Last news in Fakti

30 Януари, 2014 11:31 683 3

Буруджиева: Референдум за изборните правила на евровота ще подмени темата им

  • татяна буруджиева-
  • референдум-
  • изборните-
  • правила-
  • евровота-
  • подмени-
  • темата

Това не е само PR на президента, но и опит да пречи на работата на НС

Добре е гражданите да казват какво мислят по всички важни неща на изборното законодателство. Проблемът е, че вкарването три месеца преди изборите, вътре в предизборната кампания за представители в ЕП, да се води дебат за изборно законодателство, е подмяна на темата в евровота. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева.

Тя обясни, че практиката да има референдуми заедно с изборите не е чужда и нова. Депутатът обаче допълни, че ако се вземе практиката на най-демократичната страна в това отношение - Швейцария, тя е да се подготвя референдум по важни теми  около година. Според Буруджиева само така няма да се отнеме възможността на партиите да могат да разговарят с гражданите по темите, които са важни, по отношение на самите избори. "Няма избори, в рамките на които да може изведнъж да се вкара една тема, която да размие основната такава, значението и важността на проблема, който решават самите те", категорична бе тя. По думите и отдавна се говори за това и никой не го е направил.  Можехме да говорим за този референдум още от юни и на практика дебатът да се е състоял. Коректно е да се проведе гласуване и по тази тема. Всяка от следващите години има избори и имаме възможност да проведен референдум без да се пречи през този дебат на изборите.

Това не е само PR на президента, но и опит да пречи на работата на НС

По думите и действително този ход на президента може да се окачестви като PR. Според нея той много категорично, от гледна точна на институцията, в която се намира, се е самоопределил спрямо Народното събрание. "Плевнелиев до сега не е имал един ход, който да не е в рамките на това да се пречи и да не се даде възможност на парламента да функционира, да се изтегля власт към президентството и да не се уважава парламентарната република", заяви Буруджиева. По думите и този ход на президента е придружен от още нещо по-сериозно - той продължава да се намесва в работата на политическите партии.

Задължителното упражняване на глас е по отношение на това хората да си спазват правата

Според нея има много важни въпроси в ИК, по които хората трябва да кажат своето мнение, един от които е задължителното гласуване. По нейно мнение той сам по себе си изисква много сериозен дебат. "23 години се говори за него, но в същото време никога в този дебат не сме си давали труда да акцентираме на това, какво означава да се въведе такова и от гледна точка на отговорността, която имат българските граждани. Те трябва да го спазват, а за това навсякъде по света където има задължително гласуване, мерките са драконовски", обясни народният представител. Тя допълни обаче, че когато в България се стигне до такива те се измерват в глоба от 50 лв., която няма как да възпроизведе задължителност. Депутатът допълни, че задължителното гласуване се е въвеждало, когато е трябвало да се създаде политическа култура. "Неясен е ефектът от него при една наложила се вече някаква политическа култура и дебатът става по-сложен", каза още тя. По думите и не може да се избяга от факта, че това е опит за натиск от страна на държавата върху човек, защото той има пълната свобода и право да не гласува.

НС трябва да се заеме сериозно с решаването на избора на главен съдебен инспектор

На въпрос за удължаването на срока за нов главен съдебен инспектор, Буруджиева отговори, че това е казус, който се бави доста време. Според нея в случая НС трябва да се заеме сериозно със задачата, защото за 4-ти път се изправя пред решението му. По думите и проблемът е взел такива размери, че самото номиниране заплашва да провали личностно, който и да бъде номиниран. "Това не е добре. Надявам се да се намери доброто и точно решение по отношение на номинациите, за да може да се излезе от този казус", заключи Татяна Буруджиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Факири са политиците ни!

    Тая успя да се изкаже за референдума без да спомене думите "МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ".

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове