Last news in Fakti

17 Април, 2024 06:00 2 867 29

Николай Василев: Винаги става едно и също, когато Асен Василев напуска МФ

  • асен василев-
  • финанси-
  • дълг-
  • николай василев

За три години и половина държавният дълг се увеличи с 20 млрд. лв., заяви бившият икономически министър

Политиките на правителствата през последните три години бяха проинфлационни – големи социални разходи и нулеви реформи, които доведоха до високата инфлация и обедняването на хората.

Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред NOVA NEWS.

"Всеки път, когато Асен Василев предава Министерство на финансите на свой наследник, се повтаря едно и също. Парите са похарчени, а новите министри казват, че положението е много тежко. За три години и половина Василев увеличи държавния дълг с 20 млрд. лв. Бюджетното харчене не е икономическа политика", изтъкна той.

Бившият вицепремиер е на мнение, че събираемостта на данъци няма да се увеличи. Василев определи управлението на предходното редовно правителство като „приказки, малко идеи, почти никаква свършена работа“.

Финансистът каза, че за да влезе страната в Еврозоната, трябва да има силна политическа воля. Той обясни, че причина за забавянето е, че България е влязла в т.нар. „сив списък“ за пране на пари за финансиране на международния тероризъм.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    8 6 Отговор
    Искат отмяна на вредния плосък данък!
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    28 4 Отговор
    Знаем те и теб.......същия си!

    Коментиран от #5

  • 3 да Бе

    26 3 Отговор
    Както в приказката, Присмял се хърбел на щърбел
  • 4 ха ха

    25 3 Отговор
    според злобното човече всичко трябва да е собственост на банките , е такива са му идеите за реформи
  • 5 мачок..

    18 17 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Кокорчо по харчене и взимане на дългове е на три крачки пред другите бивши финансови министри..декември 2024 год..и някой си и никой си не можа да разбере кака за 12 дни си заминаха над 12 млрд.лв.от хазната,къде и за какво отидоха бог знае,а таа сган козяшка като киртак кирчов и сие не са построили и един метър магистрала.

    Коментиран от #10

  • 6 Европейски съвет Главчев

    15 8 Отговор
    На срещата освен Укр. ще се обсъжда деиндустриализацията на Европа, както и подкрепата на България за РЕСУРСИ. На 6-то място в ЕС по износ на суровини. Третирани сме по-зле от африканска държава, защото не произвеждаме стоки с Висока Добавена Стойност. След мини и концесии злато земята е унищожена за стотици години напред. Не знам как Българските елити се съгласяват с подобна политика? България НЕ ТРЯБВА да приема фалиралото евро. Държави извън еврото Швеция, Швейцария, Исландия, Норвегия, Дания, Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Цифровизираните държави като са с недостиг на капитал. Изкупуват се обезценени книжа. В еврозоната загубите от отрицателна преоценка на книжа, закупени в рамките на програмата за количествени улеснения, се усещат най-вече от германската Бундесбанк. Защото Германия намали резервите си. Това чака България с премахване на Валутен Борд. До 2030 България категорично не трябва да влиза в Еврозоната. Златото ни ще премине под управление на ЕЦБ, и не е договорено количеството. Курс обмен лев евро, не е сигурен, че ще е фиксиран. Според ЕЦБ варира плюс минус 15%. Едва ли ЕЦБ и останалите държави ще се съобразят с някакво местно документче на БНБ и НС за фиксиран курс. Гледа се реално състояние, освен ако не искат да заграбят резервите на България. Да изкупуваме дълговете им задължително.
  • 7 БТК

    24 5 Отговор
    Този царски крадец докога ще го поскате в ефир? Той дълбоко се заблуждава ,ако си мисли, как БТК струваща 4.5 милиарда долара я продаде за 200 милиона долара.

    Коментиран от #8

  • 8 Поправка

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "БТК":

    Този царски крадец докога ще го пускате в ефир?
  • 9 Наблюдател

    13 1 Отговор
    Никито пак жонглира с цифрите. В България от 1990 година досега, няма правителство, което след като падне от власт да не бъде обвинено, че е оставило хазната опоскана. Но пък от своя страна започва да твърди, че е оставила огромен резерв, който наследниците му са профукали.
  • 10 Колега

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "мачок..":

    Никой друг не е построил метър магистрала а само подобие на магистрала
  • 11 един

    13 9 Отговор
    Това е поредната лъжа на един некадърник,а дори и да е така,хората ще оправдаят Асен Василев защото парите отиват при тях,за разлика от крадливите юпита!Увеличени са пенсиите,редица лекарства са безплатни,студентите са освободени от семестриални такси,а да каже тоя палячо какво направиха за хората по-негово време,освен че Милен Велчев направи една врътка с дълга която в края на краищата хората плащат!

    Коментиран от #13

  • 12 Василев

    11 7 Отговор
    увеличи заплати и пенсии с 20%. Но! Инфлацията е 60%, или с 40% падна покупателната ни способност. Българският народ обедня с 40%. И всеки един от нас чувства инфлацията по джоба си. Изключвам държавен апарат с 300% увеличение заплати, за сметка на повишени данъци преки и косвени.

    Коментиран от #14

  • 13 Абе

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    Лъжеш и ти яко за едни пари, ама айде... Василев = мафия
  • 14 един

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Василев":

    Докато тоя народ не проумее че администрацията в България е много голяма и е нужно съкращаване с 50% така ще е,всяко увеличение на доходите от бюдждета вдига инфлацията,защото баланса на производители и администрация е драстично нарушен и в производството няма кой да работи,съответно и няма голяма конкуренция която да потиска цените!От друга страна имаме армия от чиновници която измусква данъците на работещите и паратизира върху техните гърбове,и а познай за кого гласува тая администрация!Асен Василев понече да ги съкрати с 10% чиновниците и като настана един вой,олеле-малеле загиваме!

    Коментиран от #17

  • 15 Дрън, дрън

    7 1 Отговор
    На такива, като този народът казва: ситият на гладния не вярва. Каквото и да ни дрънкат, хората разбраха, че Асен Василев е най-социалния финансов министър за всички времена. Хората не трябва да умират от глад днес, за да имало за утрешни хипотетични благинки. Василев показа, че трупането на мазнинки е разпределено така: трупането за народеца, а мазнинките за Боковци и цялата корумпирана политическа класа.
  • 16 Гергана

    4 1 Отговор
    Добре е да се говори с данни. Дълг 2020 г 39 млрд. евро 63.3% от БВП, Дълг 2023 44.4 млрд евро. 43.3% от БВП. Не е 20 млрд повече, даже като процент от БВП е намалял.

    Коментиран от #21

  • 17 Какво да се прави

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    На тая администрация-тунеядци навремето и викаха чантаджии. Представете си всяка новопръкнала се власт по две до три всяка година добавя своите калинки. Това са пиявиците на корумпетата и се вижда, че от 30 години само това гледаме. И, не е грешката в народа, а в епохата. Тази епоха не ражда лидери-патриоти, няма ги, само боклуци и кърлежи. Така е станало и с ония 5 века. Затова яжте, пийте и си носете новите дрехи!
  • 18 Анлнимен

    4 0 Отговор
    На тоя мушморок защо ли му дават думата
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Що забрави за дебелият Ококорен крадец?

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Николай Василев!!! Дребния Голям Крадец!":

    Да не би да си от Бандата на Промяната И ДА ДЕЛКАТЕ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ НА СВОЕ ИМЕ В РАЗНИ ОФШОРКИ?
  • 23 НАЙ-ПРЕКРАСНИТЕ ЛЪЖИ СЪМ 4УВАЛ

    1 0 Отговор
    САМО ОТ КОКОР4О! НИЕ ОТ ПРОМЯНАТА С НЕГО ДЕЛКАМЕ ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА, БЕЗ ДА СМЕ ТУРИЛИ И ЕДНА ТУХЛА ЗА ТРИ ГОДИНИ, НО СМЕ 30 ПЪТИ ПО-БОГАТИ ОТ ВРЕМЕТО ОТКАКТО ВЛЯЗОХМЕ ВЪВ ВЛАСТТА!
  • 24 КОКОРКО СЪСИПА БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    И ВЕ4Е НЯМА ОПРАВИЯ!
  • 25 а бе кой я пусна тая дебела свинкя

    1 0 Отговор
    да си завре зурлата в "държавната копаня" и да изплюска парите на държавата?
  • 26 Никога пове4е Асен Василев!

    1 1 Отговор
    никога пове4е дерибеи и шарлатани във властта!
  • 27 най-голянмото зло за България

    1 1 Отговор
    са Киро и Асен! Бог да ги убие!

    Коментиран от #28

  • 28 Наистина заради толкова грехове,

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "най-голянмото зло за България":

    Господ няма да остави живи, нито един от ПП-ДБ......
  • 29 Киро и Асен

    1 1 Отговор
    Ние преди три години дадохме обещание за пет моста на Дунава и три тунела под Балкана и го изпълнихме низцяло. В ли4ните ни офшорни сметки имаме пари за 4 моста на Дунава и три тунела под Балкана!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове