Last news in Fakti

12 Април, 2024 07:37 1 328 37

Биляна Гяурова-Вегертседер: Политическата несигурност у нас прави приемането на България в еврозоната невъзможно

  • политическа нестабилност-
  • еврозона-
  • инвеститори-
  • съдебна система

Случващото се в съдебната власт не изглежда като опит за преборване на корупцията по високите етажи, а по-скоро е пореден скандал, каза директорът на българския институт за правни инициативи

България потегли по пътя на реформите, но се завъртя кръгът и се озова в първоначалната точка, изправена през избори, за които ЕК изрази притеснение. Бизнесите и инвеститорите са отблъснати от подобни събития в съдебната система, тъй като се създава несигурност и липса на предвидимост в това, че институциите биха си свършили работата да ги защитят при нужда, това коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на българския институт за правни инициативи пред Блумбърг България.

Случващото се в съдебната власт не изглежда като опит за преборване на корупцията по високите етажи, а по-скоро е пореден скандал, каза Гяурова-Вегерседер. Тя добави, че изграденото за евроатлантическото бъдеще за България се срути. България е с претенции за правова държава и такава, в която важат принципите на доброто управление, но ако страната отговаряше покриваше тези претенции нямаше да сме свидетели на случващото се или то щеше да се случи по-рано и по по-различен начин.

В момента се вижда нежелание за завършване на съдебните реформи и предизвикване на предсрочни избори. Страната ни потегли към пътя на реформите, но се завъртя кръгът и се озова в първоначалната точка, изправена през избори, за които ЕК изрази притеснение.

В центъра на събитията попада съдебната система, което влияе негативно на редовите съдии и прокурори. Тя каза, че у нас се е видял опит за подобрение, но сега витае неизвестност за Закона за съдебната власт и останалите нужни стъпки. Законът за съдебната власт е най-важният индикатор, защото той е разширеното продължение на разписаните в Конституцията промени. Случващото се в държавата коства вярата в институциите на гражданите.

„Трябва на всеки един от нас да му пука, защото съдебната власт е на входа и на изхода на много неща, които се случват в нашето ежедневие, независимо дали говорим за лично-частни отношение или за взаимоотношения между институциите. Трябва да ни пука, тъй като и съд и прокуратура са единствените институции, които ако ние като обикновени граждани попаднем под техните удари, разполагат с държавната репресия – те могат да ни причинят болка и да ни изземат права.“

Бизнесите и инвеститорите са отблъснати от подобни събития, тъй като се създава несигурност и липса на предвидимост в това, че институциите биха си свършили работата да защитят дадената компания при нужда. Партньорите на България често подтикват страната да работи за върховенството на закона.

„Буквалният превод на призивите за работа по върховенството на закона е – „Вие не правите достатъчно по отношение на това да гарантирате независимостта на съда и отчетността на прокуратурата“ които от своя страна трябва да защитават правата и интересите на гражданите и на бизнеса.“

Биляна Гяурова-Вегертседер смята, че партньорите ни от ЕС ни гласуват доверие, което България често не оправдава. Тя допълни, че при липсата на редовен кабинет и политическата несигурност у нас приемането на България в еврозоната става невъзможно в началото на 2025 г. Стои и въпросът, дали след изборите ще се излъчи редовно правителство, като страната може да изпадне отново в порочен кръг на служебни правителства и избори.

За да се види приложимост и ефект от сложните конституционни реформи, трябва да мине време, но по-малко от половин година от приемането им трябваше да бъдат приложени. Гостът обясни, че ограничаването на кръга от лица, от които президентът може да избира за служебен премиер, се практикува и в други държави, но тя вярва, че хората, заели поста на служебен министър председател не трябва да могат веднага да се върнат на предишнния си пост.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    28 1 Отговор
    Урааааа! Да живее България!!!
  • 2 Анонимна

    33 2 Отговор
    34 Години няма Държава а разруха

    Коментиран от #34

  • 3 ШАРЛАТАНИ !!!

    30 4 Отговор
    НПО-джии и ГРАНТаджии от всички страни - обединявайте се (та някак пак да баламосаме българите и да им нахлузиме отново ШАРЛАТАНИТЕ) !
  • 4 Ксаниба

    17 2 Отговор
    Ам, произнеси си и двете фамили. И? Стубиунос???!!
  • 5 Мъжа на урсула

    40 3 Отговор
    Поредното доказателство че евро-то е политически проект а не финансов.
    И трябва стоим далече от него.
    Финансово и икономически просперираща държава като Полша дори не помисля за евро

    Коментиран от #33

  • 6 Хайде

    19 2 Отговор
    сега "нова птица" !
  • 7 Черния

    15 4 Отговор
    То дали ще влезем или не,вече е решено независимо какво се случва

    Коментиран от #13

  • 8 Нормално е

    17 1 Отговор
    Никой не вярва на перманентни лъжци и хищници за пари , та как да им отворят вратата ? Кой пуска крадци в къщата си ? Точно никой !

    Коментиран от #15

  • 9 ура

    26 1 Отговор
    Всъщност - това с което ни плаши момата /със странно и дълго име/ , хич не е лошо . Без друго инфлацията /благодарим ти Коки/ ни "изяжда" доходите и спестяванията всеки ден , а ако се заврем /или ни заврат/ в Еврозоната , същата тенденция ще се увеличи не с проценти , а с пъти . Така че - можем само да викаме "Ура" .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Крумов

    8 20 Отговор
    Трябва да се даде път на младите - това е тяхната страна, това е тяхното бъдеще, ПП бяха добър вариант, вместо - да ни сричат по телевизията хора като Йордан Цонев, Бойко Борисов, Делян Пеевски, това е унизително за литературен народ като нашият.

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 12 Някой

    18 2 Отговор
    Ауу! Дано все така продължава тази политическа несигурност. Белким не ни приемат в еврозоната въобще. Щото, иначе дупе да ни е яко.
  • 13 Мъжа на урсула

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Черния":

    Май сте прав - ЦКБ в началото на седмицата си ъпдейтваха софтуера във връзка с влизането в еврозоната.
    Колкото сме бедни още по-бедни ще станем за да поддържаме още известно време умиращото евро.
    Което така или иначе ще умре. Света вече не е същия

    Коментиран от #20, #30

  • 14 развеселен

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Крумов":

    Значи - ПП били "добър" вариант , а ?! Представям си , какъв ли "лош" вариант се върти в главата ти ! Сигурно - Чингис хан , Атила или Тамерлан (Тимур куцият) .
  • 15 Именно

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Нормално е":

    никой не пуска разбойници в къщата си, като нашите апаши и тук идва следващия въпрос, защо ни искат в еврозоната, защо всяка седмица идват от Брюксел финансисти да агитират, колко добре ще е да сме с евро.....просто е, само те ще спечелят от това бг народа само ще плаща дълговете на Гърция, Италия, португалия....защо преди нас не влязоха Швеция,Дания, Полша,Чехия, Унгария.....защо, заради дълговете които стават и техни, без да си харчил от тях...
  • 16 Някой

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Крумов":

    И какво викаш? Да ни срича Кирчо (той даже пелтечи). Да ни хортува Асенчо, докато краде няколко милиарда за загрявка. Да ни бърбори Лорерчо, докато продава някой и друг имот на многократно завишена цена, спрямо пазарната...Или Ленка Хиенка, дето обича да се подпира на парапетите и да говори обидно по ТВ без никой от водещите да смее да я репликира.

    Не, благодаря за такива "млади". И старите не става, а младите още по-малко.
  • 17 вЕрваш ли си ?

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Крумов":

    Ахааа , така е , сто пъти е по добре да се опитваме да разшифроваме несвързните , истерични и малоумни лъготии на Кирцата , нали ? Що се не гръм Неш ?
  • 18 До бългъряка !

    7 1 Отговор
    А премахването на нощната тарифа на ел.енергия и в същото това време драстичното повишаване на цената и вълнува ли ви ?
    Затова ли ходите да гласувате всеки път ?
  • 19 АГАТа Кристи

    3 11 Отговор
    Дългата ръка на Москоf и нашенските червени пудели добри си вършат работата в спъването ни по този път....

    Коментиран от #21

  • 20 Град Козлодуй

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мъжа на урсула":

    Логичен си
  • 21 зачуден

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "АГАТа Кристи":

    Как пък толкова бързо от "Крумов" стана "АГАТа Кристи" ?! Следващото "превъплащение" какво ще е ?

    Коментиран от #25

  • 22 Факти

    5 7 Отговор
    Мафията не иска да приемаме еврото, защото ще изгуби далаверите с лева. Банките не искат да приемаме еврото, защото ще изгубят високите лихви в лева, таксите за валутни преводи и превалутиране.

    Коментиран от #23

  • 23 провинциалист

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Факти":

    Напротив, мафията иска еврото, защото ще се налапа с едни заеми, които ще плащаме аз и ти. Нещо не могат да се разберат кой точно да ги изтегли обаче.
  • 24 само питам

    2 4 Отговор
    Верно,ли в МОЧАТА има метал за 10 милиона лева?

    Коментиран от #28

  • 25 АГАТа Кристи

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "зачуден":

    Нещо бъркаш.
    Не те разбирам. Подплати се с разяснения
  • 26 Червената шапчица

    1 2 Отговор
    Поехали 12.04.1961 Гагарин
  • 27 инж. Ганчо Илков

    4 8 Отговор
    Докато Борисов, Пеевски, Костадинов, Нинова, Шоуменът Трифонов, Президента Радев и Обкърженията им са в псевдо Политиката на България, няма как да се осъществи Върховенство на Закона. СГЛОБКИ с тях, са предварително Обречени. Добрев, Биков, генерал Атанасов, всеки дърпа "чергата" към себе си. Конституцията със Квотите в Конституционния Съд, определила Парламентарното Мнозинство от Комерсиалисти със Свои Олигархични Политически Проекти, поддържа създаденото Статукво. Лидери без Политическа Функционална Грамотност и Коалиционна Култура, мачкат Манталитета на Българската Общественост. Лица като Волгин с проПутинова нагласа се готвят за Евро Депутати. Българио, накъде си Тръгнала? Защо не се Изправиш и Изхвърлиш псевдо Политическите си Натрапници!
  • 28 Лондонска метална борса

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "само питам":

    Бъркаш , ама ... много бъркаш ! Няма метал за 10 милиона , има за 100 милиарда . Част от него е направена от Родий , а другата част е от Паладий . Сега го продават - грам по грам .
  • 29 трайчо

    8 0 Отговор
    "Директор на иститута за правни инициативи" - поредната куха лейка ръководеща друга куха лейка с цел ЦОЦАНЕ И БРЪЩОЛЕВНЕ.
  • 30 Дали?

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мъжа на урсула":

    Това, че някаква банка си ъпдейтва софтуера не значи, че едва ли не курсът на държавата зависи от това!?
    Явно ще е софтуер, който работи и с двете валути лв/€!
    С другото съм съгласен.
  • 31 Каква Еврозона!!? Крадците на милиони и

    3 1 Отговор
    Милиарди в овшорки натискат да си озаконят, крадените пари, като с поставени лица ги върнат като Инвестиции в България!! За това е тоя натиск за Еврозоната!! Мафията, иска да си изпере парите!!
  • 32 Ищван Шчурка Йегерсегер

    5 0 Отговор
    Страхотно! По-добре не можеше да се получи! Само ей такива новини искам да чувам!
  • 33 жмъц

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мъжа на урсула":

    e, да, но Бг не е просперища ържава, атова ни трябва еврото, като гаранция, че рани тарикати няма а я допооскат.

    Коментиран от #37

  • 34 нормално

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимна":

    Виж кои са ни партньорите и веднага ще стане ясно защо тънем в разруха. Пуснахме вълка в кошарата и се чудим защо половината стадо е изядено, а другата половина е избягало. Нещата са простички, съюзиш ли се с колонизатори, ще те колонизират и ще ограбят ресурсите ти.
  • 35 Бамбука

    5 0 Отговор
    При толкова политически крадци, кой да ни вярва. Парите искат тишина, честни взаимоотношения, сигурност и прозрачност. Къде ги виждате тези катили да са се загрижили за просперитета на България ?

    Коментиран от #36

  • 36 Крумов

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Бамбука":

    Бъркотията е пълна - който и да дойде в България - от чужбина - затъва в едно "блато", само местните се оправяме с местните.
  • 37 Мъжа на урсула

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "жмъц":

    Именно с еврото ще я доопоскат. Щото са гладни а ги наритаха отвсякъде, наритаха ги отвсякъде ,,колективтите,, и ,,проспериращите,,.
    Сами си взривиха газопроводите с евтин газ, сами си отрязяха пътищата за природни ресурси. Които задокеанските им господари купуват от Русия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове