Last news in Fakti

28 Март, 2024 05:24 1 664 14

Радомир Чолаков: За ПП-ДБ беше важно да се вържат ръцете на президента

  • радомир чолаков-
  • конституция-
  • президент

Това беше абсолютно условие за конституционна реформа, смята депутатът от ГЕРБ-СДС

Радомир Чолаков: За ПП-ДБ беше важно да се вържат ръцете на президента  - 1
Снимка: БГНЕС

"Да вържат ръцете на президента Румен Радев за тях беше абсолютно условие за цялата конституционна реформа", така депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков коментира действията на колегите си от ПП-ДБ в Парламента.

Радомир Чолаков е член на Комисията по правни въпроси и председателстваше Комисията по конституционни въпроси до 12 януари тази година. В поста си във "Фейсбук" в народният представител коментира конституционната реформа и разменените реплики по темата между президента Румен Радев и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков по време на връчването на втория мандат за съставяне на правителство в сряда.

"Фокус" публикува публикацията на Чолаков в социалната мрежа "Фейсбук" без редакторска намеса.

"Когато изменяхме Конституцията ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, а мандатът му да трае "от клетва до клетва".

Както е непрекъсваема изпълнителната власт, така да бъде непрекъсваема и законодателната, защото така е редно да бъде в "републиката с парламентарно управление".

По този начин едно служебно правителство, назначавано еднолично от президента, щеше да бъде поставено под парламентарен контрол, без да се засягат конституционните правомощия на държавния глава. Само толкова! С това наше предложение всички бяха съгласни.

Колегите от ПП/ДБ, обаче, настояваха да се отиде по-далече и да се отнеме изобщо правото на президента да назначава сам кабинет. Да вържат ръцете на президента Румен Радев за тях беше абсолютно условие за цялата конституционна реформа.

Молихме ги на колене да не искат тази промяна във формулата на конституиране на служебно правителство, защото е проява на дребнавост, излишна е, а вероятно ще се окаже и противоконституционна. Не, та не!

Ние от ГЕРБ, дето нямаме особени основания да сме доволни от няколкото служебни правителства на президента Радев, разсъждавахме институционално и настоявахме правомощията на държавния глава в Конституцията да не бъдат пипани. ПП, които са създадени от него, много държаха на обратното. И измислиха тази схема с шорт-листа на потенциални министър-председатели и съгласувано назначаване на министри, за която в момента всички се чудят как ще сработи и какви подводни камъни крие.

Ако Конституционният съд прецени да обяви този иновативен модел за назначаване на служебно правителство за противоконституционен, институционалната система на държавата ще си отдъхне. На тези избори, обаче, ще е така. И на някой ще му се наложи да изпие горчивата чаша, която сам забърка", написа председателят на Комисията по правни въпроси в 48-ото Народно събрание Радомир Чолаков.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    9 42 Отговор
    Президента го е яд,че няма да сложи негови хора,достатъчно золуми направи особено онзи негов министър Шишков 🖕
  • 2 Каунь

    25 4 Отговор
    Мдааа тоя го е казал точно и ясно. След 3 месеца без слугинаж на посолството ще има поправки в конституцията. Сега Радев ще кара по телефонния указател
  • 3 Сега шарлатаните

    25 4 Отговор
    ще берат плодовете на собствената си простотия! Остави, че е алогична, ами и за капак направиха служебен примиер да е на ГЕРБ и ДПС, министър на вътрешните работи също и сега ще има "честни избори" с наши хора! И всичко това заради едни, дето са с вакуум на раменете, наричащи ги "умни и красиви". Без ПП и ДБ, ГЕРБ и ДПС, нямаха абсолютната власт и да си организират сами изборите!
  • 4 ДОЙДЕ

    17 8 Отговор
    ВРЕМЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 5 Франсиско

    25 0 Отговор
    А вие защо ги подкрепихте ?
  • 6 С една

    20 0 Отговор
    дума, служебно оравителство ще още по трудно да бъде готово до края на април. Кой и от предложените по списък да покани за премиер, трудно ще изберат министрите, щом ще се съгласуват между премиера и президента. Новия премиер ще иска основните министри да са същите, а президента няма да е съгласен....и ето ти патова ситуация и при служ. правителство, същите проблеми както и при редовното. Тия от ппдб яко разбъркаха всичко в държавата, а искали избори 2 в 1....просто невъзможно да се случи, но пополисти го барат, да се спестили 100 мил, те прилапаха на 6 милиарда из техните фирми, сега се кахърят за 100 милиона ...
  • 7 Подъл

    26 0 Отговор
    мазник , лицемер , фурнаджийска лопата и изключителен интригант ! Странно , че при гласуването гласува със "за" и нямаше нищо против ! Отврат , както цялата шайка !
  • 8 А този

    13 0 Отговор
    Е всичко друго но не и стойностен като човек.
  • 9 бай герги

    15 2 Отговор
    един вол когато рита го рита на гърба си,сега Шарлатаните ще го д..хат
  • 10 Бамбука

    8 0 Отговор
    Може би има и умни депутати/членове на Герб, но този не е от тях. Умния е обективен, глупака повтаря това, което са му написали.
  • 11 Светлина

    5 0 Отговор
    НаглиГЕРБ пак прехвърлят всичко. Не беше предложение на ПП, а на ГЕРБ. Прие се дори в този вид. И пак е за добро. Ретроградни гадове са тези.
  • 12 един

    2 2 Отговор
    А на президента като са му отвързани ръцете,сменя шефове на МВР-та и областни управители точно преди избори,и както в повечето случаи първи е Герб!И Радев/Борисов/ доволен и в Кремъл доволни!
  • 13 Ком

    1 0 Отговор
    В глутницата се сдавиха здраво, битката е за водещия "алфа" мъжкар. Тук ще се хапят до политически труп.
  • 14 Веселяка

    0 3 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам за Волен или Лупи само за майтапа 🤪 иначе ми е все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове