Last news in Fakti

31 Март, 2024 18:04 1 765 21

Антон Станков: Президентът е с вързани ръце

  • антон станков-
  • президент-
  • премиер

Относно обвинения на ПП-ДБ, че има сделка между президента и ГЕРБ, Станков коментира, че и председателят на НС Росен Желязков да беше избран, пак можеше да има същите упреци

Антон Станков: Президентът е с вързани ръце - 1

„Президентът е с вързани ръце. Той трябва да избере един измежду тези кандидати”. Така бившият правосъден министър Антон Станков коментира в предаването „На фокус” избора на президента Радев да посочи председателя на Сметната палата за кандидат за служебен премиер.

Още преди решението на президента, Станков изрази мнение, че е най-нелогично именно шефът на Сметната палата да бъде посочен за служебен премиер.

Относно обвинения на ПП-ДБ, че има сделка между президента и ГЕРБ, Станков коментира, че и председателят на НС Росен Желязков да беше избран, пак можеше да има същите упреци.

„Листата с тези лица беше ясен, когато са правили промените в Конституцията”, припомни Станков.

Той обясни и проблемите в този списък.

При председателя на НС има две ситуации. В класическата, той е с изтекъл мандат на НС, той ще бъде от същата партия, която до момента е управлявала. Ако правителството е изгубило с вот на недоверие, тогава пак най-логично е председателят на НС да е от управляващата до момента партия.

„Той винаги остава в политическата си сянка. Не можем да твърдим, че е независим”, коментира Станков.

Втората група кандидати са от БНБ. „Много ясно стана вече, че това противоречи и на европейските правила и на правилата на ЕЦБ”, каза Станков.

Третата група кандидати са от Сметната палата.

„Конфликтът на интереси формално е преодолян с този спешен законопроект в петък. Преодолян е на законово равнище, но така или иначе си стои. Изискване за да станеш шеф на Сметната палата е 3 години да не си заемал държавна длъжност”, обясни Станков. По думите му донякъде проблемът е преодолян с член от Закона за Сметната палата.

„Конституционен апокалипсис не бих казал, но има недомислици”, каза Станков.

„Президентът сега трябва да проведе консултации с парламентарно представените сили”, обясни още той. Ключов въпрос било кой ще носи отговорността за служебното правителство сега. „Досега я носеше президентът. Сега има лимитиран списък от служебни премиери, той трябва да избере измежду тях, ще му бъде предложен списък от министри, който явно ще бъде съставен след консултации с парламентарните сили”, обясни юристът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    16 1 Отговор
    да не се окаже, че това творение, което го забъркаха е дело на Шиши, но Бойкикев ☕ гузно да си трае!
  • 2 Веселяка

    2 9 Отговор
    Аз искам non-stop избори и да гласувам за разни шемети само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 3 Светлина

    8 26 Отговор
    Идеално, че Резидентът няма избор
  • 4 Гого

    32 3 Отговор
    Христо Иванов преигра. И отново започна старите си мръсни номера.
    Така, както нахално твърдеше, че Гешев е избран по някакви други правила, а не по тези, които лично той написа и въведе, сега Иванов заяви, че не помни кой е предложил промените в конституцията, които уреждат избора на служебен премиер.
  • 5 нашия

    6 16 Отговор
    не се опитвайте да оправдавате Радев,който можеше да не им дава мандат за съставяне на правителство / и сега това му се връща с противоконституционните "промени" които тия същите направиха/....каквото сам си направиш никой не може да ти го направи/късооглед или на къса каишка е и Радев/...а референдума Радев защо не уважи желанието на народа ????!!!!!/натовски генерал/ не е българин и Радев...
  • 6 Име

    1 6 Отговор
    Този е зодия Водолей - гледай как се е избръснал гладко, но те са изключително сладострастни и похотливи мъжете и изобщо не е цвете - не трябва и да е - но какъв е този министър, бивш.

    Ужасявам се от юристи без грам уважение към правното познание.

    Какви съвети раздава - просто е взел екранно време.
  • 7 Ха ха

    3 0 Отговор
    Проба грешка
  • 8 Град Симитли

    4 2 Отговор
    Щото е с вързани ръце, той посочи с ХХХ бай Главчо
    за радост на Тулупа!

    Коментиран от #10

  • 9 Да фалираме Сорос

    9 0 Отговор
    с избори безкрай,комисийте ще получат пари и опит,пък колко търгове ще има за флашки и програми,високотехнологични работни места.😊😊😊 за СИЕЛА,английското посолство какво ще каже.
  • 10 нашия

    7 15 Отговор

    До коментар #8 от "Град Симитли":

    Радев сам си върза ръцете /от слабоумие и кусогледство/ това с Главчев е само следствие на неговите грешки...наиграха го "генерала" Радефф /за сметка на България и народа ,разбира се/

    Коментиран от #11

  • 11 Наиграха теб

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "нашия":

    И всички нас, че стоим и ги търпим тези шарлатани. А генерал Радев, добре, че го има на целият този фон!
  • 12 Почнаха

    2 1 Отговор
    да изкачат кандидат-министри.
  • 13 Стамат

    4 17 Отговор
    Слава богу, че Промяната му вързаха ръцете. Още няколко договора като този с Боташ и щеше да ни занули. Той е слуга на Кремъл и иска да ни направи руска колония, а те всички са корумпирани и бедни.

    Коментиран от #14

  • 14 Да се лъже

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Стамат":

    е много жалко занимание! Удряне на дъното в едно общество!
  • 15 мдаа

    8 1 Отговор
    Ами така е, след като се променя конституцията по нареждане на американското посолство, а те се правят на хитрите стратези в пъклените антибългарски планове! Като дойде послушен Президент ще му върнат правомощията, мдаа
  • 16 Шменти Капели

    2 7 Отговор
    На този трябва освен ръцете и джобовете да му зашият

    Коментиран от #17

  • 17 Бауу

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шменти Капели":

    А на тебе трябва с пирон да ти заковат за главата еврмолката, сатана
  • 18 Президента сам се върза ръцете!

    0 9 Отговор
    Президента сам се върза ръцете!
  • 19 КРОКОДИЛА

    1 5 Отговор
    ТОЗ САМО ПРЕЧИ НА НАРОДА ..............................
  • 20 не е вярно!

    0 0 Отговор
    не е вярно! но! Феодализма в България! Явно е тема която много Грижливо Избягвате!
  • 21 Брат Румен Ралчев

    0 1 Отговор
    Още един партиен боклук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове