Last news in Fakti

3 Април, 2024 21:39 41 389 53

Край на мъките за шофьорите: Без стикер за "Гражданска отговорност“ на предното стъкло

  • гражданска отговорност-
  • стикер-
  • шофьор-
  • министерство на финансите

Холограмата ще удостоверява, че полицата е редовна

Край на мъките за шофьорите: Без стикер за "Гражданска отговорност“ на предното стъкло - 1
Снимка: БГНЕС

Стикерът за наличие на застраховка „Гражданска отговорност“ повече няма да боде очите на шофьорите, защото ще бъде преместен от стъклото на самата застрахователна полица.

Това предвижда проект за промени в Кодекса за застраховането, изготвен от Министерството на финансите и внесен от Министерския съвет в Народното събрание, отбеляза novini.bg.

Това обаче ще бъде само временно, в рамките на преходен период, докато омразната лепенка, издавана от Гаранционния фонд, не отпадне напълно от 1 януари 2027 г.

До 31 декември 2026 г. стикерът под формата на холограмен знак ще се лепи върху застрахователната полица. А от началото на 2027 г. той ще бъде заменен от машинночетим двумерен баркод.

Предстои да бъде приета наредба, която да уреди издаването на знака в рамките на преходния период до края на 2026 г., в случай че влязат в сила предвидените изменения в Закона за движение по пътищата, които предвиждат отпадане на залепването на стикера на предното стъкло, посочиха от Комисията за финансов надзор пред „Телеграф“.

Знакът, който ще се лепи върху полицата, вероятно ще бъде холограма с номер и няма да съдържа всички досегашни реквизити на стикера.

Така и цената му ще се намали, евентуално наполовина от сегашните 1,40 лева, които се плащат от водачите на автомобили, посочиха застрахователни експерти. Холограмата ще удостоверява, че полицата е редовна.

А кодът, който от 2027 г. ще я замени, ще предоставя директна връзка със системата на Гаранционния фонд, където ще се прави справка дали за съответното превозно средство има сключена „Гражданска отговорност“.

В рамките на общественото обсъждане на промените в застрахователния кодекс МФ е получило куп предложения от потребители и от застрахователни компании за отпадане на стикера като напълно ненужен.

В свой коментар един от най-големите застрахователи категорично възразява срещу холограмата на застрахователната полица, защото така на практика се затвърждава съществуващото положение, без да има обществена необходимост от това.

Предложението стикерът да се замени с код на полицата е на компанията и то е прието по принцип от МФ, само че с преходен срок.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    122 11 Отговор
    Със стикер и без стикер застраховката трябва да се плаща.Тогава за какъв край на мъката ни говорят?
  • 2 Милчо лаков

    55 69 Отговор
    Каква мъка е да си залепиш стикера?

    Коментиран от #4, #27

  • 3 Емигрант

    67 18 Отговор
    Бреййй какви мъки, какви решения, като за "НОБЕЛ" ? И без това няма надежда за излизане от корупцията, но хайде бетонирайте я както трябва, че да не може и Кьовеши да я разбие ! Какво лошо и какви мъки има за стикер на стъклото, не хваща лепилото ли, че да не се изморят шофьорите без застраховка ? Махат се стикери за да се пълнят чекмеджета на воля !

    Коментиран от #36

  • 4 Капитана

    146 10 Отговор

    До коментар #2 от "Милчо лаков":

    Мъка е да го отлепиш, не да го залепиш

    Коментиран от #15, #35

  • 5 Кога ще направят

    64 7 Отговор
    Седмична и месечна гражданска????

    И 6 месечна винетка

    Държавните рекетьори!!

    Коментиран от #7, #42

  • 6 Въпрос

    50 1 Отговор
    А че ГФ ще въведе допълнителен данък върху премията и каква ще стане цената не се говори .
    Стикера няма да поевтини застраховката.
  • 7 Шофьор ли си?

    52 10 Отговор

    До коментар #5 от "Кога ще направят":

    Дори и дневна застраховка да направят, това би значело, че всеки ден трябва да си купуваш нова. ГО дължиш ВИНАГИ! Дори ако колата ти никога не излиза от гаража. Въпреки цялата антилогика на ситуацията -как с кола в гаража, би могъл да причиниш вреда на ДРУГ автомобил?

    Коментиран от #33

  • 8 преминаващ

    28 1 Отговор
    а стикерите на огледалата не пречат да се вижда коя кола къде е застрахована...да не се обърка някой...
  • 9 разума

    77 2 Отговор
    Край на мъките ако си оправите тунелите и пътищата . Не се подигравайте с хората. Вече на всички им е писнало от глупостите ви.
  • 10 Шантава работа

    95 1 Отговор
    Кви стикери,кви 5 лева ве,в Турция няма никви лепенки,спре ли те чичкото полицай,чука номера на колата в таблета и си готов,ей много сме назад с матриала

    Коментиран от #12, #29

  • 11 Киро Застрахователят

    54 5 Отговор
    Стикер -1лв40ст. А до 2027 оше колко ще вдигнат застраховките? За един ококорен приятел питам.
  • 12 В Турция

    50 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шантава работа":

    Вече не те спират,направо в движение те засичат,навсякъде гъмжи от камери
  • 13 Бай Дън

    36 3 Отговор
    Какво значи край на мъките повече глоби, и с винетките беше същото, докато нещастници мислят законите народа ще е нещастен.

    Коментиран от #16

  • 14 Ние като сме въздушен и воден шенген

    24 1 Отговор
    Западните коли с западноевропейци зад волана имат ли сухоземен Шенген за тях
  • 15 сприхавия

    34 8 Отговор

    До коментар #4 от "Капитана":

    И за двете си има чалъм да го направиш. И за зимата и за лятото. То има водачи които незнаят как да си заредят колата ако се наложи някъде да го направят както едно време или някъде сега в Европа. Ние станахме аборигени, а се смеехме на американците. Но вече по нищо не се различаваме от тях. Станахме същите консуматори като тях и не само ние, а и цяла Европа. Преди си правехме всичко сами, а вече си плащаме за всичко. Щом има хора които не могат да си сменят и чистачките. И още по малко дори вода не могат да си долеят в резервоара на чистачките.
  • 16 сприхавия

    27 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Дън":

    Целта е да се вдигнат цените в името на народното благо и сигурността, както и екологията .
  • 17 Хората са го измислили

    63 0 Отговор
    Стига с тия тъпи стикери, дето само цапат стъклото. Толкова ли е сложно всичко да върви в ел. досие на автомобила. И само по номер да се вижда кой кога какво е платил. Сега ще лепим срютикера на хартиената полица? Свещена тъпотия!
  • 18 Вълка

    33 4 Отговор
    Алооо фактиииии 3.20 лв НАФТА ТОВА БОДЕ ОЧИТЕ НЕ НЕКВИ ХАРТИЙКИ..НА МАЛОУМНИЦИ НИ НАПРАВИХТЕ.. с тия цени....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Макс

    46 3 Отговор
    Кога, ще започнат да издават в общината а,не в КАТ един регистрационен номер,при първото закупуване на МПС от всеки човек и, след това колкото и МПС да придобие този човек само се премества регистрационния номер от едната кола на другата?! Всички необходими документи, като;гражданска отговорност, годишен технически преглед авто Каско,и винетка,се плащат единствено на годишна база на този регистрационен номер! Така е,в Швейцария!Но ние българите явно сме много по богати от швейцарците?!До кога ще ни дерат кожите и ние ще си мълчим?!Българио събуди се!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    Гражданската отговорност важи ли на село ❓
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Как една купчина ламарина може да е "отговорна" за нещо❗
  • 24 Типичният българин

    16 0 Отговор
    Полицата е електронна от десет години, върху каква полица ще лепите стикер сега???
  • 25 батман

    20 2 Отговор
    Господа управляващи всеки път пиша и давам гластност на това да се засили контролът в България на всички автомобили с регистрационни табели от великобритания,така наречените "десняци".95% от тях карат без гражданска,данък,и се хвалят,че се безнаказани от камери и триноги.Там купуват колата с договор написан на вестник и тук са безнаказани.Много престъпления могат да се извършат именно с автомобили с такива регистраций.Спирайте ги постоянно за проверки,дебнете ги за скорост и ги накарайте да си регистрират с БГ номера колите,за да подлежат на контрол.Друг е въпросът,че голяма част от тях са с изгнили рами и шасита и са технически негодни за движение.ЗАСИЛЕТЕ КОНТРОЛА СРЕЩУ ТЕЗИ И СИ ОТВОРЕТЕ ОЧИТЕ.

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Веднага ти казвам...

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Милчо лаков":

    ...моята изтече януари и при минусови температури беше мноо готино да търкам старата, трябваше с бензин да отлепя остатъчните частици и лепило :( -> острите като бръснарски ножчета пособия не могат да го отлепят и изтъркат!

    Коментиран от #39

  • 28 Пецито

    17 1 Отговор
    ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА !!!!!!НА ТОВА НИ НАПРАВИХА НАШИТЕ УМНИ УПРАВЛЯВАЩИ.
  • 29 123

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Шантава работа":

    И при нас може, спира ме полицай, добър ден, книжката и документите на колата, докато ровя да му дам нещата той чукна на таблета и вика остави, проверих всичко. Само в книжката погледна дали съм същия човек и толкоз.
  • 30 гожвя

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "батман":

    Има един такъв при нас. Полицая, който му пишеше поредната глоба за неправилно паркиране, каза че, този имал до момента 36 глоби.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Д-р Хаус

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "батман":

    Този РегистрациЙ някакъв римски патриций ли е?

    Коментиран от #46

  • 33 Факт

    3 12 Отговор

    До коментар #7 от "Шофьор ли си?":

    Елементарно ! Влизат в гаража, крадат ти колата и с тази кола, бутат -убиват човек, удрят друга кола ! Тогава кой ще плаща ако нямаш ГО ??
  • 34 оня с цървулите

    14 0 Отговор
    Всичко свързано с автомобилите е тенденциозен рекет.Гражданската отговорност трябва да на ГРАЖДАНИНА,а не на средството за придвижване.Транзитните номера си ги плащаш,ама като ти ги приберат не връщат пари.Годишна винетка 87 лв,1.67 на 52 седмици.Защо тогава седмичната винетка е 15 лв?При всяка пререгстрация си плащаш новите номера,ама не връщат пари за старите.Побъркаха хората с газови уредби с всякакви идиотии,уж за безопасност,а никой не каза колко инцидента стават годишно с автомобилна и колко с битова газ....И още десетки недомислици с една единствена цел - да е сложно и трудно и да се вземат пари.
  • 35 Факт

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Капитана":

    Преди да го лепнеш - го залепваш/отлепваш няколко пъти върху някоя блуза, дреха, дънки - с цел да му намалиш леко лепилото и след това леко (без натиск) го залепваш на стъклото. След 1 година при махане - пада супер лесно и без остатъци по стъклото ! Писна ми да ви уча... ама от къде акъл за тая работа....
  • 36 111

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Емигрант":

    Мъката е разлепването на този стикер... който не го е правил - той не знае, особено ако си плащаш гражданската на вноски и трябва през 3 месеца да лепиш и разлепяш... кому е нужно това в 2024 година??? Може би на тези които ги печатат и вземат по 1.40 лв. /до колкото знам/ за 1 стикер... Какъв е проблема да са електронни ??????????????? също като винетките.

    Коментиран от #40, #41, #43

  • 37 Всеки може

    9 1 Отговор
    Да разбере дали даден автомобил има застраховка като въведе номера му в сайта за гражданска отговорност в Гугъл. Всичко останало е за създаване на паника.
  • 38 братвурст

    5 0 Отговор
    Добре дошли във 2003-та година, да ни е честито.
  • 39 братвурст

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Веднага ти казвам...":

    Пускаш парното на макс да стопли лепилото и тогава търкаш...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 редник

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "111":

    / Мъката е разлепването на този стикер... който не го е правил - той не знае.../

    В книжарниците продават специални ножчета за 2 лв - свалянето става бързо и лесно!

    Ясно е, че нужда от стикерите няма, също и от "еко" стикерите...
  • 42 редник

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кога ще направят":

    / Седмична и месечна гражданска????/

    Защо няма и дневна - плащането да е с SMS, както е при паркиране в зона?
  • 43 лекувам наркозависимост

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "111":

    индианецоооо мъка моя , с мокри кърпи се маха стикера ... и лепенката и лепилото след това и това е така от поне 10 години ..... тоя още стърже до припадък бахси спрелия
  • 44 Фончо

    7 1 Отговор
    Ма аз и зелена карта не искам. Карам си колата само в града. Наложи ли ми се, ще си я купя. Ама не, нали треа щавене да има
  • 45 Херко

    7 0 Отговор
    Много проста държава! Като си регистрирах колата в Булбанк мобайл, веднага излезе, че имам гражданска, обаче от МВР не знаят дали имам!
  • 46 батман

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Д-р Хаус":

    Не е римлянин,а барон с мирис на ром.Ще си коригирам правописа д-р Фау..ст.
  • 47 Данаил

    6 0 Отговор
    Важно е, кой печата стикерите и каква е печалбата. Иначе може и на челото да ни накарат да носим стикери. Важното е далавера да има.

    Коментиран от #52

  • 48 Ти да видиш

    2 0 Отговор
    То па беше една мъка...Мани , мани.
  • 49 Василев

    3 0 Отговор
    мъка е за милиционерите,,,50 лв е глобата ако не е залепен стикера.,,,, губят много лесни пари рантутниците,
  • 50 Пунта мара

    2 0 Отговор
    Глупавите мисирки пак търсят сензация.
  • 51 Край на мъките.

    1 0 Отговор
    От 1983 г съм шофьор.Само аз си знам с каква мъка лепих стикер всяка година.Еййй,доживях и аз нещо втрещяващо.Олекна ми!
  • 52 Стикерът се печата в печатница...

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Данаил":

    Стикерът се печата в печатница Демакс на соц депутата Петър Кънев.
  • 53 Голяма мъка голямо тегло

    0 0 Отговор
    Това не се прави за улеснение на хората това се прави да пропуснеш че ти е изтекла застраховката и аде пак глобен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове