Last news in Fakti

22 Март, 2024 16:27 1 955 28

Кузман Илиев: Вървим към една все по-трудна за правене на бизнес среда. Ще убием средната класа

  • кузман илиев-
  • среда-
  • бизнес-
  • трудности-
  • средна класа

"Хазната е на червено. Вече ни се казва, че МВФ изисква вдигането на данъците. Това е опит да се замаскира факта, че България дълго време водеше една неразумна политика по отношение на хазната", коментира експертът 

Кузман Илиев: Вървим към една все по-трудна за правене на бизнес среда. Ще убием средната класа - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличението на данъците е абсолютно неизбежно. За това предупреди в ефира на БНР икономистът Кузман Илиев, който е и председател на обединение "България може".

"За страна в борд е изключително опасно да има дефицит. В един момент може да не успяваш да плащаш заемите, които си взел, а това застрашава валутната стабилност".

Експертът напомни, че още преди две години е започнал да отправя предупреждения, че ще се стигне до вдигане на налозите.

"Защото хазната е на червено. Вече ни се казва, че МВФ го изисква. Това е опит да се замаскира факта, че България дълго време водеше една неразумна политика по отношение на хазната".

С ниските данъци ние правим дъмпинг на нашите европейски партньори, отбеляза още той в предаването "Хоризонт за вас".

"Ако ги вдигнем, с тази забатачена административна тежест, която имаме, ние губим конкурентни предимства.

Вървим към една все по-трудна за правене на бизнес среда. Ще убием средната класа".

Той коментира решението на парламента да възложи на министъра на финансите в срок до 31 март т.г. да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който е в размер на 1 млрд. лв.

"Очевидно има сериозен политически натиск към финансовото министерство и Асен Василев.

Днес Европа е в стагнация. Икономиката не се развива. Следователно не се ползва толкова много електроенергия и цената ѝ не е толкова висока. Виждаме как този фонд е декапитализиран.

Грешката е на системно ниво. Цяла Европа започна да произвежда все по-малко енергия. Причината е т.нар. Зелена сделка. Докато Китай, Индия и други се развиват и отварят мощности, Европа се самоубива. В България положението е трагично.

Кузман Илиев определи случващото се в управляващото мнозинство като "игра на нерви".
"В началото Борисов може би имаше превес да поставя в неудобна ситуация партньорите си, но позагуби инициативата. Има едно надиграване. Но ако теглим чертата, няма да има особена разлика при едни изборни обстоятелства.

За България това води до пропуснати шансове. Исторически моменти се пропускат в енергетиката, във военното дело, в мигрантската тема, в Зелената сделка. Не се говорят важните неща, а такива, които са второстепенни.

Това се отразява на бизнеса. Създава се неблагоприятна среда на несигурност".

Илиев посочи причината да създаде обединение "България може".

"Всичко, за което говоря през последните няколко години, започна да се материализира. В един момент си дадох сметка, че трябва да направя нещо, а не само да го анализирам.

В момента нямам капацитет и ресурс да участвам в избори или да правя политически проекти. Извършвам идеологическа работа на терен. В последствие не изключвам възможността това да се превърне и в политически субект.

"България може" няма кой знае колко скъпи инициативи, коментира той въпроса за финансирането на сдружението.

"На принципа на подкрепа от самите хора, от дарения. Стъпка по стъпка, за всяка една кауза се тества дали може да се намери прозрачен ресурс. Искам да е трудно, бавно, стъпка по стъпка и хората да видят, че може и така.

Събирам съмишленици, които да си дадат времето и енергията за каузата".

Той не желае да бъде категоризиран през призмата на определенията "русофил" или "русофоб".

"Това е обидно. България трябва да е медиатор между Русия и Украйна и този конфликт да спре, защото ще ни помете. Това прави ли ме русофил, или ме прави българофил?

Уважавам американците, уважавам руснаците, но винаги напомням, че ние имаме наш интерес".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    10 0 Отговор
    Е Синя Аватар ,ние Българите сме от друга паралелна реалност
  • 2 истина ти казвам

    9 22 Отговор
    Колко ти плащат от Козяк бе б.......к? При всяко повишение на заплатите ти си контра???!!!!! Защо бе Юда?

    Коментиран от #10

  • 3 Ефрейтора

    46 1 Отговор
    Не е ли по-добре да съкратите държавната администрация и 50-60 агенцийки,където се скатават хиляди нищо не правещи “специалисти”!!!!

    Коментиран от #13, #16

  • 4 Мхм

    16 1 Отговор
    Добре де, а какво ще стане с феодалите в България?
  • 5 селтак

    13 9 Отговор
    Такива паразити като тебе Кузманов дето не произвеждат нищо у БГ бол! То и за това сме на тоа хал! Що не си увеличиш данъците доброволно като си толкова загрижен? А бо.......ко? Червено мекере!
  • 6 бла бла

    17 1 Отговор
    Ако спрат да крадат може и да не сме на червено, и да не се налага да вдигат данъците. Ама ония с островите не им дреме за хората.
  • 7 Гаргата Ел

    3 1 Отговор
    От 2005 вървим. И вече наближаваме.
  • 8 Сила

    10 2 Отговор
    А, ремаркето на Трактора..... Мотокултиваторче брадато....
  • 9 хахахах

    8 8 Отговор
    Кузманчо е известна руска по.длога
  • 10 Гарга Ел

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "истина ти казвам":

    БСП-ГЕРБ милиардерите са против високи заплати, щот те требе ги плащат.
  • 11 ГЕРБ=ДПС=БСП

    12 6 Отговор
    Ало прогресивни данъци с необлагаем минимум, не означава вдигане на данъците. Означава намаляване на данъците за най-бедните и за долната средна краса. Означава вдигане на данъците за 1/3 най-богатите, но при условие, че данъчните си вършат работата. При условие, че минфин е Асен Василев, а не рекетьора Влади Горанов.
    Но богатите и сега и в бъдеще ще могат да реинвестират печалбата в бизнеса си и така да не им се вдигат данъците, а да им нараства капитала. Реиввестираната печалба не се облага, облагат се екскурзиите, бижутата ...

    Ало бедните българи осъзнайте се баламалосват ви алчни бг робовладелци и техните лакеи. Ало пенсионерите, осъзнайте се прогресивни данъци означава по-ниски данъци за бедните ви изтолмозеви деца и внуци.
  • 12 Заплата се вдига с производителност.

    5 5 Отговор
    Заплата се вдига с производителност.! Къде е българската? И как тя да стане конкурентна за да стане и Заплатата еквивалентна! Не може Червен Кожодер! Да развива икономика! Това е двустранен процес! И изисква съответно взаимодействие. Той ме лъже че ми плаща! Аз го лъжа че работя! Никой няма да си даде труда Даром! Точно както никой няма да ти плати заплатата даром!

    Коментиран от #20

  • 13 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ефрейтора":

    По-добре е, и двете:

    Хем да " да съкратите държавната администрация и 50-60 агенцийки,където се скатават хиляди нищо не правещи “специалисти”!!!!"

    Хем да въведете прогресивни данъци с необлагаем минимум, което е равнозначно на купони за храна за всички. Пък и държавата така ще спести мнаго пари от печатане и осчетоводяване на сегашните талони за храна.
  • 14 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 2 Отговор
    Сегашните купони за храна са памносилни на необлагаем минимум, но не за всички. Купоните за храна са освободени от плащане на осигуровки иэданък доход. За това са по-изгодни за работодателите, с тях си спестяват плащане на осигуровки. А работниците си спестяват плащане на 10% данък доход.
  • 15 Исторически парк

    10 0 Отговор
    Да вдигнат данъците на хазарта и да обложат и печалбите както в другите държави 😉
  • 16 Някой

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ефрейтора":

    Сега има 50-60 агенцийки и 20 министерства, които вършат една и съща работо. За да могат Борисов и Пеевски да осигуряват работа на своите няколко хиляди "калинки" И за могат приз тези агенцийки да управляват държавата и да изкарват министрите виновни за бизжбразията на агенциите.
  • 17 Напредък

    8 1 Отговор
    35 години преливане от пусто в празно !
  • 18 Алтернативата

    4 0 Отговор
    Да ги изметем. Завинаги !
  • 19 Сатана Z

    7 3 Отговор
    Нищо не може да убие средната класа по простата причина,че такава в БГ няма ако не броим тези на хранилката на Козяк , останалите грантояди или кметовете- феодали,които крадат фондовете отпуснати на общините

    Коментиран от #22

  • 20 Някой

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Заплата се вдига с производителност.":

    У нас заплатата не зависи от това, какво е произвел работника. А зависи най-виче от това как робовлоделеца разпределя накрая печалбата. У нас робовласелеца разпредеря 10 левчета за мене, 1 левче за роба. И после идва държавата и взима 30% осигуровки от роба. А робовладелеца почти не плаща осигуровки. Защото у нас има 3600 лева осигурителен праг, който на практика важи само за робовладелците, но не и за обикновените хора. Защото за тях осигурителния праг освобождаващ от плащане на осигуровки е непостижим.

    У нас примерно производитерноста на хлебарките е изкуствено занижена, защото менте икономисти я измерва през заплатине, а не през бройката на омесените и опечени хлябове ...
  • 21 Никой

    0 4 Отговор
    Значи ти уважаваш доброто уважаваш и злото. Тук вече ме загуби. Твоята посока е на изток.
  • 22 ГЕРБ=ДПС=БСП

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана Z":

    У нас "средна класа" са само ГЕРБ "калинките" чиновници, кметове, генерали, полковници, висши милиционери, лекари, експерти, директори на университети, бжлници... т.е. средната класа е на държавна тлъста заплата. За това "средната класа" у нас гласува за Бойко. Другите са или милионерска върхушка=едри бизнесмени, банкери, депутати, министри или работещи бедни и малък бизнес, най-често семеен.
  • 23 Емо

    3 0 Отговор
    ГЕРП унищожи отдавна средната класа. Остана само едрата на тлъстите му членове, оядени от смучене на народните пари.
  • 24 Мамул

    2 1 Отговор
    Умен човек е Кузман! Също и почтен! Но явно не разбира какво правят тези които управляват света. Може би и не разбира, че света се управлява от няколко десетки фамилии. Може би изобщо не се сеща, че тези няколко десетки фамилии са управлявали света и преди 400 години, управляват сега и се готвят да управляват още дълго. А са минали различни политически идеологеми и икономически взаимоотношения. Сиреч празните приказки да за населението и гурувците им, а пълната власт и трилионите са за малък елит.
  • 25 Къв среден бизнес?

    3 0 Отговор
    Него го утепаха още през 90-те, в зародиш, когато дс и комунягите изкараха мутрите на улицата. Сега ще доутрепят всичко, което още шава. Зануляване му е майката... Гладен човек най-лесно се т@ков@, както казваше един циник.
  • 26 Име

    0 0 Отговор
    Креатура, отгледана внимателно в Евроком!
  • 27 хахаха

    0 0 Отговор
    Кузманчо е руски трол - поми.яр. Защо го пускате?
  • 28 Никола

    1 0 Отговор
    НЕ ПИПАЙТЕ ДАНАЦИТЕ ,,,,продайте ваксините,спрете да давате оръжие на украйна....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол