Last news in Fakti

17 Април, 2024 10:34 604 11

Даниел Стефанов: Явно има много политици в България, които смятат, че чрез МВР могат да спечелят изборите

  • избори-
  • избирателна система-
  • политически дебат

Избирателната ни система е такава, че най-вероятно оттук нататък ще произвежда все такива парламенти с много равни парламентарни групи, без доминираща партия, каза изборният експерт

Даниел Стефанов: Явно има много политици в България, които смятат, че чрез МВР могат да спечелят изборите - 1

"Най-лошото, което ми се струва, че се случва, е, че пада културата на политическия дебат и политическия разговор. Дори с противника, с врага трябва да можеш да водиш нормален разговор. Това е много важна черта на демократичните системи. Ние все повече загубваме тази способност".

Това коментира пред БНР изборният експерт Даниел Стефанов, който не очаква предизборна кампания с идеи и спорове за политики.

Според него партиите трябва да се научат, че начинът, по който водят политическия диалог публично, задава пример:

"Ако е с такова качество политическият диалог, няма как избирателите да показват някакво друго отношение към самите партии".

"Все повече обществата се разделят на групи, които са толкова сигурни, че са прави, че се формират т.нар. племена. Основната характеристика на племето е, че няма как един човек да мине от едно племе в друго. Нашите партии се превръщат точно в такива организации, което изключва в голяма степен възможността за диалог и най-лошото – за общо действие", изказа мнението си той в предаването "Преди всички"

По думите му избирателната ни система е такава, че най-вероятно оттук нататък ще произвежда все такива парламенти с много равни парламентарни групи, без доминираща партия. Ще трябва да има доста по-широки коалиции отколкото имаше до момента, обясни Стефанов и напомни тезата си, че партиите имат сериозен проблем с коалиционната култура. Той отбеляза, че урокът след последните три избора не е научен:

"Притеснява ме, че пак тръгваме в посоката, в която вече беше ясно, че по този начин не трябва да се държиш, защото първо след това завоят е много остър и второ – голяма част от избирателите ти всъщност не искат да го вземат".

"Явно има много политици в България, които смятат, че чрез МВР могат да спечелят изборите", посочи със съжаление експертът и каза от своя опит, че това не е така.

"Другият проблем е, че все повече двете големи коалиции разчитат на това да извадят колкото се може повече от най-верните си привърженици, т.нар. твърди ядра, те опитаха вече всякакви инструменти, с които да ги активират. Инструментите за активиране на тези твърди ядра трябва да стават все по-остри и по-остри", добави той.

По думите му в България каквито и нарушения да е имало в изборите – парламентарни, европейски, президентски, никога не са променяли изхода, като е имало само промяна на мандати. Според него е опасно да се говори, че е възможно да се случат избори с непризнати резултати.

Даниел Стефанов коментира също проблемите и предизвикателствата преди изборите 2 в 1. Той отбеляза въпроса с машините, дизайна на бюлетините, невалидните бюлетини, обучението на секционните комисии и видеонаблюдението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    В България на всеки ДВАМА жители се падат по ТРИ партии, какво остана за броя политици 🤔🥸🤔🥸
    Сякаш ЕДИН въпрос има СТО начина да бъде решен ‼️
  • 2 име

    0 0 Отговор
    Политически дебати няма отдавна. Нивото винаги е копало дъното. Като започнем от оправданията на СДС-арите, че комунистите са виновни за това и онова (нищо, че поне половината от СДС са бивши комунисти), после царя с неговото "като му дойде времето", после тиквоча с години повтаряше "станишев е веновен,Орешарски е виновен, тройната коалиция са виновни" и стигнем до днешно време, когато политическата култура на ПП-ДБ се свежда до "тея са руски агенти" или "герб и дпс са мафия, ама ще направим некоалиция с тях заради общи политики". Аз не сесещам за политик да е поел някога отговорност за нещо, да е признал грешка и т.н.
  • 3 Коня излезна от другата страна на ряката

    2 0 Отговор
    Ухлъовци псевдо пребоядисани рушветчии от ДС не МВР
    а МО гледайте че войните са отвсякъде.
    То смисъл няма май?
  • 4 Влади

    3 0 Отговор
    МВР е било и винаги ще бъде само и единствено на ДпС! Това е смисълът на промените, които започнаха 1989-та и завършиха 2001-ва, с пълното овладяване на властта от ДС!
  • 5 важен е секретаря

    2 1 Отговор
    той се вижда от телевизора, как говори за изборите и състоянието на групировките - дали са заделили пари за купен вот и как ще ги хващат под натиска на ЕС , та да няма корупция . Да . Не виждам някоя партия без подкрепа да е станала парламентарно представена . Изгониха патриотите и богатия варненец . Те са организирали купен вот , но не са влезнали с депутати . и вмро подобно на тях няма депутати . Преврат имаше , там снимал машината един . Слаб вот 34 процента .
  • 6 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Нали ушев гласува по команда, барабар със семейството му бре. Или си от вчера!
  • 7 Селянин

    6 2 Отговор
    🔴 Една от най-популярните легенди на съвременната българска политика гласи, че тъй като всички партии и политици са еднакви, за да се протестира срещу тях, не трябва да се гласува.

    😱 Всъщност е точно обратното - гласът на всеки, който не гласува, се преразпределя между партиите, които са участвали на изборите, но забележете - не между всички партии, а само между тези, които влизат в парламента. Което значи, че гласът на всеки негласуващ отива в най-голяма степен за ГЕРБ, ППДБ и ДПС.

    🔥 За това ние от Възраждане започваме акция за убеждаване на негласуващи българи да излязат да гласуват на 9-ти юни 2024 г.
    🗣🗳 Нека всеки от вас убеди поне 5 негласуващи да гласуват на предстоящите избори 2 в 1, защото ПОВЕЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ!
  • 8 ПП/ДБ

    6 1 Отговор
    Сега ... дали има много политици , които смятат че чрез МВР могат да печелят избори - не знам , но знам че едни "политици" спечелиха (не) едни избори с шушу-мушу с Президента и ала-бала с едни флашки , с една СИЕЛА и с едно НАШЕ МВР . Кои са те ли ? Познайте !
  • 9 Демократ

    0 2 Отговор
    Този експерт по избори защо не споменава и дума, че първата гаранция е провеждането на честни избори, които да отчетат реалния вот на хората. Като е такъв експерт защо не обясни защо изборния закон не осигурява елементите за провеждане на честни избори- гласуване по пощата и електронно гласуване, което ще гарантира участие на всички,които искат да гласуват и в чужбина, без безумните изборни бюра, които пречат на гласуването и правят излишни разходи, защо не се въведе регистрация на хората които искат да гласуват не според адресна регистрация, а според желанието за участие и така ще се премахнат ордите с фалшива адресна регистрация по предназначение и изведнъж ще отпаднат 500,000 мъртви души, защо не се въведе доказана по света практика за ранно гласуване напр. 14 дни преди изборния ден, машинно гласуване и обработване на резултатите, ЦИК само от юристи, експерти по изборно право, не партиен орган по сценарий, защо резултатите на 2 млн.избиратели се натъкмяват по същия сценарий 7 дни , а в многомилионните държави се обявяват същия или най-късно на другия ден. Изобщо дума не обесва как се правят честни избори, а за нечестни естествено се използва МВР.
  • 10 Шопо

    3 0 Отговор
    МВР е Институция с двойно предназначение, привидно осигурява обществения ред а в същност е ОПГ.
  • 11 сигнализатор

    1 0 Отговор
    флашките му е майката, кой разбира там се спира...от там направо крания резултат..., з ко да се мъчат да купуват продават, подменят вот....като може да си го програмират....цък-цък....а вие щрауси перете крилца и си мечтайте за изВори...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове