Last news in Fakti

8 Април, 2024 06:13 1 424 81

Надежда Нейнски: Пандемичната корупция и руското влияние са основните ни пречки за Шенген

  • надежда нейнски-
  • шенген-
  • еврозона

Държавата трябва да покаже, че може да защити националните интереси, заяви дипломатът и бивш министър на външните работи

Надежда Нейнски: Пандемичната корупция и руското влияние са основните ни пречки за Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

Теренът в България се разкаля до такава степен, че дори и за непредубедените зрители е трудно да се проследи какво се случва“.

Това заяви пред bTV дипломатът и бивш министър на външните работи Надежда Нейнски.

„Прави впечатление, че когато слушаш, част от нещата се премълчават. Никой ли не знаеше за всичко това? Каналите, покровителството и чадърите сега ли се появиха? За мен притеснително е компрометирането на идеята за западна ориентация на България. Компрометира се идеята, че България успешно върви по един път“, добави тя.

„Видяхме, че в Словакия беше избран за президент националист. Той каза една позната реплика – „Аз съм за мира срещу войната“. Новата мантра е – „Ние сме за мира“. То ние всички сме за мира, но има една държава, която нахлува в друга независима държава и окупира 20% от нейната територия“, коментира Нейнски.

„Не можем да очакваме членство в Шенген по суша и в еврозоната. Как ще повери ЕС или НАТО, или някоя държава вътрешна информация на държава, която не може да контролира какво изтича в публичното пространство? Не да имаш връзки в Австрия е това, което ще вкара България в сухопътния Шенген, а репутацията на политиците, институциите и умението да функционираме като европейска демократична държава. Шенген и еврозоната са политически решения“, подчерта бившият министър на външните работи.

„Хипотетично който и да е външен министър, ако институциите не функционират, ако не се справим с пандемичната корупция, ако не проведем реформите, ако не се справим с руското влияние и не покажем, че държавата има механизми, за да защитава националните си интереси, и Господ да слезе, той не може да превърне България в член на Шенген“, категорична е Надежда Нейнски.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пламен

    105 4 Отговор
    Да си спомни как навремето гепи гаражите на ндк
  • 2 ФЕН НАДА

    93 4 Отговор
    НАДО КОГА ЩЕ СИ ПЛАТИШ СМЕТКАТА ЗА ГАРАЖИТЕ НА ЦК СЪС ЗАТВОР.
  • 3 ХАХАХА

    96 7 Отговор
    Българите обичаме Русия безплатно ,а не като пребоядисаната на снимката ,която като много други станаха на 10 .11.89 г. краварофили пак в името на МАМОНА.

    Коментиран от #13

  • 4 Констатация

    81 6 Отговор
    Няма вече руско влияние , дори обикновените руснаци избягаха от територията. Просто сте си такива , крадливи и некадърни.
  • 5 РЕАЛИСТ

    90 6 Отговор
    Пак ли тази грозна кукумявка се изказва. Нормалните хора искат мир, а тая грозотия била за войната. В Словакия ясно народът каза" Писна ни тази Украйна Русия не е окупирала чужда територия, влезе за да защити собственото си население от зверствата на Украйна. Ако македонците почнат да тормозят по същия начин българското население там, няма ли пак да разчитат на нас да ги защитим. А ти госпожице или каквото си там, заедно с Иван Костов ги въоръжи с български танкове. Сега като ден си по телевизията, да те видят партньорите, колко вярна болонка си и да ти дадат някакъв пост, че си свикнала на служебна кола с пазванти. С какви пари децата ти учеха в най-скъпите училища на Швейцария?

    Коментиран от #9

  • 6 РЕАЛИСТ

    73 3 Отговор
    Ходи ли на погребението на Алексей Петров, Надке. Нали му беше любовница и свика Националния конгрес на СДС да разглеждат първото покушение срещу него. Цялото СДС изпадна в недоумение, ама мъжът ти те изрита.

    Коментиран от #53

  • 7 пламен

    46 11 Отговор
    Всички българи са крадливи. Няма цвят и партия. През 1998 разбрахме как наша съученичка се оказа с 12 апартамента във Виена. Родителите и били червени ДС служители. Тогава ние гладувахме
  • 8 00001

    12 44 Отговор
    Много точно описано, епидемична корупция навсякъде в държавните институции,държавно управление по-руски модел от обучени в Русия или по Руски програми политици и управляваши. Тези двамата които са представяни за западни са си 100% местни Българи са по няколко години престой за обучение в в Западни университети, С обучение заплатено от ДС с откраднатите пари на Българите, представяни като западни или про евро атлантици в България.Чисти комунисти и на думи евроатлантици,а на дело работеши за интересите на Русия, като в пшшовечето случаи първо ако имат възможност обслужват напълването на собствения си джоб.До там им стига евро атлантизма, а такава дефиниция и политическа ориентация има само в България,Няма евро атлантизъм в Англия или Франция, няма и такова нещо наречено Европейски път на развите, В България пътя на развитие е Азиатски, и за заблужедени измислят евроатлантизъми европейски път на страната.От азиатец европеец трудно се става.и ако искат да са европейци да копират Европейци, не да копирати действат като Азиатци и да говорят че са европейци.
  • 9 ХАХАХА

    45 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Радвай се ,че не се изучиха в Швейцария, защото бяха много" умни и разкрепостени" ,та ги изгониха и май на наша сметка само 2 години.
  • 10 Мхм

    10 44 Отговор
    Корупцията пак е руски патент
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Зелен Демократ

    62 5 Отговор
    Надето Михайлова-Нейски, същество, недаразумение, комсомолец, тъмносин демократ, посланник на безхаберието и некадърността, любовница на властта, готова да приеме всеки цвят от дъгата в името на безметежно и безмислено съществуване.
    Респект и Поклон пред това позавехнало цвете на демокрацията!
  • 13 ха ха

    6 40 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Крепостните на Путя може да обичате русия, може и Чечня, ама май... най ви се нрави Китай...

    Коментиран от #19

  • 14 Зелен Демократ

    42 2 Отговор
    Обае се замислих, Надето като всички Нас има доста перверзно и цинично чувство за хумор, ще рече, че когато беше официално във властта нямаше повсеместна корупция :))) Като се сета за Бай Ваньо и повсеместната приватизация и не мога да спра да се смея....
  • 15 Накрадохме се

    46 2 Отговор
    и изведнъж корупцията стана "пандемична". "Каналите, чадърите, покровителството сега ли се появиха."
    А през 89- 90 новобогаташите как се появиха и смяната на системата как се появи. Всичко е както винаги. Едни се качат , накрадат се, други ги сменят.
  • 16 Надежда Скумрията! Тази крадла на

    42 2 Отговор
    ГАРАЖИТЕ НА УБО ПРОДЪЛЖАВА ДА НАГЛЕЕ!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Полит.коректен расист

    23 2 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри !?!
  • 19 ХАХАХА

    33 6 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    На краварските ратаи често им се налага да хващат последния колесник на самолета ,но пък ние много се кефим.
  • 20 Яяяя....

    35 4 Отговор
    ....поредната извратенячка - евро-атлантик 🤮🤮🤮
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Зелен Демократ

    21 4 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Ха ха, точен коментар! В България корупцията е видима и хъшлашка, в западните страни държавата работи за определени кръгове и буквално тяхна собственост, или корупцията е официализирана и се нарича "демокрация"! Ако имаше нещо да държи нещата под контрол и някаква хуманна черупка то това вече го няма! Когато в обществото няма човеколюбиви идеи и алтернативна визия за бъдещето става това, което се случва особенно видимо последните 4-5 години. Задръжките падат и започва открито смачкване на гражданите! Та продължавайте да пеете" комунизма си отива", без идеи -толкова!
  • 23 исцах

    31 3 Отговор
    изкукала еврейска бр%антия
  • 24 666

    31 3 Отговор
    ха ха ха Баба- яга както винаги не забрави за Русия
  • 25 Във централната, част на Виена има едно

    23 7 Отговор
    Каре от солидни кооперации, собсъвеност на Нашите Другари!! В една от тях има Пиано бар, влизах да го видя, слиза се по стълби под кота 0.! Племеницата на един такъв Другар беше студенка тея години и казваше:"За какво са му на чичо(????) толкова апартаменти във Виена" ?? Някой по нагоре пише за Съученичка с 12 Апартамента във Виена, казва истината човека!!
  • 26 Пешо

    9 11 Отговор
    А каква хубавица беше.
  • 27 Азазаз

    20 3 Отговор
    Тая е добре да бъде затрита от лицето на земята
  • 28 00001

    17 4 Отговор
    България изчезва като страна през 1393 поради политическа корпуция,Османската Империя първоначално завладява и уголемява като страна поради строгите закони и бързотоа и справедливо налагане на законите в имперята, но след 1700 страната навлиза в беззаконие, безвластие и корупция и изчезва като страна поради корупцията. Nезависими експерти твърдят, че корупцията поглъща около 25% от БВП на Русия. Има и интересна промяна в основния фокус на подкупите: докато преди служителите са вземали подкупи, за да си затварят очите за законови нарушения, сега те ги вземат просто за да изпълняват задълженията си.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ей, ей

    19 2 Отговор
    "Да защити националните интереси?" Не беше ли тази, която затвори по-старите блокове на АЕЦ-а? Иначе дава акъл!?
  • 32 Тази баба Яга

    25 1 Отговор
    Извадена от нафталина докога ще ни я показвате
  • 33 Моме май бълкаш понятията!

    21 1 Отговор
    Моме май бълкаш понятията! Алчността на Българските Феодали! Заели политическото пространство в България! Няма Закон! Няма Конституция! Има Феодализъм!
  • 34 Тити

    11 1 Отговор
    Шенген ама през крие макарон
  • 35 ПРЕЖИВЯЛ ПРЕХОДА

    23 2 Отговор
    Тази е стара седесарка - СИМВОЛ НА ПАНДЕМИЧНАТА КОРУПЦИЯ В ВЪЛГАБИЯ. Тази първата и работа беше да открадне сградата на гаража на УБО.
  • 36 Aайде тая

    22 3 Отговор
    Да обясни за едни други демократични нахлувания....Ирак, Либия, Сърбия, Афганистан, Сирия...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БгТопИдиот🇧🇬

    13 3 Отговор
    Надежда Нейнски: Пандемичната корупция и руското влияние са основните ни пречки за Шенген.

    БгТопЕдеот: Пандемичната корупция и краварското влияние са основните ни пречки за Шенген.

    Якооо ,ааа ...
  • 40 Хоризонт

    20 1 Отговор
    Тая е такава подлога, как не се наяде. Това са хора без морал.
  • 41 00001

    10 3 Отговор
    Третият президентски мандат на Владимир Путин е белязан от безпрецедентна (за постсъветска Русия) война срещу корумпираните служители в централния управленски апарат и в регионите. Видимият напредък в тази посока започна по време на втория мандат на Путин през 2006 г., когато Русия ратифицира Конвенцията на ООН срещу корупцията и по този начин беше международно задължена да използва ефективни мерки срещу незаконните печалби и данъчните измами.
    Втора важна стъпка беше направена при управлението на Дмитрий Медведев през 2008 г., когато беше подписан Националният план за противодействие на корупцията. По ирония на съдбата именно в края на 2000-те години количеството подкупи, разкрити от Следствения комитет на Русия, рязко нарасна - от 6700 случая през 2007 г. на 8000 през 2008 г., достигайки връх от 13 100 през 2009 г.
  • 42 00001

    4 7 Отговор
    В Русия изграждането на нови градове и необходимостта от провизии за армията, участваща във войната с Швеция, отварят широк спектър от възможности за кражби. Корупцията се издигна до болезнени нива, като княз Меншиков, най-близкият съветник на царя и дясна ръка, беше най-видният крадец.
    „Имам само една дясна ръка и тя краде“, оплака се Питър. Мерките на Петър срещу корупцията бяха многобройни; всички отдели са били задължени да представят годишни доклади на Управителния сенат, който е най-висшият колегиален орган на управление. От 1722 г. Сенатът е натоварен да извършва ревизии на местните институции, за да разкрие и накаже корумпираните служители.
  • 43 Нафталинка

    16 0 Отговор
    Тая Кучка нейнски като нуждите са и в шенген да си отива там на нашия народ не са му нужни нужници
  • 44 Чичо Пейо

    10 0 Отговор
    Които не са съгласни да сме в ООН и в Шенген да гласуват за Възраждане ас лично ще гласувам за тях писна ми да съм роб на чуждите държави

    Коментиран от #80

  • 45 Слави

    17 0 Отговор
    И кое е руското влияние? Бездарна е и такава ще си е до края
  • 46 ганев

    14 1 Отговор
    ТУЙ ДЪРТО ВОНЯЩО НА УРИНА........ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ МИСЛИ ....ЗА ..НЕЩО
  • 47 00001

    2 10 Отговор
    Тази руска корупция на високо ниво се основава на мрежи от непотизъм и клиентелизъм. Когато Путин дойде на власт, той даде най-важните клонове на страната на своя елит с подобни възгледи. Сега те са най-богатите хора в Русия - в страната има повече от сто милиардери. 90% от тези пари не бяха събрани от уменията, способностите или познанието на хората, а бяха грабнати чрез връзката с Путин. В крайна сметка корупцията си проправи път към регионите. Кръгът от хора на Путин получи части от земята и възможността да управлява земята според собствените си желания. Тук става дума за клиентела.
  • 48 00001

    2 8 Отговор
    Но корупция на средно ниво и корупция на място винаги е имало. Съществува в много страни, както и в Русия. Не прави държавата неработеща, когато даваш подкупи на полицаите или на лекарите. Но създава несигурност. И руснаците свикнаха с корупцията, започнаха да я толерират. Това е част от руската култура: ако говорим за спецификата на руския манталитет, става въпрос за способността да издържиш, става дума за приемане на статуквото, което също предполага приемане на справяне с тази корупция на ниско ниво. Точно това е поставило опасност и риск за бъдещото развитие.
  • 49 Доктора

    9 1 Отговор
    Плашило,тая защо не я трият?
  • 50 00001

    3 10 Отговор
    През 2009 г. за първи път руският народ започна да поставя под въпрос този обществен договор. Финансовата криза удари и руснаците го усетиха силно. Големи части от местната индустрия и предприятия бяха затворени. Хората губеха работата си, нивата на безработица бяха високи – това беше началото. Започнаха да се появяват някакви вътрешни напрежения и ситуацията беше много напрегната.
    Преди тази епоха хората имаха впечатлението, че живеят в либерална държава, че контролират нещата и че всъщност могат да оказват влияние. Но през 2011 г., когато Медведев напусна, Путин се върна, което провокира най-масовия, най-посещавания протест в съвременна Русия. През декември 2011 г. повече от 100 000 души маршируваха в Москва. Но проблемът е, че Москва и останалата част от страната са две отделни единици, те не са една и съща държава.
  • 51 BBБОС

    12 1 Отговор
    Такива като тази са ни най-големия проблем като ги прибере господ може и да стане по-добре
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 БАРС

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    ЛЁША ДАЖЕ ИМАЛ И ЗАСНЕТО НАВИДИЕ ПОРНО С НЕЯ И НЕЙНИЯТ МЪЖ Е РАЗБРАЛ И ЗАТОВА СЕЕ РАЗВЕЛА С ПЪРВИЯТ СИ СЪПРУГ.ДРУГО ТОЯ ВТОРИЯТ И МЪЖ БИЛ НАЙГОЛЕМИЯТ ПРИЯТЕЛ НА ПЪРВИЯТ И МЪЖ ТА ЯВНО СИ Е ОБИЧАЛА КРИВАТНИТЕ ГИМНАСТИКИ С НЯКОЛКО ПАРТНЬОРА,ТА ДА НЕ МИ ГОВОРИ ,ЧЕ ЗАРАДИ РАША НЕ НИ ИСКАТ В ШЕНГЕН,НИЩО ПОДОБНО.ГЕРМАНИЯ ПОЛУЧАВАШЕ ОТ РАША ВСИЧКО ЕФТИНО И СИ Е В ШЕНГЕН И Е ДВИГАТЕЛА НА ЕС КАКТО И ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОЛУЧАВА ОТ РАША ГАЗ А МОЖЕ И МЕТАЛИ ДАЖЕ И НЕФТ МИСЛЯ ЧРЕЗ ИНДИЯ .ЩЕ ВЛЕЗИМ В ШЕНГЕН КОГАТО НЕЯ И ВСИЧКИ ДРУГ И ОТ СДС КОИТО РАЗПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ И Я ОКРАДОХА И ПОЗВОЛИХА ДА СЕ СЪЗДАДЪТ МУТРЕНСКИТЕ ГРУПИРОВКИ ТА КАТО ГИ ТИКНАТ В КАУША ОЩЕ НА ДРУГИЯТ ДЕН ЩЕ НИ ПРИЕМАТ.ТЯ КАТО Е УЧИЛА ПРЕЗ СОЦА 100% Е МАРШИРУВАЛА НА ПЪРВИ МАЙ И Е ВИКАЛА КПСС И БКП ВЕЧНА ДРУЖБА.А СЕГА МИ ГОВОРИ ПРОТИВ РАША.ДА ВЪРВИ ДА ДУХА СУПАТА

    Коментиран от #71

  • 54 00001

    3 9 Отговор
    Без пропаганда и натиск върху независимите медии Путин никога нямаше да успее да запази легитимността си, корумпираната му система щеше да се пропука. Особено след санкциите през 2014 г. възникнаха въпроси и съмнения. Пропагандната машина обаче обвини САЩ и Европа за влошените условия на живот. Не Путин, който доведе страната дотам. Много е изкуствено. Много е измислено.
    Само за да ви покажа мащаба на пропагандата в днешно време: през 2000 г., когато се случи катастрофата с подводницата Курск, Путин посети майките и роднините на загиналите моряци. Хората плачеха и крещяха и го обвиняваха за смъртта на своите съпрузи и синове. Майките на войници, загинали по време на чеченската война, също излязоха на улицата и протестираха.
    Но сега е различно. Сега сме в ситуация, в която майките на мобилизирани за война мъже купуват амуниции и спасителни жилетки за синовете си. И ако мъжете им загинат във войната, те твърдят: „Да, синът ми умря, но той умря като герой. Това е фактът на пропагандата

    Коментиран от #78

  • 55 Перо

    6 1 Отговор
    Ционистки уйдурми на кафеджийката от Египет, от БГ посолството!
  • 56 00001

    3 7 Отговор
    Руската корупция има дълбоки исторически корени. Той беше широко разпространен по време на повече от четири века царско управление и продължи, въпреки болшевишката революция от 1917 г., до самия край на Съветския съюз през 1991 г.Комунистите заеха силна идеологическа позиция срещу корупцията, но, разбира се, реалността беше напълно различна. Например през 1948 г., в разгара на сталинизма, седем членове на Върховния съд на Съветския съюз, включително неговият председател и заместник, бяха отстранени от длъжност за вземане на подкупи. Цялата съдебна система от онова време е помрачена от корупция.По-късно, по време на сравнително меките години на съветския режим, корупцията беше норма, особено в републиките от Кавказ и Централна Азия, където държавните позиции и дори членството в комунистическата партия бяха продадени. Освен това вездесъщата сива икономика се превърна в източник на доходоносни подкупи за чиновниците. Директното злоупотреба и подкупите продължават до края на империята.
  • 57 00001

    3 5 Отговор
    В Русия корупцията в бизнеса беше още по-лоша. До 2001 г. той възлиза на 33,8 милиарда долара, или 11,2 процента от БВП. Повече от 80 процента от анкетираните бизнесмени са се сблъскали с корупция. Запазването на значителна част от стария съветски държавен апарат, особено на средното и обикновените нива
    Идването на неквалифицирани хора в държавния апарат, които не разбират какви са антикорупционните ценности на практика
    Хаотичното формиране на пазарни отношения, което породи сиви зони, в които циркулират много неотчетени пари и продължават да подхранват подкупите
    Продължаването на широко разпространените дребни подкупи на полиция, служители, лекари и др. за рутинни услуги
    Слабостта на гражданското общество, което беше възпрепятствано да участва активно в борбата с корупцията
  • 58 0001

    3 5 Отговор
    През 2000-те години в Русия се появи нов тип корупция: сливане на правителството и бизнеса. През 2011 г. едва 6 на сто от бордовете на директорите на най-големите компании с държавна собственост не са били държавни служители. От останалите 73,6 на сто са държавни служители с ранг на министри и техни заместници. Нещо повече, много частни компании всъщност са били контролирани от държавни служители чрез роднини или подставени лица, които са лобирали техните интереси.С увереност може да се каже, че корупцията в Русия няма изолиран, а системен характер, неразделна част от съвременната институционална структура на страната.

    Коментиран от #60

  • 59 Перо

    9 1 Отговор
    Не разбрах от общите глупости с опорките, къде вижда руско влияние в причините за сухопътен отказ за Шенген, горното недоразумение от прехода. Австрийците ясно обясниха причините за отказ и той касае предимно нелегалната миграция с корупция и пълна некадърност на българо-турската граница! Едни и същи унтерменши от прехода коментират 30 г. глупости и ни “променят” към “демокрация”, но от мутренски тип!
  • 60 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "0001":

    Разликата с БГ е, че у нас в бордовете на държавните фирми са 100% държавни служители, вкл. зам.-министри! По-очевавадно няма никъде по света!
  • 61 Никога не е късно да станеш за резил

    7 1 Отговор
    Май на народа му писна от простотия и почнаха да вадят наново урунгелите.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Беше хубава Па -ча -- в --ра!

    7 2 Отговор
    Беше хубава Па -ча -- в --ра! Сега е само Забогатяла Па -ча -- в --ра!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 00001

    2 5 Отговор
    Образователни институции: Купуването и продажбата на дипломи, инфлацията на резултатите от изпитите и дори приемите са предмет на корупционни сделки.
    Строителен сектор: Превишаването на разходите се начислява чрез завишени оценки на строителните разходи.
    Големи компании за търговия на дребно: сенчестите практики включват плащания от страна на производителите на служители на търговията на дребно за съгласието им да продават техните стоки. Разходите се прехвърлят върху потребителя.
    Производители на авиокомпании: Техните мениджъри са заподозрени в получаване на подкупи от представители на западни производители на самолети за закупуване на нови чуждестранни самолети и руско оборудване.
  • 66 00001

    3 5 Отговор
    Обществените поръчки са над всичко
    Но обществените поръчки са мястото, където могат да бъдат направени едни от най-големите богатства от онези, които печелят от държавни договори и разходи.
    Според някои оценки стойността на корупцията в обществените поръчки възлиза на 6,6 трилиона рубли или 93 милиарда долара, което се равнява на около една трета от федералния бюджет на Русия. Средно, според изчисленията, подкупите струват 22,5 процента от държавна поръчка за компании, участващи в търга.
  • 67 00001

    3 5 Отговор
    Няма реална борба с корупцията
    В същото време държавата полага скромни усилия за борба с корупцията. Например от януари до юли 2021 г. в Русия са разкрити 24 500 корупционни престъпления – с 16,5 процента повече от предходната година. От началото на 2021 г. щетите от преследвани корупционни престъпления възлизат на 39,4 милиарда рубли, приблизително 500 милиона долара. През последните години има образувани дела за корупция дори срещу някои висши служители. Бившият министър на икономиката Алексей Улюкаев беше осъден през 2018 г. за изнудване на 2 милиона долара, а бившият министър по въпросите на отвореното правителство Михаил Абизов е съден по обвинения в присвояване и изтегляне на 4 милиарда рубли, или 56 милиона долара, в чужбина. В Русия корупцията прониква всички социални слоеве на обществото, независимо от техните доходи и богатство. Ниските доходи на населението и слабостта на политическите институции са важни фактори, допринасящи за високото ниво на корупция в Русия. Поради тези фактори населението на Русия, неспособно да разчита на икономическите, социалните и политическите институции на страната, е принудено да разчита на неформални институции и да участва в неформални икономически дейности, които водят до широко разпространена корупция и обширна сива икономика.
  • 68 Гост

    8 1 Отговор
    Щото по вашето време нямаше ,,канали,, а? Абсолютно безочие..
  • 69 00001

    3 3 Отговор
    Transparency International компилира своя CPI въз основа на експертни оценки, предоставени от независими организации по целия свят. В индекса за 2021 г. са класирани 180 държави и територии въз основа на 13 експертни оценки и проучвания. Държавите получават оценка по скала от 0 до 100 точки, в която 0 означава най-високото ниво на възприемане на корупцията, а 100 най-ниското. През 2021 г. Русия отбеляза 29 точки от 100 и се класира на 136 от 180. Стойността на индекса характеризира много високо ниво на възприемане на корупция. Ангола, Либерия и Мали отбелязаха същата сума.
  • 70 00001

    3 6 Отговор
    Очевидно е, че поради системния характер на ситуацията, корупцията зависи от съдбата на настоящия руски политически режим. Ако тя продължава да съществува, тогава грабежът на народните пари ще продължи. Бизнес общността ще продължи да изпитва натиск от корумпирани служители.
    Няма да намалее и ежедневната корупция за обикновените граждани, която ще се основава на разпределението на дефицитни стоки и услуги сред населението. Като цяло моделът, характерен за латиноамериканските авторитарни и тоталитарни режими от средата на 20 век, най-накрая ще се формира.
    При евентуална смяна на политическия режим на дневен ред може да излезе реална борба със системната корупция. Ако е така, елементите ще включват:
    Създаване на социално ориентирана държава
    Истинското разделение на клоновете на властта
    Независимост на съдебната система
    Преразпределение на руския бюджет от секретната част и армията за задоволяване на силно недофинансирани социални нужди
    Промени в законодателството, за да се отърват от дупките, вратичките и неяснотите
    Дотогава не очаквайте промяна.
  • 71 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "БАРС":

    Малее, осъзнах , че съм задал глупав въпрос. Алексей Петров/ Льошата, дето му викаш/ всъщност е мохамеданин роден с името Асан Ибримов Омеров. Погребението му трябва да е било по мохамеданските закони, а там жени не се допускат.
  • 72 Баба Кина

    5 1 Отговор
    Този вонк пропуска да отбележи по кое време корупцията и американските фондации започвст похода си към разграждане на политическия и социален живот в страната. Онази пребоядисана с баданарката в синьо, клика, омазала се от приватизационни кинти и обекти в която спада и този вонк (УБО гаражите) дава оценки и поучава! Наглост и безочие!
  • 73 Баба Нейски съвсем

    5 0 Отговор
    издуха компресията

    Коментиран от #76

  • 74 Петър

    5 0 Отговор
    Михайлова не прибра ли гаражите срещу театъра зад канала и говориш за корупция/бок..к/.
  • 75 Тази жена каза:

    3 1 Отговор
    " Еврозоната е политическо решение." Запомнете това нейно изказване и след това не се чудете защо такива като нея " демократи" викащи " Кой , а не който не скача е червен ", забраниха референдума за еврото. В официално подписания документ за еврото никъде не се споменава, че приемането му ще е политическо решение, напротив когато страните се почувства подготвени. Бивш външен министър с лекота призовава за неспазване на международни договори. Срам !
  • 76 Пък ми...

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Баба Нейски съвсем":

    Хубавото Наде направо си е станало сбръчкана ланска ябълка, нооо прилага гаражите пък ми плямпа за корупция?
  • 77 Кадир

    2 1 Отговор
    Тъпа пача!
  • 78 156

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "00001":

    Амуниции и спасителни жилетки за синовете си купуват майките на украинските войници ,,умнико и същите войничета не получават това което са изпратили майките им а някакви ментета ...Не ти върви пропагандата пълна с измишльотини .
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 73378128827

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Чичо Пейо":

    Пак ще бъдеш роб и след като Възраждане да спечели.
  • 81 Абе,

    0 0 Отговор
    Наде,що не върнеш гаражите на УБО,че са строени с руски пари?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове