Last news in Fakti

29 Март, 2024 08:44 1 259 47

Лилия Никифорова: Предстоящите избори вероятно ще ни струват над 150 млн. лв.

  • лилия никифорова-
  • избори-
  • цена-
  • 150 милиона лева

Ако разстоянието между двата вида избори пък е само една седмица, това би затруднило транспорта и логистиката на машините за гласуване, коментира и Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет на ЦИК

Лилия Никифорова: Предстоящите избори вероятно ще ни струват над 150 млн. лв.  - 1
Снимка: Нова телевизия

За последните 3 години най-скъпи са били изборите за местна власт миналата година. За тях сме похарчили 188 млн. лв. от държавния бюджет. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” Лилия Никифорова от Института за развитие на публичната среда.
Според нея местния вот е най-сложен за организация, защото на места се гласува с по 3-4 бюлетини.

„Парламентарните избори през 2023 г. са стрували около 106 млн. лв. Най-голямото перо от разходите за избори са възнагражденията на секционните избирателни комисии. На парламентарните избори миналата година те са възлизали на около 29 млн. лв. Сега те вероятно ще достигнат 35 млн. лв. Предстоящите избори вероятно ще ни струват над 150 млн. лв. Ако направим вот 2 в 1, ще спестим от транспортни разходи за машините”, поясни Никифорова.

„Няма да е лесно на изборната администрация. Тя трябва да пресметне 2 пъти преференциалното гласуване, което ще направим, ако вота е 2 в 1. Ако разстоянието между двата вида избори пък е само една седмица, това би затруднило транспорта и логистиката на машините за гласуване. Нека напомня, че трябва да гласуваме машинно в секции с над 300 избиратели, което означава, че машините трябва да бъдат транспортирани до секциите не само в страната, но и в чужбина. След като се проведат европейските избори трябва да бъдат върнати отново в България, за да бъдат препрограмирани с новия софтуер за национални избори, а след това да бъдат върнати в секциите в чужбина. За седмица това е почти невъзможно да се случи. Там най-вероятно машинно гласуване няма да може да се организира”, смята Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет на ЦИК.

Според нея в това да правим избори няма нищо лошо, защото живеем в демократична страна.

„Добре е да има разяснителна кампания, по-голямо обучение по отношение на попълването на хартиените бюлетини. На последните местни избори имаме рекорд за недействителни бюлетини – над 15 процента. Често се попълва само преференциален вот, без да се попълва партия. Това прави бюлетината недействителна”, твърди Пенева.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 1 Отговор
    Некой да й нарисува на момиченцето, че Изборчета на Територията Никога НЕ Е ИМАЛО! Няма и да има де.
  • 2 Сократ

    32 2 Отговор
    Въпрос: защо по избори се започва едно откриване на секции по всички дупки на света? Крайно време е изборите да са само на територията на България. Който иска да гласува, да заповяда тук, но не е зле и да се доказва уседналост поне 5 години. Не е редно хора забегналия преди 30 и повече години да определят съдбата на държавата.

    Коментиран от #10, #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор
    Ето как политиците мислят за народа:
    Кмета на ДС София си вдигна заплатата с ... ТРИСТА ПРОЦЕНТА❗
  • 5 ХАХАХА

    16 1 Отговор
    Еее какво реват всички колко ще струват изборите ,поне знаем една сигурна сума къде отива. Що пари се потрошиха за нищо и куче влачи диря няма ,за тези поне се знае
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор
    Лудост е да правиш нещо стотици пъти по един и същ начин и да очакваш различен резултат ❗
  • 7 Споко

    21 0 Отговор
    Я не се коси за 150 милиона. Това пари ли са. Някой за джобни ги ползват. 60 милиона за час в чували изнесоха. ти за едни 150 милиона. За КТБ 4 милиарда платихме и гък не казахме. Ай стига. Кокорчо ще дръпне едно заемче от десетина милиарда и после ще ръпаме марули по 2 лева!
  • 8 Нах

    13 1 Отговор
    Горките политици няма да могат да скътат 150 мил.Кокорчо плачи,че и финансов министър ще е когато цъфнат налъмите.Хранилката свърши Бат ти Бойко ги мина с 300.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    Избори ли ❓
    Как можете да ИЗБЕРЕТЕ втория или третия в листата при само един спечелен мандат ❓
    Как можете да смените ИЗБРАНИЯ в НС , когато не сте доволни от него ❓
    Как Ви представлява НЕнароден НЕпредставител който след като е избран с партийна листа напусне партийната група ❓
    ❗❗❗
  • 10 Хахах

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    Ами имаш право до някъде,че тия нищожества новите ни ги натресоха основно Уевропейчените българи.То не че при Бойко е много добре ама видяхме ,че и мн по-зле може когато дойдат едни алчни продажници.Гладни до безобразие.
  • 11 Не знам колко ще струват

    12 1 Отговор
    Но е време да се отървем от Комисари, Директиви, Звездички, Върховни съвети и Върховни преговарящи, Еврорубли, Общи химни, Знаменца, Двойни гражданства като Троцки, и Пропагандата за светло бъдеще. Ще ми определят какво да си слагам в организма. Ще ми забраняват Референдуми и правото на глас. Един канал с няколко клонинга, едно и също плямпат.
    Мислите че пиша за СССР, Не, пиша за EС (СР).
    Един и същ е творецът. Символиката потресаващо еднаква. Ще ни упределят в каква валута да държим депозити, ще ни национализират йените, франковете, доларите, лирите, златото. Кога и къде да харчим, какво да ядем? Не сме се махали от СССР1, за да паднем пред EС(СР)2. Булезит.
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    11 1 Отговор
    А ТИ МОМЕ КОЛКО ЩЕ ПОЛУЧИШ ОТ ТИЯ ПАРИ?
  • 13 америка манипулират изборите

    9 0 Отговор
    партиите са като в бананова република , парите отиват за броячите на бюлетини и машинджиите . за 6 избори по 15 значи около 900 милиона . добре е . по малко за украйна и за кораби и ще има повече за избори . хахахаха долу идил
  • 14 хъхъ

    9 0 Отговор
    Госпожице, а колко ще ни струва управлението на сглобката? Хайде, помислете.
  • 15 Хохо Бохо

    7 0 Отговор
    Що? Сегашната сглобка по евтино ли ни излезе? Деа и коментаторите ви деа неграмотни
  • 16 Бълха ни ухапала

    9 0 Отговор
    Това е цената на половин F16.
  • 17 По добре

    6 2 Отговор
    150 млн. лв. за избори отколкото 1 милиард за Украйна във фонда. С тези пари 10 избора можем да си направим и парите в България поне ще останат.
  • 18 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    8 0 Отговор
    И избирателна активност 97% да има. Само така Парламента и МС ще са легитимни и тежката дума на народа ще се чуе.

    Коментиран от #27

  • 19 на сметка

    6 2 Отговор
    Сметката не е голяма !!! Даже , много е изгодно ! ПП/ДБ със сигурност ни струваха подобни пари ... ама всеки ден .
  • 20 Дана

    7 0 Отговор
    Тия 150 милиона ще отидав в хората по секциите. Това основно са възрастни хора, които ще си купят хляб, ще ги дадат на внуците.
    Ама друго в ГРЕБ да ги открадне за хасфалт.
  • 21 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    Тогава със сиганите барабар остават 3 милиона само:)
  • 22 Кирил петков

    5 1 Отговор
    ЗАБРАНЯВАМЕ ИЗБОРИТЕ ДА НЕ ХАРЧИМ ПАРИ!
  • 23 Само Великденската ваканция на

    8 0 Отговор
    депутатите ни струва 7-8 милиона лева. Отделно в предизборната кампания парламента уж ще работи и предизборни кампании със служебни автомобили и НСО ще се прави. Абсурдно е
  • 24 Един знаещ

    5 3 Отговор
    Всяка година 150 милиона? Представяте ли си как политиците с лека ръка хвърлят годишно по 150 милиона. Но това не са техни пари , това са пари на народа или както е казал великия Ботев " Не своята душа дават братя, а душата на народа". Но тук не става просто за хвърляне, защото от бюджета на държавата ги хвърлят, но ги прибират в собствения джоб чрез фирми посреднички. Затова не всяка година, но скоро ще ходим на избори на половин година.

    Коментиран от #34

  • 25 Ддд

    0 1 Отговор
    Тази на снимката, в някой порнофилм ли участва?
  • 26 Аритметика

    6 0 Отговор
    Лиленце-пиленце, партиите на статуквото ще платят много повече за купуване на гласове, отколкото ще се платят на членовете на комисиите.
  • 27 Факти

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "50-60 лв от бюджета на всеки гласувал":

    Това изобщо не е лоша идея. 10 лева са достатъчни. Знаеш ли колко народ ще излезе да гласува за 10 лева? На последните избори бяха 2,7 милиона - със сигурност ще скочат рязко и може да стигнат 4 милиона. В секцията ще можеш да избираш дали да си получиш 10-те лева или не. За много хора ще е под достойнството им да вземат пари за такова нещо и ще откажат. Накрая ще излезе, че за 20 милиона отгоре сме провели доста по-реални избори. Това е просто чудесна инвестиция.

    Коментиран от #31

  • 28 Хахо

    2 1 Отговор
    Лилито става! И с тия кифленски очилца..Мммммм
  • 29 избори до дупка

    4 1 Отговор
    Това е нищо в сравнение с поразиите които правят като управляват пп,дб,герб,дпс.Колкото по-често има избори толкова повече ще има увеличение на заплати и по-малък данъчен тормоз също и ще си ограничават антибългарската политика .Така,че това е благодат за народа,глътка въздух.
  • 30 Боклуците на Боклука

    3 1 Отговор
    Нищо не струват,в сравнение с кражбите от Сглобката. Само избори, ще променят крадливата коалиция да се разпадне. Руди Премиер и партия МЕЧ, ще бъде първата политическа сила.
  • 31 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Факти":

    Може и да не са в брой а като данъчна преференция в края на годината. !!!! .... Много варианти има, но политическата мафия най много се страхува от високата избирателна активност. Партията която го предложи обаче ще спечели симпатията на хората.
  • 32 тая явно мисли че ще й ги дадат на нея

    1 1 Отговор
    ако не проведат изборите
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ъхъъъъъъ мозък

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Един знаещ":

    ====Представяте ли си как политиците с лека ръка хвърлят годишно по 150 милиона лева====А ти пък представяш ли си как политиците с лека ръка хвърлят 1 милиард евро във фонда на ЕК за Украйна ? А ? Я изчисли колко избора са това .....

    Коментиран от #35

  • 35 тайни зякрити заседания

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Това е нищо в сравнение парите които дават от парламента ни за Украйна.
  • 36 бг демокрация

    2 0 Отговор
    Плюс още поне 500к по 50-100лв за купуване и продаване на гласове и няколко десетки милиона за предварително платени социологически проучвания и участия по телевизиите.

    Коментиран от #38

  • 37 Единствено знам

    3 0 Отговор
    Че за "Атлантик" никога няма да гласувам
  • 38 Даааа

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "бг демокрация":

    Поне 35% ще отидат за поръчкови социологически проучвания и участия по телевизиите....
  • 39 Първо беше

    3 0 Отговор
    "Народа не искал избори", сега "Много скъпи са изборите" а утре каква глупост ще ни сервират ?
  • 40 Инж

    2 0 Отговор
    Ами да въведем дистанционно електронно гласуване. Какво чакаме???
  • 41 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    3 0 Отговор
    Това е истината !
    И избирателна активност над 97% ще има и само така Парламента и МС ще са легитимни и тежката дума на народа ще се чуе.

    Коментиран от #44

  • 42 Тома

    2 0 Отговор
    А иначе можеха да ги откраднат от сглопката или да ги използват за екскурзии
  • 43 Ицо

    2 0 Отговор
    Милиони,милиарди за мутрите не са проблем!! Тези превзеха държавата и се гаврят с хората!! Това са прости и нагли ,вижте във фейсбук снимка на шеф на полицията гр, .Трън Петьо Георгиев ,поведение и брадат талибан! Тези се самозабравиха и нямат да дадат властта без бой! Жалко младите избягаха ,останаха болни и възрастни ,които се страхуват и гладуват!!!
  • 44 Справедливо е това

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "50-60 лв от бюджета на всеки гласувал":

    50-60 лв от бюджета на всеки гласувал да се плаща. Пари очевидно има щом за Украйна има милиарди, а и за антикризисна мярка може да мине. Отделно хората трябва да бъдат мотивирани. Времето си губят все пак. За жалост не виждам кой освен БСП може да го предложи или някой независим депутат и да има обсъждане по темата в парламента. Впрочем и служебното правителство може и без парламента да го реши ако реши !
  • 45 Айде

    2 0 Отговор
    Стига глупости! Няма значение колко струват, ако имаше смисъл! Нашенската псевдо демокрация ще се повтаря до като стадо разбере, че трябва да се ограничи значително влиянието на партийните вождове върху държавните власти и институции и властта реално да бъде в гражданското общество!
  • 46 Име

    1 0 Отговор
    Няма цена - която да струва свободата да се махне ГЕРБ - те са ужасяващи - само в София е ад навсякъде - ако вземем предвид какво е - изобщо не се интересуват от нищо, пълен провал са - 12 години ни влачат към дъното - за това време можеше да сме "тигър", а сме - рибка в аквариум, не е ясно изобщо дали ще се измъкнем от "колапса".

    ГЕРБ трябва да се бият на избори - да им се остави някакво там - процент - но ето колко са чудовищно нахални - още малко - Бойко Борисов ще каже, че ме е родил или че мие бил учител.
  • 47 Некой си

    0 0 Отговор
    В тая кочина само некакви измислени институти с още по- измислени нищоправци спонсорирани от Запад за да подкопават България и демолизират народа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол