Last news in Fakti

10 Април, 2024 21:56 4 104 28

МФ разкри: Над един милиард от приходите в резерва за април са под въпрос

  • бюджет-
  • финанси-
  • финансово министерство-
  • държавна хазна-
  • дефицит-
  • българия

Спорът от финансовата сцена се прехвърли на политическата

Един от въпросите, които привлякоха вниманието в последните 24 часа, е губят ли се 3 милиарда лева от фискалния резерв на страната и къде са тези пари. Повод станаха думи на новия финансов министър Людмила Петкова. Предшественикът ѝ Асен Василев обяви, че оставя почти 10 милиарда. Проверката на служебния министър показва значително по-малка сума, обобщи "Нова телевизия".

Всъщност, всичко зависи от това към коя дата се изчислява размерът на резерва. В рамките на всеки месец там има движения. Така се стига до драстичното разминаване – резервът за Василев да е 9.9 млрд. лв., а за Петкова – под 7 млрд. Сметките на вече бившия финансов министър, оказва се, били към края на март, а справката на служебния - към 9-и април. Въпросът е какво е харчено в тези няколко дни.

Още вчера новата власт във Финансовото министерство потвърди, че от резерва са платени дълговете на „Топлофикация София” – над милиард и половина. Според Василев от сметката са извадени още милиард и половина за пенсии. По негови сметки до края на април се очакват от данъци и други плащания в резерва да влязат 3,9 млрд. Според новото ръководство на ресорното ведомство обаче около 1 милиард от очакваните постъпления са под въпрос.

Петкова коментира за NOVA, че в случая не става дума за губещи се милиарди – въпросът е принципен и според нея е важно, когато посочваш дадена сума, да кажеш и че тя е към края на миналия месец. В противен случай, на нея днес би ѝ се наложило да обяснява как е изхарчила 3 млрд. от вчера досега.

Чаканите от Василев почти 4 млрд. лв. постъпления, които да покрият харчовете, са под въпрос, съобщиха за NOVA от Финансовото министерство. Причината - планирани приходи от БЕХ може и да не се случат и така в края на април резервът ще с един милиард по-малко от сметките на Василев.

Спорът от финансовата сцена се прехвърли на политическата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа подведен от отчетите на Асен Василев по време на общото им управление довчера и напомни за старо негово правило.

„Винаги сме държали да има мазнинка, да има резерв, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко. Това е народна мъдрост. Примерно, който нож вади, от нож умира. Който пачки вади, от пачки умира”, каза Борисов.

И от пачките - обратно към фискалния резерв. От ПП-ДБ обясниха, че има текущи разходи и текущи приходи и обикновено първо идват разходите.

„Какво се случва? Случва се това, което президентът ни даде като заявка, че ще прави. Продължава се комуникацията, с която се опитва да се страхува населението. За това, че държавата ще фалира. Тя е в отлично финансово състояние и оттук нататък отговорността за това как ще продължи да се развива е на служебния кабинет”, посочи Венко Сабрутев.

„Има един момент, в който тези средства в единната сметка са около 6 млрд., след което тя се попълва с близо 4 млрд. приходи, които идват след разходите”, уточни Георги Ганев.

От „Възраждане” прогнозираха, че на следващото правителство ще му е изключително трудно да се справя с финансите след Асен Василев. „Всичко това беше направено от страна на Асен Василев с идеята да се изпълни неговият фетиш за 3% дефицит”, коментира Костадин Костадинов.

За да се излезе от ситуацията кой е прав и кой крив - Петкова или Василев, в петък от БСП чакат новия вицепремиер и финансов министър в парламента, за да отговори колко е харчено и какво всъщност се чака да влезе в хазната до края на април. „Така се прави - викаш министъра в парламента, той дава информацията и тогава правим заключенията и коментарите”, заяви Корнелия Нинова.

От „Има такъв народ” коментираха в социалните мрежи. Според лидера на партията Слави Трифонов хората, които са ни управлявали са изгубили над 3 млрд. от нашите пари. ДПС запази мълчание по темата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    36 26 Отговор
    Кокорчо фалира държавата!

    Коментиран от #4, #14

  • 2 Кокорчо

    27 18 Отговор
    Нищо бре, аз нали ги прибрах
  • 3 Сатана Z

    26 20 Отговор
    ПП :Приятелите на Паскал ПП Прибраха Парите
  • 4 розово

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Пари милиарди проценти резерви дефицити така могат да се коментират че непросветените да стигнат до заключението Кокорчо фалира държавата.

    Коментиран от #12

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    27 3 Отговор
    ДАЙТЕ МИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВКАРАМ
    ЗА 1 СЕДМИЦА НА НАЦ.СТАДИОН В.ЛЕВСКИ
    5-6000 ОТ НАЙ БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ
    ....
    И ЩЕ ИЗПЛАТЯ ВЪТЕРШНИЯ И ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ КАКТО ГО НАПРАВИ ШЕФА МИ
    ХАН КРУМ :))
  • 6 Фактъ

    20 23 Отговор
    Това е лъжа ! Глвчевите министри , сега яко ще лъжат предизборно . След изборите ще се правят на разсеяни . Всички приказки срещу ПП - ДБ са уйдурма .
  • 7 Искат да сменят .....

    4 0 Отговор
    Искат да сменят ..... Тези Гъзобришки с други Гъзобриши!
  • 8 Боруна Лом

    25 2 Отговор
    ДОКАТО НЯМА ЕДИН ДЕПУТАТ И МИНИСТЪР В ЗАТВОРА, НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТПРАВИМ!

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Приземен

    29 3 Отговор
    Пак се върнаха времената на Суджук паша! Тогава рефрена беше: "Пари нема". Значи пак се готвят да ни крадат!
  • 11 ха ха

    12 4 Отговор
    Венко Сабрутев, излагаш се с този дебелянско-депесарски речник - "страхувам"... Тази дума подхожда на избирателите на ДПС!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалист1

    11 9 Отговор
    Така беше при служебните правителства преди - описваха се някакви катастрофични сценарии.
    При Асен Василев не се случиха, никой не говореше и пари имаше.
    Сега виждаме отново да ни занимават с катастрофи.
  • 14 Криптомирка Розова

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Това е кремълска пропаганда, живота е много хубав, а държавата е пълна с пари! Каналите на атанасов носят стабилни доходи на ОПГ ППДБ, така, че всичко е тип-топ!
  • 15 Бай Дън

    6 3 Отговор
    Кво толкова един милиард всеки ден ги защитавахте че не дават за Украйна! Хак ви е нека пенсионери и болни ви проклинат!
  • 16 00001

    6 7 Отговор
    Статията е написана така че да направи черен ПР на Асен Василев и ПП. Парите в резерва са точно осчетоводени в описания период, точни са и към периода който цитира Новия Министър. на Финансите.Дали ще съберът 4 милярда за един месец зависи от сегашните управляващи. Друго е и как са направени прогнознинте приходи, заложени в бюджета, ако има твърде розови очила най вероятно няма да съберът парите. Ако Правителството увеличат инфлацията ще съберът повече пари , и ще увеличат бедните и гладните хора в България.
  • 17 Коментар

    9 4 Отговор
    Как можахте да сложите за министър на кражбите мигрант,който даже няма право да гласува ?Много ясно,че ще липсват милиарди.Наскоро магистрала "Тракия" самостоятелно залови окорения мигрант при опит да скрие откраднатото Да връща парите!
  • 18 Име

    14 2 Отговор
    Не е прав Бойко Борисов да постъпва така - по негово време - гладувахме - аз "хаир" не съм видял, не съм "мутра" друга специалност съм, сега заформя изявления, "мазнинки", човек - ти ни доведе до просешка тояга и говориш за мазнинки, има хора - дето не са на държавна работа, на последно място сме в Европа, нищо де - то се свиква, нали имаме метро и магистрали и - "дуем" вятъра, наистина е неспасяем случай този.
  • 19 Хохо Бохо

    3 1 Отговор
    Това е фейк!...
  • 20 Град Лом

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Боруна Лом":

    Тебе могат да та оправят само м@н@фете
  • 21 Дългия

    2 0 Отговор
    Абе докато няма един обесен с главата на долу и да падне като китайска гъска на земята няма да се оправим!

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тити

    3 1 Отговор
    Пред изборните лъжи на мафиотите от Герб така работи тяхната машина цял ден компромати.
  • 24 Спецов е хомо-герой без покритие

    4 0 Отговор
    Тогава защо оставиха мускулестият спец-педеррунгел у НАО-а?!?!?! За добра служба и отлични резултати ли???
  • 25 Адолф

    2 0 Отговор
    Този мутрафон ББ, пак започна да говори за мазнините по негово време. Той оставял мазнини, ама лишавайки народа от тях. В края на годината набързо раздаваше мазнините на близки фирми, без обществена поръчка и срещу връщане на половината сума в кеш. Забравят да го питат, защо след като раздаде 1,5 милиарда в мазнинки за магистрали, се наложи да плащат на избраните от него фирми за свършена работа и то на завишени цени. Никой не зададе въпроса, колко от 600 язовира, за които даде 2 милиарда в мазнинки на близки фирми, бяха ремонтирани.
    Новата Мисирка на финансите, да излезе и каже на 29 Април колко са парите във фиска, въпреки дадените за топлофикация София по предложение на депутати на Б. Методиев 1,5 милиарда. Тогава вече може да се хвърлят обвинения и правят внушения. Ама няма да излезе и да го каже това министърката, защото парите ще са над 10 милиарда и това на шефа и Боко, и шайката му няма да отърва!
    Може да е гей Кокорчо, ама в Харвард е научил, че парите трябва да са в движение за да носят печалба, а не да са затворени мазнинки в буркан!!!
  • 26 Бай Колю

    3 0 Отговор
    Демокрация и измама в единна Сглобка, това е толкова естествено... И пропито от евроатлантически либерални ценности...
    Но комунизма видиш ли бил лош...
    Вземи сега тая мизерия, да видиш чудо...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Путин

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дългия":

    Тука. Си. Прав. Трябва. От. Парламента. Със. Главите. Надолу
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове