Last news in Fakti

28 Март, 2024 23:30 1 079 1

Важните новини във ФАКТИ на 28.03.2024 г.

  • румен радев-
  • общинари-
  • полиция-
  • адмирал емил ефтимов-
  • антон станков-
  • томислав дончев-
  • румен овчаров-
  • теменужка петкова-
  • избори-
  • радан кънев-
  • антон хекимян-
  • тошко йорданов-
  • иван таков-
  • адм. емил ефтимов-
  • александър симов-
  • изгубени пари-
  • инцидент-
  • проф. пламен киров-
  • мария габриел-
  • бюджет-
  • димитър радев-
  • митници-
  • мон

Държавният глава в търсене на поредния министър-председател

Важните новини във ФАКТИ на 28.03.2024 г. - 1
Колаж: БГНЕС

Служебен премиер: Румен Радев и списъкът на деветимата

Девет са възможностите, от които президентът Румен Радев може да избере за служебен министър-председател, обобщи БТА.

Общинарите в София гласуваха: 9 000 лв. заплата за кмета, над 5 700 лв. за общински съветник

След месеци на блокаж в работата на общинския съвет, градският парламент успя да приеме бюджета на София. С 45 гласа “за” общинските съветници от ПП-ДБ-СС, ГЕРБ-СДС, “Синя София” и независимите приеха основният финансов документ, предложен от екипа на кмета Васил Терзиев. Против гласуваха 15 общински съветници - от БСП, „Възраждане”, ИТН и ВМРО, информират от Нова телевизия.

Акция на полицията в трите центъра за мигранти в София (ОБНОВЕНА)

Специализирана акция на МВР в трите центъра за мигранти на територията на София. Малко преди 20 часа служители на СДВР влязоха на територията им за проверка на лицата, които ги обитават., съобщават от БНТ. Според униформените, проверката е регулярна, а МВР реагира на всеки сигнал за нередност, който получава.

Адм. Емил Ефтимов: НАТО е гарант за нашата сигурност и отбрана. Това е отбранителен съюз, няма право да напада никого

Направихме правилния избор с членството ни в НАТО, което даде възможност българската армия да се трансформира, да има достъп до новостите в технологиите и да работим за оперативна съвместимост със съюзниците ни. Това каза в "Още от деня" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от novini.bg.

Антон Станков: Едни от най-нелогичните длъжности за премиер са шефът и зам.-шефът на Сметната палата

Много трудна ситуация - президентът до голяма степен е с вързани ръце след направените промени в Конституцията. Едни от най-нелогичните длъжности, които трябва да заемат поста министър-председател, са председателят и зам.-председателят на Сметната палата, а най-независим е Омбудсманът и неговият заместник. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Антон Станков, бивш правосъден министър.

Томислав Дончев: Ако тук има урок за всички нас, това е че Конституция не се променя за 2-3 месеца

Надявам се да няма нито хаос, нито криза. Би породило недоверието на изборния процес, ако ярка фигура като Росен Желязков стане служебен премиер. Това би поставило съмнение към изборния процес и би накарало по-малко хора да ходят да гласуват. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Още от деня“ по БНТ, цитиран от novini.bg.

Румен Овчаров: ГЕРБ се връщат в играта с пълна сила. А ПП-ДБ се гръмнаха в крака няколко пъти

Свърши работата, а ПП-ДБ се гръмнаха в крака няколко пъти. Така в ефира на bTV Румен Овчаров обясни в резюме причината, поради която се стигна до разрив в "сглобката" и предсрочни избори, цитиран от novini.bg.

Теменужка Петкова: За ПП-ДБ трябвало да издържим още 9 месеца, за да говорим за равно споделена отговорност. Обидно е

ГЕРБ е първа политическа сила и мандатът щеше да е наш, нямаше по-естествено нещо от това ние да изберем министрите. ПП-ДБ обаче ни тества - трябвало да издържим още 9 месеца, за да говорим за равно споделена отговорност. Това беше обидно и неколегиално от тяхна страна. До последно държаха на следствената тайна и на дата за промяна в ръководството на службите. Това каза Теменужка Петкова от ГЕРБ в ефира на "Денят на живо".

Каква е цената на изборите? Последните 7 вота са ни стрували 710 милиона лева

Избори 2 в 1 или избори в две поредни недели - това са най-вероятните варианти за предстоящите предсрочни парламентарни и редовни европейски избори. Те обаче ще са осмите и девети избори за последните три години - след пет вота за парламент, един за президент и един за кметове.

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Не очаквам драма, може би ще се създадат медийни драми. Всичко е въпрос на малко разговори, ще се намери вариант. Това каза в "Лице в лице" по bTV евродепутатът Радан Кънев попитан има ли опасност от конституционна криза при съставянето на първото служебно правителство след конституционните промени.

Хекимян за бюджета на София: Липсват едни 380 млн. лв., които трябваше да бъдат събрани допълнително

Столичната община гласува рекордните 2,6 млрд. лева бюджет, с широка подкрепа от 45 общински съветници от групите на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС.
"Ние продължаваме да имаме критики към бюджета, предложен от Васил Терзиев, и ще продължим да ги имаме през цялата година. Това е така, защото той би могъл да бъде определен като "бюджет на липсите”, заяви пред Нова телевизия общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. И допълни: „Няма как да дръпнем ръчната спирачка на София. Работата за гражданите трябва да продължи”.

Тошко Йорданов: Служебният премиер ще бъде избран по листа, който сглобката направи

„Изборът на служебен премиер беше една от темите, която обсъдихме с президента Радев и ние изразихме нашето мнение, че отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и да е министър-председател, да бъде избран по листа, който направиха. Oтговорността е на управляващата сглобка и най-вече на ПП-ДБ, които участваха в този процес.“

Иван Таков: На национално ниво се разглобиха, на местно се сглобиха. Бледорозовата сватба в общината вече е факт

Бледорозовата сватба между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ стана факт при гласуването на Бюджет 2024 на Столична община. Това заяви лидерът на социалистите в София и председател на Местна коалиция "БСП за България" в СОС Иван Таков. Бюджетът беше приет, след като предложението на кмета Васил Терзиев и на най-многобройната политическа група в СОС ПП-ДБ-СС беше подкрепено от ГЕРБ. Общинските съветници от Местна коалиция "БСП за България" гласуваха "против", съобщават от пресцентъра на БСП-София.

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана.

Александър Симов: Няма време за политически проект на президента Румен Радев за тези избори

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме. Това каза пред БНР Александър Симов от БСП.

Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари

Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари. Тя е намерена на 19 март около 16.20 ч. в района на музикалното училище.

Инцидент пред вратите на президентството

Инцидент е станал днес пред вратите на президентството.

Мъж е дърпал вратите на официалния вход на сградата. В момента мъжът е охраняван от жандармерията, съобщи dariknews.bg.

Проф. Пламен Киров: Струва ми се, че ще има служебен министър-председател и той ще бъде жена- Горица Кожарева

Струва ми се, че ще има служебен министър-председател и той ще бъде жена. Постът ще поеме Горица Кожарева, която е зам.-председател на Сметната палата. Това заяви конституционалистът Пламен Киров в предаването „Твоят ден” по NovaNews, малко след като от ИТН върнаха празна папката с третия мандат.
"Ако и Кожарева не се съгласи да стане служебен премиер, докато бъде избрано ново Народно събрание, ще действа правителството в оставка", обясни конституционалистът.

Мария Габриел: Да си дадем шанс след изборите да се върнем един към друг

Времето на предизборната кампания да се използва да бъдат откроени важните неща за българските граждани, реформите, начинът, по който да се случат, за да си дадем шанс след изборите да се върнем с уважение един към друг, с ясен ангажимент какво искаме да направим и да не позволим манипулациите, разделението да вземат превес. За това призова вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Приеха бюджета на София

Столичният общински съвет прие бюджета на София.

Общият бюджет на София е над 2,5 млрд. лева. Припомняме, че през 2023 г. бюджетът бе 2,564 млрд. лв.

Политическите групи, които подкрепиха бюджета са групите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"). "Против" предложения бюджет бяха групите на "БСП за България", "Има такъв народ" и "Възраждане". Към гласовете "против" се присъедини и общинският съветник от ПП "ВМРО – Българско национално движение" Карлос Контрера.

За да бъде приет бюджетът бяха необходими 31 гласа от общо 61 общински съветници.

По-рано Борис Бонев от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България ("Спаси София"), определи бюджета на София като рекорден и демократичен.

Димитър Радев посочи, че БНБ няма да даде име за служебен премиер

Няма да бъде далновидно БНБ да се въвлече в политическия процес. Това каза пред "Нова телевизия" управителят на централната банка Димитър Радев след срещата си с президента по повод възможността да заеме поста служебен премиер.

Предизборно агенция „Митници София” вече е с нов шеф

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”. Постът заема Павел Манченко.

МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да се заплаща. Това е записано в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, предаде dariknews.bg.

В проекта е записано, че до полагане на държавен зрелостен изпит се допускат зрелостници, които вече са се явили на матура, но желаят да се явят на изпит по същия учебен предмет за целите на кандидатстване във висше училище, както и които не са положили изпит по този учебен предмет. За полагането на матура ще се изисква и такса. Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CTAMАТ MAГАРЕТО

    2 2 Отговор
    Козлодуйски катър бесен,
    отпра ми го в aнaлa теceн,
    на сухо, без вазeлин ми го вкара,
    та докрай разпpa ми хастара,
    затова като самосвал съм сега,
    и на ден по пeт пъти cepa...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол