Last news in Fakti

22 Март, 2024 15:04 2 352 28

Висш държавен служител има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на "Турски поток" в България

  • турски поток-
  • газпром-
  • борисов

Според Илиян Василев, транзитираният през 2022 и 2023 г. руски газ през "Турски поток" в България е генерирал 16 млрд. долара приходи на "Газпром"

Висш държавен служител има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на "Турски поток" в България - 1

Висш държавен служител има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на "Турски поток" на българска територия и за оказван натиск върху него по този проект, ако бъде създадена парламентарна комисия, която да събира доказателства по случая.

Това обяви на пресконференция Любо Венков от организацията БОЕЦ, която е сред няколкото, участвали в разследването по проекта, лансиран от кабинета на ГЕРБ, информира "Дневник". Трасето е построено за рекордно кратък срок - 1 година, и е на стойност 3 млрд. лв., платени от България. То е дало възможност на Русия да заобиколи Украйна при транзита на природен газ до Унгария, Сърбия и други страни.

Управляващите начело с ГЕРБ са знаели точно какво решение вземат, когато са се съгласили през България да премине "Турски поток". По този начин те са помогнали на президента на Русия Владимир Путин да заобиколи Украйна при преноса на природен газ и също, че България няма да има никаква полза от проекта. В допълнение той е изграден с около 3 млрд. лв. нейни средства. Това се разбра на пресконференция, дадена от представители на няколко медии и немедийни организации, участвали в разследване по случая, стана ясно още на пресконференцията днес.

В България проектът бе лансиран от кабинетите на Бойко Борисов, който той наричаше "Балкански поток" и го представяше като осигуряващ газ за инициирания от същия кабинет газов хъб "Балкан". Газопроводът няма изходна точка на територията на България, макар че преминава през нейна територия, която не е снабдена, а по-голямата част от капацитета и на входа, и на изхода ѝ е резервирана от "Газпром" в нарушение на европейските правила.

Петко Петков и друг негов колега от "Елфите", който запазва анонимност, разказаха, че от InformNapalm са се свързали с тях, докато са разследвали сръбската част от проекта, и предлагат да работят по българската. Информацията с документите е получена от имейл кореспонденция на Евгений Зобнин, помощник на заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков. За разлика от по-голямата част от кореспонденцията, която е защитена с пароли - макар и кратки и слаби по думите на "Елфите", пътната карта е била незащитена.

Документите показват още, че представители на Института по международна интеграция, който на практика е тинк-танк, неофициален инструмент за прокарване на руското влияние под търговска шапка, са били често командировани в София, което се разбира от техните отчети за командировъчни разходи, също част от разкритата кореспонденция.

Според Илиян Василев, транзитираният през 2022 и 2023 г. руски газ през "Турски поток" в България е генерирал 16 млрд. долара приходи на "Газпром".

Той обяви, че по данни към 21 март, през "Турски поток" се пренасят същите количества газ като транзита през Украйна и ако този транзит през 2024 г. спре, "ние ще останем единствените, които ще свързват Ердоган, Радев, Вучич, Орбан. Това е оста на руското влияние, това е геополитика. Ако Борисов се гордее с това, постигнато е", подчерта Василев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    17 16 Отговор
    Боец- грантаджии на USAID ,кога ще разследвате колко плати Уестингхаус да си правят ядрени експерименти в България

    Коментиран от #24

  • 2 АГАТа Кристи

    7 10 Отговор
    Някоя от руските ракети, отправени към Украйна, да бъде прихваната и насочена към въпросният газопровод на българска територия, дето няма населени места. И да се реши проблема !

    Коментиран от #6

  • 3 Гаргата Ел

    14 5 Отговор
    Лойко е Руски агент
  • 4 флипп

    8 6 Отговор
    Грантажиичетата яко са се разработили
  • 5 Вовата съм

    18 10 Отговор
    Бля-бля, поредните партенки, от които няма да излезе нищо! Турски/Балкански/Руски поток или както и да се казва е построен с одобрението на ЕК и по същото време се строеше СП2 от Германия със същата руска газ. Газопровода е построен когато Русия не беше "агресор" а партньор на ЕС и всички дружно цуцаха евтина газ
  • 6 Гарга Ел

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "АГАТа Кристи":

    Ристю да среже търбъта с ножовка.
  • 7 Отмъщенията

    10 3 Отговор
    започват и то на лична основа. В тая посока няма да успеят.
  • 8 Майорс

    11 6 Отговор
    Ало "Боец" кок ви вярва след като Гошо Боеца е откраднал касата? За информация ЕК е уведомена и е разрешила строителството на газопровода!
  • 9 Никола

    9 13 Отговор
    Добре, че Борисов и Герб построиха нещо в България, вкл. въпросния газопровод, който носи дивиденти на България. Сегашните от ПП, ДБ и бившите им коалиционни партньори БСП, ИТН и Мая Манолова не са направили или построили НИЩО....въпреки обещанията за магистрали, заводи, тунели и т.н. Очевадно е, че са некадърници, от години лъжат, леят злоба и омраза в медиите. Ясно е, че Кокоро, Киртака, Ристю и дженералчето толкова могат, и никога не поемат отговорност, за всичко им е виновен Борисов. Но, пък са ужасно гръмогласни и нагли....
  • 10 оня с коня

    13 7 Отговор
    БОЕЦ са Организация,чиито членове са преобладаващо Пенсионирани Военни. Независимо че БОЕЦ НЕ СА Разследващ орган/никога няма и да бъдат/,лицето Венков с приповдигнат тон решава от тяхно име да "обяви" какво са разследвали.И така- КАКВО КАЗВА И КАКВО НЕ КАЗВА Венков:1/Бил построен Потокът в кратки срокове- това е ПОХВАЛНО за Бълг. Строителство!2/Чрез потокът през БГ се заобикаля Украйна,което решава въпроса за износ на Руски Газ за Европа.НЕ КАЗВА ВЕНКОВ обаче че ако ние не се бяхме съгласили,Потокът щеше да заобиколи БГ и щеше да мине през Гърция!3/Струвал 3 млр. ЛВ,платени от България- така е,но пък е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО Бълг. Собственост!4/България намала НИКАКВИ Ползи отТръбата...А знае ли Венков че ЕЖЕГОДНО в Бълг. Хазна влизат ОКОЛО 300 МИЛИОНА лв Транзитни такси- същите,които Василев като нищо щеше да увеличи с 20лв на Мегават?5/Нямало Кранчета по тръбата за Наша консумация...НЕ СМЕ КАЗАЛИ,не сме поставили за радост на Газпром,но предвид Европ. Политика за Ембарго на Русия се газоснабдяваме по Вертикалният Коридор от Гърция!И възниква въпроса:ЗАЩО точно сега въпросните "Бойци" така СТРЪВНО разсъждават по въпроса за Балкански поток съвсем Лаишки и Некомпетентно?Ами защото идват Избори и Някой им плаща да натискат ГЕРБ и ББ надолу с Очерняне всякакво,та въпросният "Някой" да остане да плува отгоре!

    Коментиран от #26

  • 11 Ха ха

    11 10 Отговор
    Първо: Парите не са държавни, а на частен консорциум!!!!!!!
    Второ: От Европата не бяха против!!!!
    Трето: Такса ПРЕНОС пълни бюджета всяка година !!
    Та накратко - тъпа статия.

    Коментиран от #15

  • 12 Минувач

    7 5 Отговор
    Аз за тоя Турски поток, все още не разбирам, защо пискат толкова, след като когато беше строен, нямаше никакви санкции срещу Русия и никой не предполагаше, че ще има война и всичко ще стигне до тук. По него време цяла Западна Европа също си търгуваше с Путин, както и САЩ и т.н. Все пак Путин е на власт над 20 години, дай да гледаме четвърт век назад, кой какво правил.
    Другото, че сме нямали никаква полза от него не е точно така. Ние сме го изградили с наши пари, ами транзитните такси, дето ни плащат??? ББ се беше изцепил, че транзита ни носел 600-700 милиона лева на година, което след проверка, ако се доверим на Свободна Европа, реално за 2 години и 7 месеца ни е донесло чисти 576 милиона лева печалба, след отчитане и на разходите. Така по груби сметки тоя проект за 3 милиарда, би се изплатил напълно за 15-на години. Според мен не е чак толкова лоша инвестиция. Та един АЕЦ за колко години мислите се изплаща? Така че, не виждам какво чак толкова е лошо това, особено когато е строен, като също така ни дава и козове за влияние, защото ние го държим все пак и си е наш, щом е строен с наши пари. Геополитически е ОК.
  • 13 "Турски поток"

    6 3 Отговор
    Помнете Борисов влиза в затвора до месец.
  • 14 боко

    9 0 Отговор
    Той може да има готовност но Сарафчев няма готовност ще стане като с магистралите хванаха го но не бил той
  • 15 един

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха":

    Не е лошо малко да четеш преди да пишеш,става ли?ЕС не са против изграждането на Турски Поток,НО при условие че бъде спазен Третият Енергиен Пакет,или казано с думи прости,тръбата трябва да бъде резервирана от един участник най-много до 50%,другите % са за други участници,каквито де факто няма!Същото условие ЕК поставяше и за СП-1 и 2,макар да нямаше технологична възможност втори участник да транзитира газ по-тръбата!Условието е,ползваш 50%,другата част може и да стои празна,целта е да няма предпоставки за монопол!Това условие при Руско/Турския Поток не е спазено,тръбата е резервирана изцяло от един участник,анадънму!

    Коментиран от #18, #27

  • 16 Герен

    6 0 Отговор
    ТАКА Е ..ТО И ЗА ТОВА Е НЯМА ПЪТНАТА ДА ПЪТНАТА КАРТА. ТАМ ВСИЧКО СИ ПИШЕ. ПЪТ ТРАСЕ ПАРИ СТРОЙТЕЛСТВО
    НЕ НАПРАЗНО Я НЯМА. ДАВАЙ ЧОВЕКО СЪС ГЛАВНО Ч. РАЗКРИЙ ИСТИНАТА. БЪДИ СМЕЛ.
  • 17 Хаха

    5 1 Отговор
    Ако Борисов се гордее с това, постигнато е", подчерта Василев.

    Сигурно затова той сега се крие в Банкя
  • 18 Герен

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    А ЗАЩО САМО ЕДИН УЧАСТНИК РУСИЯ ЩЕ СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВУВА!!( ЗАЩО EUTY НЕ ГО Е СПРЯЛ НА БГ ТЕРИТОРИЯ) ЗАЩОТО ДРАГИ СИГУРНО СА ИМ НАПЪЛНИЛИ ГУШКИТЕ НАШИТЕ ГЕПИ ИЗГУБИЛИ ПЪТНАТА КАРТА.
  • 19 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 0 Отговор
    "Висш държавен служител има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на "Турски поток" на българска територия и за оказван натиск върху него по този проект, ако бъде създадена парламентарна комисия"

    Само срещу Борисов и Пеевски ли ще свидетелства или и срещу Румен Радев.
  • 20 Жалки продажни копейки 🤪🤡

    6 2 Отговор
    Я виж ти как абонираните списвачи на konaнapa от крайния варненски квартал защитаваш шефа Буда . 😂😂😂😂😂😂
    Вчера с този законопроект за излизане от НАТО копейките съвсем се разкриха, че служат на Бойко и Дебелян.
    Сега ще се плеснат по челото, ще кажат, че има опасност клoyна сКопейкин да ни изведе от НАТО и ще се прегърнат. Простя Копейкин ще се направи на обиден и ще напусне парламента и ето ти правителство на ГЕРБ с ДПС.
    Хубаво замислено, ама върви само при тяхното стадо двуклетъчни.

    Коментиран от #23

  • 21 Истината

    6 1 Отговор
    - очевидно ГЕРБ бламират всички процеси;
    - очевидно за ГЕРБ няма значение, че ще хвърлят държавата в криза;
    - очевидно ГЕРБ се правят на забравили как беше направена сглобката;
    - очевидно ГЕРБ искат да забравят как не можеха да направят мнозинство;
    - очевидно ГЕРБ забравят как даже председател на парламента не можеха да изберат;
    - очевидно ГЕРБ се мъчат да забравят как ППДБ извади България от тежката институционална криза;
    - очевидно ГЕРБ действат само с изнудване;
    - очевидно ГЕРБ не искат да има реформи;
    - очевидно ГЕРБ се плашат от завършване на реформата в съдебната система;
    - очевидно ГЕРБ си дават ясна сметка какво ще се случи, ако се извърши истинска реформа в съдебната система;
    - очевидно ГЕРБ не искат да подпишат никакво споразумение;
    - очевидно ГЕРБ бягат от отговорност;
    - очевидно ГЕРБ не искат да им се търси отговорност за предишните 15 години;
    - очевидно ГЕРБ не искат да се говори за Пътната карта с Газпром;
    - очевидно ГЕРБ не искат да се говори за отношенията им с кремълския диктатор;
    - очевидно ГЕРБ лъжат пред западните си партньори какво се случва в България;
    - очевидно ГЕРБ не се интересуват дали ще загубят още време на България;
    - очевидно ГЕРБ не искат смяна на регулатори и институции, за да запазят влияние в тях;
    - очевидно Мария Габриел е сламен човек;
    - очевидно за ГЕРБ няма значение дали съсипва репутацията даже на своите хора;
    - очевидно за ГЕРБ нищо друго няма значение, освен да разиграват всички, за да запазят в

    Коментиран от #28

  • 22 Възрожденец

    4 2 Отговор
    Копейки, разбрахте ли най накрая кой е истинския представител на Путлер в България?
    Няма до сега човек, който да е ощетил толкова българския народ в полза на московското царство, колкото мyтpaта Буда - Бойко Борисов
    А вие търчите след патерицата му сКопейкин и ония чалгаджии
  • 23 Минувач

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Жалки продажни копейки 🤪🤡":

    Това, че нямаш никаква идея от парламентарните изисквания за гласуване я повече от ясно. Ако беше чел малко повече, щеше да знаеш, че новото правителство трябва да бъде гласувано ЗА от 121 депутата и НЯМА никакво значение от кворума в залата. Кой излязъл, кой влязал НЯМА значение, трябват 121 депутата. Преди да се излагаш, първо се информирай! А относно искането на Възраждане за НАТО, както и за еврото и за всичко важно за България да се гласува на референдум е НАЙ-ВИСШАТА ФОРМА НА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ! Възраждане могат да имат мнение по въпроса, но те искат не те, а народът да реши. Тоест някой ти дава власт в ръцете, ти да решиш, друг ти казва в очите, че си функционално неграмотен и си достатъчно т.п да имаш мнение и ти в крайна сметка отговаряш - Да, аз съм мнооо т.п, нямам мнение, тези които ми искат мнението са лошите, а другите са добрите. Аз обичам да ми казват, че съм глупав и не искам от мен да зависи нищо в тая държава. Евала....
  • 24 Долу сталин!

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Сталин няма думата! Вече!
  • 25 М3 голд

    0 1 Отговор
    Поне едно изречение не е вярно: че не печелим нищо. Като ни промивате и казвате, че Газпром има 16 млрд приходи, защо не пишете тия за България от пренос но газ? Имаме тръба, даваме я под наем, печелим. Както жилищата под наем на имащите в повече. Ама захранвали сме Унгария, Сърбия, ... Ама искате да я играете геополитики? Агентът на ДС Илиян Василев, Кирчо, Кокорчо? Ама много се изхвърляте. Вместо да се използва ситуацията за приходи, дайте да спрем тръбата, да правим мръсно, на кого: на Путин? (не дразни мечката с голи ръце), на Орбан? (видяхте как бързо и тихомълком отмениха допълнителните такси). Вместо този вече територия да печели все повече от ситуацията, те скачат срещу българите тук, стремейки се да сринат и малкото, които имаме, в интерес на сегашните татковци. Не искат да чакат още година, защото с Байдън ще си отидат и те.
  • 26 Точно така!

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Много си прав! Тия какъв "боец" са? Кой ги финансира и за кого работят? Когато плюят дезинформация, не мислят ли че ще ги полее обратно? Не вярвам да са бивши военни. Последните са се клели да служат на България, а от изложението се вижда че тия работят срещу страната ни. И не се страхуват от Господ? Я да се огледат и да преценят случващото се при тях
  • 27 Марков

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Този трети енергиен проект е както зелената сделка: нещо в нечий интерес. Абсолютно противопожарен елемент. Имаш апартамент, не можеш да го дадеш под наем целия на един, понеже имало много нуждаещи се. И да издадат жилищен пакет. Такива безумия имат изцяло политическа окраска. Искат фирмата "едикоя си" да ангажира 50% от тръбата и да пуска по нея газ, купен от Газпром примерно. Е, по скъпичко, но има колкото искате кирчовци и кокорчовци, които чакат. И не ми говори за енергийни и всякакви проекти, които са безумни и правени срещу държавни интереси и в полза на определени структури. Виж последния проект - т.н. пандемия. Що бяха елиминирани всички производители на ваксини, без търг и конкуренция, в полза на Пфайзер?
  • 28 В грешка си

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    И никаква ИСТИНА не си! Написал си куп изречения да галиш нечии уши, но в тях има много полуистини и неистини. Не се ли срамуваш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове