Last news in Fakti

3 Април, 2024 09:12 576 10

Камелия Нейкова: Такава комбинация на избори "2 в 1" не сме имали досега

  • камелия нейкова-
  • цик-
  • избори

Тя допълни, че държавата разполага с малко повече от 12 хиляди устройства за гласуване. Фирма, отговорна за машините, няма. Те са държавна собственост

Камелия Нейкова: Такава комбинация на избори "2 в 1" не сме имали досега - 1

ЦИК очаква указ за насрочване на изборите, независимо в каква комбинация ще бъдат. Но все пак, доколкото в изборния кодекс е определен изпълнител на дейностите за компютърната обработка на данните от гласуване и за отпечатването на бюлетините и доставката на хартията за машинно гласуване, по отношение на дейностите за самото машинно гласуване няма определен изпълнител. И се налага да провеждаме процедура, която е свързана с доста по-дълги технологични срокове. И колкото и да бъдат скъсени тези срокове, за да бъде оптимизиран целия процес, се налага около 20 дни да сме в процедура на обществена поръчка. А това в рамките на 60 дни, колкото е активният период за провеждане на избори, е доста дълъг период, който забавя всички дейности. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в предаването "Денят започва" по БНТ.

Тя допълни, че се търсят възможни варианти, ако вотът е 2 в 1. Дали ще бъдат 2 в 1 или на различни дати си имат своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата, това означава, че ще се спестят разходи по логистика и транспорт и разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Но това означава, че трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес, не само по отношение на ЦИК, а всички, които имат отношения в процеса, каза още тя.

По думите ѝ двата избора имат своите специфични особености и една от най-важната е тази с избирателните права. В изборите за европейски парламент има изискване за уседналост, а за НС няма. На евроизборите секции извън страната се откриват в държави членки на ЕС. А извън ЕС - само там където нашата държава има дипломатическо или консулско представителство. При избори за НС може да има секции из целия свят, в зависимост от броя заявления за гласуване, обясни Нейкова. Когато изборите са на една и съща дата с тази комбинация, има изискване в изборния кодекс за бюлетините - те трябва да бъдат с различен цвят на полиграфическата картина на гърба. А когато се изтегли жребият за изборите за членове на ЕП, и партията получи съответен номер, тя го запазва и в бюлетината за избор на народни представители, когато е регистрирана за участие на двата вида избори, уточни още шефката на ЦИК. Вероятно ще може да се гласува с една машина на двата вида избори, но все още няма решение на комисията. Тя допълни, че държавата разполага с малко повече от 12 хиляди устройства за гласуване. Фирма, отговорна за машините, няма. Те са държавна собственост. Обичайно изпълнител на дейностите, свързани с машинното гласуване, е "Сиела Норма", тъй като само тя подава оферта в обявените ни обществени поръчки". ЦИК разполага със софтуер за избор на народни представители и ще трябва да се обърне сериозно внимание при изработването на електронни бюлетини. Това ще бъде предмет на договаряне с евентуалния изпълнител, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    Аз съм председател на избирателна комисия.Ще бъде ад за нас.Пак ще има трупове в Арена Армеец като миналия път.

    Коментиран от #9

  • 2 Простотиите

    2 0 Отговор
    Разбира се типично по нашенски, тепърва предстоят....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един

    1 0 Отговор
    Имам чувството,че комунягите ще направят всичко възможно изборите да не са 2 в 1,и ще хвърлят вината за това върху ПП-ДБ и казуса служебен кабинет!

    Коментиран от #7

  • 5 ТаУмВзе

    0 1 Отговор
    Кви Уж Изборчета на територията бреее! Галя от Посолството се е видела у Приключения със улавия Крадлив Слугинаж. Приключили сме Вчера и тва е.
  • 6 Демократ

    2 0 Отговор
    Поредният кошмар, наречен избори, ръководени от порочния ЦИК и начина ,по който не разрешава да има честни избори в България вече 34 години. Отровно творение, създадено за да гарантира трагедията на управление в България и да има бандити депутати, лъжци с фалшиви дипломи, криминални типове, международно признати корумпирани наглеци, фалшиви избирателни списъци, фалшиво преброяване, манипулации признати за законни. Всичко това се урежда от ЦИК, пълен с партийни подлоги, а не с експерти по изборно право,както е в нормалните държави. Затова 6 дни натъкмяват резултатите така,че да изпълнят задачите по сценариите. 61 млн. в Турция онзи ден бяха преброени за 12 часа, а тези негодници от ЦИК не могат 2 млн. да преброят за 6 дни, защото шашмите са огромни. Чудя се как на българите не им омръзна 34 години да се въртят в кръг - чувалите с бюлетини от1991 г. се търкалят и сега. Пълен упадък на държавата,защо търпим тази гавра със свободата на гласа и честността на избора?
  • 7 от вас зависи

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    Накажете ги с портестен вот!

    Коментиран от #10

  • 8 Проформа на избори!

    0 0 Отговор
    Проформа на избори! - Положението просто е отчайващо!
  • 9 В сматохата се раждат нещата!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В сматохата се раждат нещата!
  • 10 Наказателния вот е

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "от вас зависи":

    Наказателния вот е "Срещу тях!" А не "пак за тях!"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове