Last news in Fakti

12 Април, 2024 16:05 703 14

Контрера, ВМРО: ПП опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

  • контрера-
  • център-
  • лъчелечение

Това е престъпление срещу децата на България!

Контрера, ВМРО: ПП опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия - 1

„Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти един от ключовите проекти в здравеопазването и иновациите“!

Това написа в профила си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера.

„Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на деца, беше Компонент 2 от Инвестиция „Модернизиране на болничните заведения“ от Плана за възстановяване и устойчивост с общ бюджет от 349 127 763 лв. без ДДС (418 953 315 лв. с ДДС)“, дава още подробности той.

Ето и подробности:

Това лечение е от съществено значение за продължителността и качеството на живот на пациентите и е особено ефективно и щадящо при деца.

Най-голяма полза от протонната терапия биха имали деца с онкологични заболявания на всички органи и системи, при които очакваме пълно излекуване. Освен това протонната терапия е от изключително значение и за възрастни, при които туморът е в непосредствена близост до важни критични органи, като сърце, бял дроб, главен мозък, бъбреци. Тази форма на лечение е най-подходяща и за пациенти с рецидивиращи туморни образувания.

Според първоначалните изчисления времето, което е необходимо за изграждането на Протонен център е 3 години. Това е една дългосрочна инвестиция в полза на обществото, животът на подобна технология е 20-30 години. От особено значение е изборът на подходящ терен за изграждането на Центъра. Необходим е преглед на инженерогеоложките и хидрогеоложките условия на различни терени и анализ на геотехническите условия за фундиране на съоръжението - протонен ускорител, който следва да бъде фундиран на дълбочина около 25 метра под земната повърхност. Обсъждани са възможности за изграждане в София, Варна, Бургас, Пловдив.

За лечението:

Протонната терапия е най-съвременната форма на лъчелечение, която дава възможност на лекарите да се „прицелят“ много точно в тумора, като при това опазват здравите тъкани и органи от лъчево натоварване.

За нуждите:

Изграждането на такъв Център е шанс страната ни да стане лидер на Балканите в лечението на онкоболни с протонна терапия.

Според експерти най-малко 600 българи годишно се нуждаят от протонна терапия. Това число обаче е сформирано на база пациентите, които се лекуват в чужбина в такива центрове, като лечението им се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Извън този брой пациенти са онези, които самофинансират лечението си, както и други, които се лекуват у нас, но с по-малко ефективни терапии.

Важно е да се отбележи, че в Националния център за лъчелечение с протонна терапия ще бъдат лекувани както пациенти от България, така и от страните членки на Европейския съюз.

Цената на протонотерапията е унифицирана във всички страни от ЕС. Тя е около 29 000 евро. Сега лечението на българските граждани в чужбина, където има такива центрове, се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Особеното е, че съпътстващите разходи за път, наем на квартира и т.н. остават за сметка на пациента.

Следва да се формира цена за клинична пътека лечение с протони.

За ползите:

Освен това с реализирането на проекта ще се подкрепи изпълнението на няколко от специфичните препоръки към Република България за сектор „Здравеопазване“, както следва:

- ще се подобри достъпът до високоспециализирана медицинска помощ за цялото население, което напълно попада в обхвата на специфичната препоръка за повишаване на достъпността и капацитета на здравната система в страната;

- ще се предоставят нови за страната и иновативни за региона медицински услуги, което също допринася за повишаване на достъпността и капацитета на здравната система в страната от една страна, а също така ще окаже благоприятно въздействие върху мотивацията и желанието на медицинските специалисти да остават на работа в страната, с което ще се подпомогне изпълнението на другата специфична препоръка към България - а именно - за мерки за задържане на медицинските специалисти и повишаване на мотивираността им за работа тук;

- ще се намалят в значителна степен пътуванията в чужбина на пациенти с онкологични заболявания, изискващи такъв тип медицинско обслужване. Това от своя страна ще доведе до намаление както на разходите на НЗОК, така и на гражданите по отношение на доплащането за ползване на здравни услуги (out of pocket payments), което е друга специфична препоръка към страната.

Изпуснали сме момента за внасяне по ПВУ през ноември 2023 г. Тогавашният здравен министър Хинков не е внесъл проекта, нищо че сме имали предварително одобрение за подобна мярка. Защо - ще търсим отговорите тепърва. Парадоксално е, че уж ПП-ДБ са носителите на промяната и апологети на иновациите и модернизациите, а опропастяват точно иновативни мерки и решения.

След като изпуснахме възможността по ПВУ, единствен шанс да изградим такъв център е чрез национално финансиране. Това означава, че час по-скоро държавата трябва да вземе решение и да възложи поне определяне на терен и изготвяне на проект.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВМРО-ГЕРБ-БСП

    16 2 Отговор
    Боклуци!
  • 2 хххх

    16 1 Отговор
    И вие сте едни патриоти... до сега къде спахте? Пробутахте напълно неизбираем кандидат за пРезиденстските избори.
  • 3 Пак се появи

    12 1 Отговор
    Никарагуанския ром, слуга на Мутрата и Прасето.
  • 4 Крумов

    8 1 Отговор
    В казармата сутрин ни проверяваха за това - дали си избръснат, чиста "якичка", това-онова, лъснати обувки, този излиза и започва да "пее", чакай бре, правите далавери - при това - страшни и се замитат.

    Околоградските линии на София са апетитни - има ли пръст там ВМРО, Македония и покрайнините, защото точно това сте захапали.

    Всъщност - всички са хванали по една - нека да избегнем думата - но това което е изобразено на статуята на "Ромул и Рем" е - какво смучат близнаците, при това замечтано.

    Случват се тъпи неща - но новият кмет ще разруши митологиите.

    София ще се справи - не е страшно - като колективен кошмар.
  • 5 Начо

    9 1 Отговор
    Била торбичките още ли се обаждат от коневръза
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пфф

    11 1 Отговор
    ГЕРБ и ДПС искат да ходят на избори, а ПП опропастили плана. Що не се скриеш някъде!
  • 8 айдее

    7 1 Отговор
    хората се самолекуват от рака безплатно. а вие гниди правите бизнес със здравето на наивните безпомощни хорица. затвора ви е малко
  • 9 Бамбука

    8 1 Отговор
    Контесата пак се опитва да лъсне с глупави клуки.
  • 10 Попов

    4 2 Отговор
    Че нг едж ий ни ца та работи с пълна пара. Социолозите са на линия, тp o ло вет е са в коментарите. Математическата формула на чен ге са р ница та: ГЕРБ + ДПС + БСП + ИТН + Възраждане = Делян Пеевски.
  • 11 Танев

    3 2 Отговор
    Много опопрки в подкрепа на ГЕРБ чета тука, а фактите са си факти, най-корумпираната, най-бедната и най бързо изчезваща нация в света. Всичко това благодарение на корупцията и на ГЕРБ, който нищо не направиха по въпроса за дългото си управление. Не мога да повярвам, че народа пак ще ги сложи първи.
  • 12 контера карло как е

    4 1 Отговор
    със заплатка 10000 за п...ъ.рдене по цял ден, и хленчене???
  • 13 Ния

    1 2 Отговор
    Пожелавам на оня, който не е внесъл проекта, и на онези харвардчета, които са го накарали да не го внася, в най-скоро време да имат нужда от такова лечение, и да няма къде и как да го направят... Защото много семейства няма как и къде да поведат такова лечение.
  • 14 Любо

    1 2 Отговор
    Лена, на киро и миро, широко е отворила кесията, като на парапет... Нета е пълен с глупашки писаници във възхвала на ПП/ДБ, кокоро, киро, рашков и т.н.; напълно се отричат кражби, измами, контрабанда, дори пудели... За сметка на това платените, от лена на киро и миро, плюят, лъжат и обиждат всеки, който не е от сектата на ПП/ДБ. Питам се, лена, на киро и миро, не се ли страхува, че всичките гадости и обиди ще се върнат върху детето и??? Защото "децата плащат за греховете на родителите си"....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове