Last news in Fakti

18 Април, 2024 13:21 2 049 34

О.р. вицеадмирал Пламен Манушев: Въпросът с липсата на кадри на национално ниво е трагичен

  • инженери-
  • корабни строители-
  • липса на кадри

Липсва интерес сред младите хора и студентите да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, казва военният експерт

О.р. вицеадмирал Пламен Манушев: Въпросът с липсата на кадри на национално ниво е трагичен - 1

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна.

Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента броят на студентите е минимален. Въпросът с липсата на кадри в страната е много по-глобален, а на национално ниво е трагичен, обобщи той в интервю за Радио Варна.

По неговите думи нашите училища и университети почти не произвеждат технически кадри и не само морския бизнес, а цялата индустрия в България изпитва остра нужда от такива кадри.

Непрекъснато трябват инженери, като за завод „Делфин“ в момента са нужни 10 – 15 инженера и около 30 – 40 работника, уточни Манушев.

Всяка година той посещава кариерните форуми в университетите, за да се среща със студенти и да търси желаещи да започнат работа при тях. Правят редовни посещения и в училищата както във Варна, така и в цялата страна, с надеждата да привлекат млади хора. В момента има свободни позиции за електроинженери по корабни машини, механизми и корабостроене.

Стипендиите, които дават са по 1000 лева. Първите 6 месеца заплатата е 1800 лева, а след изпитателния срок заплатата нараства до 2800 лева, обясни условията Манушев. На последните Дни на отворени врати завода са посетили близо 700 ученици, но нито един не е проявил желание да работи такава работа, сподели още той.

Като основна причина за липсата на интерес към инженерните и технически професии Манушев посочи средното образование, където се залага основно на това, че парите следват ученика и учители и директори оставят учениците с минимални и почти никакви знания, пишат им оценки само и само, за да държат бройката, която формира годишния бюджет на училището.

Трябва да се намери начин да се говори и с родителите, защото голяма част от тях насочват децата си към езикови гимназии, към IT-специалности, а инженерните професии остават на заден план и за тях не се говори като престижна работа, коментира още Манушев.

Той каза още, че инженерната работа не е толкова тежка физически, защото вече за почти всички дейности има техника и машини, но е много отговорна, изисква се дисциплина, работа, спазване на работното време с определени почивки по 15 минути, а за съжаление децата ни не са научени на ред и дисциплина и голяма част от тях не искат да имат началник – някой да им казва какво да правят.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 6 Отговор
    След изборите връщат казармата.

    Коментиран от #5

  • 2 мнение

    14 0 Отговор
    нали мигрантите щяха да го вършат това

    За сега само бръснарници отварят
  • 3 Така е

    18 2 Отговор
    Това дължим на управлението на комунистите ГЕРБ-ДПС-БСП вече 35 г.

    Коментиран от #21

  • 4 Тато Кратуню

    19 0 Отговор
    Никой не иска да работи ангария.
  • 5 Коментар до #1

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    представям си армия от подвижните лоени топки тъпчещи дюнери и пици.
    Те вода за чай не могат да сварят
  • 6 Много вожд малко индианец

    18 0 Отговор
    Вечният проблем
  • 7 Петър

    31 0 Отговор
    Г-н Манушев,къде бяхте когато нашият пишман бизнес прогони милиони хора на запад?
    Мълчахте,нали? Безсрамници!
  • 8 Бай Митко

    17 0 Отговор
    Съби Събев се гътна и явно този го замести.
  • 9 Оказва се

    14 0 Отговор
    че на бизнеса😂 му е виновен друг, щот не му произвежда роби за сметка на данъкоплатеца. Ей, голяма мъка!
  • 10 и защо изобщо

    21 0 Отговор
    си направил изказване? Бързахте да съсипете всичко и сега какво, вече го унищожихте. А това беше създадено за някакви си 30 години. А почвайте! И как ще му предложиш на инженера 600 , а след 6 месеца 1400 евро. Абе чоджум, един висшист стартира с 6000/7000 евро. И какъв вицеадмирал си ?
  • 11 Тато Кратуню

    12 1 Отговор
    1800-2800лв Бруто е за новоизлюпените инженери. Колко плащат на обикновените работници?
  • 12 Червената шапчица

    16 0 Отговор
    адмирал, вицеадмирал, контра адмирал, ре-контра адмирал... а имаме само две дървени рибарски лодки...

    Коментиран от #14

  • 13 Какви кадри от неграмотни безработни?

    14 0 Отговор
    Преди "демокрацията" беше гордост да се служи в армията. Имаше много висши военни училища, които създаваха с военно и гражданско висше образование.
    Сега какво има? Гащници с купено "средно" образование, без никакво самочувствие и патриотизъм .

    Коментиран от #16

  • 14 Бай Митко

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Червената шапчица":

    А и пет надуваеми десантни лодки - ПОДАРЪК ОТ ВЕЛИКИТЕ САЩ! Подчертавам още веднъж ПОДАРЪК!
  • 15 За триците и маймуните

    15 0 Отговор
    Кадри нямало ? Демокрация нали има ? В изобилие ! Важното е - Демокрация да има , и заедно с нея , и привилегированите професии . АЙ-ТИ в стаичката по пантофи 15-20 000 . Адвокатче , вадиш престъпника , колкото му поискаш дава . Финансистче , на върха на някоя хранителна верига . Архитектче , един план на Аутоката , 15-20 000 , отиваш в Дубай . Нотариусче , един подпис и печат 5000 + . Вицеадмирал 10 000 + бонуси , без да си заварил два винкела под прав ъгъл , и без да знаеш как теглят заварките . Защо да ставаш инДЖИнер , и да гълташ прахоляка в някой производствен цех за 2000 лв заплата , като твоите колеги, също висшисти ги вземат за ден или час , без да се изцапат . Докато има такива социални неравенства , няма да има и маймуни , които да ги поддържат . А за да съществува една система , трябва да има достатъчен брой маймуни , върху които , тя да се крепи , и постепенно системата рухва , в собствените си го в на . И ще търсите заварчици в далечна Скандинавия , за 40 Евро на час .
  • 16 Бай Митко

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Какви кадри от неграмотни безработни?":

    „… 30% от кандидатите не могат да влязат в НВУ по здравословни причини /наднормено тегло/. 15% отпадат заради неграмотност – не могат да попълнят теста за обща култура. 10% пък се провалят на теста за психическа пригодност. 20% от приетите курсанти напускат учебното заведение поради несъответствие между очакванията им и реалното военно обучение, и воинска дисциплина.
    Изследване на НСИ сочи, че 20% от младото поколение в България нито работи, нито учи ...“
    Тази статистика по отношение здравословното състояние, грамотността и отговорността на младежите, кандидати за курсанти е оповестена от бригаден генерал Иван Маламов, Началник на НВУ „Васил Левски“!
  • 17 Никой

    14 0 Отговор
    Я кажете през 90те години,като бяхте началник щаб на флота,какви ,,големи,, заплати получаваха офицерския и сержантския състав във ВМС на България. Сега берете плодовете от дърветата които посадихте по онова време
  • 18 Тома

    9 0 Отговор
    Що бе нали сега домуса купува кораби от китай а военните купуват 30-40 годишен скраб за кораби.Не е ли гуд
  • 19 Деций

    10 0 Отговор
    Всичко това е в резултат на провежданата политика в страната от началото на "Демократичният" преход!
  • 20 Адмирале,

    9 0 Отговор
    Къде ти е флота? Адмирали бол, но на гемии.

    Коментиран от #23

  • 21 Комунистите изградиха България

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Фашагите/демокради я унищожиха. Стягайте се за нов Народен съд, вместо да дращите по форумите.
  • 22 Путин

    9 0 Отговор
    Навремето. Имаше. Кадри. И. Мераклии. Сега. Зашо. Няма
  • 23 Путин

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Адмирале,":

    Какъв. Ти. Флот. Ве. Всичките. Им. Кораби. Са. Със. По. Пет. Шест. Пласта. Дублаж. Демек. Върху. Ръждясалото. Се. Слага. Новото. Това. Е. Флота. На. България. 3955
  • 24 Охранен адмирал без флот

    6 1 Отговор
    Защо друже наряза подводниците за скрап заедно с Илия Павлов в Малта? Късно е за покаяние. Стягай се за нов Народен съд. Белене те чака с отворени обятия.
  • 25 Интересно

    6 1 Отговор
    Знаете ли за инициативата на този адмирал? През 1989 предложил да се преименува Висшето военноморско училище от Никола Вапцаров на Желю Желев.
  • 26 Варненец

    5 0 Отговор
    Как ще има кадри като Костов и сие ликвидираха ковачницата за корабостроители - Варненска корабостроителница.
    И сега БМФ вместо да си строи корабите във Варна, ги купува от Китай.
  • 27 Ето това е начинът

    2 0 Отговор
    Мой колега хабилитиран преподавател ходи в Австрия и отивайки да види свой познат в университета, го намира на изпит с кандидат-студенти. Пита го кога ще свърши изпита, че да се видят, а получава отговор веднага да пият кафе. -Ами нали си на изпит, кандидатите ще преписват ако ги оставиш? -Тия 20 души се борят за 2 стипендии от Сименс, да ги виждаш да си помагат? Нашият колега беше много опитен в това отношение и казва: Не само, че не си помагат ами се и крият един от друг.
  • 28 Грешката на такива

    3 0 Отговор
    като вицеадмирала е, че отиват при завъшващите абсолвенти да ги канят на работа. Трябва да ги вземат още като кандидатстуденти, да им плащат една хубава стипендия 4-5г., а лятото да им правят дуално обучение.
  • 29 Истината

    4 0 Отговор
    Ние нямаме флот, но имаме вицеадмирали😂
  • 30 Офицер

    2 1 Отговор
    Трагедията идва от безродниците и англо- краварските под.ло.ги.
    Да не соча имена, за да не се обидиш.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 д-р Мирослав Балчев

    3 0 Отговор
    Вицеадмирал Манушев,
    Трогателна е грижата Ви за кадрите, но преди кадрите трябва да има хора, а депопулацията, демографският проблем стискат страната все по-силно. Е как от кюспето да изцедим още олио, как от джибрите да изцедим още вино. Липсата на хора въобще, стапянето на нацията е проблем с който политиците се гъбаркат предизборно вече 50 години. Пък и никаква стабилност, никаква сигурност няма. Как да изучи човек детето си за корабостроител, като след танкера Хан Аспарух корабостроителниците ни закретоха, зо толкова, че за тях нищо не се чува. Често става така, че след обучението си децата си търсят работа и заминават за чужбина. Два са възможните изходи за Делфин и др. като него-или си отглеждат специалисти или си купуват отгледани. На държавна поръчка, на гражданска инициатива да не разчитат. А и знае ли човек този Делфин колко време ще плува в международни води. Да не звуча траурно, но нещата изглеждат песимистично.
  • 33 иво

    2 0 Отговор
    така е, в Морско училище разни измислени специалности, доктори, ай ти та, корабни агенти, корабостроене няма кой да препидава
  • 34 Кон

    0 0 Отговор
    Многото професори в университетите е причината да намалеят студентите. О.з офицер дава препоръки за бъдещето- дървено желязо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове