Last news in Fakti

1 Април, 2024 18:53 1 702 19

Благовест Пунев: Главчев ще е в конфликт на интереси като служебен премиер

  • благовест пунев-
  • главчев-
  • конфликт-
  • интереси-
  • служебен премиер

Досега в закона беше записано, че управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ участва, или на международни организации, свързани с нейната дейност

Благовест Пунев: Главчев ще е в конфликт на интереси като служебен премиер - 1

Смисълът на промените е да не се демотивират евентуалните кандидати да приемат, тъй като без законовите промени те биха изгубили позициите си, след като приключат дейността си като служебен министър-председател. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз бившият конституционен съдия Благовест Пунев по повод свиканото утре извънредно заседание на парламента с една точка – окончателното приемане на промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ и ДПС. Целта е да може определеният за служебен премиер Димитър Главчев да поеме поста, защото досега тази възможност не съществуваше.

Досега в закона беше записано, че управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ участва, или на международни организации, свързани с нейната дейност. С промените към тези изключения се добавя и заемането на длъжността на служебен министър-председател. Ако някой от шефовете на банката заеме този пост, му се позволява да излезе в неплатен годишен отпуск, докато упражнява функциите на премиер. Така се цели същият човек да може да се върне след това обратно на поста си в БНБ. Със същия законопроект се правят промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана. За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се предвижда същата възможност - да изпълняват по изключение длъжността на служебен министър-председател, както и да излязат в неплатен годишен отпуск, докато оглавяват служебно правителство, така че впоследствие да могат да се върнат на досегашните си постове.

При номинирания за премиер Димитър Главчев има известен конфликт на интереси, тъй като дейността на Сметната палата засяга целесъобразното разходване на публичните финанси. Председателят на тази институция като шеф на изпълнителната власт ще се разпорежда с публични финанси. Въпросът е проблемен, би могло да се постави пред Конституционния съд, заяви Пунев.

Номинациите ще се правят след разговори с партиите, но той ще поеме отговорността за решенията си за министри и президентът ще бъде длъжен да издаде указ за назначаването на служебното правителство, т.е., действията му са при обвързана компетентност. А при предишното положение беше обратното, президентът беше шеф на изпълнителната власт, превръщахме се в свръхпрезидентска република, посочи бившият конституционен съдия.

При сегашното положение президентът остава на поста си, като ще има и възможност за контрол върху изпълнителната власт, добави той.

По думите му служебното правителство ще работи като пълноценен кабинет.

По отношение на конституционните промени в частта им за съдебната реформа няколко неща са радикалните и новите. Основното е, че главният прокурор вече не е на върха на субоординираната пирамида, както досега, заяви Благовест Пунев.

Той отбеляза, че това, което е направено през изминалите девет месеца за съдебната реформа, е достатъчно, въпросът е как ще се прилага.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сглобката питай

    19 0 Отговор
    шиши писа конституция скоро
  • 2 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Некой да ми Обясни, КАКВИ СА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА КРАВАРСКАТА КОЛОНИЯ! Галя не ми отговаря нещо де. Приключили сме Вчера ей!
  • 3 Последния Софиянец

    8 6 Отговор
    Главчев трябва да напусне Сметната палата а той е само в отпуск.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 хммм

    7 12 Отговор
    Абсолютно погазване на Коституцията от Радев, и също така и от ГЕРБ (те по принцип не зачитат Конституцията).
  • 5 плате н си

    9 2 Отговор
    говориш глупости. Виж се на колко си години и се продаде. Следователно никога не си бил коректен
  • 6 Цялото управление е в конфликт

    5 2 Отговор
    Цялото управление е в конфликт на интереси Предпоставено от птехните незаконни действия! Като започнеш от Върха! - НС, МС, Президента, и слезеш но най-нискато ниво на управление в тази страна! ?
  • 7 съселяни

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Браву, много ги разбираш тез правни нища, връщай се на сяло шъ тъ направим кмет от ПП - то !
  • 8 Азиим

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Главчев не е виновен за недомислиците в Конституцията. Но е важно какъв вид отпуск се е взел, щото ако е в платен отпуск, ще получава пари от бюджета на Сметната палата, което е недопустимо. Кашата е пълна, потърпевш - народът!

    Коментиран от #11

  • 9 Какво правите бе ей

    10 0 Отговор
    Как ще дават имена на Президента и защо, той неможе ли да намери служебен Премиер, Президента пионка ли е!?
  • 10 гост

    12 0 Отговор
    Видните красиво-умни "конституционалисти" спретнаха такава каша, че насадиха самата конституция, президента и евентуалния служебен премиер на пачи яйца. Каквото и да направят все ще са в "нарушение" Сега оплетени като коте в кълчища утре ще търсят изход от собствената си простотия !
  • 11 Последния Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Азиим":

    Взел е неплатен отпуск но пак се води на работа.

    Коментиран от #14

  • 12 А+;

    7 1 Отговор
    Тоя е провокатор и платен от ПП.Иска да спъне служебното правителство и да намажят старите неможещи ППейци
  • 13 Манипулират ви здраво

    3 4 Отговор
    Мафията на бута този Главчев, Президента винаги сам е избирал Служебен Премиер!

    Коментиран от #16

  • 14 съселяни

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Всичку знаиш, връщайся на сяло, щъ тъ правим кмет !,
  • 15 Име

    4 1 Отговор
    Този човек е честен - но - това е всичко, мафията има нужда от здрава ръка.
  • 16 хммм

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Манипулират ви здраво":

    Значи мафията се казва Румен Радев, защото само той има право да посочва. Като е посочил Главчев, само той носи отговорност за избора си. Дори и някой да му е казал, пак той е виновен!
  • 17 граф Монте Кристо

    2 2 Отговор
    Тоя главанак откъде го изнамериха пак за реинкарнация,физиономията му е толкова тъпа,абсолютен морук.
  • 18 Пено

    3 0 Отговор
    Питс се кой забърка кашата, защото той е виноерн!
  • 19 Гост

    1 0 Отговор
    В никакъв конфликт на интереси няма да е. Според последните изменения на Конституцията той е в списъка на тези, които по закон имат право да бъдат служебни премиери. А ,който не е съгласен с тези промените се е сетил да реагира много късно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове