Last news in Fakti

18 Април, 2024 07:52 1 639 17

Д-р Асен Гудев: У нас преждевременната смъртност от сърдечно-съдовите заболявания е 4 пъти по-висока от средната за ЕС

  • сърдечно-съдови заболявания-
  • превенция

Ние губим най-"ценните" хора за обществото, които имат най-голям опит, най-добрите данъкоплатци. Не бива да си позволяваме толкова лесно да губим хора, каза медикът

Д-р Асен Гудев: У нас преждевременната смъртност от сърдечно-съдовите заболявания е 4 пъти по-висока от средната за ЕС - 1

У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях.

Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, член на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Днес се навършват 50 години от създаването на дружеството.

В епохата на атеро-склеротичните сърдечно-съдови заболявания има и такъв прочит на нещата – че лекуваме следствието, но ние имаме много повече работа, ако трябва да прилагаме превенцията. Превенцията включва промените в начина на живот, на социалните нагласи на хората, т.нар. социални детерминанти на здравето, коментира проф. Гудев.

Страните, успели да пречупят кривата на сърдечно-съдовите заболявания, са именно страните, успели да наложат такива мерки – ограничаване на тютюнопушенето, участие на хранително-вкусовата промишленост в производството на храни с по-малко сол и мазнини, промяна в нагласите за здравословен начин на живот.

"Забраните, размахване на пръст, налагане на необмислени ограничения надали работят, особено при нас. Но без да има воля за ограничаване на неща, които доказано не носят услуга на обществото, няма как да стане", отбеляза специалистът.

Сърдечно-съдовите заболявания са предизвикателство пред целия ЕС, но у нас преждевременната смъртност е 4 пъти по-висока от средната за ЕС и 8 пъти по-висока от тази в страните лидери – Испания и тези в Скандинавия, което кардиологът определя като първостепенен проблем със съществен ефект върху икономиката.

"Ние губим най-"ценните" хора за обществото, които имат най-голям опит, най-добрите данъкоплатци. Не бива да си позволяваме толкова лесно да губим хора."

По думите му, следва да имаме мерило да гледаме на средствата в кардиологията като на инвестиция, а не като на разход.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА Е

    6 5 Отговор
    заради напъна за €врозоната !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нах

    12 7 Отговор
    Е как да сме здрави,като се тъпчем с всичките отпадъци на запада,които се внасят безконтролно.Хранителни отпадъци за тях забранени за продажба в другите страни идват на нашата трапеза.

    Коментиран от #13

  • 4 Здрасти

    8 5 Отговор
    А бе вие погледнали ли сте в заведенията за раково болни? На кое място сме там? Защо не изкарате статистика? М? Не им отърва на онез от ГЕРБ И ДПС И ПП И ДБ?
  • 5 Другаря Живков

    11 5 Отговор
    От население 9млн през 89-та,сега сме има-няма 6 о половината са тъмно-бели.
  • 6 Онзийййй

    10 2 Отговор
    Затварят болниците а болните ги возят по 30, 40 ,и 50 км до болница,до къде СТИГНАХМЕ с реформите, промените "" демокрацията " ????
  • 7 Вижте

    6 1 Отговор
    Вижте как се точи Касата в СЪРЦЕ И МОЗЪК справка НоваТв

    Коментиран от #8

  • 8 Вижте

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вижте":

    в Бургас е тази Частна Болница
  • 9 Селянин

    13 5 Отговор
    Съвсем нормално е да сме така. Ядем супер нискокачествена ултра преработена храна. Пием, пушим, прекаляваме със въглехидратите, не се движим и стресът е навсякъде. Като добавим и, че като отидем в болницата вместо да погледнат причините за проблема и да се опитат да ти променят навиците, те слагат на лекарства веднага и се опитват да ти предложат (много пъти успешно) добре платени от касата процедури. Е, резултата е налице. Спасението на давещите е в ръцете на давещите се. Четете, образовайте се здравно. Намалете въглехидратите, движете се, яжте малко но качествена храна, не преяждайте, не пушете и не пийте и тялото ще се самоизлекува, ако не е прекалено късно.

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Бендида

    10 1 Отговор
    Малко цинично звучи тази загриженост с подобен аргумент: ,, Ние губим най-"ценните" хора за обществото, които имат най-голям опит, най-добрите данъкоплатци."
  • 11 Доктор ОХсърби

    9 2 Отговор
    Това е "заслуга" на "Бялата мафия". При определяне цените на услугите от НЗОК ,.се създадоха условия за тотални кражби от парите на касата. Масово се пишат манипулации ,които не са извършени, хоспитализации ,който не са се състояли, извършват се безмислени манипулации , без да има нужда. Трябва само да има ЛИЧНИ ДАННИ на виртуалните пациенти които се вземат от медицинските картони. Всичко се знае а Прокуратурата и МВР мълчат, щото гарван гарвана око не вади.
  • 12 Болен здрав носи

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    внушаваш че сами сме си виновни. Да ама не. Здравеопазването се влошава а с него и здравето на хората

    Коментиран от #17

  • 13 Така е

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Нах":

    и ще ги плащаме боклуците с €вро !
  • 14 🥩🍅🥬🍊🍎🍐🍋🫚

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Това е самата истина. Към постът ти няма какво да се добави или отнеме. Твоят пост още веднъж.

    “ Съвсем нормално е да сме така. Ядем супер нискокачествена ултра преработена храна. Пием, пушим, прекаляваме със въглехидратите, не се движим и стресът е навсякъде. Като добавим и, че като отидем в болницата вместо да погледнат причините за проблема и да се опитат да ти променят навиците, те слагат на лекарства веднага и се опитват да ти предложат (много пъти успешно) добре платени от касата процедури. Е, резултата е налице. Спасението на давещите е в ръцете на давещите се. Четете, образовайте се здравно. Намалете въглехидратите, движете се, яжте малко но качествена храна, не преяждайте, не пушете и не пийте и тялото ще се самоизлекува, ако не е прекалено късно.”
  • 15 🥩🍅🥬🍊🍎🍐🍋🫚

    0 0 Отговор
    Не само храните (масовите, пълни с консерванти Е-та и т.н.) са толкова некачествени, дрехи, след един сезон носене изглеждат като дреп, се едно кравата ги е сдъвкала и изплюла.
    В момента правя пролетно почистване и всичко (зимно) закупено последният сезон заминава за боклука, има неща и от Зимата на 2023 - та, също за боклука.
    Близо 140/150 лв. “нови” дрехи заминават за буклука директно!
  • 16 дядото

    2 0 Отговор
    причините докторе,какви са причините това да е така.ние саи виждаме,че измираме като мухи
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Болен здрав носи":

    От 2005 г. до сега, бюджетът за здравеопазване е нараснал 10 пъти, но въпреки това, заболеваемостта вместо да се намали се е увеличила 3 пъти...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове