Last news in Fakti

8 Април, 2024 16:50 1 751 43

Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев

  • николай денков-
  • живко коцев-
  • сигнал-
  • прокуратура

По данни на г-н Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Г-н Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража

Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев - 1

Факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на Република България, пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов. По този повод, въз основа на устен и писмен доклад от г-н Живко Коцев, премиерът днес подаде сигнал до прокурор Даниела Талева и информира официално министъра на правосъдието Атанас Славов, съобщиха от правителствената информационна служба.

По данни на г-н Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Г-н Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража.

Натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху г-н Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване.

Както стана ясно от изявление на Живко Коцев в края на миналата седмица, вследствие на разочарованието му от системата заради оказания значителен натиск, първоначално той взима решение да подпише оставката. Но след като тази оставка започва да се цитира като аргумент за назначаването на г-н Калин Стоянов за министър на вътрешните работи в служебното правителство и че за допълнителна “мотивация” на г-н Коцев да се оттегли е предприета масирана кампания по професионално и лично дискредитиране чрез “изтекли” материали в медии, той променя решението си и остава на поста.

Премиерът Денков призовава прокурор Талева да установи всички факти и обстоятелства дали е налице престъпление, извършено от горепосочените лица, като посочва няколко въпроса, на които счита, че е редно да бъдат намерени отговори:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта ѝ и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?

4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

Министърът на правосъдието поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нали и случая на Сарафов е същия

    36 4 Отговор
    Хаха ха ха .Сарафов и Пепи еврото. Имали смисъл . Просто ще има пране .

    Коментиран от #35

  • 2 УРА, УРА

    31 9 Отговор
    ППДБ одавна трябваше да се държат мъжки и да не се захващат с пожарникаря. Сега хората се чудят какво ще стане след изборите и кой с кой ще играе. Много няма да гласуват защото ако гласуват за някой могат да получат друг, който не им харесва. Единствено се знае,че ГЕРБ и ДПС ще са заедно.

    Коментиран от #15

  • 3 Хайде вече

    37 13 Отговор
    Факти, всички сайтове гърмят с признанията на великия полицай, само тук се мълчи, защото е нелицеприятно за ПП.

    Коментиран от #18

  • 4 филанкиши

    19 5 Отговор
    Е МУХЛЬО , МУХЛЬО!
  • 5 Българин 1

    14 9 Отговор
    Браво Денков,Поздравления!!!Но подходат кам ,,ТИЯ,, ПРЕСТЪПНИЦИ не е правилен.Трябва да бъде ,,СИЛОВ,,
  • 6 Позната

    25 9 Отговор
    Изброените от Денков са основната ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА в държавата бранеща Крадците Борисов и Пеевски

    Коментиран от #22

  • 7 Малко логика

    23 2 Отговор
    Прав е Денков.
    Независимо от оставката, Коцев трябва да буде съден. Другото е изнудване и прикриване на престъпление.

    Коментиран от #20

  • 8 да де

    25 8 Отговор
    Според измисления академик е напърно естествено главния секретар на МВР да получава подаръци от ъндърграунда.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 защо

    19 8 Отговор
    Г-н академика няма ли си PR да му обясни, че с тия точки се намесва в прерогативите на друга независима власт? Как може да ни управляват толкова елементарни хора? Избори идват, ей!! Мислете!!!!!

    Коментиран от #24

  • 12 Помнещ

    9 0 Отговор
    E! От кога тия хора станаха господа?!:)
  • 13 Тия

    15 4 Отговор
    Колкото повече го бранят, толкова повече затъват и твърдите ядра ще загубят
  • 14 Юуп

    6 3 Отговор
    Да живее ВВП, да дойде и да на освободи от посолството
  • 15 Желев

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "УРА, УРА":

    Прав си пич! Само глупаците ходят на избори! Умните хора ходят за гъби!:)
  • 16 Хайде де

    15 4 Отговор
    Кажи как Коцков сам плаче пред Сарафов и пее всичко бе мишко.всички сте за бай Ставри. Киси се снима асан назначава ти лапкаш
  • 17 хммм

    8 8 Отговор
    Просто уволнете Калин Стоянов...

    Коментиран от #27

  • 18 Нова факти

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хайде вече":

    Е на бат киро простия
  • 19 666

    17 7 Отговор
    Престъпната група на ППДБетата са пълни боклуци. Тоя самозван "академик" е най големия смешник и нещастник. Да се махат по бързо че вече ми се драйфа от тия.
  • 20 Партиец

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Малко логика":

    Е! Кой съд ще го осъди?!
  • 21 Да, бе

    16 4 Отговор
    Оказва се, че академичното дъно е най-дълбокото и напълно недостижимо за просто смъртните с интелект поне за детска градина... Тоя ще пътува, ама не в чужбина, а как е станал академик оставям на въображението ви...
  • 22 Просто Киро

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Позната":

    Всички други сме честни ! :)
  • 23 Маринов

    19 4 Отговор
    Абсолютни наглеци. Затънали в корупция до гърлото и пак нахалстват! А щяха да подписват декларация за морал! Боклуци! ЗАНУЛЯВАНЕ И ЗАТВОР!
  • 24 Академикът

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "защо":

    Ние , върхът ! Каквото решим това ще правите!

    Коментиран от #29

  • 25 Иво

    17 1 Отговор
    Измисления академик що не казва какво прави Киро лудия с арестуеания контрабандист на снимка. Или главния секретар с този същия на СПА. Да не са гаджета случайно хаха
  • 26 Михайлов

    11 0 Отговор
    Това дето Киро Простия изпраска Лена на парапета бледнее пред часовника за 50 хиляди евро и съпругата, опитала се да изнесе в чанта 130 хиляди евро!

    Коментиран от #28

  • 27 Сглобката

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "хммм":

    Е! Как да го уволни ме?! Наш човек е! Пък и не можем ! Трябва да си подаде оставката!
  • 28 Просто Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Михайлов":

    Не ме подценявай!
  • 29 анализатор

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Академикът":

    Много професор, много академик, много подкуп !
  • 30 Страх и памперс

    6 3 Отговор
    До като двата шопара са на свобода, няма бъдеще за Българите и България.
  • 31 Сталин

    3 0 Отговор
    Фекалий!Натискам казанчето и в канала!
  • 32 Мите

    5 1 Отговор
    Тоо па плъх ...
  • 33 Хахах

    8 2 Отговор
    Абе, ДенковМърляк, ти не видя ли снимките с този ПлужекКоцев? Трябва да сезират смърта за вашите издънки, да дойде и да си ви вземе. Това гномче все едно живее в друга реалност.
  • 34 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    ОТ УТРЕ СИ НИКОЙ НУЛА СИ 00 ДВЕ НУЛИ СИ / ВЕ ЦЕ ..................
  • 35 ИСТИНАТА

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нали и случая на Сарафов е същия":

    Няма нужда от разследване. Има ли някой от изброените участници в срещата да не е бил член на БКП? Няма! Главатар на комунистическата мафия преди беше комунистическият диктатор Тодор Живков! След ДС-ти ноември главатар на комунистическата мафия е биологичният му син Бойко Методиев/Живков/ Борисов. Това се знае от цял свят, но стотици хиляди идиота харесват Борисов. Най-вече за това, защото искат да са като него!

    Коментиран от #37

  • 36 ЧЕСТНО

    6 0 Отговор
    ДЕНКОВ, В ПОДКРЕПА НА МИНИСТЪРА НА МВР ИЗЛЯЗОХА В ЗАЩИТА ЦЕЛИЯ СИНДИКАТ НА МВР, ЗА ГЛ. СЕКРЕТАР КОЦЕВ - НИТО ЕДИН СЛУЖИТЕЛ ОТ МВР. ВСИЧКИ ДОКАЗАТЕЛСТВА СА НАЛИЦЕ, ЧЕ Е КОРУМПИРАН. ПРОЧЕТИ В ПИК ПОКАЗАНИЯТА, КОИТО ГИ Е ДАЛ В ПРОКУРАТУРАТА И ДРУГОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО Е - ПОДАРЕНИЯ МУ ЧАСОВНИК ОТ ПРЕСТЪПНИК ЗА 50 000 ЕВРО. КРАЙ! САМОСЕЗИРАЙ КОГОТО СИ ИСКАШ, ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СА НАЛИЦЕ. САМО ЗАРАДИ ЧАСОВНИКА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ УВОЛНЕН И ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ - НЕЗАБАВНО.
    НЯМА КАКВО ДА ПЛАЧЕШ ЗА НЕГО. ПЛАЧА ТИ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ СТЕ ЗАЕДНО В КЮПА. ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ВИ Е СТРАХ ОТ НЕГО, ЗАЩОТО ЩЕ ВИ ИЗДАДЕ.
    ТАКИВА СА МОИТЕ ИЗВОДИ ЗА ТЕБ И ОБКРЪЖЕНИЕТО ТИ, КОИТО ЗАЩИТАВАТЕ ТОЗИ ЧОВЕК!
  • 37 А тия

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "ИСТИНАТА":

    дето се пръкват с нови партии и прибират от запада, да не са демократи .... всички са синове или внуци на патриций и агенти от дс
  • 38 Истината

    7 0 Отговор
    Т.ъпак си Денков и такъв ще си останеш!

    Коментиран от #42

  • 39 ФАКТ

    6 0 Отговор
    ДЕНКОВ, В МОМЕНТА ИМА ПРОТЕСТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МВР В ПОДКРЕПА НА МИНИСТЪРА ИМ И С ИСКАНЕ ЗА ОСТАВКА НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР. НА ТЕБ ТОВА НЕ ТИ ЛИ ГОВОРИ НЕЩО, ЗАЩОТО НА ХОРАТА ГОВОРИ МНОГО?
  • 40 Смехурко

    4 0 Отговор
    Много смешно;Този гл секретар не му ли е неудобно да стои на този пост ?Какъв пример дава на редовия полицай ,който за 50 лв.подкуп примерно може да бъде уволнен,а деполитизирани в гл.секретар се кипри с часовник за 50000 евро подарен от трафиканти.Докога ще си играете с промиване на мозъци и деморализация на обществото ?Прилагате болшевишки методи ползвайки удобни демократични средства
  • 41 българин

    3 0 Отговор
    този гръмогласния г-н никой не е ли отишъл вече при верото си
  • 42 Валери

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    Вярно е, денков е тъпак, след като въпреки доказателствата, снимките, показанията на Коцев, че е участвал в ОПГ заедно с шефката на митниците и Бойко Рашков, денков продължава публично да го защитава??? Виж, Асенка Кокорова е хитра лисица, той мълчи....
  • 43 онгомбо

    1 0 Отговор
    е и ко ша стани - точно нищо ставате смешни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове