Last news in Fakti

9 Март, 2024 12:43 1 525 21

Огнян Минчев: Свидетели сме на мащабна, невиждана поляризация в американската политика

  • сащ-
  • избори-
  • тръмп

За да успееш да спечелиш американските президентски избори, означава да намериш път към умерените центристки избиратели, смята политологът

Огнян Минчев: Свидетели сме на мащабна, невиждана поляризация в американската политика - 1

"Поляризацията в американската политика достигна нива, до които всяка от страните разглежда резултатите от президентските избори като въпрос на живот и смърт - нещо, което никога не е било поне в съвременна Америка".

Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

В този смисъл той не е учуден от предизборния характер на речта на Джо Байдън пред Конгреса. Според него акцентите в речта показват известно придвижване на Байдън към центъра на американската политика и изоставяне на радикалните левичарски теми.

Той изброи въпросите, поставени в речта, и подчерта, че Байдън разглежда състоянието на демокрацията като застрашено от неговия съперник в изборите. Той постави и въпроса за международната роля на Америка. По думите му това е бил дневен ред, който е отсъствал в продължение на десетилетия от говоренето на лидерите на Демократическата партия.

"Слушайки речта на Байдън, си мислих, че това акцентиране върху тези проблеми е важно, за да му осигури подкрепата на по-голяма част от центристки настроените избиратели", смята политологът.

Свидетели сме на мащабна, невиждана поляризация в американската политика, подчерта отново той и изказа мнение, че за това не може да се вини само едната страна:

"Това, че Тръмп е популистки лидер, който се опитва да радикализира допълнително американската десница, завлавявайки Републиканската партия, е вярно, но не бива да поставя в сянка и отговорността на демократите за тази поляризация. Те се опитваха в продължение на дълго време да превърнат една левичарска позиция по социални ценности, по интерпретация на историята и т.н. в основна национална политика на САЩ - нещо, което отчужди много сериозно значителна част от американската общественост от тях".

За Доналд Тръмп, който спечели супервторника и който ще е кандидатът на Републиканската партия за президент, доц. Минчев каза:

"Той завладя Републиканската партия и за пореден път прилага стратегия, която никога не е била стратегия на един успешен кандидат за президент през предходните десетилетия. За да успееш да спечелиш американските президентски избори, означава да намериш път към умерените центристки избиратели. Във всички успехи на Тръмп до сега той прави обратното - той отчуждава умерените избиратели и се опитва да радикализира колкото се може по-голяма част от американското общество с цел да бъде подкрепен за една радикална доктрина на промяна по начина, по който той я разбира".

По думите му механизмът на предварителни избори толерира радикализацията, а не умереността. Според него "моралният гняв" от страна на определени части на Републиканската партия до определена степен е легитимен предвид доста силното, категорично и несъобразено с търсене на обществено съгласие поведение на радикалната левица в американската политика. Това радикализира определени слоеве на Републиканската партия, които разглеждат този тип избори като възможност да вземат реванш, обясни политологът. И добави:

"Когато настъпи един подобен процес на радикализация, в него винаги взимат връх радикални, категорични и по-малко демократични възгледи и от едната, и от другата страна. Демокрацията ерозира, защото тя се прави със съгласие, а не се прави с война, макар и с политически средства. А радикализацията води до ерозия на демокрацията".

И все пак, според Огнян Минчев, Америка не може да се превърне в политическа конструкция, подобна на Русия. Но напомни, че в първия мандат на Тръмп, той е изглеждал приятелски настроен към политически лидери и конструкции, които са авторитарни, диктаторски. В същото време за Доналд Тръмп демократичните лидери в Г-7, в НАТО, в демократичния свят са хора, които могат да бъдат навиквани, осмивани и бичувани, добави политологът.

От тази гледна точка поведението и убежденията на Тръмп, що се отнася до политическото лидерство, не могат да бъдат квалифицирани като демократични, изказа мнението си доц. Минчев. По думите му това е заплаха за начина, по който може да бъде управлявана страната. Според него обаче не единствено Тръмп може да доведе до по-нататъшна ерозия на политическата система на САЩ, която в момента и без това е в криза.

"Тази криза не е причинена от Тръмп. Тръмп е симптомът, Тръмп е последствието. Причината за тази криза е обществената поляризация и дългото поведение на елитите на САЩ, които обслужваха това разделение, превръщайки американското общество в бойно поле на състезание".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кленя

    29 0 Отговор
    дали днес някоя медия ще напише че преди 39 години на тая дата едни читаци взривиха вагона за майки с деца в тунела буново

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахах

    2 16 Отговор
    Явно САЩ са достатъчно мощни да зависи от тях война, която води русия ..... а всички мислеха русия за сила.
  • 4 АМА ТОЯ ПРОСТАК

    20 4 Отговор
    ВЕРНО ЛИ Е ДОЦЕНТ - НЕ ЧЕ СЕ ОЧУДВАМ ДЕ , КАТО ЗНАМ КОЛКО ГЕНЕРАЛИ ИМА ТЪДЯВА КАТО ТОЯ БОКЛУК , НО ВСЕ ПАК ДОЦЕНТ .............
  • 5 Българка

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "кленя":

    И добавям, че същите двама турски терористи след като залагат взрива във влака, слизат в Сливен и поставят втори взив, който убива двама души.
  • 6 Голямата екскурзия

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "кленя":

    Много злини сътвориха комунягите в татковината ни...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Цирка е пълен

    2 17 Отговор
    Тръмп е клоун с глава цвят портокал
    Ще спомена само два от "големите" му успехи
    Туземците от Северна Корея са по-нагли от всякога
    Терористите в Иран стрелят по американски кораби в момента безнаказано
    Това е човек който е свикнал да получава ръкопляскане на всяка цена и няма как да е сериозен политик който върши сериозна работа
    В сравнение с двамата кандидати господин Обама изглежда като Абрахам Линкълн в момента
  • 9 НАБЛЮДАТЕЛ

    18 1 Отговор
    Тръмп ще ви спре траншовете. Оги още ще отслабне.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Макробиолог

    8 1 Отговор
    Тоест с една реч Байдън е изтрил провала на ултра глобалисткия елит в вътрешен и международен план и от днес започва на чисто.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Макробиолог

    0 4 Отговор
    200+млрда към Украйна и ВПК на щатите се върнаха в бюджета за образование,инфраструктура и т.н.
  • 15 Макробиолог

    1 5 Отговор
    А Путин фалира и беше разбит на бойното поле.Ядреното му превъоръжаване спряно.
  • 16 Тепърва

    9 0 Отговор
    ще станете свидетели на много работи, но най -интересно е каква ли песен ще запеете !
  • 17 Макробиолог

    3 3 Отговор
    Китай търси удобен повод за да подаде молба за членство в ЕС и НАТО.,Иран минава на кашерна диета,а другаря Ким получава стипендия за следване в Харвард.
  • 18 Абе че Тръмп е....

    2 2 Отговор
    Завършен идиот спор няма, но той е нестандартен и непредвидим, никой не знае след десет минути какво ще му хрумне и какъв завой ще направи, той действа не като политик а като шеф на корпорация, гледа краткосрочни те печалби, за това е непредсказуем, и в Кремъл много добре знаят това, те не са толкова глупави че да вярват в това че Тръмп ще им подари победата в Украйна просто ей така... заради перчема на Путин, и американската система на управление е такава че никой президент не може да управлява само лично, и накрая управлението на Байдън да не им се види като игра между бойскаути.
  • 19 Баце,

    3 0 Отговор
    Както е тръгнало скоро може да видим и мащабен, невиждан сепаратизъм в сащ. Може да видим и независима държава Тексас. И независима държава Алабама. И независима държава Калифорния. И не само това. Може и гражданска война да видим и от САЩ да остане само АЩ, да не дава Господ.
  • 20 Хм...

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Макробиолог":

    Като стана въпрос за байдън- след края на обръщението си към нацията байдън слезе от сцената и се загуби в залата. Отново...
  • 21 Анонимен

    0 0 Отговор
    Търбух
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове