Last news in Fakti

17 Април, 2024 22:47 1 393 37

Иранският посланик в България е бил привикан в МВнР

  • мвнр-
  • иран-
  • посланик-
  • българия

Срещата е била по повод атаката на Иран срещу Израел от 14 април 2024 г.

Иранският посланик в България е бил привикан в МВнР - 1
Снимка: БГНЕС

Извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш е извикан във вторник - 16 април, на среща в Министерството на външните работи (МВнР).

Срещата е била по повод атаката на Иран срещу Израел от 14 април 2024 г., съобщиха от министерството на официалния си сайт.

По време на срещата Гергана Караджова, генерален директор „Политически въпроси“, подчерта пред посланик Ирваш, че МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел по най-категоричен начин. Безпрецедентният по своите мащаби и същност акт е сериозна заплаха не само по отношение сигурността на района на Близкия изток, но и добавя нови тежки предизвикателства пред глобалната архитектура на сигурност.

Генералният директор информира иранския посланик, че водена от това разбиране и оценявайки в дълбочина катастрофалните последици от евентуално разгръщане на мащабен директен военен сблъсък между Иран и Израел, българската страна отново призовава за стриктно зачитане на основополагащите принципи на Устава на ООН и нормите на международното право.

В унисон със съвместното изявление на ЕС и неговите държави-членки от 14 април 2024 г., от българска страна отново бе отправен призив към всички страни да проявят максимална сдържаност и да не предприемат мерки, които биха могли да доведат до допълнително влошаване на ситуацията. Възникването на спирала на насилие трябва да бъде предотвратено.

Генералният директор информира иранския посланик, че съвместно с международните си партньори България остава активно ангажирана с усилията, насочени към търсенето на възможности за бъдещо установяване на траен и устойчив мир в Близкия изток и възстановяване на политическите перспективи за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Иран извърши пряка атака срещу Израел в отговор на предполагаем израелски удар по сграда на иранското консулство в Дамаск на 1 април. От своя страна Израел заяви, че ще отвърне на удара.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Не чух

    82 4 Отговор
    да извикахте израелският, като нападнаха посолството на Иран и убиха хора? Това мирише на жалки лакеи! Гнусно е да ми продавате страната боклуци и да излгате българите!

    Коментиран от #7

  • 3 хммм

    17 20 Отговор
    Какво му е казал?? СЛушай инак ще те дам на Рундьо Радев, заклет американофил и български предател.
  • 4 Бойко Разбойко

    50 2 Отговор
    Къдравата Сю ще обяви война на Иран.
  • 5 Дедо

    63 3 Отговор
    Хехехе няква държавичка от 5-6 млн.от които 2.5 млн пенсионери, марионетка на чуждите служби, била привикала посланик на 100 млн.държава ,една от най богатите на петрол , с младо население и основен опонент на САЩ , да се обяснява хехехехехехе

    Коментиран от #11, #27

  • 6 Пич

    54 3 Отговор
    Поредната генерална директорка се оказа генерална тъпачка !!! В тези конфликти се пази пълен неутралитет !!!
  • 7 Казуар

    6 41 Отговор

    До коментар #2 от "Не чух":

    А тези генерали и офицери от диктаторската гвардия какво търсят до границата с Израел. Какво търсят в Ирак, Сирия, Йемен, Ливан.

    Коментиран от #8, #13, #14, #22, #29

  • 8 Каквото търсят

    53 2 Отговор

    До коментар #7 от "Казуар":

    израелските разведки по посолствата! Едно посолство, е територия на дадената държава! Нападение над него, е нападение над страната! Да чу да привикаха израелският посланник за агресията им срещу Иран? Търсете истината, за да не ви ползват за евтините им лъжи!
  • 9 Тъпотата няма граници

    35 2 Отговор
    Глупотевини се творят в нещастната територия. Пак добре,че посланика е отишъл на срещата.
  • 10 Сандо

    37 2 Отговор
    Ама са подлизурковци от това,неизвестно чие,министерство.Дълги години ще се наложи да изгубим,докато се възстановим от вредите,които ни нанесоха всички ибрикчийски пправителства.
  • 11 РЕАЛИСТ

    32 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо":

    България, земя като една човешка длан привиква посланик на Персия. Държава, която е карала Света да трепери. Ако беше толкова лесна плячка, досега САЩ да са я нападнали, ама не смеят. Пратиха тяхното куче Садам да воюва с нея.

    Коментиран от #28

  • 12 Кипаем дъното

    33 2 Отговор
    По кухи министри никога не сме имали тия от къде ги копаят се чудя
    Ама така са й наредили от козяк и тя слушка за да папка
  • 13 Ти какво търсиш в България

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Казуар":

    Хобитата ти е в тропическите гори на остров Нова Гвинея
  • 14 Ти какво търсиш в България

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Казуар":

    Хабитата ти е в тропическите гори на остров Нова Гвинея.
  • 15 Някой

    30 2 Отговор
    Тъпа калинка е тази кака. Да се спазва устава на ООН казва. Ами да го каже това на посланика на Израел. Те гръмнаха иранското посолство в Сирия. Което си е вопиющо нарушение на устава на ООН. И точно по него Иран има право да отговори.
    Ама така е - надупчени към САЩ и Израел. Никаква еманципираност, никакво достойнство.
  • 16 Видяла Гергана от Външното

    17 1 Отговор
    че подковават вола...
  • 17 Тома

    23 2 Отговор
    По поръчка на козяк.Ей няма по големи продажници от нашите смешници.Евреина извикаха ли го за убииствата в газа на невинни хора
  • 18 Коце,

    16 2 Отговор
    Тази трябва първа да бъде уволнена за превишаване на права! Да иде при еврейските си господари!
  • 19 Какво значи да бъде "привикан"

    19 1 Отговор
    един посланик, независимо на коя държава. Тук не знаят ли, че всеки посланик е с ранг на държавен глава на съответната държава. Не знаят ли, че се привиква заподозрян в някакво престъпление или куче. Това " привикване" се е наложило не само в случая, но е станало емблематично за "дипломатическия тон"
    за съжаление. Политика без дипломация води неминуемо до война. Как ще реагирате, ако външно министерство "привика" посланика на някоя страна от ЕС, недай Боже. Тук той ще бъде поканен, а другите се привикват.
  • 20 Гад Зеев

    22 1 Отговор
    Иран съвсем законно отговори с ракетен удар на наглата агресия на еврейските нацисти съгласно член 51 от устава на ООН и съгласно статия 22 от Женевската конвенция.
    Тази жалка женица да вземе по-добре да се скрие преди да са я докопали българите.
    България и Иран са две братски страни, но за съжаление в момента България е превзета краварска колония и хората милеещи за своята родина трябва да се вземат в ръце, да поправят тази грешка и да си върнат държавата!
  • 21 Хайли лайкли

    16 1 Отговор
    Чудя се как би реагирало нашето продажно външно министерство, ако наше посолство в чужда държава бъде бомбардирано и в него загинат български граждани??????????!!!!!
  • 22 друже

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Казуар":

    Лопата за теб...
  • 23 Уса

    9 1 Отговор
    Като казвате А кажете и Б...Какво е отговорил иранския посланик за устава на ООНе че калинката стои още затапена
  • 24 Абе ей МНВР-то!!

    13 1 Отговор
    От къде на къде ще викате човека в МНВР, бе??!! Да не би Иран да е обстрелвал България, бе под-логи??!! Иран “върна” на Израел, който обстреля иранското посолство и уби 7 ирански дипломата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истината

    7 1 Отговор
    А защо не е бил извикан израелския посланик за убийството на 30 000 цивилни палестинци!
  • 27 Запознат

    0 9 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо":

    Иран е с 83 милиона население, много изостанала страна, която се управлява от аятулласи, където бият незабулени жени! Иран не може да е опонент на супер силата САЩ! За другото си прав!
  • 28 Истината

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Сегашен Иран няма нищо общо с древна Персия!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Коментар

    7 0 Отговор
    Тези откачалки в МВнР са за уволнение.Къде ни бутат между шамарите?То и в Африка има хиляди войни...и там ли ще ни бутат?Ще им се невидяло и ненормалниците!СПРЕТР ДА НИ БУТАТЕ В ЧУЖДИ КОНФЛИКТИ!ЯСНО ЛИ ВИ Е?!

    Коментиран от #37

  • 31 Шляхтиц

    8 0 Отговор
    МВнР повика ли посланика на Израел по повод атаката срещу иранския консулски комплекс в Дамаск, при която загинаха седем ирански военнослужещи ???????
  • 32 Сашо

    5 0 Отговор
    А Израелският привыкан ли е за убийствата в посолството на Иран?
  • 33 Жоро

    5 0 Отговор
    Вьншно министерство е пьлно с некадьрници и хора без образование! Те не им трябва то нашего вьншно е на Козяк!
  • 34 Няма такава държава !

    2 0 Отговор
    Що не викна жида,да го пита как избиха деца,жени и стари хора в Палестина !
  • 35 Перо

    3 0 Отговор
    Проявата на сервилност и слугинаж е смешна, когато се знае кой извърши първото нападение и унищожи иранското посолство в Сирия! След дъжд качулка! Извикаха ли за обяснение посланика на Израел? Никаква дипломатическа практика не допуска обаждане на чужди посланици, на личния телефон на министъра на МВнР. Министърът е спазил всички административни изисквания и е назначил отговорен заместник, през време на отсъствието си! Контактите се извършват, чрез Единният държавен Протокол! Радев ще се изложи, ако издаде Указ за освобождаването на Стефан Димитров и назначи партиен секретар от ГЕРБ и член на чужда организация с неясно финансиране! Това е измислен скандал от чуждо посолство със замесване на зависимата тиква и опит за поставянето на техен доверен човек!
  • 36 Хайл 14/88

    0 0 Отговор
    Когато чи футите взривиха иранското посолство в Дамаск привикахте ли чиф ута да му кажете че ОСЪЖДАТЕ НАПАДЕНИЕТО НА ИЗРАЕЛ СРЕЩУ ПОСОЛСТВОТО НА ИРАН В ДАМАСК???? НЕ,НАЛИ...ЛИЦЕМЕРИ ГНУСНИ
  • 37 Хайл 14/88

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Коментар":

    На 09.06 ще ги изметем,затваряме козяк 16,ОТКАЗВАМЕ ФАЛШИВАТА ВАЛУТА ЕВРО,ВКАРВАМЕ ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ В УРАНОВИТЕ МИНИ ДА КОПАЯТ ПОНЕ ФАЙДА ДА ИМА ОТ ТЯХ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове