Last news in Fakti

11 Април, 2024 11:16 2 009 23

Безплатното саниране: При около 65-70% от сградите имаме некачествена работа

  • саниране-
  • некачествено изпълнение

Единственото, което се вижда, са красивите фасади, които скриват страшно много дефекти, влагани са некачествени материали, посочи архитект Стефан Цонев

Безплатното саниране: При около 65-70% от сградите имаме некачествена работа - 1

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани, обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.

Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти. Една прекрасна идея, която беше силно побългарена, отбеляза той и каза със съжаление, че очакванията и за новия етап са същите. Контролът липсва, обобщи той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Проверката е обхванала санирани сгради в Бургас, Варна, Видин, Велико Търново, София, Горна Оряховица. Там бяха очакванията и там бяха санирани повечето сгради, уточни Стефан Цонев:

"2000 сгради е невъзможно да бъдат обхванати, но конкретните примери, които прегледахме, са достатъчно красноречиви. По цялата територия на държавата дефектите са едни и същи, което показва една систематичност на липсата на контрол и едно формализиране на целия процес".

Той посочи, че дефектите започват от документацията преди санирането и стигат до строителния процес, при който най-често срещаното е прехвърляне от фирмата, спечелила конкурса, на втори и трети подизпълнител. Това е в разрез с договорите с МРРБ, подчерта експертът.

"Няма нещо, което да бъде санкционирано по тази линия. Хората търпят негативите от неглижирането на процеса по саниране. Единственото, което се вижда, са красивите фасади, които скриват страшно много дефекти", подчерта арх. Цонев, като отбеляза и влаганите некачествени материали. В проверките са използвани термокамери и дронове, с които се установяват проблемите. Според него дефектите е можело да бъдат избегнати.

Докладът, който се готви след проверките, ще бъде изпратен в МРРБ, прокуратурата и на ЕК, съобщи още арх. Стефан Цонев.

По думите му е изключително важно хората да се запознаят с основните правила. Той ги посъветва да правят снимки и при съмнение, да се обърнат към специалист, както и да заведат исканията си писмено. Когато има съмнение за некачествено изпълнение, има механизми, които да сработят и това да бъде поправено, напомни той.

Според специалиста "тази безотговорност се дължи на последните 15-20 години политически назначения във всички структури". Изключително неподготвени кадри се назначават на възлови места и оттам страда всяка една от системите, категоричен бе той.

Припомняме, че следващото безплатно саниране на 756 многофамилни жилищни сгради ще се случи у нас в 102 общини. Стойността на проекта е 1,13 млрд. лв. Той е по Плана за възстановяване и устойчивост и цели да постигне намаляване с 30% на разходваната енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 банкянска циганка

    25 2 Отговор
    само кафеви специалисти съм пращала да санират, не чекмедже а вагон напълних
  • 2 Новичок

    18 0 Отговор
    Хубава работа ама "Българска" Пфу...
  • 3 Какво сега!

    21 0 Отговор
    Какво сега! Изглежда отново Направи си Сам е най-високата Гаранция! Така ли! До тук изглежда с пропитата от Мошеничество Държава! Но като си турил един Депутат без грам мозък под перчема си! Няма начин резултата да е Друг!
  • 4 Калъчев

    27 0 Отговор
    То е всеизвестно, че баш ГРОБарят от Банкя измисли тая форма на грабеж. Поне 30 % от парите за т.н. саниране се прибираха от него. Сарафов, не знаете ли бе?! Облепянето със стиропор не е саниране. А къде подсилиха конструкциите на блоковете? - никъде! Далавераджиите подвключиха и ТЕЦовете, ликвидираха старото и добро парно, за да вкарат едни нови оранжерии в блоковете, уж да не се краде...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да бе, да!

    14 0 Отговор
    По скоро процента клони към 99.9
  • 7 Бесен-_ Язовец

    18 0 Отговор
    Някой мн умен соросоид е измислил да облече сградите в Европа с пожаро проводим материал какъвто е стиропора. Колко по дебел толкова повече температура ше развива при пожар.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 12340

    11 0 Отговор
    Благодарение на. ,, герп,, !
    ..... "Работа, работа, работа!"..... Залудо и за чекмеджето!
  • 10 Стр

    10 0 Отговор
    Не са виновни работниците а тези който отпускаха парите !!!! Обикновенно очакваха да им се върнат обратно 30 -40%. Е как да стане с половината пари.????
  • 11 Санирана Сан

    13 0 Отговор
    Гледах ги , как санират един блок. Вместо да забиват дюбели, те ги рисуват с черен фолмастер и от далеко се вижда като забити дюбели. Майстори.
  • 12 То и

    16 1 Отговор
    затова е мърляво, защото точните фирми, само с офиси печелят поръчките и после срешу 40-50% от парите се дава на подизпълнител, който пести от всичко, за да азхлеби и той....най вече от заплатите на работниците
  • 13 Докото персони

    13 0 Отговор
    Докото персони като Йордан Цонев с два пръста мозък битуват в Народното събрание в тази Държава всичко ще е Така !
  • 14 Бандит Методиев Борисов

    17 0 Отговор
    Та има ли нещо "КАЧЕСТВЕНО" в кочината, ОСВЕН КРАДЕНЕТО ???????
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Няма да обиждате

    7 1 Отговор
    бандитите, че е некачествено краденето. Разбирам с пари от бюджета да се санират имоти държавна собственост, но да се санират само някои частни имоти, е меко казано злоупотреба със служебно положение за набавяне на лична облага, което предполагам е подсъдно, а после много нечестно.

    Коментиран от #19

  • 18 Хихи

    8 0 Отговор
    Каква изненада, милиарди текат да отбием номера и кюлчета да валят
  • 19 Това е

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Няма да обиждате":

    начина да се оправят тия панелки...Що се отнася до безплатно, няма нищо безплатно. Тези хора се претплатили за тия панели. Нима бизнеса за 3 год не получи безвъзмезно над 25 милиарди помощи, или ония ден на софиянци им изплатиха за отоплението, над 1,5 милиарда и всички тия пари са и от хората с панелки..
  • 20 истина ти казвам

    2 0 Отговор
    Така се случва когато обществена поръчка се обявява на търг и печели тоя със най ниската цена! Не може нещо което струва 2-а лева да ти го продам за 1лв.Нема начин!!!

    Коментиран от #22

  • 21 Някой

    0 0 Отговор
    Добър Ден -Свате! Това за което говорехме преди , започва да гърми , като бомби. Ремонтите в строителството , са тежки , и принципно , умножени х3 , спрямо едно ново строителство. А за липсата на подготвени кадри и специалисти , изобщо не искам да го коментирам , щото става страшно.
  • 22 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "истина ти казвам":

    Проблема не е "най-ниската цена" . Проблема е "Нашият Човек", "Нашата Фирма", "Нашите Пари".
  • 23 Горски

    4 0 Отговор
    Проблема идва от това, че топлоизолациите, които ги слагат не се захващат с дюбели, а само ги лепят и при по-силен вятър хвърчат или в най-лошия случай да падне на главата на някой. Имало и репортажи затова как се прави това уж "безплатно" саниране. А една стена, която се руши как тази изолация ще я крепи, освен да скрие грозния и облик, но за без пари толкова.
    Конкурса печели определена фирма с офис и след това 50% от парите се дават на подизпълнител, който за да захлеби прави икономии от материали и труд на хората от малцинствата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове