Last news in Fakti

18 Април, 2024 12:55 1 162 18

Корнелия Нинова: ГЕРБ искат да скрият служебния кабинет на Борисов от парламентарен контрол

  • служебен кабинет-
  • герб-
  • борисов

ГЕРБ искат, когато служебен кабинет се назначава от Радев, да има контрол, но когато служебен кабинет се назначава от Борисов, да няма контрол и парламентът да почива, каза лидерът на БСП

„Освен позицията на БСП, че бяхме прави за глупавите промени в Конституцията, която се опитахте да иронизирате, да Ви припомня, че на същата позиция бяха всички съдии, прокурори, адвокати, конституционалисти, юристи и учени в България в 50 отрицателни становища по промените в Конституцията.

Така че се надявам поне със закъснение да признаете експертизата на тези хора, въпреки иронията, с която се отнесохте“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна към народния представител от ГЕРБ Любен Дилов-син.

„Към г-н Чолаков, изненадана съм, защото знам Вашите професионални съмнения около правотата на тези промени. Помните ли преди изборите какъв ви беше слоганът: „работа, работа, работа“. Днес с какво го заменихте: „бяс, бяс, бяс“ – било в парламента“, каза тя на доскорошния председател на Комисията по конституционни въпроси и депутат на ГЕРБ Радомир Чолаков.

И се обърна към цялата парламентарна група на ГЕРБ: „Чухте ли какво каза вчера Борисов? На въпрос кой носи отговорност за служебния кабинет, отговор – парламентът. Ще ви се карат за позицията днес и за това, че отричате ролята на парламента в търсене на отговорност от служебния кабинет.“

„Става въпрос за две неща“, обясни Нинова и посочи: „Днес обсъждаме част от фаталните последици от сбърканата промяна в Конституцията, която касае работата на парламента. Вярно е, че причината e да се поиска контрол върху
служебните кабинети заради злоупотребите на служебните кабинети на президента Радев.

Но какво се оказва днес – ГЕРБ искат, когато служебен кабинет се назначава от Радев, да има контрол, но когато служебен кабинет се назначава от Борисов, да няма контрол и парламентът да почива.“

Нинова подчерта, че аргументът, че Народното събрание винаги е излизало във ваканция преди избори, е бил валиден до направените конституционни промени, които казват, че парламентът продължава да работи.

„Каква е разликата – скачахте срещу служебните кабинети на Радев, но сега трябва да покриете служебния кабинет на Борисов, за който също в тези дни получихме доказателства, че е политически и партиен“, обърна внимание тя.

И подчерта, че за разлика от ГЕРБ, БСП е последователна в това, че има критики и към служебните кабинети на президента Радев, и към този – и не мери с двоен аршин, когато иска да се упражнява парламентарен контрол върху
правителството.

„Аргументът, че Народното събрание ще злоупотреби с работното си време, е поредният удар върху парламентаризма в България и не знам дали разбирате какво правите. Излизате и казвате: „По-добре парламентът да не работи, защото е вреден.“

И как очаквате народът да ни уважава и да вярва в институцията Народно събрание? Какво очаквате, освен допълнително наливане вода в мелницата на разпадането на държавността и институциите в България“, категорична бе Корнелия Нинова.

И попита: „Какво ни пречи да се въздържаме от популизъм? Какво ни пречи в следващите дни да отменим либерализацията на пазара на тока за домакинствата за една година – това популизъм ли е или добро решение?
Виждам, че ще го подкрепите – значи е добро решение. Постоянно се оплаквате, че закъсняваме със законите по ПВУ и затова България губи пари – какъв е проблемът през това време да приемаме такива закони.

Постоянно казвате, че има няколко закона, които трябва да приемем, за да ни приемат пълноправно в Шенген – какво ви пречи това да правим?“

„Причината е една и аз я казах – трябва да се покрие служебният кабинет на Бойко Борисов от контрол в парламента“, заключи Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 4 Отговор
    Радев да уволни Главанака

    Коментиран от #12, #17

  • 2 Рачо

    16 4 Отговор
    Радев на уволни Боко Главчев и да изберат нов омбудсман за служебен кабинет!
  • 3 ТаУмВзе

    5 6 Отговор
    Корни е у амнезия, че се е гушнала със герберастията и кирелацията де! Смех да е у Пародията във Цирка.
  • 4 Гост

    8 7 Отговор
    Корнела все недоволна. Искаше да са махат тия ППДБ биле отровни, сега Бацо кат ги натисна, що тя не може нищо да напрай срещу шарлатанете, тя па не е доволна... Еееееееййййййй с тая жена угода няма.
  • 5 Това добре

    4 3 Отговор
    Ама го ползваш за лични политически цели. А не за благото на народа и социалистите.
  • 6 Организирай протести

    7 3 Отговор
    Какво чакаш ? Герб да вземат практически цялата власт още преди изборите
  • 7 Радев и Борисив са руски еничари

    2 5 Отговор
    САЩ и ЕС губят България заради олигарха Бойко Борисов, който крои интриги около себе си и своите руски господари. Манфред Вебер спри го. Този призив отправи от социалната мрежа X, aвстрийският бизнесмен Гюнтер Фелингер.

    Фелингер е и председател на Австрийския комитет за разширяването на НАТО.

    Бизнес-консултантът е един от хората, които обичат България и освен, че търси инвеститори у нас в областта на стоманената промишленост и на енергетиката той е поел като личен ангажимента да помогне на България за приемането в Шенген.
  • 8 Тато Кратуню

    4 4 Отговор
    Корнелия най обича да прави контрол за пред хората. Всъщност Корнелия заедно с ГЕРБ-ДПС върна хартиената бюлетина и мушенгиите. А сега искат честни избори.
  • 9 Град Симитли

    0 5 Отговор
    удрИ, како Кури, нихната м......!!!!
    Няма кой друг!
    Няма кой!

    Коментиран от #13

  • 10 Дааа ...

    5 4 Отговор
    Трогателно е как ГЕРБ лазят по корем пред Радев и се чудят къде да скрият договора с Боташ, за да стане Даниел Митов външен министър и да излъска имиджа на Борисов пред чужденците.
    В същото врече държавата губи по 1 милион лева на ден за газ, който не ползва, по договор, който никога не е бил разглеждам в Министерски съвет. Да, служебното правителство и катамаранът показват доклад от 3 страници, който “преразказва” клаузите по договора, но целият документ остава скрит.
    Борисов крие пътни карти, а Радев пише резюмета на 13-годишни договори за милиарди. Сметката я плащаме ние
  • 11 Истината

    5 4 Отговор
    Ахмед Доган, Бойко Борисов и Делян Пеевски са еманацията на престъпния комунизъм, който е все още в действие.
  • 12 Ломския

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Главчев го Командва Борисов
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Град Симитли

    0 1 Отговор
    любен дилов-ХХй ли сложи минуса?! :(
  • 15 Дядо ви Курти от село пиперково

    1 0 Отговор
    Манушев,помня ти кражбите във ВМС.Не се прави на луд...
  • 16 🥩🍋🥬

    1 1 Отговор
    Тъкър Карлсон, Павел Дуров, Корнелия Нинова са в Антуража Владимир Путин, Телеграм Апп е тотално компрометирана ФСБ/КГБ, сега и от ЦРУ, МОСАД, Шин Бет
    използвате Телеграм Апп на ваш риск.
  • 17 Кой е тоя ръдеф???

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да не е оня със служебната жена подарена му от бкп/бсп поради амортизацията И??? Кукличка–подлога!
  • 18 ЕВРЕИТЕ

    0 0 Отговор
    НИНОВА И МИТОВ СРЕЩУ ПЕЕВСКИ :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове