Last news in Fakti

14 Април, 2024 15:50 1 965 22

Окръжният прокурор на Враца: Простреляното дете е станало жертва на нелеп инцидент

  • нелеп инцидент-
  • простреляно дете

Може да се стигне до ситуация с тежка телесна повреда и използването на такава въздушна пушка не бива да се подценява, посочи Владимир Сираков

Окръжният прокурор на Враца: Простреляното дете е станало жертва на нелеп инцидент - 1

Събраните до момента факти около раненото от стрелба през вчерашния ден във Враца дете на година и половина сочат, че става въпрос нелеп инцидент, в който участват две деца, каза пред журналисти окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков, цитиран от БТА.

По думите му досъдебното производство е по чл. 115, вр. с чл.18, което е сравнително тежък текст - опит за умишлено убийство.

„За мен не е съвсем точна правната квалификация. С оглед на събраните до момента доказателства по-скоро се касае за причиняване на тежка, към настоящият момент, телесна повреда по непредпазливост“, каза Сираков и допълни, че "колегите от РУ - Враца са се презастраховали, с оглед ситуацията".

Това, което е установено от извършените разпити до момента, е, че стрелбата по непредпазливост е произведена от 11-годишен родственик на пострадалото дете, който е наказателно неотговорен.

Установено е, че дядото на пострадалото дете през март 2021 г. е закупил пневматична пушка, марка „Крал“, 5,5 калибър, която стреля с „чашки“ (тип сачми).

Спазил е регистрационен режим и я е регистрирал в РУ - Враца. По думите на Окръжния прокурор във вчерашния ден дядото на пострадалото дете изнесъл оръжието, целта му била да стреля по свраки, няколко пъти зареждал и изпразвал оръжието.

По някое време изпратил 11-годишния си син да купи сладолед от магазина. Докато момчето е отсъствало, отново заредил пушката. Когато синът му се върнал пушката била на маса. В същия момент пристигнали хора, които искали да закупят агнета, дядото и бабата станали да ги посрещнат, майката също оттеглила вниманието си от малкото дете, което се е разхождало.

То хванало пушката за цевта и започнало да я тегли, а единайсетгодишното дете в стремежа си да попречи оръжието да падне, я хванало от другата страна за приклада и натиснало спусъка по невнимание. При произведения изстрел една от сачмите попаднала в областта на лицето на малкото дете, над веждата.

„Такава е фактологията. Това 11-годишно дете не е знаело, че пушката е заредена, тъй като е било да купува сладолед. И затова по никакъв начин не се установява умисъл за извършване на такова деяние“, посочи Владимир Сираков.

Според него е необходимо да бъдат направени законодателни промени, които да регламентира правния статут на този вид оръжие, тъй като към настоящия момент той не е изяснен.

„Ето виждате, че може да се стигне до ситуация с тежка телесна повреда и използването на такава въздушна пушка не бива да се подценява“, посочи Сираков.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А родителите

    26 4 Отговор
    най - безсрамно излъгват медиците , че било паднало от столче , вместо да кажат веднага истината , за да не се губи време !
  • 2 нелепостта

    11 17 Отговор
    Едно време по панаирите имаше стрелбища.Никой нямаше право на оръжие.Дори милиционерите не носеха.Знаем,че всеки сезон и ловджиите се изпотрепват помежду си от много акъл.Какви са тези оръжейни магазини,какво е това чудо.

    Коментиран от #9, #14, #17

  • 3 въпрос

    24 2 Отговор
    Какво значи нелеп инцидент?
    Защо детето е имало достъп до оръжието?
  • 4 м-р

    17 3 Отговор
    Нелеп е болният мозък на тоя и цялата съдебна система това оръжие не се дава на 11 год. деца да беше стреляло по баща си
  • 5 Врачански пустиняци

    14 0 Отговор
    Няма ли виновни как така нелеп инцидент ?
  • 6 ахаа

    9 2 Отговор
    Вярвам безрезервно на прокуратурата. Пушката възпроизвела откос и една съчма попаднала в детето.
  • 7 Врачанско битие

    12 2 Отговор
    5.5 дупчи един сантиметър дъска..сигурно и бебешки череп от упор
  • 8 Да се прибере всичко що стреля..

    6 5 Отговор
    Или всички да имат оръжие
    или никой да няма оръжие.
    Полиция и военни само със служебни оръжия на работа-после в касите.
    И да се изкарат ловците и дърварите от планините и горите.
    Малко ще миряса държавата.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гарга

    5 4 Отговор
    А стрелбата по свраки, законна ли е?

    Коментиран от #19

  • 11 Гост

    10 2 Отговор
    Брее, голямо съчинение.И кой е ,,свидетеля,, на случката ,щом бабата ,дядото и майката не са били наоколо,така да кажем. Била на масата,малкото я задърпало за цевта ?! и голямото взело да я дърпа назад,ама с пръста на спусъка ?! Тц,тц.тц...
  • 12 Механик

    12 0 Отговор
    „Ето виждате, че може да се стигне до ситуация с тежка телесна повреда и използването на такава въздушна пушка не бива да се подценява“, посочи Сираков."
    Господин Насираков! Дайте да забраним кухненските ножове, щото те са доста по-опасни от една бутално-пружинна въздухарка?!
    Дори предлагам да забраним саповете за лопатите, щото гледам гои продават съвсем свободно железарските магазини. а бая хора а претрепани точно с такива сапове.

    п.п.
    Нали искате да се равняваме с европейските закони?? Ами в Чехия е достатъчно да си на възраст 21+ години, да не си съден за:
    - грабеж
    - въоръжен грабеж
    -побой с при който си ползвал заплашване с оръжие .
    Както и да не си диспансеризиран в "буйното отделение"
    и за 21 работни дни може да придобиеш всяко едно РЪЧНО огнестрелно оръжие и то въвсем законно.
  • 13 Ангел

    7 3 Отговор
    Айде сега това е повод и въздушните пушки да ни забранят....

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    2 9 Отговор
    Трябва да ги забранят тия въздушни пушки. Освен някоя беля като тази друго няма да стане с тях. Пушки та пушки, е като искат да стрелят има си стрлбища, за лов си има курсове и ловни дружинки и ловни пушки.

    Коментиран от #21

  • 16 Може ли

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да се прибере всичко що стреля..":

    да останат секс-пистолетите или не даваш.
  • 17 Хараламби

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "нелепостта":

    При ловджиите огнената вода оказва влияние.
  • 18 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ангел":

    Кирцата, Кокорцата, Доганя, Мравояда, мавъра и пр, герои ги е най-многострах, да не ги набаранякой с нещо дето стреля. Ще забранят всичко което се сетят ,че може да им пусне сачма в кратуните.Само не им иде на акъл че преди 2000 години един Давид е убил един Голиат, като е хвърлил камък с прашка направена от конопени върви.
    в скоро време очкавам да збранят ластиците дето са на баба им на гащитите. Щото от тях става перфектна прашка.
    п.п.
    На бабите, за съжаление ще им се наложи да си връзват БИКИНИТЕ със сезал, щото ластиците са опасни за ПРАШКИТЕ.
  • 19 Факт

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гарга":

    Убиването на свраки е престъпление.Ама на село законите не важат.България не съществува като държава от 35г.И това са пълни глупости за оправдание.
  • 20 Едно време имаше Военно обучение и

    4 2 Отговор
    Стрелбища на ОСО с инстуктори, които научиха хиляди мнадежи от средните класове да боравят правилно с Въздушно Оръжие! В един Район на София, за Пример, никога нее имало, никакъв инцидент!! Лятото тея средношколци отиваха на Лагер и стреляха и с АК!! 78 ГИМНАЗИЯ И ТЕХНИКУМ ПО ТОРИЗЪМ Банкя, работническите колективи в санаториумите всички минаваха да стрелят в това стрелбище на ОСО!! Никакъв Инцидент!! Един инструктор на почасово заплащане, по малко от половин работен ден!!Това беше по време на СОЦА, а ОСО се командваше от ген Полендаков!! Имаше РЕД а сега е ХАУС!?
  • 21 Много си

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Зле . Какви ловни дружинки те гонят . Пневматично оръжие се ползва за спортна стрелба . Даже е олимпийска дисциплина . Каквото и оръжие да се притежава никога не се оставя без надзор . Жалко за пострадалото дете. Ако беше арбалет щеше да е фатален краят .
  • 22 Истината

    1 0 Отговор
    "При произведения изстрел една от сачмите попаднала в областта на лицето на малкото дете, над веждата."
    Ало, журналиста това не е ловджийска пушка.В тези пушки чашката е една.
    Тия от това семейство лъжат.При такова дърпане,ако е така чашката ще попадне в тялото на детето,а не в главата.
    Тези лъжат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове