Last news in Fakti

30 Март, 2024 21:30 1 292 12

Важните новини във ФАКТИ на 30.03.2024 г.

  • румен радев-
  • румен христов-
  • росен костурков-
  • искрен арабаджиев-
  • катя панева-
  • георги свиленски-
  • политици-
  • мандати-
  • даниел смилов-
  • тома биков-
  • слави трифонов-
  • кирил петков-
  • корнелия нинова-
  • димитър главчев-
  • атанас атанасов-
  • асен василев-
  • румен овчаров-
  • антоанета цонева-
  • николай денков-
  • часово време-
  • татяна буруджиева

Димитър Главчев заяви, че решението му е било трудно, но не е имало алтернатива. В противен случай държавата е щяла да бъде хвърлена в конституционна криза

Важните новини във ФАКТИ на 30.03.2024 г. - 1
Снимка: БНТ

Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство (ОБНОВЕНА)

Държавният глава Румен Радев прие кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство, съобщават от Нова телевизия.

Румен Христов: Бъдещото правителство след изборите зависи от това дали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще имаме 121 мандата

Бъдещото правителство след парламентарните избори зависи от това дали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще имаме 121 мандата. Няма с кого друг да се сформира правителство освен по този начин, въпросът е от ПП-ДБ да са си направили изводите, да не искат всичко, да подпишем коалиционно споразумение. Това каза председателят на СДС Румен Христов в „Офанзива с Любо Огнянов” по NovaNews

Росен Костурков: Росен Желязков е по-подходящ за служебен премиер. Борисов, Пеевски и Радев са се разбрали за Главчев

За мен Борисов, Пеевски и президента са се разбрали за Главчев. Това заяви Росен Костурков от ПП в "Говори сега" по БНТ.

Искрен Арабаджиев: Против сме Калин Стоянов да бъде в служебен кабинет. Заявката на Главчев за експертите е добра

„Димитър Главчев е ярко политическо лице. При избора му за председател на Сметната палата, той се отказа от членството си в ГЕРБ и обяви деполитизация, но се надявам да го докаже и да даде служебен кабинет, равно отдалечен от всички партии”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”.
„Заявката му за експертите е добра. Притеснява ме, ако вижда вътрешния министър Калин Стоянов само като експерт. Ние няколко пъти изразихме критика към него. С казуса „Мартин Божанов”, разкритията на Антикорупционния фонд - МВР последните месеци прикрива информация. Бил ли е Божанов секретен сътрудник, как съпругата му се е озовала в ГДБОП? Нямаме информация и от МВР излизат разнопосочни информации за това как нямало полицаи пред „8-те джуджета” и пред SS клуб. А в същото време има двама полицаи, които временно са отстранени. Ние сме против Калин Стоянов да бъде в служебен кабинет ”, попита Арабаджиев.
Запитан защо ПП-ДБ са поискали той да остане вътрешен министър с втория мандат, Арабаджиев обясни, че това бил единственият вариант да продължи ротацията напред.

Катя Панева: Калин Стоянов е червена линия за нас. Не би се справил с провеждането на честни избори като министър

Калин Стоянов е червена линия за нас. Като вътрешен министър не би могъл да се справи с провеждането на честни избори. Това каза депутатът от ПП-ДБ Катя Панева в „Офанзива с Любо Огнянов” по NovaNews.

Свиленски: ПП „изпраха” Борисов и го върнаха „на бял кон”, днес Радев го бетонира в изпълнителната власт

Едва ли Димитър Главчев е единственият, който се е съгласил да стане служебен министър-председател, това не може да се приеме за меродавна теза. Това коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”

Политиците под лупата на психиатъра: Петков не иска да води дискусии, Борисов показва скрито задоволство от ситуацията

Могат ли преговорите за съвместно управление да се определят като игра на нерви? Отговорите дава психиатърът д-р Илия Илиев, който преди 1989 г. е подготвял българските разузнавачи за работа под прикритие. В предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NovaNews той акцентира на репликите и жестовете на водещите политици в страната.

Проф Константинов: Мандатите в следващото НС: ПП-ДБ-минус 10 до 15 депутати, ГЕРБ вдигат резултата с 2 до 5 човека

В следващо Народно събрание само две политически сили няма да могат да сформират правителство. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в „Офанзива с Любо Огнянов” по NovaNews.

Даниел Смилов: ГЕРБ и ДПС очакват, че ще повишат резултатите си и ни пратиха на избори. Това не значи, че ще се случи

Дори всички кандидати за служебен премиер да бяха отказали, пак нямаше да стигнем до конституционна криза, защото на власт щеше да остане правителството в оставка до избирането на ново. Това обясни в ефира на NovaNews политологът доц. Даниел Смилов, цитиран от novini.bg
Според него интересната част ще бъде съставът на служебния кабинет, напомняйки, че целта на конституционните промени е била да се ограничи до максимална степен ролята на президента при съставянето на служебна изпълнителна власт.

Тома Биков: Следващото редовно правителство ще бъде доминирано от ГЕРБ. Не се бъркаме в служебни правителства

Ние не се бъркаме в служебни правителства. Нямаме президент, откакто свърши мандатът на г-н Плевнелиев. Това заяви пред журналисти Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който коментира решението на държавния глава да възложи на Димитър Главчев съставянето на служебен кабинет, предават от БТА.

Трифонов: Кириле, извинявай, че те бутнах, за да паднеш. Ти направи най-много през цялата история за Борисов

"Гледах обедните новини по БНТ. В тях дадоха репортаж от някакво събрание на “Продължаваме промяната”. На живо. И точно в този момент говореше Кирил Петков, който каза следното, цитирам дословно: “Имахме едни т.нар тогава, пак партньори от ИТН, които бяха заложени там, като взрив. Когато стане страшно да може да натиснат спусъка и цялото нещо да се взриви.
Мразя да репликирам Кирил Петков, но повече от Кирил Петков мразя лъжата. И понеже Кирил Петков непрекъснато лъже, в мен от време на време се пробужда желанието да кажа, всъщност, каква е истината. И други желания се пробуждат в мен, но аз се контролирам, гледам да се държа възпитано и по правилата."

Кирил Петков обеща: На изборите ще сме първа политическа сила, ще довършим и членството в еврозоната

"Готови сме да седнем с вас, да преговаряме, да обсъждаме, но не и с цената на нашите принципи. Моля ви, колеги от другите партии, ако трети път ви кажем: "Няма да си предадем принципите", повярвайте ни, повярвайте в това. Ако пак не ни повярвате, пак ще отидем на избори". Това каза Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната" и един от лидерите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" по време на Отчетно-изборното събрание на партията, предават от БТА.

Нинова: Скритата досега сглобка между президента и Борисов вече е явна. Главчев е 200 процента ГЕРБ

"ПП-ДБ върнаха Борисов на власт, а Радев го бетонира." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Севлиево, където присъства на общинска конференция на партията, съобщават от пресцентъра на формацията.
"Скритата досега сглобка между президента и Борисов вече е явна. Главчев е 200 процента ГЕРБ. Ще прави това, което му нареди Борисов. Изборите няма да са честни. Организираме се да дадем отпор. БСП останахме единствената алтернатива. Всички други се продадоха", посочи още Корнелия Нинова.

Главчев след срещата с Радев: Ще се работи за избори 2 в 1, за да се спестят пари и време на избирателите

В рамките на една седмица кандидатът за премиер Димитър Главчев ще представи състав на служебен кабинет. Това увери той, след като му беше възложено от президента да състави служебен кабинет, цитиран от Нова телевизия.
"Няма срок в Конституцията, разумният срок е 1 седмица", заяви Главчев. По думите му не е готов със състав, тъй като едва вчера е приел да се нагърби със задачата. Главчев увери, че ще работи за експертен състав на кабинета, с кандидати, равноотдалечени от политическите сили. Той каза, че в понеделник ще пусне неплатен отпуск от поста председател на Сметната палата.

Ген. Атанасов: Искаме друг министър на вътрешните работи. Нямаме доверие на Калин Стоянов, доказа, че е пристрастен

Ние настояваме президентът да насрочи изборите "две в едно", за да спестим сто милиона лева на българската държава, каза Атанас Атанасов, председател на "Демократи за силна България" и един от лидерите в коалицията ПП-ДБ, пред делегатите от Отчетно-изборното събрание на "Продължаваме промяната", предават от БТА.

Асен Василев: Ние искаме мачът да е честен, а не уговорен. ГЕРБ и ДПС искат мачът да е решен преди да започне

В последните дни слушаме призиви от рода на - хайде да се върнем към добрите времена на ГЕРБ. Аз казвам - хайде да видим какви бяха добрите времена на ГЕРБ. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по време на Общото събрание на партията, цитиран от novini.bg.

Румен Овчаров: Главчев е верен войник на ГЕРБ – ще изпълни всичко, което му каже Борисов

На пръв поглед, в сбирката в НДК няма нищо ново – обикновено преди избори бивши звезди на БСП търсят поле или платформа, с която да се издигнат и да проверят народната любов. Така направи Първанов преди години, така направи Костадин Паскалев преди година и нещо, когато създадоха „Левицата”, така правиха Татяна Дончева, Мая Манолова, повярвали си, че и без БСП са фактори, които привличат народната любов от раз. Сега Сергей Станишев е опитва да направи това”.

Антоанета Цонева: Президентът назначаваше служебни кабинети, които излизаха много отвъд своите ангажименти

Отношението към Главчев в голяма степен ще се определи от това какви министри на вътрешните работи и на електронното управление ще бъдат избрани. Те са в сърцевината на организирането на честните избори. Важно е какви ще бъдат предложенията на Димитър Главчев, подборът на министрите. Това заяви Антоанета Цонева от ПП-ДБ в "Денят започва с Георги Любенов".

Петков за служебния кабинет: Ще следим внимателно избора на министри. Наши политически лица в него не трябва да има

Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ, коментира пред журналисти съпредседателят на ПП Кирил Петков преди началото на днешното Отчетно изборно събрание на партията, предават от БТА.

Денков: Ясно е, че Главчев е партийно лице, част от ГЕРБ, така че няма как да се правим, че няма отношение с тях

Очаквам първо да си свърши работата - това, което е по конституция - да проведе честни избори. Това ще зависи много от състава на Министерския съвет, особено от министрите на вътрешните работи и на електронното управление. Така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача.

Местим часовниците с един час напред в неделя

В 3:00 ч. през нощта в неделя ще се извърши преминаването към лятно часово време.

Радев приема кандидата за служебен премиер Димитър Главчев в президентството

Държавният глава Румен Радев ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БТА.

Доц. Татяна Буруджиева: ГЕРБ търсят партньор, който да им осигури по-нормални отношения с ПП

Текстовете тепърва трябва да проработят. Това създава напрежение, защото няма практика. Не е лесно да започнеш нещо ново. Повечето политици казват, че изборите трябва да са 2 в 1, но като няма как да съкратиш процедурата. Парламентаристите са направили списъка само от политически обвързани личности. За мен големият проблем е с министрите. Кой ще се съгласи да е служебен министър.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    7 2 Отговор
    Главчев се издигна в герб йерархията, стана трета флигорна.

    Коментиран от #6

  • 2 Българин

    0 14 Отговор
    Днес има една важна новина! Това е че се върнахме към нормалността и стабилитета гарнтирани от ДпС и ГЕРБ!

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 3 Тиквонии Велики се върна на бял кон!

    6 10 Отговор
    Сега няма кой да му търси сметка за путинската тръба за 4 милиарда пари на народеца!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Беловеца

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тиквонии Велики се върна на бял кон!":

    Коня е куц,просто още не си го забелязал.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да изчакаме

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Все още не е изпълнил задачата.
  • 7 Бандитски Тюрлюговеч

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    От политически отпадък пазен от родната полиция и оправдан за кражбите от законите който сам си е гласувал.
  • 8 сънищата на тулупа

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    А какво казаха бабичките от Коньовица?
  • 9 Мими

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ти въобще какъв българин си бе, с малко б, ДПС и ГЕРБ хммммм. Е гати народа дето сме!!!!!!????
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    мафия
  • 12 Явно ...

    0 0 Отговор
    Явно ... Импотенцията продйължава да управлява България! Нищо ново под Слънцето!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол