Last news in Fakti

29 Март, 2024 18:48 1 666 23

Борислав Цеков: Промените в Конституцията позволиха да се плащат заплати на повече от 240 депутата

  • заплати-
  • депутати-
  • парламент-
  • народно събрание

Мандатът на Народното събрание започва да тече от датата на изборите

Борислав Цеков: Промените в Конституцията позволиха да се плащат заплати на повече от 240 депутата - 1
Снимка: БГНЕС

Двамата с проф. Пламен Киров, всеки на собствено основание, тези дни повдигнахме публично въпроса за застъпването на новоизбраните депутати и на действащите в периода от датата на изборите до полагането на клетвата.

Това коментира доц. Борислав Цеков.

Това предвидиха депутатите с последните конституционни промени. От това пряко произтича и обстоятелството, че ще се плащат заплати на всички тези депутати - на новоизбраните, но невстъпили в длъжност и на действащите. Това е така, защото заплатите им се начисляват от датата на избора.

В същото време научихме, че г-н Радомир Чолаков, който беше председател на Конституционната комисия, гласувала тези недомислени поправки, обявил, че това били "спекулации" и не било вярно. В тази връзка, препоръчвам преди да се коментира да се чете и да се вниква в прочетеното. Освен в конституционната теория, където този въпрос е изяснен, има тълкувателно решение на Конституционния съд - РКС № 5 от 2001 г. по к. дело № 5 от 2001 г. - в което изрично се постановява, че мандатът на НС започва да тече от датата на изборите.

Има разлика между придобиването на конституционния статус на народен представител и встъпването в изпълнение на пълномощията, които този статус включва.

Както изтъква конституционната юрисдикция: "правопораждащият акт е актът на избора", а не полагането на клетвата. Това е така, защото Съдът приема, че "конституционната уредба разграничава два отделни момента. Първият момент е избирането на Народно събрание по смисъла на чл .64, ал. 1 от Конституцията. От този момент (датата на изборите) започва да тече четиригодишният срок, установен в същата норма. Втори, отделен момент е началото на упражняване на пълномощията на Народното събрание като колективен, структуриран орган, което започва с първото заседание."

Промените, които депутатите гласуваха, не изменят по никакъв начин тези конституционни положения относно началото на депутатския мандат. Това, което депутатите приеха е, че: "С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание." (чл. 64, ал. 4 КРБ). Това написаха - да виждате нещо по въпроса за началото на мандата?

Затова, новоизбраните на предстоящите избори народни представители ще придобият този си конституционен статус не от датата на клетвата, когато ще се прекратят пълномощията на предишното НС, а от датата на парламентарните избори. Защото, както отново подчертава Конституционният съд в цитираното решение: "В началото е изборът".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    20 1 Отговор
    г-н Цеков, защо Боко и Шиши позволиха това а?!
  • 2 Сглобясаните

    21 1 Отговор
    По две заплатки искат, като за 480 кърлежа!
  • 3 име

    18 0 Отговор
    Кърлежите си уредиха да цоцат заплати дори и при чести избори, както беше последните години. Освен това, няма прекъсване на имунитета им и не може да им търсят отговорност. На малката шехерезада реформите!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор
    СТОличния кмет си вдигна заплатата с ....ТРИСТА процента, без да е свършил работа за две стотинки ❗❗❗
    И ТИИИииииииШиНАаааа
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор
    Стаж без прекъсване
    Стар депутат,
    кандидат депутат ,
    нов депутат......
    ИЗБОРИ ЛИ🤔🤔 ТА-ША-ЦИ на рояци
  • 6 Реконтра

    13 0 Отговор
    ... и накрая дойде горския и ги изхвърли всичките!
  • 7 Справедливост

    6 2 Отговор
    Проблемът е лесно разрешим. Ако настоящите депутати са взели заплати от датата на изборите, а не от датата на клетвата си? Много лесно ще се провери. Господинът, който каза, че е от датата на клетвата/ ако не се окаже така/ да върне парите и осигуровките!
  • 8 Те ти Булка Спасов ден

    11 0 Отговор
    Тоя ристю гоуем организатор. Месията на Конституцията.
  • 9 Ристю Ра Ра Рарааа

    6 0 Отговор
    Ристю, ристю, ристюююююю Ра ра рарараа...
  • 10 Тагарев Тошко

    10 0 Отговор
    Не е проблем че ще има избори, проблем е че от предлаганите ни партии няма избор.
  • 11 Джон Наш

    2 0 Отговор
    Е, и кой ще играе? Няма играчи, има плювачи. Според теория на игрите, коалиции се правят от силни играчи. Да видим, кои са силните играчи? Лесно е.
  • 12 После не казвайте

    3 0 Отговор
    На емигрантите, че са родоотстъпници като истинските такива са в парламента както и политическите им агитки, които гласуват за тях на всички избори.
  • 13 Ристю сe оcpa

    2 0 Отговор
    Хо, хо, Ристю се реше, сереше пред огледалото. Кики се реше пред парапета. Баце се реше с 200 пред огледалото.Маскар...и
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ристу

    8 0 Отговор
    Макя ви и пиявици дееева.Вместо по-мслко, теа стават още повече.Маразитите ви деева
  • 16 Под Фикуса

    5 0 Отговор
    Де е Нестимир де е Караджата(ИТН) Де е Кокор Еврото...
  • 17 Де е Евро Парапета

    4 0 Отговор
    Да оглави държавата за 14000 лева++++
  • 18 Кмета

    4 0 Отговор
    Тея са по големи гяволи от мен.
  • 19 Мая Цъфналата слива

    0 2 Отговор
    Мъй идьом...
  • 20 НАЗИ ВЕЧЕР ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА

    7 0 Отговор
    Щото тъпанари правиха пломените и сега се усетиха
    какви глупости сътвориха
  • 21 Гацо Бацов

    4 1 Отговор
    Територията се управлява в угода на англосаксонските господари! Произтичащите от това проблеми са дребни туземни кахъри, за които не си струва дори да се тормозим. Гледайте капките, ергена, готвачите...
  • 22 Име

    5 0 Отговор
    Паразити!
  • 23 Редник

    2 0 Отговор
    Малоумници, сър!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове