Last news in Fakti

17 Април, 2024 10:53 1 280 11

Емил Дечев: Две години ДАНС наблюдава контрабанда за стотици милиони и малко преди изборите решават да се задействат

  • съдебна реформа-
  • конституция-
  • данс

Промените в Конституцията са само началото на съдебната реформа, няма как да се прави истинска съдебна реформа  без промени в Конституцията, каза бившият зам.-министър

Емил Дечев: Две години ДАНС наблюдава контрабанда за стотици милиони и малко преди изборите решават да се задействат - 1

Имаме институции, които се издържат от нашите данъци, но работата, която те вършат, получавайки заплати от нашите данъците, не е в подкрепа на хората, които им плащат заплатите, а е за частни цели.

Това заяви бившият зам.-министър на правосъдието Емил Дечев, съдия в СГС, в интервю пред БНР. Той коментира поредицата скандали в правосъдната система, проекта за Закон за Съдебната власт и събитията от последните дни.

Емил Дечев каза, че на "важната среща" на бившия вече гл. секретар на МВР - Живко Коцев, с и. д. главен прокурор Сарафов присъстват ръководителят на СГП, заместникът му и ръководителят на КОНПИ.

"Очевидно е, че разговорът е за това дело и няколко часа след това Коцев подава оставка. А това най-малко създава впечатление в обществото, че едва ли не прокуратурата кадрува по върховете в МВР. Това е недопустимо", коментира Дечев.

"Две години ДАНС наблюдава контрабанда, изтичат стотици милиони и малко преди изборите решават да се задействат спрямо ръководител на Агенция Митници, наистина това е несериозно. При положение, че са изтекли стотици милиони левове от държавната хазна в частни джобове", изрази съмнения по случващото се Емил Дечев.

Относно продължаване на срока на обществено обсъждане на проекта за Закон за Съдебната власт от Министерство на правосъдието бившият зам.-министър коментира:

"Така изглежда, че има много притеснения по законопроекта, но всъщност те идват от една групичка хора, които навремето бяха против закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата. Не е вярно, че съдиите са обезпокоени.

Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите никога не са имали становище различно от това на главния прокурор, който и да е той. Настоящият ръководител на Асоциацията на прокурорите придружаваше Гешев в последното му пътуване до САЩ, малко след атентата, защото Гешев не знае английски. Тези две асоциации никога в историята не са имали мнение, противоречащо на ръководителите на следствието и прокуратурата."

Дечев обясни за "Българската съдийска асоциация", че познава четирима, двама от тях са бившият председател на спецсъда и неговият заместник: Организация, която няма собствен живот и се активира, когато трябва да се вземе решение по важен проект за Съдебната власт. За да се каже, че има мнение, различно от това на Съюза на съдиите.

За проекта на Закона за Съдебната власт Дечев сподели, че не твърди, че е перфектен, но "по време на работа в работната група беше дадена възможност дълго да се разискват проблемите за прокуратурата, свободата на прокурорите, административната свобода, за правомощията на главния прокурор, имаше достатъчно време".

"Този проект е наистина много важен. Промените в Конституцията е само началото на съдебната реформа, няма как да се прави истинска съдебна реформа без промени в Конституцията. Но реформата не може да спре само с тези промени, защото Конституцията е с общи и абстрактни норми и изискват доразвиване в законови и подзаконови нормативни актове. Англия съществува без Конституция, но няма държави без закони", коментира Дечев.

Според него проектът на Закона за Съдебната власт ще се забави с от 1 до 4 години.

"Най-малко възможен е оптимистичен вариант, да бъде оставен така и внесен в НС за гласуване. Това е най-малко възможният вариант", прогнозира бившият зам.-министър на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХиХи

    12 7 Отговор
    Ристю Бойкикиев па ша смени конституцията, дорде улучи
  • 2 Този защо

    12 11 Отговор
    се връща на работа в съда, след като беще зам.министър на правосъдието от ППДБ? Нали в съдебната система трябва да са деполитизирани! Или сега вече няма да е политически оцветен!
  • 3 ШАРЛАТАНИ !!!

    12 10 Отговор
    Еххх , как обичат да се правят на "ударени" ПП/ДБ питомците , ама само как обичат !!! И на кокошките на село им е ясно , че ако данните от разработките бяха оповестени по време на управлението на ШАРЛЛАТАНИТЕ , те мигом щеха да бъдат заметени под килима и унищожени ! Зер , никой няма да разгласи разработка срещу себе си и срещу ортаците си , нали ?
  • 4 да , ами в партиите сега кой е горд и

    5 2 Отговор
    нахъсан . Той е замесен с действията на данс . ама трактора го няма в схемата . има двама дето са добре на избори . Винаги . социолозите, прокурорите и сочените водачи на лодката на народа в морето сега гледат как се организират 50 на калпак за глас . Но и в гръцка е така . мицотакис нямаше да става политик . Не е лоша реакцията . а изборите на са днес . Реформите станаха добре . 2 в 1 е ок . Да купят флашки . Видя се за 4-5 провинили се прокурори стават евро, джуджета, гешевци, ами така е .
  • 5 Запознат

    14 6 Отговор
    Данс контролират контрабандата льольо.Наблюдават някой от веригата да не отклони някоя пачка настрани,това е задачата на данс.Затова във всички канали има замесени политици, висши полицаи и на отгоре е ония с дълбокото чекмедже
  • 6 Майора

    9 6 Отговор
    Човек бил министър и с тройка от държавния изпит да дава акъл! Не е ли странно съдиите да имат пълна свобода и дс не се контролират , с прокурорите да се избират 2/3 от политиците! Това ли ви е реформата уважаеми юристи? Вижда ср кск съдии пускат предсрочно убийци нс свобода или намаляват присъдите им или ги освобождават от съда или не разглеждат дела срещу посочени пт КОНПИ!

    Коментиран от #9

  • 7 Пордното корумпе

    7 7 Отговор
    назначено за съдия по сосоридна линия...да ни "Учи" на морал и етика..ОСТАВКА БЕ БОК....ЛУ...К
  • 8 наглеци

    8 7 Отговор
    Т.е. - какво да разбираме - никакви разработки за корупция ,престъпни схеми и контрабандни канали , НИКОГА не трябва да бъдат оповестявани , защото ... можело да се използват за полтически цели? Очевидно и НИКОГА не трябва да има задържани , съдени и осъдени за тях , защото и ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПОЛТИЧЕСКИ ЦЕЛИ? Демек , ако има намесена политика , всички престъпления са позволени! Това го казва бивш правосъден зам. министър и съдия!!! Типичен ПП/ДБ представител , без съмнение .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мдааа

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Охоо, къде си бре апаш":

    Кочово
  • 11 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Охоо, къде си бре апаш":

    Дай подробности за тубите,че ми е любопитно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове