Last news in Fakti

5 Април, 2024 22:06 1 847 18

Ваня Нушева: Калин Стоянов може да стане негатив за ГЕРБ в рамките на предизборната кампания

  • служебен кабинет-
  • министри

Предложението за правосъден министър също е проблематично, особено в контекста на всички скандали, свързани с управлението на прокуратурата, каза преподавателят

Ваня Нушева: Калин Стоянов може да стане негатив за ГЕРБ в рамките на предизборната кампания - 1

Още не мога да определя дали предложеният служебен кабинет е един балансиран състав на правителството. Със сигурност можем да видим фигури, които вече са известни и нови фигури. Димитър Главчев успя да предложи състав на правителството въз основа на практика на своите контакти и опит, които е придобил от своето присъствие в политическия живот.

Това коментира пред Радио "Фокус" д-р Ваня Нушева – преподавател по политическо поведение, изборни системи и изборна администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

По повод състава на служебния кабинет, Нушева подчерта следното:

"Предложението за правосъден министър е проблематично, особено в контекста на всички скандали, свързани с управлението на прокуратурата както през мандата на предходния главен прокурор, така и в рамките на периода, в който изпълняващият длъжността главен прокурор съвместно със своите заместници управлява. Виждаме, че има изключително сериозни критики на практика почти всички фигури, които управляват прокуратурата през последните няколко години. Така че този избор поставя повече въпроси отколкото дава възможност за един адекватен отговор.

"Не беше нужно точно по подобен начин да постъпва Димитър Главчев, но може би пък е и къса банката с потенциални кандидати, които само за два-три месеца биха се ангажирали с подобен пост. Не е кой знае колко важна в този период фигурата на министъра на правосъдието, така че мисля, че няма да произтекат особено сериозни последици. Интересно е да видим по какъв начин ще процедира този министър при внасянето на вече изработения от предходния екип Закон за съдебната власт, с промени в съдебната власт", обърна внимание Ваня Нушева.

По думите ѝ очевидно ГЕРБ и ДПС държат на Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи. А ПП-ДБ има опасения, че няма да бъде достатъчно ефективна работата на МВР по разкриване на престъпления срещу политическите права на гражданите, свързани с купуване на гласове, с натиск върху избирателите. Между другото това може да бъде и един негатив за ГЕРБ в рамките на предизборната кампания, защото всъщност пък дава основания на политическия опонент да критикува всяко действие на министъра, да го критикува и да го отнася като пасив за самата политическа партия, за ГЕРБ.

Ние видяхме наистина един изключително сериозен мащаб на практиките за купуване на гласове и на контролиран вот по време на изминалите местни избори. Не може да твърдим, че само и единствено ролята на вътрешния министър е тази, която има влияние за този мащаб на купуването на гласове, на контролирания вот, на натиска върху избирателите, но все пак в очите на представителите на тези партии очевидно е проблематична тази фигура. Предстои да видим как ще се развият нещата, но със сигурност поставя фокуса на вниманието, светлината на прожекторите върху действията на този министър".

Относно Георги Гвоздейков и решението му да остане министър, Ваня Нушева подчерта: "Аз разчитам това като една отговорна държавническа позиция, защото както разбираме, в момента текат важни процедури, свързани с обновяване на влаковете в българските железници и очевидно неговото решение е да довърши започнатото, да не оставя финалните етапи от този процес на човек, който не знае дали ще вложи достатъчно енергия в това да завърши процеса. Оценявам положително тази реакция на министъра. А иначе разбираема е пък и реакцията на политическата партия в този случай".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дпс-гроб

    6 0 Отговор
    че то позитиви имаме ли ?
  • 2 Последния Софиянец

    5 6 Отговор
    Калин Стоянов е министър от кабинета на Денков.
  • 3 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Нещо да кажете за финансовата министърка приближена на Данчо Цонев?

    Коментиран от #9

  • 4 Ахмед от Росенец

    10 4 Отговор
    Най големия негатив на ГЕРБ е Бойко Борисов.
  • 5 Обаче

    1 5 Отговор
    МВР е деполитизирана институция (отдалечена от всички политически партии). МВР министър е политическо лице по закон, докато главния секретар на МВР е експерт и би трябвало да не е политическо лице, с изключение за поддаващия се на натиск подаващ оставка и оттеглящ я (егати секретаря).

    Коментиран от #7, #15

  • 6 Главчо Гламарев

    7 2 Отговор
    Ей ся ще видите как се крадне яку. И после, ама той Асен Василев беши.

    Коментиран от #18

  • 7 Ахмед от Росенец

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обаче":

    Е що гласуват тогаз? На МВР и Армия никво право на гласуване, щото са деполитизирани. Грабим Европа Работим за Бойку - ГЕРБ
  • 8 Град Козлодуй

    8 4 Отговор
    ГЕРБ са мафия от СДС започна съсипването на Бг
  • 9 Град Козлодуй

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    господине защо имам
    Бан В блиц бГ
  • 10 Перо

    4 8 Отговор
    За да квичи така гневно мафията от ПП/ДБ, против министъра на МВР и от ДАНС, явно е пресечена някаква престъпна дейност или пречат на изборните машинации, а може и на външните менажери от посолството! За да драпа така яко бащата на Киро-тъпиро да направи учителя по физическо възпитание и сегашен зам.-министър на МВР за министър, явно има изборни и икономически интереси! Дано Главчев им тегли една майна, защото сега са никаквици! Трудно и ще организират и джендърията за протести!
  • 11 Иван Крумов

    1 0 Отговор
    Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация.

    Това и Зоопарка го няма като дисциплина.

    Тренировка на домашни слонове, не ми се подиграва на Университетите - все се надявам да не е така - ама е така.

    Ние сме много зле - хората си имат пари, икономика и - се забавляват с политика, примерно на един белгиец изобщо не го интересува името на някакъв политик - Премиер.

    Впрочем - на Запад не ходят със скъпи автомобили политиците, но аз не си представям Бойко Борисов - да "Оди пеш, бре".
  • 12 Баце

    5 2 Отговор
    Г-н Бойко Борисов е лежал в затвора Панкрац в Чешката република през 1990 г. Прекарал е в този пандиз 8 месеца по обвинение, че е участвал в организирана престъпна група за кражби на автомобили! Борисов е бил съпроцесник с Иво Карамански и още 6 лица от шайката му автоджамбази. След като търкал 8 месеца наровете в затвора в Панкрац, Борисов с цялата банда е екстрадиран със самолет в България, за да бъде съден у нас.

    Коментиран от #14

  • 13 Да така е.

    2 2 Отговор
    Може да е във вреда на герп, но тия толкова са си повярвали окопирали държавата, че хич не им пука. Все още всичко работи за тях доган и шишко. Къде е вдигнатия умрук.

    Коментиран от #17

  • 14 И този

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Баце":

    Ни управлява със 200 вече 15 години. Няма ли някой да му изкара досието и да го натика у кучи газ. Да отиваме на избори....и ко от това!!???. Този и онези ще ни броят гласовете за невалидни сложени в едни найлонови чували. Ах гъбки мои рибки наши.

    Коментиран от #16

  • 15 Жоро

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обаче":

    Едно време се казваше, че МВР е биещото сърце на партията няма как даден орган да си измени предназначението просто ей така от сърце да стане бъбрек!
  • 16 Жоро

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "И този":

    Киро нали го арестува! Ама не става така без доказателства.
  • 17 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да така е.":

    Опряхте ли пак до юмрука,жълтопаветници?Киро и Кокоро не стават вече,нали?
  • 18 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Главчо Гламарев":

    Сега това ли е опорката на сглобкаджиите?Асенчо света вода ненапита,Кирчо Парапетков също.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове