Last news in Fakti

25 Март, 2024 21:19 1 718 26

Доц. Стойчо Стойчев: Изборите слагат край на агонията

  • доц. стойчо стойчев-
  • избори

Първият мандат окончателно се провали, след като Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер и отказа да създаде правителство

Доц. Стойчо Стойчев: Изборите слагат край на агонията - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Първият мандат окончателно се провали, след като Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер и отказа да създаде правителство.

"Мнозинството се разпадна още от 6-7 март. При изчерпано политическо доверие трудно се правят реформи, които да бъдат легитимни. Затова краят е логичен, единственото проблематично е, че всичко става бавно. Този кошмар е крайно време да свърши. Колкото по-бързо ПП-ДБ върнат втория мандат неизпълнен, толкова по-добре", каза политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят правителство нито с втория, нито с третия мандат.

"Основната част от щетите ще бъдат понесени от ПП-ДБ. Но това съвсем не е краят. Ще имаме още циркови изпълнения, които ще наблюдаваме през следващата седмица. Наистина най-добре ще е да се приключи максимално бързо с общото излагане, което до голяма степен е продукт на наглост, арогантност и глупост", коментира социологът Кольо Колев за Bulgaria ON AIR.

Доц. Стойчев смята, че изборите биха били най-добрият вариант в създалата се ситуация.

"Съставът на Министерския съвет е част от голямата драма. Трудно може да изкараме единия чисто бял, а другия черен. Има такива, които свършиха работа, но и двете страни носят отговорност. Важно е как ще се разиграе ситуацията. Трябва да идем на избори, защото в такава ситуация, където нещата са счупени, изборите имат пречистващ момент. Възможно е избирателите да санкционират едната от двете групи и вече да се търси ново начало на властта", посочи той.

Според Колев е възможно да се появят и нови политически формации.

"Не можеш с 1/4 от депутатите ти да притежаваш 100 процента от властта. Трябва да се направи коалиция, да разделиш част от властта и да играеш с партньори. Тук се играе малко като в детската градина, вместо те да бъдат господари на думите си, те слугуват на тях. Не съм оптимист, че и в бъдеще ще имат някаква форма на комуникация. Възможно е и преди предсрочния вот да се появят алтернативни политически формации", заяви той.

"Нови политически играчи са винаги опция. Доказа се, че не с много усилия различни могат да влязат в парламента. Много лесно могат да се намерят 2-3 партии, които да влязат във властта. Важно е и времето кога ще се излъчат предсрочните избори. Все още много трудно може да прогнозира дори избирателната активност, тъй като все още не знаем как ще бъдат разположени парламентарният вот и европейският", добави доц. Стойчев.

Възможно е да ударим дъно на избирателната активност при случай на избори 2 в 1.

"Ако изборите бъдат проведени през седмица, е възможно да ударим дъно на избирателната активност. Прогнозирам милион и половина на европейските избори и около 1,9-2 млн. на парламентарните. Към момента хората не виждат алтернатива, но я търсят и са изключително недоволни", каза социологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пророк

    9 5 Отговор
    Само той така си мисли .
  • 3 Светлина

    13 6 Отговор
    То бива да си платен гьонсурат, ама дори и гьонсуратите трябва да имат някакво достойнство. Стойчо, засрамисебе
  • 4 граф Монте Кристо

    9 4 Отговор
    Рибата още в морета,те слагат тигана,какво пречистване,какъв катарзис,всичко е ала-бала-ница,турска паница.Изборите са неизбежна процедура за легализация на фашо-мафиотското управление,на-добре е на самите избори народа да се разбунтува и така да се излезе от порочния кръг.Не може да се чака кога янките ще се пръждосат от Европа,трябва нещо да се прави.Разбирам негласуване,пасивна съпротива,но трябва и изборите да се провалят с активни действия,може пък това да е разковничето,да се блокира мафиотската машинария и тя да изпадне в кататония,вцепенение.
  • 5 Тома

    13 0 Отговор
    Стойчо а как си със средния пръст
  • 6 Факти

    11 0 Отговор
    Правилно, дано гъбарите решът да гласуват преди да идат за гъби!
  • 7 ясновидец

    7 6 Отговор
    Ако изборите променяха нещо , Левски и Ботев щяха да правят партия и да се явяват , а те революция правили
  • 8 дон

    13 3 Отговор
    Слагайте по един етикет " Говорител на ГЕРБ-ДПС", да се знае от хората които не го разпознават.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    8 3 Отговор
    Снимката на Соросоидчето е Перфе! Хахахха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Име

    6 1 Отговор
    Политиката не може да е всеки ден - да се слушаме какво-що - не трябва да се усеща, но както и да е.

    Възможно е - Бойко да е майстор в очите си - нормално е - всеки си има самочувствие, но - сме последни в Европа.

    Това е един човек - без качества - освен да - прави интриги, което - евала - оплю всички.
  • 13 Сатана Z

    6 4 Отговор
    Бих допълнил,изборите слагат край и на агонията на дребния генерал Наско да седи на високото столче в НС
  • 14 ТИР

    1 2 Отговор
    И пак ни подгряват за нов проект патерица, има партия която не предаде все още избирателите си,,,
  • 15 Мангоджери от Перник

    4 3 Отговор
    Пъпеш колко плаща примитива Борисов, да го хвалиме и ние!?
  • 16 ЦСКА София

    3 2 Отговор
    Един от многото платени герберасти... тоя ако ми е преподавател в СУ,никога няма да влезна да му слушам лекциите!Срамота.
  • 17 нннн

    5 3 Отговор
    Само дето не знаем ще има ли избори. Умнокрасивите до последно ще се гънат като червеи, за да избегнат катастрофата. Абе, умнокрасиви червеи.
  • 18 Столичанин в повече

    3 2 Отговор
    Рахит гробарски е тоз индивид.
  • 19 Българин

    3 2 Отговор
    Абе ,всичкото гербер ли са толкова противни? Майтап бе... абсолютно да!
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Коалиция от коалицийки❗
    Защо всяка партия не отива сама на избори❓ Дали защото половината ще изпаднат от креслата на НС в ПАРТИЙНИЯ ДОМ 🤔
  • 21 Ком

    3 1 Отговор
    Агонията не завършила. Забравихте ли че в края на март ще излезе нова част от закона Магнитски. Какво ще стане ако в тези списъци светне името на чистия парламентарен лебед Бойко Борисов!
  • 22 Фарс

    3 0 Отговор
    Този го призоваха с неволно заклинание в час по латински сигурно. Доцент ми бил... мазен шанаджия. Егаси сглобката нещастна. Ореваха цяла България
  • 23 Защо

    2 3 Отговор
    Да няма алтернатива лъжци?ПП-ДБ се опитаха поне да се случи споразумение.Но на БАнКЯТА,престъпникът на Републиката и на "великия везир"Делян Пеевски,който държи мафиотската прокуратура и не иска друго.Защо се държите като мишки,когато всичко е ясно и замаявате хората с лъжи.Кой не видя,че Габриел не става за нищо,че беше употребена Какво въртите и сучите партийни слуги на ОПГГЕРБ.И вие носите вина,че сте ментори лъжливи.
  • 24 Не вие срам

    2 2 Отговор
    Какво дрънка те врели некипели.Истината е ,че Тиквата и свинята не искат реформи и искат да отлагат.Никскви държавници не са тези мафиоти.Те са пречка България да върви напред.Мислят само за собственото си оцеляване.Толковс тъпи ли не мислете.Искам да ви срещна и да ви заплюя боклуци.Вдичко е ясно.Дамо вие ни блъскате в мъгла,затова ви плащат безрофници.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Инж

    1 0 Отговор
    Ама че глупости???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове