Last news in Fakti

21 Март, 2024 23:12 1 864 9

Важните новини във ФАКТИ на 21.03.2024 г.

  • бсп-
  • пенсионна възраст-
  • мария габриел-
  • лена бориславова-
  • веселин вучков-
  • корнелия нинова-
  • народно събрание-
  • възраждане-
  • росен йорданов

Само с ново ръководство на БСП и с активните усилия на общинските организации ще изпълним отговорната политическа цел – запазване на социалистическата идея, пишат те в своя позиция

Важните новини във ФАКТИ на 21.03.2024 г. - 1

Бунт в БСП: 49 социалисти, сред които членове на Националния съвет и бивши министри, поискаха оставката на Нинова

Членове на Националния съвет на БСП се обявиха за смяна на лидера на партията Корнелия Нинова и "единение на лявото политическо пространство в България". Това става ясно от тяхна позицията, изпратена до медиите, подписана от 49 души, сред които бившите министри в кабинета "Станишев" Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, бившият кмет на Смолян Дора Янкова и председателят на софийската организация на БСП Иван Таков и Калоян Паргов, който заемаше тази позиция преди него.

Пенсионната възраст в България ще скочи над 65 г.

Препоръчва се вдигането на възрастта за пенсия. Имаме план до 2036 тя да е 65 г. за мъжете, 65 г. за жените. Без да съм лош пророк, това ще го преразгледаме. Смятам, че в следващите години ще отидем към възрастта от 67 г. Това каза в интервю за „Денят на живо“ проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване.

Политолог: Няма да жертват нито Мария Габриел, нито Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят компромис и да отстъпят, защото преговорите стигнаха до задънена улица. От тук насетне няма как нито една от партиите самостоятелно да отстъпи. Трябва да има примирение, ако искат действително да постигнат съгласие. Това коментира за "Фокус" политологът Иван Начев.

"Мисля, че няма да жертват нито Мария Габриел, нито Асен Василев. Това, което все пак ГЕРБ трябва да направи ,е да подпише коалиционното споразумение. Самата партия ГЕРБ и коалицията настояваха за това. И съответно да може да се даде възможност действително за участие на политици от ГЕРБ вътре в управлението", обърна внимание политологът.

Лена Бориславова: Мария Габриел излъга в понеделник

ГЕРБ са мандатоносителите и за нас те прекъснаха преговорите. Тук не говоря за брифингите от последните дни.

Веселин Вучков: ПП-ДБ и ГЕРБ ще се разберат след поредната брачна нощ

След поредната брачна нощ съседите ще чуят малко кавги, ще мине ден-два, но в крайна сметка кумовете ще обявят, че няма да има разтрогване на брака. Няма причина да се отива на нови избори. Така обрисува отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков.

Нинова: Бойко Борисов се страхува от възмездие, ПП-ДБ се заслепиха от алчността си за власт

Случващото се е страх, алчност, предателство, безотговорност и агония. Една част от сглобката – Бойко Борисов – се страхува от възмездие, от търсене на отговорност. ПП-ДБ се заслепиха от алчността си за власт. И двете групи предадоха избирателите си. Няма едно взето решение в полза на народа. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на бТВ.

Народното събрание задължи финансовия министър да върне 1 млрд. лв.

Депутатите приеха решението финансовият министър да внесе 1 млрд. лв. във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФЕС) до 31 март, съобщи БГНЕС.

Решението се прие с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН.

Председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на заседание на енергийната комисия уточни, че реално има една дупка от 1 млрд. лв. във Фонда" и апелира Министерството на финансите и финансовият министър Асен Василев да преведат тези средства към фонда.

Дойде атака от предложения за енергиен министър от Габриел Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. “Винаги фондът е бил на излишък с 850 млн. Вие успяхте и тази “мазнинка” да пренасочите. Сега да постъпим отговорно-трябва да насочим средства от бюджета към ФЕС, да предотвратим възможността за повишаване цената на електроенергията за битовите потребители и то тази сума да бъде възстановена до 31 март 2024г.”, призова Жечо Станков.

“ГЕРБ създаде Фонда за енергийна сигурност, а вие го унищожихте и го декапитализирахте”, заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

“Асен Василев източи парите в българската енергетика”, заяви Йордан Тодоров от “Възраждане”.

Критика дойде и от ИТН. “Асен Василев е некадърен финансов министър. Неговата финансова политика е пагубна”, категорична е Павела Митова от ИТН.

Искрен Митев и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ защитиха Василев, като уточниха, че финансовата политика не е пагубна. “Финансовата политика на държавата не е пагубна. Кое от нея според вас е пагубно?”, попита Митев.

Искрен Арабаджиев пък подчерта, че няма риск от вдигане на данъците.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС, коментира, че са източени 5,411 млрд. лв. от бюджета и са похарчени за незнайно какво, но не и за бизнеса. “От фонда близо 2,2 млрд. са източени. Господин Арабаджиев ако трябва ще го поканим в енергийна комисия да му обясним как стоят нещата”, предложи Добрев.

Драгомир Стойнев от БСП прехвърли фокуса на дебата и засегна решението домакинствата да излязат на свободния енергиен пазар като определи реформата за ненужна, след което обвини Асен Василев за това. “От 1 юли НЕК вече не е обществен доставчик. Затваряме въглищни централи, не сме конкурентни. Във фонда “Сигурност на електроенергийната система” няма средства, как ще се компенсират домакинствата и електроразпределителните дружества, след като се излезе на свободния енергиен пазар и фондът няма средства?”, попита Стойнев. Той припомни, че БСП ще внесат решение за отлагане излизането на домакинствата на свободния енергиен пазар с една година, тоест от 2025г. “Това е нужно, за да създадем работещ модел. Това прибързано решение за 2024г. бе инициатива на Асен
Василев”, добави депутатът от БСП.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ репликира на Стойнев като заяви, че от либерализацията има реална полза за домакинствата.

„Възраждане“ внесе законопроект за излизането на България от НАТО

Законопроект за денонсиране на Северноатлантическия договор е внесен в деловодството на Народното събрание от "Възраждане". Предложеният закон отменя Закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон, приет от 39-то Народно събрание на 18 март 2004 г.

Продължаващото членство на България в НАТО е не само вредно за отбраната и въоръжаването ни, но и става все по-опасно за суверенитета ни и за националната сигурност на България, посочват от "Възраждане" в мотивите към законопроекта.

"Действията на НАТО изцяло противоречат на целите, посочени в чл.1 на Договора, където четем: „Страните по Договора се задължават в съответствие с устава на Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации.” Поглед назад показва, че НАТО полага усилия да „разреши“ такива международни спорове по всякакъв друг, но не и по мирен път и с мирни средства", посочват още от партията.

Според "Възраждане" "членството ни в НАТО осигури унизителното за България разполагане на американски военни бази у нас, прикрито наречени „български военни бази за съвместно ползване”. За 20-те години членство в НАТО България претърпя само и единствено загуби, като отбранителната ни система към настоящия момент е в незапомнен досега упадък, а „сътрудничеството” остана едно несбъднато пожелание на хартия, смятат от партията.

В края на този месец се навършват 20 години от присъединяването на България към НАТО. Заедно с нашата страна тогава в пакта бяха приети също Румъния, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Словения. Според данни в годишния доклад на генералния секретар на пакта, представени днес, мнозинството от българите (56%) заявяват, че биха гласували за оставане в НАТО. За излизане от алианса биха се обявили 28 на сто от хората у нас, показва проучване на общественото мнение. Според 59% от българите НАТО защитава нашата страна, докато на обратното мнение са 19 на сто.

Росен Йорданов обясни кой е "полезният идиот" и кой "обърна масата" в играта на покер на масата на преговорите

Социалният психолог Росен Йорданов определи преговорите като “игра на покер" преди месец. "Аз използвах аналогия с качествата на играчите, с това какви умения притежават, но и какви залози имат. Защото, за да участваш в определени раздавания, трябва да имаш и определени ресурси", каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Росен Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 О Став Ка

    1 5 Отговор
    Подкрепям!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пеко Таков

    3 1 Отговор
    Комунист за бой се стяга,тия са по зле и от ниновица
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 00014

    5 1 Отговор
    СтанишеФ по партизански готви преврат. В нелегалните партийни ядки са всички бивши гладни министри. Отдавна не са били на власт и не могат да лобират и печелят за онези с куфарчетата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Обущаря

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "СТАМAT MАГРЕТО":

    Ти нещо искаш май да кажеш? Я си дай адресчето да дойда ти взема мярката.
  • 8 Гражданин

    3 1 Отговор
    Много "демократично" бяха изтрити коментарите, които не бяха в полза на "бунтовниците". ЗАЩО?
  • 9 Весела

    0 0 Отговор
    Но аз подкрепям ръководството на БСП с председател Нинова !Точка !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол