Last news in Fakti

1 Април, 2024 17:11 1 466 26

Орлин Колев: Нищо фатално няма да стане, ако Главчев не успее да създаде правителство

  • орлин колев-
  • главчев-
  • служебно правителство

“Ако приемем, че изборите за Европейски парламент са на 9 юни, изкарваме от 9 юни два месеца и стигаме до датата 9 април. По Изборния кодекс е двумесечен срок и там няма практически възможността да се организират в по-кратък срок”, каза Колев

Орлин Колев: Нищо фатално няма да стане, ако Главчев не успее да създаде правителство - 1

Няма срок по Конституция, в който да се представи структура и състав на Министерския съвет от номинирания за служебен министър-председател, но едноседмичният срок, който е установил президентът, е необходимо да се спази. Това коментира в ефира на Дарик преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

На въпроса какво ще стане, ако Димитър Главчев не успее да създаде правителство, според конституционния експерт – нищо фатално.

Изпълнителната власт ще бъде упражнявана от правителството в оставка на акад. Николай Денков и дори и да няма избрано служебно правителство, това не е оправдание да не могат да се организира избори, посочи Колев.

“Ако приемем, че изборите за Европейски парламент са на 9 юни, изкарваме от 9 юни два месеца и стигаме до датата 9 април. По Изборния кодекс е двумесечен срок и там няма практически възможността да се организират в по-кратък срок”, каза Колев.

По думите на Колев основната цел е не да се състави служебно правителство, а да се провокират нови парламентарни избори, “на които суверенът да успее да конфигурира ново парламентарно мнозинство, което да излъчи ново редовно правителство”.

Във връзка с образуваните по искания на президента Румен Радев и на 48 депутати конституционни дела, свързани с поправките в основния закон, приети от 49-ото НС на 20 декември м. г., Колев коментира: “Към тази дата Конституционният съд няма да се произнесе с решение. Към момента тече все още срокът, в който лицата, към които КС се е отнесъл, следва да депозират становище по внесените искания за обявяване на противоконституционни част от разпоредбите. Така или иначе КС няма да се произнесе в този срок. Отделно стои въпросът за това как следва да се подходи и ако евентуално КС прогласи противоконституционност на някои от измененията, кои от текстовете следва да се приложат. Имаме нееднозначно мнение в доктрината – някои считат, че се възстановява предишното конституционно положение, други считат, че имаме нормативно установен пропуск”, коментира Колев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сухия

    22 2 Отговор
    Хаха каква е тая грозна торба на снимката?

    Коментиран от #5

  • 2 Снимката,

    16 1 Отговор
    снимката и датата над снимката казват всичко. Няма страшно! Честит първи април!
  • 3 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    Служебният кабинет вече чака в зайчарника в Банкя.
  • 4 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Тоя е некъв нов, който Папка Клекнал по телевистан! Хахахха
  • 5 Да,да

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сухия":

    Супер шебек.
  • 6 Схемите схемите на ГЕРБ

    13 2 Отговор
    Най важно е Калин Стоянов да е Министър на МВР, защото иначе страшно!

    Коментиран от #10

  • 7 От Каспичан,

    10 4 Отговор
    Главчев от всякъде е главанак и подмазвач на бат си Бойко Толупа!!
    А и Радев има много трески за дялане...
  • 8 Пенсионер ОСВ

    11 2 Отговор
    Брей ама този се охранил още на пролет като шопар за Коледа,той направо си е фабрика за л@.н@...

    Коментиран от #14

  • 9 ХХх

    3 2 Отговор
    Бюрокрацията ви докара до там, да се избиете за депутати, тя, той, не се сравнява с някой, който има 10 хиляди, а се сравняват, с тия, които имат 400 млн. Къде са 4 млн, къде са 400 млн. И именно затова борбата е ожесточена съпротива. И кмета и той 20 г, сменил 3 жени и той още иска и отмъщава, плаща за мъст, че не е кмет. Лудите нямат спирачки. Купили в слънчев бряг, сега реве майката, ха дано калин не ги пенсионира, искат в Гърция имоти, а и деца им у мвр искали. Кое е лъжа.
  • 10 оня с коня

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Схемите схемите на ГЕРБ":

    И кое му е страшното - кажи,че и Ние от Народа да се пазим от него?
  • 11 нннн

    11 2 Отговор
    Конституционният съд стачкува ли? Как тъй за 6 МЕСЕЦА не може да се произнесе по един прост казус? Когато НАТО бомбардираше Сърбия, взе решение за 3 ДНИ и пуснахме ам. самолети
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    Тъ.Пизми от Тъ.Панари ❗Може цяла година Президентът да предлага , те да отказват ..... а НС и МС да си у-правленстват в оставка ❗
  • 13 КС е неработещ

    8 3 Отговор
    След като не работи за какво взимат заплати.

    Коментиран от #19

  • 14 Азим

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пенсионер ОСВ":

    Таз шия не е от туршия
  • 15 Абсолютен досадник, лъжец-

    4 4 Отговор
    манипулатор, ама въобще не ме брига...ха ха
  • 16 Кой е тоя

    9 4 Отговор
    Колев. Та това дебело нещо говори, като третокласник, а вида му все пак е на доста по голям.
  • 17 Гай Турий

    4 5 Отговор
    Тоя кози тулуп, до пред седмица тотално неизвестен, много често започнаха да го експонират на екран и в интервюта?! Що ми се струва, че това е протеже на козяк?! Така правиха 6 месеца преди да спуснат Тошо шпиона в МО, всеки ден, през ден на екран в американските телевизии, и тези на марионетките им.
  • 18 Могат да направят, извънредно заседание.

    4 1 Отговор
    Щом Данчо Ментата може защо КС да не може. Да неби да е над КС.
  • 19 нннн

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "КС е неработещ":

    Че 15 000 лв заплата ли са? Стачкуват за още.
  • 20 Панов

    5 3 Отговор
    Арестувайте тлъстия банкянски крадец. Той е организатор на всички схеми за крадене на европари. Крадеше 15 години и никой не му потърси сметка, защото си избираше Главните прокурори.
  • 21 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 1 Отговор
    ТОЗИ "ШИШКО" ...... ...... МНОГО ГИ РАЗБИРА НЕЩАТА ............ ФАКТ !
  • 22 За кон!

    0 2 Отговор
    Ако се произведат изборите и след тях КС обяви поправките за противоконституционни, то и изборите ще се окажат незаконни.
    Решението на КС дали не е предопределено с провеждането на настоящите предсрочни избори? В политиката на баце няма случайности.
  • 23 орелчо

    1 2 Отговор
    Нищо фатално няма да стане, ако народа не успее пак да живее по добре по навик
  • 24 яяя

    0 0 Отговор
    няма как със същите муцуни, просто няма да стане
  • 25 Да! аааа ...!

    1 0 Отговор
    Да! аааа ...! Феодализма си продължава! И нищо не е в състояние да го спре! Добре изпечена формула от досега власт имащите политици!
  • 26 Тая работа Денков

    0 0 Отговор
    няма да стане!Сорос ите ще ги познаете по виенето на умряло! И на тоя правист му се ще пп дб да продължат да управляват - няма как да стане!ББ няма да позволи повече да му се качвате по главата!До тука бяхте!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове