Last news in Fakti

9 Април, 2024 05:33 1 192 22

Мария Габриел проведе прощална среща с чуждите посланици в страната

  • мария габриел-
  • посланици-
  • мвнр

Външният министър благодари специално на всички служители в дипломатическата служба за техния висок професионализъм и отдаденост

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел покани посланиците в България на прощална среща в Министерството на външните работи (МВнР), съобщиха от ведомството, цитирани от БТА.

Тя очерта подробно постигнатите конкретни резултати през последните десет месеца в областта на външната политика и благодари на ръководителите на дипломатически мисии за ползотворната съвместна работа, конструктивния диалог и подкрепата.

„Единство, взаимно уважение, прагматично сътрудничество и изпреварващи действия бяха водещи принципи в работата ми“, заяви вицепремиерът в оставка Габриел. Тя подчерта, че е работила активно за утвърждаване на България като разпознаваем, проактивен и надежден партньор в ЕС и НАТО. Конкретен пример за това е запазването на темата за подкрепата за Украйна високо в дневния ред на двете организации, демонстрирано включително от срещите на Мария Габриел с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба, се отбелязва в съобщението.

„Работих за позиционирането на България като регионален лидер, подчертаващ стратегическата важност на Западните Балкани и Черноморския регион“, посочи Мария Габриел. Тя изтъкна важността на подобряването на свързаността в региона – инфраструктурна, енергийна, икономическа, дигитална, както и за сътрудничеството в областта на иновациите. "Добрата свързаност създава повече възможности", заяви Габриел.

Вицепремиерът в оставка подчерта и резултатите по отношение на влизането на България в Шенген с премахването на контрола по въздушните и морските граници, както и напредъка в подготовката за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Мария Габриел отдели също внимание на стратегическите партньорства с държави в и извън Европа. Тя припомни, че е задълбочила партньорствата със Съединените американски щати и Обединеното кралство. Примери са Втората сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ и подписания важен Меморандум за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. С Обединеното кралство е приета съвместна декларация за стратегическо партньорство, обхващащо ключови области като външна политика, политика за сигурност и отбрана, правосъдие и вътрешни работи, наука, иновации, образование. „Дадохме нов импулс на споразумението за стратегическо партньорство между България и Франция от 2008 г., като ще бъде актуализирана Пътната карта към него“, добави Габриел.

Вицепремиерът в оставка благодари за редовния и конструктивен диалог с различни групи от посланици в България - групата на посланиците от ЕС, групата на посланиците на държави извън ЕС, посланиците на арабските държави и страните от Организацията за ислямско сътрудничество, групата на посланиците от Азия, групата на жените посланици, както и тази на посланиците, говорещи български език.

Габриел се спря също на свършената работа за утвърждаване на България като регионален иновационен център, както и за създаването на стратегически образ на страната, който да представи историята, традициите, културата и успехите на страната чрез концепцията за „Бранд България“.

Вицепремиерът в оставка подчерта още важността на първата по рода си Външнополитическа стратегия на България, чийто проект бе представен по-рано днес на пресконференция в МВнР, като благодари специално на всички участващи в нейното разработване.

Мария Габриел благодари специално на всички служители в дипломатическата служба за техния висок професионализъм и отдаденост на каузата достойно да защитават българския национален интерес.

Премиерът в оставка Николай Денков се срещна с посланиците от Европейския съюз, Великобритания, Украйна и САЩ, съобщиха по-рано днес от правителствената пресслужба.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде

    35 0 Отговор
    Много и здраве !
  • 2 Външно WC

    39 1 Отговор
    А след това запали метлата и отпраши към Шенген, по въздух.
  • 3 Евроренде

    38 0 Отговор
    Разплака ме Брюкселската снаха !
  • 4 Краварска медия

    30 0 Отговор
    Копай дъното, стрино
  • 5 нннн

    35 0 Отговор
    Защо прощална? На смъртно легло ли е? Пък и на кого ли е нужна...
  • 6 Няма

    29 0 Отговор
    изобщо да им липсва !
  • 7 голяма мъка

    23 0 Отговор
    Ах, горката... Прощална среща...."Пак ще се срещнем, след 10 години...."
  • 8 жоро

    22 0 Отговор
    Чао Маро,
    Сбогом
  • 9 Иван

    14 0 Отговор
    Не успя да стане Премиер, щеше да е върха.

    Откъде ни нападнаха - така и не разбрах, вика - от чужбина съм нещо си там.
  • 10 Сешам

    15 0 Отговор
    се , когато като я изтипосаха на длъжност , че беше поканила дипломатите на пътуване с теснолинейка до Велинград , като че ли те не са се водили и виждали на теснолинейка ! Обаче те се счупи насред пътя , дипломатите слязоха и насядаха по тревата в жегата да чакат да им изпратят автобус след часове - без тоалетни вода ! Сега си отдъхват и те от Мара !
  • 11 Гачо

    28 1 Отговор
    Нощоправещата-празноговореща жирафка завърши кариерата си, като външен министър така както я започна. Безполезна и малоумна брюкселска зелка!
  • 12 Права

    13 0 Отговор
    Не се знае за резултатите от външополитическата й дейност, но същия повод си мисля за Габи. Kато джентълмен няма да се спирам на физическите й достойнства. Но представям си какъв ще бъде ползите от срещата на Габи, като си спомня за срамния пробив в базата данни на НАП, когато тя беше отговорна за сектора Информационна безопасност на целия ЕС. Затова изпитвам смесени чувства.
  • 13 ПРЕДАТЕЛКА

    18 0 Отговор
    Габриел ни показа отблизо брюкселската реалност - безполезни, неможещи празноглавци. Паразити на гърба на гражданите. Тази организира връщането на мигрантите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай Митко

    13 0 Отговор
    С НЕуважение и презрение, без мъка едно голямо ЧАО на нищоправещата евро-жирафка! Изнасянето да е по бързичко ненужна гро.зо.ти.йо.
  • 16 Гого

    8 2 Отговор
    Дано да не са забравили да поздравят Зеленски с покупката на замъка в Британия !!!!!
  • 17 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    9 0 Отговор
    Бай-бай, йеховистке, заминавай с тях и не се връщай...
  • 18 Мара

    12 1 Отговор
    Мара Гаргамелова и плужека Денкофф. Двама неможачи, безродници и предатели, инсталирани от Посолствата да унищожат държавата България.
    Нещастният Соросоид Денкофф образованието, за което ще ни трябват години , ама много години да възстановим и Мара дето знае пет фрази предаде народа си. Маро какво подписа в Лондон?
    Народе събуди се!
  • 19 ТИР

    5 1 Отговор
    ( Регионален иновационен център),, абе можеше да каже разграден двор с намаляващо население с желание да бъде използван за набези към РФ,
  • 20 Жирафа

    3 0 Отговор
    Прави прощални срещи,все едно е в,е,к,у,в,,а,,л,,а на това място,слез Господи и си прибери всички вересии,че аман от п,о,м,и,я,р,и!!!
  • 21 Гост

    3 0 Отговор
    Сбогом Маро,няма да липсваш на никой.
  • 22 Цицерон

    5 0 Отговор
    Циркове!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове