземете ду коректор, но стига вече с тая езикова неграмотност по сайтове и медии
  • 12 ИМА езикови справки

    4 2 Отговор
    Щом не знаете кога се пише пълен член, направете справка, вземете си коректор, но стига вече с тая езикова неграмотност по сайтове и медии
  • 13 Грандоманче

    4 1 Отговор
    Това зъболекарче съсипа здравеопазването у нас с безумната си реформа! На всичко отгоре спря да членува в зъболекарския съюз и стана член на лекарския!
  • 14 стоян георгиев

    6 1 Отговор
    Доктор семерджиев е основен играч на този пазар ,какво се оплаква? Вероятно са му врътнали кранчето?
  • 15 Красимир Петров

    4 1 Отговор
    Този мошеник под ръководството на Иван Костов направи болниците търговски дружества.
  • 16 Цуца

    1 0 Отговор
    Ако включите телевизора, основно сиропи и хапчета за против и кашлица, мехлеми и всякакви други фармацеврични продукти. Да не пренебрегваме мазила и спрейове за козметика. Който плаща,той поръча музиката (рекламите).
  • 17 Този хищник

    1 1 Отговор
    въведе убийствените клинични пътеки и вместо да бъде съден за престъпление срещу нацията,някои медии продължават да дразнят хората с присъствието му. Вижте му само яката челюст, с която е готов да смели всеки без да му мигне окото.
  • 18 Кой

    0 0 Отговор
    Кой раздава и краде парите на здравноосигурените в България?
  • 19 Билки, постене и съветите на Петър Дънов

    1 0 Отговор
    В Китай постоянно носят термоси с топла вода и си пийват от време на време. Не преяждат, или поне докато не се напълни и техния пазар със западни боклучиви храни, нямаха наднормено тегло. Сега някои имат. Лекуват се с гимнастика, с топла вода, и при нужда - с иглотерапия. И станаха милиард и половина. Недоверието към китайската медицина се наказва със затвор - това е силна съпротива срещу нахлуването на лекарствата на Биг Фарма.
    В България имаме много билкови рецепти и разполагаме с правилата за здравословен живот на Петър Дънов. Какво повече ни трябва, за да поддържаме здравето си по естествен начин?!
    Редовното постене според Православните традиции също много помага.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 и витамините ти стигат

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Билки, постене и съветите на Петър Дънов":

    малко ли плодове нйма в бг на пазара?билките-да.ама кат ги прекараш през 100 целции и витамините в тях изгарят.китайска медицина?срещал съм мноо китайски мошеници с игли,но отдавна беше.нит съм се нуждаел от тех.топла водица?тва е идея.не напразно старите хора водеха пости по християнските изисквания.а за храната в магазина?зависи кво купуваш,авер.и по колко лапаш,пак зависи.ама щом си погледнал китаиската кухня,да знаеш,че и умрели животни биват разфасовани и кучета,котки и т.н.,но не може да разбереш,понеже слагат захар.не помниш до 89-та не мож да видиш кучета и котки по улиците(виетнамците ги прибираха и ядаха).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове