Last news in Fakti

8 Април, 2024 08:50 2 708 67

Пътят на една кариера: Правиш руския "Турски поток" през България и ставаш министър, макар и служебен засега

  • малинов-
  • турски поток

Владимир Малинов, шеф на "Булгартрансгаз" е номинацията на Главчев за министър на енергетиката

Пътят на една кариера: Правиш руския "Турски поток" през България и ставаш министър, макар и служебен засега - 1

Теч на данни от руски имейли и публични факти показват, че държавно дружество и неговият началник участват в изготвянето на "изчезналата" Пътна карта на "Турски поток" и възлагането и контрола на строежа на газопровода в България. Данните говорят за нарушения. Но началникът е номиниран за министър. Това припомни "Свободна Европа".

Възможно ли е в разгара на скандал, който свързва строеж за милиарди с държавни средства, геополитика, война и прикриване на политическа отговорност, за министър да бъде избран човек, който има роля в тази игра?

Краткият отговор е „да“. В петък номинираният за служебен премиер Димитър Главчев посочи Владимир Малинов за министър на енергетиката.

Малинов е директор на държавната компания „Булгартрансгаз“. Това е дружеството, което възложи строежа, а сега се разпорежда с продължението на газопровода „Турски поток“ през България. Това е тръбата, която официално се казва „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, а бившият премиер Бойко Борисов и партията му ГЕРБ наричат „Балкански поток“.

Защо обаче интерес буди и Владимир Малинов и кой е той?

Моментът на номинацията

Номинацията на Малинов за министър идва в момент, в който Народното събрание създаде комисия, която да провери обстоятелствата около изчезването на Пътната карта за продължението на газопровода „Турски поток“. Това е документ за развитие на газопреносната система на България, подписан през 2017 г. от Теменужка Петкова (ГЕРБ) като министър на енергетиката и президента на руската "Газпром" Алексей Милер в Санкт Петербург.

Няколко седмици по-рано картата беше публикувана от групата за борба с дезинформацията, която се нарича Bg Elves. Документът се появи от теч на данни от пощата на руски политици. Преди това в продължение на години редица институции твърдяха, че Пътната карта е изчезнала.

От тази карта става ясно как Русия е поръчала, проектирала и в крайна сметка изградила продължението на "Турски поток" в България за сметка на България и в своя полза.

В теча се съдържат данни, че ръководството на „Булгартрансгаз“ и самият Малинов са били добре запознати с множеството нарушения, свързани с възлагането и начина на строеж и управление на газопровода, както и че са участвали в изготвянето на Пътната карта, която предхожда строителството и която институциите казваха, че не могат да открият.

Малинов е начело на „Булгартрансгаз“ от февруари 2018 г. - годината, в която дружеството обявява обществената поръчка за изграждане на продължението на „Турски поток“ в България.

Минути след обявяването на номинацията от движение БОЕЦ реагираха:

„Назначението на Владимир Малинов за служебен министър на енергетиката цели прикриване на следите от престъпленията за „Турски поток“.

Движението беше едно от най-активните в разследването на нередности около строежа на газопровода.

Реакция имаше и от Антикорупционния фонд, друга организация, която има редица разследвания, свързани с „Турски поток“, както и от BG Elves.

Пътят до „Булгартрансгаз“ в сянката на Кумгейт

За работата и дейността на Малинов преди да застане начело на „Булгартрансгаз“ не се знае много. Преди да оглави държавната компания, той ръководи управление "Правно" в нея. Именно в тази си роля се включва в изготвянето на Пътната карта за "Турски поток", според изтеклите данни от кореспонденция на руски политически лица.

В началото на 2018 г. Малинов е избран за член на управителния съвет на компанията, когато тя временно е оглавена от Таня Захариева.

Захариева тогава е упълномощена да представлява дружеството до избор на ново ръководство. В същото време, докато е член на управителния съвет на „Булгартрансгаз“, тя е и председател на общинския съвет в Хасково.

Само няколко месеца по-рано, в края на 2017 г., името на Захариева попада в т.нар. афера Кумгейт. Тогава депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че приятели и роднини на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев са получавали назначения на общински и държавни постове.

В управата на „Булгатрансгаз“ преди, а и след това има и други хора, свързвани с ГЕРБ покрай "Кумгейт".

Тогава, както и към днешна дата, член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е Георгица Стоянова, която е съпруга на Малинов.

Заедно с Малинов в ръководството на „Булгартрансгаз“ влиза и съпругът на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова - Делян Димитров. През 2022 г. джипове на официалния строител на „Турски поток“ - саудитският "Консорциум Аркад“, се оказаха в двора на къщата на Арнаудова и Димитров.

В крайна сметка в началото на 2018 г. Малинов застава начело на „Булгатрансгаз“, а само година по-късно започват и видимите действия по строежа на „Турски поток“.

Пътната карта и газопроводът на Русия

Ролята в изграждането на „Турски поток“ през България на ръководеното от Малинов „Булгартрансгаз“ е ключова. Компанията по документи е собственик на тръбата.

На 21 декември 2018 г. "Булгартрансгаз" обяви търг за проектиране, доставка на оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровод от турската до сръбската българска граница.

Резултатите от обществената поръчка бяха обявени през април 2019 г. На първо място се класира саудитският "Консорциум Аркад", а на второ - „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ). Последното се оказва пряко свързано с руската компания за производство на тръби ТМК през дружеството „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.П. - клон България“.

В края на май "Бултаргрансгаз" отказва да подпише договор с “Аркад” и иска да даде строежа на ГРРБ. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира това намерение. Няколко месеца по-късно все пак е подписан договор с „Аркад“ - след съдебни дела и споразумение българският клон на ТМК да се включи - и строежът започва.

По-късно се разбира, че саудитската фирма е параван, а реално всички дейности се извършват от подизпълнители почти изцяло от Русия и Беларус.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    51 4 Отговор
    това да ви е … що не напишете как се прави кариера от шофьор охранител - миснистър председател???
  • 2 да де

    45 9 Отговор
    Смешници тръбата от страх я построи тиквата след като открадна парите на руснаците.

    Коментиран от #8

  • 3 Хелоуин

    37 7 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ.
  • 4 Възмутен

    47 5 Отговор
    България е страната на абсурдите! Такшва като Боко и Шиши тестват народа до къде са им гратиците на поносимост на безскруполността на двамата мутро-мафиоти! Докъдето им позволи Народа!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 5 дори на пръв поглед

    17 4 Отговор
    Трудно е да сбъркаш руснаците с българи.
  • 6 Главанака

    20 7 Отговор
    Всичките служебни министри са тантел-марка, ама няма начин !
  • 7 РУСКО ТУРСКИ поток

    29 6 Отговор
    Ще се замазва гафът на Боко европееца!?!?

    Коментиран от #10

  • 8 Фактите не лъжат

    28 10 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Не беше ли Шиши, който беше обещал на руснаците да им строи Южен поток преди 11 години? Даже бяха стоварили тръбите на Варненското пристанище, но ЕС го спря. Осем години по-късно Боко построи с наши пари Турски поток" под руско разпореждане!!!!!!

    Коментиран от #12, #21

  • 9 Факти

    27 8 Отговор

    До коментар #4 от "Възмутен":

    Народът е прост и на изборите дава на Боко и Шиши общо 40%, тоест доминация. Тази държава скоро няма да се оправи, защото за много българи, тези двамата са символ на сила, достойна за възхищение.

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Носи милиони евраци на БГ

    11 16 Отговор

    До коментар #7 от "РУСКО ТУРСКИ поток":

    Тоя поток.
  • 11 Само

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "Факти":

    БСП и Възрожденците не да прости...

    Коментиран от #18

  • 12 Сега тоя поток

    10 23 Отговор

    До коментар #8 от "Фактите не лъжат":

    Носи милиони евра на страната ни.

    Коментиран от #15

  • 13 Иво

    22 5 Отговор
    Герберастките калинки са навсякъде. Те съсипаха България.
  • 14 Право на мнение

    22 8 Отговор

    До коментар #9 от "Факти":

    Народът не е прост, просто изборите се фалшифицират и купуват от ГЕРБ и ДПС, двамата мутро-мафиота от тъмния Преход на страната ни през 90-те! Докато народът не протестира, тези двамата безскруполни наглеци ще обслужват чужди интереси - на руската олигархия.

    Коментиран от #17

  • 15 Мдаа

    17 11 Отговор

    До коментар #12 от "Сега тоя поток":

    Носи на баба ти хвърчилото! Носи, ама на Боко и Шиши в офшортите сметки.

    Коментиран от #19

  • 16 Радев играе за Путлер

    20 8 Отговор
    До като двата шопара са на свобода, няма бъдеще за Българите и България.
  • 17 Стига бе

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Право на мнение":

    Да не верваш, че Бойко мачка 15 години на избори....
  • 18 Траллала

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Само":

    БСП са пред закриване, а Възрожденците скоро ще спихнат като сапунен мехур!
  • 19 Я пъ ти

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мдаа":

    Да не верваш, че не носи евраци и на БСП МИЛИАРДЕРИТЕ.
  • 20 Араби и азери

    7 5 Отговор
    заляха с газ Европа по тоя поток

    Коментиран от #45

  • 21 ти защо

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Фактите не лъжат":

    правиш разлика между шиши и боко?те са във вечна дружба или както пишехме някога на времето ВНЛ…

    Коментиран от #31

  • 22 Евала бойко

    8 4 Отговор
    Потока турския го направи за нула време......
  • 23 Eто къде е ефекта

    8 6 Отговор
    от промяната на конституцията - хора с двойно гражданство да заемат държавни постове.Още две-три изборни изгъзици,ще донесат дълго мечтаните братушки на власт..ОФИЦИАЛНО.Позрдави от Борисоф и Радеф!
  • 24 Възрожденските дрогари

    13 4 Отговор
    Пак са капо......даже и руска газ не течало по потока....турския
  • 25 зевзек

    10 7 Отговор
    всички са атлантици, но руснаците казват кой да държи властта в България, АЕЦ Бельене

    Коментиран от #29

  • 26 Газовите евраци

    7 4 Отговор
    Избягаха от Путин и отидоха при....арабите.
  • 27 Конектора с гърция

    9 4 Отговор
    Би газов шут на....Газпром.
  • 28 Турски поток

    8 0 Отговор
    Работи с пълна пара, след като взривиха северния такъв
  • 29 Белене минавал

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "зевзек":

    На щатско гориво......
  • 30 Турски поток

    10 5 Отговор
    Е собственост на България на наша територия.....построен с наши пари, сега ни носи милиони евра от трансфера на газ за ЕС.
  • 31 Щом двамата мачкат на избори

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "ти защо":

    Лиши нема
  • 32 С потока турския

    5 4 Отговор
    Се отделихме газово от Путин....другарите възрожденци са шокирани
  • 33 Ох на батко

    7 6 Отговор
    Затвор, Буцииии!!!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 зевзек

    4 5 Отговор
    къде са тия милиони печалба, кой ги превежда, името на фирмата коя е, къде са документите за тия милиони, а колко са експлоатационните разходи, и кой ги плаща

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Е па БСП и Възрожденските

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "зевзек":

    Депутати да кажат....имат достъп до всякаква информация.....
  • 37 Опаааааа

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "зевзек":

    От пускането в експлоатация на продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия приходите от резервирани капацитети и пренесени количества природен газ между границите на България с Турция и Сърбия са 1.308 млрд. лв. Сумата е от въвеждането в експлоатация на трасето между точките Странджа2-Малкочлар (на границата с Турция) и Киреево-Зайчар (Сърбия) на 1 януари 2022 г. до 26 март 2024 г., сочат данни на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", предоставени на Mediapool.

    За същото време газовият оператор посочва, че оперативните му разходи за издръжка на трасето, състоящо се и от две компресорни станции и една газоизмервателна, са били 44 млн. лв. Парите са дадени за материали, охрана, ел. енергия, персонал, социални разходи, застраховки и местни данъци и такси.

    Коментиран от #39, #60

  • 38 един

    6 3 Отговор
    Навързани посткомунистически черва,това е Булгартрансгаз,Булгаргаз и управлението на цялата ни държава!Да допълня,в Булгаргаз работи и едното дете на бившият сл.МП Стефан Янев,и да не си помислите че е случайно!
  • 39 Евала бойко

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Опаааааа":

    Голем си.....
  • 40 Българин

    4 1 Отговор
    Важното е да остават пари в държавата.Ако не национализация!

    Коментиран от #42

  • 41 Държавния поток, турския де

    3 3 Отговор
    Е одобрен от ЕС. Зарежда се с арабска газ от хъбовете в Турция и Гърция.
  • 42 Може ли да национализираш

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Нещо национално....като потока....турския.
  • 43 През терминалите в Гърция и Турция

    3 1 Отговор
    През гръцкия конектор и газ за ЕС......обратно евраци за БГ и за ....арабите
  • 44 Няма случайни неща

    5 1 Отговор
    В руските мейли няма теч на информация. Има целенасочено пускане на филтрирана информация. Кагебистът никога не информира. Той внушава.

    Балканският поток възникна вследствие на 3 независими един от друг фактора:
    1. Желанието на Русия да прекъсне транзита през Украйна.
    2. Наличието на свободна тръба от Турски поток близо до нашата граница със Северна Турция.
    3. Наличието на клиенти за руска газ в Сърбия, Унгария и Австрия.
    Неминуемо тръба щеше да се прекара. По най-краткия път през България или през по-дългия път през Гърция и Македония. И през двата маршрута Газпром щеше да предлага пълно финансиране или, както в нашия случай, предплата на резервирания транзитен обем за няколко години. А точно коя личност ще придвижи проекта е тртостепенен въпрос.

    Коментиран от #46

  • 45 Не точно

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Араби и азери":

    Засега по Балканския поток върви само руски газ. Азерския върви по интерконекта с Гърция. Оттам ще върви и арабския и американския, който идва на Александруполис. С Турция и Гърция имаме още по една връзка, така че тръби има.

    Коментиран от #47

  • 46 При Южен поток

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Няма случайни неща":

    Изпадахме в пълна газова зависимост от...Путин. Сега при тия санкции на Путин, щехме да си гледаме празните тръби и да ....цъкаме....нали другари
  • 47 Чудно тогава

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Не точно":

    Газта от терминалите в Гърция и Турция, къде ли отива....знаем че на Путин... ЕС не плаща газ, заради санкциите.....кой ли ша дава газ...БЕЗПЛАТНО...

    Коментиран от #48

  • 48 Не точно

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Чудно тогава":

    ЕС не е въвеждала санкции на руския втечнен газ.

    Коментиран от #50

  • 49 МАФИЯ...

    3 0 Отговор
    Завладяна държава. Оня от Кравец ни завладя. ЩО НЕ СИ ОСТАНА ТАМ. ТАМ НЯМАШЕ ЛИ НЯКОЙ БАЙ ТОМАШЕК ДА
    МУ ШЕКНЕ ШЕНКЕЛО И ДО ТАМ.
  • 50 СТИГА БЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Не точно":

    Санкции за всякаква газ......нема евраци за Путин.....отиват при азери, араби, израелци, норвежци, шотландци, иранци, американци.
  • 51 Ердоган

    4 4 Отговор
    Благодаря на българите че ни подариха Син поток,Южен поток и АЕЦ Белене.
    Сега ще купувате пак руска газ но с включени наши комисионни.
    Но пак е по евтино от тази на гърците американски руска 4 пъти висока цена.
    Хаирлия да ви е диверсификацията

    Коментиран от #55, #56

  • 52 Рашисткибоклук

    8 0 Отговор
    отново ще управлява енергетиката ни. Кога ще се оттървем от руско робство?

    Коментиран от #54

  • 53 избор

    8 0 Отговор
    Този е руски кадър. С майка рускиня, кръвта вода не става и е лично предложен от Путин и подчинените му газпромовски шефове. Затова и Резидента толкоз много държеше той да си остане начело БТГ, както и Бойко, като голям "евроатлантик" не го смени.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Я пъ тоя

    9 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ердоган":

    Цената на газа е една...БОРСОВА....другото е демагогия на дрогарите....

    Коментиран от #59, #62

  • 56 Кой ша са

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ердоган":

    Набутва с ЧЕТИРИ ПЪТИ по висока цена...Балъците отдавна свършиха......цената я определя...ГАЗОВАТА БОРСА.
  • 57 Владимир Малинов

    6 0 Отговор
    Руzка отврат :(((
  • 58 Евала Бойко......

    3 4 Отговор
    От пускането в експлоатация на продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия приходите от резервирани капацитети и пренесени количества природен газ между границите на България с Турция и Сърбия са 1.308 млрд. лв. Сумата е от въвеждането в експлоатация на трасето между точките Странджа2-Малкочлар (на границата с Турция) и Киреево-Зайчар (Сърбия) на 1 януари 2022 г. до 26 март 2024 г., сочат данни на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", предоставени на Mediapool.

    За същото време газовият оператор посочва, че оперативните му разходи за издръжка на трасето, състоящо се и от две компресорни станции и една газоизмервателна, са били 44 млн. лв. Парите са дадени за материали, охрана, ел. енергия, персонал, социални разходи, застраховки и местни данъци и такси.
  • 59 Важното е

    2 4 Отговор

    До коментар #55 от "Я пъ тоя":

    Да се лъже. Колко знаят или ще проверят, каква е истината. Също като Тиквата.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Пацо

    9 1 Отговор
    Всичко е руски измекярчета

    Коментиран от #63

  • 62 Борсова

    0 6 Отговор

    До коментар #55 от "Я пъ тоя":

    е за тъпаците

    Коментиран от #65

  • 63 Роди негър

    0 9 Отговор

    До коментар #61 от "Пацо":

    от козяците и се перчиш
  • 64 реру

    8 1 Отговор
    "... самият Малинов са били добре запознати с множеството нарушения, свързани с възлагането..."


    Запознати е меко казано... Последната редакция и корекции преди да бъде изпратена в Москва
    са направени и четени именно от г-н Малинов...

  • 65 Аааааа, не така

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "Борсова":

    Обидите да израз на безсилие.....
  • 66 Горски

    2 0 Отговор
    Пълна ирония! Вместо на топло, в топлия и уютен министерски кабинет-това може да се случи само в България.
  • 67 Наркос

    0 0 Отговор
    Ердо и Путин подписаха миналия месец и Ердо на другия ден съвсем случайно откри находища с нефт и газ в големи количества. Срещата между тях, която ЕС бълнуваше, че не се е състояла се състоя и още как! Скоро също ще пазаруваме петрол от Турция, а до наколко години нищо чудно и ток да внасяме от тях вместо те от нас! Няма връщане назад! Честито на печелившите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове