Last news in Fakti

4 Април, 2024 11:22 2 675 18

42-годишната Ирина Дилкинска, шефка на правния отдел на OneCoin, бе осъдена на 4 години затвор

  • ружа игнатова-
  • пране на пари

Работилата с Ружа Игнатова българка е "улеснявала прането на пари", се казва в мотивите на американския съд

42-годишната Ирина Дилкинска, шефка на правния отдел на OneCoin, бе осъдена на 4 години затвор - 1

Бившият ръководител на правния отдел на OneCoin, българката Ирина Дилкинска, беше осъдена на четири години затвор за участието си в мащабна схема за измами с криптовалути на стойност 4 милиарда долара, съобщиха прокурорите от Манхатън в сряда. Това съобщи euractiv.bg

Американският окръжен съдия Едгардо Рамос постанови от 42-годишната Ирина Дилкинска да бъдат конфискувани повече от 111 милиона долара. Дилкинска се призна за виновна през ноември по едно обвинение за заговор за извършване на измама и по едно обвинение за заговор за пране на пари.

„Вместо да съблюдава за спазването на закона и да заеме позицията си на ръководител на правния отдел, тя улесняваше и извършваше пране на пари, подпомагайки ограбването на милиони жертви“, заяви прокурорът на Манхатън Деймиън Уилямс.

В обвинението се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова. Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста му, тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Адвокатът на Дилкинска, Джон Буза, каза в имейл, че клиентката му „очаква с нетърпение да остави тази трагична сага в живота си зад гърба си, за да може да се върне при семейството си“.

През март 2023 г. бе съобщено, че българка на име Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin.

Дилкинска ръководеше ежедневните операции на OneCoin, която е базирана в България компания. Фирмата започва дейност през 2014 г. и е базирана в София. Тя предлага измамна криптовалута със същото име чрез глобална многостепенна маркетингова мрежа („MLM“). Жертвите на схемата са подведени да инвестират над 4 милиарда долара.

Дилкинска е български адвокат и е учила право както в Русия, така и в Обединеното кралство. Тя е уредила прехвърлянето на 110 милиона долара неправомерно спечелени приходи към организация на Каймановите острови, казаха прокурорите.

Други лица, свързани с OneCoin, са осъдени на затвор. През януари Марк Скот, бивш партньор в американската адвокатска кантора Locke Lord, беше осъден на 10 години за пране на близо 400 милиона долара от приходи от OneCoin.

Съоснователят на схемата OneCoin, Карл Себастиан Грийнууд, беше осъден на 20 години затвор и му бяха конфискувани 300 милиона долара през септември.

Другият съосновател на схемата, Ружа Игнатова, известна още като „Криптокралицата“, беше добавена към списъка с 10 най-издирвани лица на ФБР през 2022 г. Тя все още е на свобода


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виждате.ли?

    12 1 Отговор
    И ние сме дали нещо на света 😂😂😂
  • 2 шиткойни

    13 0 Отговор
    Все е заделила някъде тайно още стотина милиона, ще лежи 4 даже няма и толкова и после, ще си ги харчи. Кой изкарва за 4 г 100на милиона?
    В две от трите най-крупни ужилвания за последните години са замесени българи
    Ружа с Он койн, както и ония "робинхутовец" тарикатчето Влад.
    За еврейчето Сам Бакман ftx не е ясно има ли българска следа, но няма да е учудващо?
  • 3 Много

    15 0 Отговор
    Малка присъда за размерите на престъплението.И коя е тази организация на Каймановите острови,да не се окаже на българи и Таки.И една ,дето имаше кораб??????
  • 4 В огледалото

    15 3 Отговор
    Измамник. Това е визитната картичка на българина пред останалия свят. И после се чудите, че никъде не ни искат.
  • 5 Гледам и виждам

    12 0 Отговор
    Цялата история с крипто валутата е голяма схема и измама. За това е създадена, да прибира парите на лековерни и алчни хора. Още през 90 в България бяха създадени първите пирамиди и много хора изгоряха. След това се пренасочиха отвъд океана в по-големи мащаби, по-обиграни и хитри. Но, за всяко действие има противодействие. Факт.
  • 6 Да бе

    9 1 Отговор
    За другия виртуален койн- няма проблем! Този бил незаконен- нещо от рода на пирамидите Иначе,като виртуална единица, начин на покупката,продажба и останалите " аксесоари" нямат никаква разлика.Не е под шапката на кравефермата,затова е преследват.Което навежда на мисълта,че другия - първият ,в тяхно засекретено творение.Което " уж" няма нито собственик, нито зад него стои банкова институция,или държава,като гарант.За мен, това е най голямата" пирамида" в световната ,финансова история.Ако се срине, няма да има нито един виновен.А дали,това не е гениалния замисъл.Изпомпване на трилиони,и последващо зануляване

    Коментиран от #11, #15

  • 7 Демократ

    14 3 Отговор
    Разбира се, че следите винаги водят до Москва. Нашите мошеници всичките са се обучили първо в школите в Москва и след това са пръснати по света да мамят, лъжат ,крадат и да да създават шпионски мрежи и да дискредитира името на България.Ружа Игнатова е била ученичка и съдружничка на Цветелина Бориславова,личната банкерка и жена на мафиота Борисов, дъщеря на генерал от ДС- КГБ, Емил Хърсев, великият несменяем финансист на БКП, е съратник на Ружа Игнатова и притежава сега всичките й незаконни имоти в България и всички мафиоти с власт вкупом я пазят и крият, а брат й ,който беше арестуван дълго време в САЩ сега ще става герой в ТВ реалити в България. Офисът й на площад Славейков не е затворен. Държавата ни е превърната в срамно и вулгарно тв реалити. Докога ще търпим?

    Коментиран от #9

  • 8 Ник.А

    4 0 Отговор
    Американците се чудят що за хора са българите.
    Тази няма търпение да влезе в затвора за четири години. Като онзи който обра инкасо автомобила.
  • 9 Сериозно

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    Не мислиш че зависи от теб??! Ще е "вътре" докато не решат да го изкарат, а не докато ние преценим че не можем да търпим повече

    Коментиран от #12

  • 10 Име

    1 1 Отговор
    Не мога да разбера къде е престъплението - на хората име се казва - че влизат в "пирамида", какво е положението при това.

    Има си ясно и точно "предупреждение" - че отиваш при мошеник.

    Кой не лъже - всеки удря в "грамажа", не оправдавам бруталните измами, когато - хората прибягват до самоубийство. Жертвите.

    Не е за оправдание и всяка измама - но има наивност, граничеща с глупост.
  • 11 Интересно

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    Докато нашенските чугунени глави с една гънка в мозъка,свързана с Кремъл оправдават всички престъпления, свързани с Москва, така ще е, само че и те гледат да имат долари и Евро и да пътуват и изучават децата си в САЩ И ЕС. Защо не отиват в Москва има ли кой да попита тези умници?

    Коментиран от #14

  • 12 Демократ

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сериозно":

    Ако масово престанем да търпим, можем да променим тази лудница.

    Коментиран от #18

  • 13 После Българина не бил ....

    2 0 Отговор
    После Българина не бил .... Талантлив! - Е! Не чак толкова! След като са го хванали!
  • 14 Престъпленията са си престъпления!

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Интересно":

    Престъпленията са си престъпления! Дори и без Политически отенък!
  • 15 Шаро

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    има си шеф за всичко. И нито валутите ни нито продукцията която купуваме с тях нямат реална стойност. Проблема по върховете е, че ще дойде некаф шеф дет не ти е шеф ама ти казва да направиш така или всичко от това което си постигнал до момента става брак и смет. Защото той определя ти колко струваш
  • 16 БравоБееееее

    0 0 Отговор
    В схема за 4 МИЛИАРДА - 4 години безплатен хотел....
    Тази е слаб късметлия
  • 17 Вижте каква

    1 0 Отговор
    игра се ограе от ВиК Бургас и ВиК Несебър и тогава ще разберете, какво значи корупция. Четири етажен хотел с басейн и ресторант плаща, за летния сезон, от четири месеца, 5 (пет) лева за консумирана вода. Водата му се начислява за плащане от домакинства, които живеят в жилищен блок. За 76 куб.м.вода начисляват, от ВиК Несебър, 1300лв. сметка. Инкасаторите и шефът на ВиК Несебър вземат яко пара "под масата". Те са с ранг на министри и митничари. Недосегаеми и богизбрани. Над закона. Рекетьори. От Прокуратурата, КЗП и Омбудсмана пълно мълчание. Кой би посмял да спре далаверата? А вие за някакви си измислени герои вдигате врява.
  • 18 Сериозно

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    Съгласен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове