Last news in Fakti

19 Март, 2024 06:22 3 156 31

Димитър Гърдев: Новите оръжейни богаташи отмъкнаха парите от продадените бойни машини

  • димитър гърдев-
  • нато-
  • армия

Къде са парите от всичко продадено, пита бившият председател на Комисията за външна политика.

Димитър Гърдев: Новите оръжейни богаташи отмъкнаха парите от продадените бойни машини - 1
Снимка: БГНЕС

20 години България в НАТО - изключителен и голям успях за държавата ни, защото НАТО е единственият военен съюз на планетата. Това е реализиран геополитически успех.

Това коментира пред "Фокус" Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията за външна политика.

"Тогава България се надяваше, че ще има малка, компактна, но много добре въоръжена и на много високо ниво армия, защото за бойните възможности на една армия не се съди по числения състав", отбеляза Гърдев.

По думите му през годините числеността на армията рязко бе намалена:

"От 90 хил. сме около 25-30 хил. България стартира този процес на конвергенция с огромна армия, най-голямата на Балканите, с изключително големи възможности - с около 300 бойни самолета, с 34 ударни самолета, с над 2 500 танка. Всички тези неща бяха освободени с идеята парите да послужат за модернизация. Всички се продадоха, включително и машини, които бяха на около 4-5 години - МиГ-23. И моят въпрос е - къде са парите, защото армията е същата, бойните възможности са същите. Сега в момента чакаме нови самолети, нови машини за сухопътните войски. Къде са обаче парите от тези 20 години - отидоха директно в частни ръце и бяха изнесени от новите оръжейни богаташи. Тези въпроси трябва да бъдат зададени. Вина имат абсолютно всички правителства досега", категоричен бе Димитър Гърдев.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така е

    27 2 Отговор
    в България !
  • 3 смърдеф

    27 2 Отговор
    към 1990 година -100000 калпака.къде най -голямата?спрямо хаскера?а парите ги откраднахте политиците.с гейнералите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    27 9 Отговор
    При капитализЪма е така !
  • 8 Докажи

    6 20 Отговор
    го , бе , другарю !
  • 9 00001

    30 3 Отговор
    Къде са сега тези самолети закупени в 1984-89
    39- МиГ 23
    40-Су 25
    21- СУ 22
    21-Миг 21
    3-Миг 25
    44-Бойни хеликоптери Mи 24
    20- Транспортни хеликоптери Ми 17
    7-Транспортни хеликоптери Mи 8
    14-Транспортни хеликоптери Ми 2
    Транспортни самолети ескадрила АН24 Ан-26,Ан-30,Як-40

    Коментиран от #11, #18, #23

  • 10 Плюнка

    52 5 Отговор
    20 години след приемането на България във Варшавския договор бяхме най-силната армия на Балканите,.а 20 години в НАТО - най-слабиите на Балканите.
  • 11 00001

    36 4 Отговор

    До коментар #9 от "00001":

    И 71 броя все нови Миг 21 закупени между 1984-89 липсват
  • 12 Българин

    16 1 Отговор
    Само за информация:При зделка с оръжие официално се ПЛАЩА,,КМИСИОННА,, 15 %от купувача ,и 15% от продавача!!!!
  • 13 Бабиер

    23 2 Отговор
    Ой ,на баба комсомолчетата! Членчета на единственият военен съюз. Какво постижение ,каква гордост иди отска!
  • 14 Тити

    7 21 Отговор
    На тези машини ставаха само за скрап.
  • 15 тупи въпроси

    15 3 Отговор
    задава гърдьо! Всичко може да се провери и установи!
  • 16 Миг 23

    14 4 Отговор
    Специалистът по всичко! Щипнал от тук от там. И винаги задава реторични въпроси и от нищо не разбира.
  • 17 БА, ГЩ на БА

    10 5 Отговор
    Гърдев = Пръдлев
  • 18 ха ха

    8 13 Отговор

    До коментар #9 от "00001":

    Как къде? При ладите, москвичите и запорожците. Тях ги имаше в стотици хиляди и нищо не е останало...
  • 19 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    14 6 Отговор
    ВЯРНО НАСТО Е ЕДИНСТВЕННИЯТ НАПАДАТЕЛЕН ВОЕНВН СЪЮЗ

    Коментиран от #29

  • 20 резервист

    21 6 Отговор
    За чий му е на НАТО " малка, компактна, но много добре въоръжена и на много високо ниво армия"? Всяка опора на националната независимост и самостоятелно мислене беше унищожена. При това съвсем съзнателно. В армията освен съкращения на личния състав и продажба на имоти нищо не се случва вече 30 години. Поправка - напоследък в името на боеспособността се дадоха пари за колкото скъпа, толкова небоеспособна техника. Защото от самолет който може да лети със задника напред но е въоръжен на една трета и ползата е на една трета. Стайкърите пък са пенсионери още сега, а бойните им възможности са силно ограничени от доставката на боеприпаси. Е честито!
  • 21 байгън

    21 7 Отговор
    20 год. член на нато само разоръжаване,ограбване и жертви от БА и народа
  • 22 Перо

    10 1 Отговор
    Къде може да са парите в една мутренска и криминална демокрация?! Продадените оръжие и техника стана, чрез частни фирми, изкупени без пари и продадени скъпо, а тези, които се изнесоха от МО се усвоиха, чрез обществените поръчки и закупени самолети, само за пасажери или бойни машини за пустини! Други се нарязаха и унищожиха безплатно!
  • 23 МиГ 25

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "00001":

    Никога не сме имали. Какви ги пишеш незнам

    Коментиран от #28, #30, #31

  • 24 Демократ

    8 7 Отговор
    Защо само в България се случи това, защо всички други страни в НАТО модернизираха армиите си, базите си, купиха съвременна техника, обучиха военните си, станаха истински равностойни във военно отношение по стандартните на НАТО? Дори Албания и Македония са по-добре, за Румъния да не говорим, тя е непостижимо за нас. ОТГВОРЪТ Е МНОГО ПРОСТ- България е петата колона на Москва в НАТО и изпълнява програмата на Кремъл да бъдем неспособна и зависима държава . Цената, която плаща България от вечното про-кремълско управление е жестока и унизителна, струва много скъпо на държавата, но добре пълни сметките на националните предатели във властта. Тази истина трябва да се каже на хората от военните, които трябва да защитават Родината си, за да я разберат всички, които хленчат за СССР и Варшавския пакт.Фактът, че не смеят, значи че зависимостта продължава и трагедията също.

    Коментиран от #25

  • 25 Българин

    9 5 Отговор

    До коментар #24 от "Демократ":

    Пишеш глупости приятелче. Кремъл ли ни нареди да нарежем нашите танкове, самолети, ракети и т.н.Ако се върнеш леко назад в историята ни , ще видиш че всичко това е станало "благадарение " на нашия "съюзник" САЩ, за да е спокойна комишийската Турция.Виж прочети и не пиши глупости.Разбира се всичко това става с участието на нашите продажни политици-демократи които сега си трошат краката да се титулуват евроатлантици.

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ГЪРДЕВ

    6 0 Отговор
    Ти като бивш председател на комисия по външна политика трябва да знаеш къде са парите....иначе какъв председател си бре....
  • 28 00001

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "МиГ 25":

    Това е инвентара на ВВС на България 300 самолета, закупени след 1984 г всички Миг 21 са продадени Oт тах има останли само 11 Миг 29,като само 6 от тях могат да летят., Има 5 Су 25 , от които 3 могат да летят,Има 6 транспортни самолета като само 3 могат да летят,има 20 тренировъчни самолета като само 11 могат да летят, има 4 нападателни хеликоптера като само 2 могат да летят, има 27 транспортни хеликоптера , от които 15 могат да летят. От 2400 танка има останали само 214 като от тях само 129 са могат да се ползват,от 500 единици самоходна артилерия има само 49, и 29 могат да се ползват, от 3000 единици дърпана артилериа има останли 225 и 135 могат да се ползват, от 24 ракетни установки град само 14 могат да бъдат ползвани. Всичко друго е продадено, и някой Българин се вози на Ролс Роис с откраднатите пари.
  • 29 Смешен

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Не като Русия, която е миролюбива и не напада никой, даже съседите си!
    Долу възраждане, лустрация за БСП, импйчмънт за Радев, вън русофилите от БПЦ!
    Когато последната прокремълска г@дина напусне България, тогава ще се отправим. Дотогава няма бъдеще, само пропаганда!
  • 30 Уж го...

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "МиГ 25":

    Имената на оръжейните търговци са обществено известни .Защо няма осъдени?.Само един от тия мушмороци от време не време уж го тровят с рукола.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове