Last news in Fakti

8 Април, 2024 11:10 9 516 40

Васил Велев: Да си извадим главата от пясъка и да видим, че сме на дъното по инвестиции

  • васил велев-
  • икономика-
  • инвестиции

През 2024 г. няма да има този ръст на възнагражденията, какъвто имахме в последните две години, защото индустрията е на минус

Васил Велев: Да си извадим главата от пясъка и да видим, че сме на дъното по инвестиции - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментираха в ефира на Нова телевизия ще издържи ли бизнесът на увеличението на заплатите у нас.

„През 2024 г. няма да има този ръст на възнагражденията, какъвто имахме в последните две години, защото индустрията е на минус. Да си извадим главата от пясъка и да видим, че сме на дъното по инвестиции”, призова Велев.

Според Богданов средната заплата в България се е удвоила за последните шест години, но все още сме на дъното в ЕС. „Има сектори, които изпитват сериозни затруднения, защото натискът за ръст на възнагражденията ще продължи и те не могат да се справят”, поясни главният икономист в Института за пазарна икономика.

По думите му в момента настигаме Западна Европа по заплащане на труда, само защото страните са в криза.

„Все пак двете години на много голяма инфлация приключиха и в много индустрии дори имаме дефлация”, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    46 4 Отговор
    Слизаме все по-надолу и даже копаем дъното в Марианската падина .
    Те си мислят че ни лъжат а ние се правим че им вярваме и така докога.

    Коментиран от #36

  • 2 Иван

    29 3 Отговор
    Не се работи на хората. Мотивацията.
  • 3 дом

    47 8 Отговор
    Много верен на шайката. Да, последни сме и това е заради Тиквата. Помните ли онази с дънковото елече, беше шеф на Агенцията за Инвестиции ? НУЛА лева докарани.

    Коментиран от #16

  • 4 Цицоманов

    25 3 Отговор
    Тоз пък и той какви инвестиции чака ?!!
    Тия какавани още се водят по либералните икономически възгледи за безкрайните инвестиции и непрекъснатия икономически разстеж. КАК АДЖЕБА ДА СТАНЕ ТОВА КАТО ЖИВЕЕШ НА ЕДНА ПЛАНЕТА, KOЯТО ВСЕ ПАК ИМА КРАЙ И ОГРАНИЧЕНИ РЕСУРСИ !!!

    Коментиран от #8

  • 5 ГЕРБ=ДПС=БСП

    49 3 Отговор
    Велев извади си главата от пясъка, с тези мизерни заплати няма да имате работници. Бизнес без работници е фалирал бизнес.

    Това, което е нужно на България не е ръст на средната заплата. Нужен е ръст на ниските заплати, като парите дойдат от преразпределение изразяващо се в намаляване на шефските заплати.
    Също е нужна промяна на данъчно-осигурителната и пенсионната система. Нужен е прогресивен данък доход с необлагаем минимум. Нужно е намаляване на разликата между минимална и максимална д равна пенсия. Нужно е премахването на задължителното допълнително пенсионно осигуряване в мастни фондове. Трябва са стане доброволно, само тези, които желаят-т.е. богатите.
  • 6 икономист

    39 0 Отговор
    Велев , бизнеса е подложен на терор и унижение .Който направи пари , не инвестира , а се евакуира от територията . Ти разбира се знаеш това , нали такива като теб винаги определят най-ниските заплати за хората , вече 34 години .
  • 7 Васо Високоволтовия

    31 10 Отговор
    В София Тех Парк, новата офис сграда със 17 етажа е празна! Има три ИТ фирми, които наемат 4 етажа.

    Къде са инвестициите бре пепейци!? Нали Боко уж ги блокираше и изнудваше!? Сега вий управляхте. А завода за електрокари де е!?

    Коментиран от #12

  • 8 Гост

    35 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цицоманов":

    И кой да дойде да инвестира в територията? Много му се иска на Велев някой да дойде с милиардите и да ги закопае завинаги у нас, но няма как да стане това.Страната на чудесата и вечните ,,избори,, ..
  • 9 Политиците и администрацията

    23 0 Отговор
    Се докопват до парите и си ги разпределят за тях. Пречи се умишлено от некъдърност. В БГ политиката е мръсен бизнес. Частният бизнес е щавен , както и пройзводството. Банките са заложни къщи.
  • 10 ИНЖ1

    27 0 Отговор
    Е с тая продънена Прокуратура и тия пробити служби - как да стане???
  • 11 България е на дъното

    19 0 Отговор
    по ВСИЧКО бе г-н, ПО -ВСИЧКО ! Ние сме такива героични, че геройски сме полегнали сами на дъното ! Никой не ни е виновен за нищо, сами сме си избрали съдбата на нещастници и не се опитваме дори да я променим, единствения ни героизъм е да се правим на знаещи и можещи само тук пред компютрите.....овце се разждаме овце ще си ходим от този свят...

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 чоко боко

    25 2 Отговор
    Ами инвестирай бе, кво рИвеш? Като стана дума за заплатите, че нямало да има през следващите две години такъв ръст мед ти капна на душицата мизерна!
  • 14 С тези

    20 1 Отговор
    мутри в управлението на държавата, в прокуратурата, в съдебната, и всички омотани с бизнеса, няма как някой да дойде и да инвестира.
    Щом не сме правова държава, как ще си защитиш бизнеса и парите, как работниците ще се защитат от рободатателите ????как как как????
    Буци за 11 год върна мутрите и похватите, имат във всяка добра фирма дялове-насила. От това се възползват и другите държави, через службите си и ни пробиват отвътре и източват държавния ресурс, като им показват на политиците далавериъе, но на тъмно.
  • 15 Гуфи

    16 3 Отговор
    Икономиката е такава каквито са бизнесмените=милиционери
    А заплатите растат защото няма работна ръка
  • 16 име

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "дом":

    Помним я, прав си за нея. Но помня и лъжите на асанчо че сме били шампиони миналата година. Оказа се че това са разни финансови врътки на вече работещи чужди фирми у нас. А не нови инвестиции. Така че и асанчовците и простите кирчовци не са нещо повечи от онази герберастката калинка.
  • 17 Само по инвестиции ли?

    21 0 Отговор
    Само по инвестиции ли? Май рекорда е по БЕЗЗАКОНИЕ!
  • 18 Емигрант

    16 4 Отговор
    Г-н Велев, САЩ и Великобритания ви показаха със списъци поименно кои са корумпираните ви политици, вие вземахте ли мерки за да ги разследвате и осъдите - НЕ, дори ги преизбрахте отново за депутати с имунитет, "демек" ги защитихте от възмездие, а медиите ви само тях интервюират за да дават АКЪЛ ? "Днес" дори си назначиха състав на Правителство което да им осигури победен вот ! Целият свят знае, че най-корумпираните държави са Сомалия и България, само все още сме едни гърди зад Сомалия защото е сме организирали пиратство в Черно море ! България не може да съществува самостоятелно, трябва да бъде колония на развита държава за да живее народа нормален живот ! Българите е могат да управляват, те умеят само да крадат и да си правят един другиму капани !
  • 19 Другарят

    22 2 Отговор
    и той се изока ! Кой е луд да инвестира в най - корумпираната държава от ЕС ?
  • 20 При параметри на икономиката

    5 4 Отговор
    И данъчни ставки по високи от всички европейски държави просто забрави някой да инвестира.
    Не работеща съдебна власт , неработещи законодателна власт и закони писани
    На крак за 15 минути. Липса на стратегия за бъдещето каква ще България.
    Липса на конгрес - парламент на Сенатори Дуени и Парламент на народните представители. Това би осигурило постоянна работа на всички комисии на конгреса.
    А сега примери
    Вместо да намалим ДДС на 8% ние го върнахме обратно 20% това довежда до скок в цените.
    Вместо да намалим корпоративния данък на 9% ние го увеличихме на 15%
    Вместо да направим по-висока събираемост на митническите такси ние разрешихме всички държави без Република Турция и Република Сърбия да не плащат такси и данъци като се въведе тъй наречения Шенген , който направи конфронтация между законите и Шенген. Чудят се имаме ли граници такси или всеки може да влиза без винетка и без проблем да вкарва и изкарва деца жени за секс. ???
    Поставете се на местото на инвеститора той ще шяшнат законите се променят като почасова инфлация пишат се на коляно. Ако дойде на едни условия след час ще се променят законите. И те няма да работят и ще са в противоречие с други закони и така блокират законодателство. КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ПОЛИТИКА НА ВЪН КОРАБ СЛЕД КОРАБ ОТКРАДНАТИ ОТ ПИРАТИ. НИКОЙ НЕ Е ПРИЕТ ОТ САЩ. ИМИДЖА СЕ СРИНАЛ 0%
    Фитч БББ- клони към ББ+ ???? КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ
  • 21 инж. Ганчо Илков

    2 1 Отговор
    Кой трябва да прави Инвестиции? Държавата и Общината, чрез Закони и Политическо Представителство трябва да Подготви Условия за Инвестиции. Общината,чрез Общият Устройствен План включващ добре и пълно обособяване на Промишлена Зона. Държавата, чрез Закони които да гарантират Върховенството на Закона и Провежда Устойчива Външна Политика. Това със "СГЛОБКА" и Бюджетно Поддържане на "Сивата" Икономика и Корупция, с Препоръки на Политизираната Съдебна Система, няма как да стане.
  • 22 Търновец

    6 0 Отговор
    В петък голяма софийска банка ми взе пари от сметката, а в полицията ми казаха: "... то ще се оправи..."
  • 23 Търновец

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "България е на дъното":

    Но сме начело по тарикати бандити и дармоеди - те управляват
  • 24 инвеститор

    13 1 Отговор
    Велев , инвестирай ти ! Инвестирай огромни суми , смело , отваряй производтва , работни места , давай по 5 бона заплати , това е демократично и капиталистическо .Не става само с куфарчета , верно , че куфарчетата бяха големи , но и те свършиха и сега нЕма да ревеш .
  • 25 Шерлок Холмс

    5 2 Отговор
    Ми, извади я човече ;-D. Ние това сме го видяли отдавна. Дали не е работа на Съюза на Работодателите да потърси отговорност от Правителството/твата? Обикновените хора нямат Вашата сила? Кого обвиняваш - себе си за пасивността си ли?
  • 26 На Дедо

    9 5 Отговор
    Има една песен. Пари няма действащите. Пак гласувайте за Продължаваме Пропадането .
  • 27 Анастас

    18 0 Отговор
    Няма инвестиции защото заради ниските заплати изгониха два милиона българи в чужбина сега можем да предложим само чистачки и пазачи .

    Коментиран от #33

  • 28 Иванчо

    12 0 Отговор
    Тия ненаяли се бивши комунисти и съвременни капиталисти, абсолютни некадърници не могат да управляват откраднатите предприятия. Ниска била производителноста на работниците им. Как в Германия тия работници имат висока производителност, а у нас - не. И от чужбина ги знаят що за боклуци са, нямат им доверие и никой не инвестира в предприятията им.
  • 29 Распутин

    12 1 Отговор
    Лицето Бойко Борисов,който сега се спотайва зад гърба на Д. Пеевски, за 12 г.управление забрави да увеличава заплати и пенсии!Не го забравяйте никога този отровен плевел за България !!! Мутра,мафиот и супер ограничен тип!
  • 30 Пешо Дренски

    7 1 Отговор
    За състоянието на дъ жабата си, сме виновни ние, обикновените българи!!! Защо? Защото сме оФце! Четири пъти яко ни е.баха и четири пъти сметка не потърсихме!
    Първи път - след милионните шествия и митинги, нощтни бдения и още кво ли не - СДС/ОДС! Те, милите, разпарчетиха де какво може от тежка, лека промишленост и мйката е.баха на селското стопанство! Въртене, сукаха, деноминирана с пУрфесора Вълчев и докараха една лекарска заплата по-малко от кило скумрия!!! На хорицата спестяванията ги фърлИха у канало, а тия убавци дръпнаа водата! Помните ли?!?
    Втори път - Онзи случайник царя ... ни опровя 800 дни все изотзад под умилените погледи на бабките и дядковците. Направи врътка за милиони транформирайки външният дълг и набута всякакви чужди чакали и хиени, да ни изнасят ценните ресурсите за без пари и да ни ,,електрифицират" и ,, водоснабдяват"?!? Престааши си? Още ни яхат! А ние тихичко блеем!
    Така! И пак след като го посещтнахме с мощно ,,Ура", изядохме за пореден път к.ура! Да не би да им потърсихме сметка? Друг път!
    Трети път - бат Бойко ... той, милия, си прави с нас точно каквото си пожелае! Буквално!!! Година след година, и пак и пак ... Та до днес! Се ла ви, мон ами ...Се ла ви!
    И са, кулминацията - барабаните бият туш, прожектор ите осветяват ярко некви гелосани господа и дами. Млади, намаани, без капчица притеснения или съмнения в способностите си. Топли, топли директно от фурната в Харвард! Еее, изблейваме в един глас, те тия че оправя
  • 31 И.а

    3 0 Отговор
    Кой ще инвестира тука хубавата инфраструктура ли да ги привлече и ниските комисионни. Бойко беше убеден че ваг щеше да прави завод тука. Положението е трагедия.
  • 32 О хаа

    5 2 Отговор
    Друго си е Киро да отвори 5 завода за
    Електрички , и за 2 години 1 км. Магистрала .
    Гнома пак се тресе , а очите ще му излязат от
    орбита .
    ДПС май ще излезе най Българската партия .
  • 33 Парастас

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анастас":

    Е и пенсионери по болест ,
    които бачкат в Германия по 12 часа..
    Имаме и кьорави , дето карат коли
    по 100 бона.
  • 34 Развийш ли

    4 1 Отговор
    Докато търпим петата колона проруски партии и агенти да ни управляват ще е така
  • 35 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    4 1 Отговор
    Аман от ДС доносници станали назначени бизнесмени и разбиращи от всичко.
  • 36 САНДОКАН

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да да":

    До края на света, е те до тогава. Ако някой си мисле че е много хитър и като иде да живее на далече ще е добре скоро ще разбере че хитър Петър е само приказка...
  • 37 Ай честит

    5 2 Отговор
    Ви евроатлантизъм от тук нататък ЕС И САЩ ЩЕ ПОТЪВАТ В ЛА...НАТА СИ И НИЕ БАРАБАР ПЕТКО С МЪЖЕТЕ, ЗАЩОТО НЕ СМЕ ХОРА АКО НЕ СМЕ ЕВРОАТЛАТИЦИ И ПЕ..АЛИ СПОРЕД ЕСГЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 007

    0 1 Отговор
    Стига си лъгал хората. Кирил т@пото и Кокорий осигуриха инвестиции на стойност стотици милиарди долари.
  • 40 Иванчо от приказките

    0 0 Отговор
    Тоз боклук дето все плаче няма инвестиции не можем да вдигнем заплатите щото ще фалираме все мрънка не му искайте мнението то винаги ще и против работниците синдиката вряка вряка докато им дадат някой плика с парички и после пак старата песен на нов глас ще фалират няма инвестиции това е прост народ мълчи и чакаме да ни излъжат за пореден път
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове