Last news in Fakti

19 Март, 2024 08:08 1 565 26

Енергийното министерство дава 535 млн. лева за вятърни централи

  • вятърни централи-
  • търг-
  • средства

Според първоначалните планове по ПВУ следваше да бъдат проведени общо пет търга

Енергийното министерство дава 535 млн. лева за вятърни централи - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Министерството на енергетиката обяви два мегатърга за изграждане на нови ВЕИ мощности с локални системи за съхранение на енергията. Безвъзмездното финансиране за двете схеми е в размер на 535 млн. лв. С търговете ведомството се опитва да навакса изоставане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Според първоначалните планове по ПВУ следваше да бъдат проведени общо пет търга за изграждане на нови производствени мощности от възобновяеми източници с общ капацитет от 1425 MW и 375 MW системи за съхранение на енергията. Производственият капацитет бе разпределен равномерно - 285 MW за всеки един търговете и 75 MW системи за съхранение. Подготовката на процедурите обаче закъсня и се стигна до окрупняване, а после условията за предоставяне на финансирането бяха върнати за цялостна преработка след скандал в НС и силно ограничителни условия към потенциалните кандидати.

След тези корекции сега Енергийното министерство предлага два още по-окрупнени търга. Единият е за по-малки проекти - от 200 кW до 2 MW, като по него се очаква да бъдат изградени общо 200 MW нови производствени мощности със 100 MW капацитет на системите за съхранение. Безвъзмездното финансиране в размер на 107 млн. лв. по тази процедура е само за системите за локално съхранение на енергия, като се допуска по това перо максимална помощ от 35 млн. лв. и минимум 50% съучастие. Останалата част от проекта се финансира самостоятелно от кандидатите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 най-много вятър има на върховете .

    3 11 Отговор
    добра инвестиция . отплаща се . досега какво ли са чакали .
  • 3 Кр@тун

    15 1 Отговор
    Само за "наши" хора.
  • 4 Красимир Петров

    18 2 Отговор
    НяКОЙ ще си напълни гушата безвъзмедно
  • 5 Само питам

    14 2 Отговор
    А за вятърни мелници КОГА ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 От ЮАР

    6 12 Отговор
    Вятърните турбини струват около 1 милион долара на мегават (това са данни отпреди 10г., сега е по-малко). Това прави 1 милиард долара за 1 Гигават, т.е. горе-долу колкото един голям АЕЦ реактор. Заедно с акумулиращи мощности, цената за вятърна енергия е в пъти по-ниска от АЕЦ за същата мощност. По-евтина от вятърната е само слънчевата енергия от фотоволтаици, но при вятъра, производството е денонощно. Това е бъдещето на енергетиката - в Германия, само за 2023 са инсталирани солари за 4.5 Гигавата.

    Коментиран от #14, #16, #20

  • 8 Такива вятърни паркове

    6 13 Отговор
    Има от години в Западна Европа, но Бай Ганя протестира срещу тях. Бай Ганя не харесва прогреса, иска си въглищата и атома.
  • 9 Пирамиди фараони и БАЛЪЦИ ...

    13 1 Отговор
    Кродене ще има за всички от сърце
  • 10 В цял свят

    19 1 Отговор
    плачат от фото и перки, само туземците наливат в офшорки. В Канада, САЩ, Австралия, Франция, Норвегия пропищяха от пластмасовите кули и унищожени ферми и земя около тях. Не могат да си продадат имотите. Масово се направиха сериозни изследвания и се публикуваха в авторитетни научни списания, дори Министерство на енергетика САЩ, фирми за рециклиране като Веолия публикуваха тревогата си от невъзможност за рециклиране. Да не говорим за цени и липса на КПД. Германия плаче, 36% фалит на фирми, отделно от преместването им в Китай и САЩ, поради по-евтина енергия. Европейският данъкоплатец ги субсидира по няколко пъти. Гарантирано изкупуване 160 лева мегаватчас, в Германия 120 лева. Докато стигне до потребител цената става двойна. Да не говорим за пренатоварване на ел. мрежа, в която не е инвестирана един лев.
  • 11 Здрасти

    16 1 Отговор
    Разбирате ли какво се случва?! Подаряват ни парите на някакви "избраници" от които след това ще си купуваме скъп ток. Трябва да има увиснали по дърветата, наложително е!
  • 12 Перките никога не се изплащат

    6 1 Отговор
    Инвестират в тях само богатите държави.
  • 13 До ЮАР

    13 3 Отговор
    в ЮАР има ли 6 месеца зима. В България има вятър, като в Норвегия. Дори в Норвегия спряха огромен проект за перки. Без базови мощности, без слънце и вятър сме обречени, като Германия. Да не говорим, че производството на батерии, панели, пластмаси перки е в пъти по-неекологично и замърсяващо от АЕЦ и ВЕЦ, ПАВЕЦ. Къде ще рециклирате използваното оборудване, къде? Като фирмата за рециклиране Веолия признава, че може да рециклира едва до 8%. Фото тровят земя за 20 г. напред, зима не работят, в пикове часове вечер не работят, не се рекултивира задължително почвата. Пластмасата с кули по 170 метра спира въздушни течения, миграция птици, вредни шумове. Тонове бетон и арматура за една перка. Смазочни масла в пъти по-вредни.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Той този

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "До ЮАР":

    Е платен да облъчва обществото. Вкарват манипулации за жълти стотинки, да може някой измамник да се възползва на гърба на народа
  • 16 до юар

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "От ЮАР":

    в Япония живеят средно 12 г повече от нас, защото ядат морска храна, кенийците безспорно са най бързи в бягането, тичат от малки до училище всеки ден 20 км, германия има едно море, което не става за нищо, средна дълбочина 150 м, не схващаш, май че за нас веи са лукс, за който нямаме дадености
  • 17 Когато подписваха

    7 1 Отговор
    ПВУ писах, че не е никакъв План за Възстановяване, а за разрушаване на Европейската Икономика. ПВУ нямаше нищо общо с възстановяване икономики след ковид. Държава без евтина енергия е обречена на гибел от производство на храни до питейна вода. Съвсем целенасочен план насочен срещу европейските народи.
  • 18 1кВтп солар

    3 3 Отговор
    да струва 1000лв, 1МВтп е 1млн., 1ГВтп(колкото е реактора от 1000МВт в Козлодуй) е 1млрд. лв. До 20млрд. колкото ще струва реактора могат да се произведат 10ГВтп солари и за още 10млрд. ПАВЕЦ, батерии, станции за получаване на зелен водород. 1ГВт ядрен реактор произвежда 8ТВтч електроенергия, а един солар 1ГВтп - 1,3ТВтч. което означава, че 6-7ГВтп солари произвеждат колкото 1ГВт ядрен реактор. Някой щурчо ще каже - А какво ще чиниш ти зимъска? През зимата ще се ползват ПАВЕЦ, ВЕЦ с икономисаната вода през лятото и ТЕЦ на произведения през лятото зелен водород. Сложно е наистина и хич не е евтино, но има едно голямо предимство - няма радиоактивни отпадъци за вечно съхранение, задължителен демонтаж на реактора след като му изтече срока на работа. Инфраструктурата за изграждане на соларите се запазва и след техния срок на годност(20г.) или те се подменят в процеса на работа със същите евентуално по-евтини и по-ефективни.

    Коментиран от #21

  • 19 Ден

    5 0 Отговор
    Кражбата на годината!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чобан

    3 0 Отговор
    1000 коча / 2000 мадя
  • 23 Ден

    3 1 Отговор
    Време е едни концлагери да заработят на пълна пара,лично аз ще храня прасетата в Белене!
  • 24 100 % повишаване на цената на тока

    5 0 Отговор
    Премахването на нощната тарифа от 1.06.2024 година автоматично прави цената на тока по две, свободния пазар ще я качи още.
  • 25 Гост

    0 0 Отговор
    Адреналинката - електричка започна да хвали перките и фотоволтаиците анонимно.
  • 26 Иванов

    0 0 Отговор
    Вятърните перки са си отлична идея но в България това няма смисъл след като тока се вдига и ще се вдига
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове