Last news in Fakti

19 Април, 2024 10:32 680 20

Никола Янков: Не влязохме в еврозоната през 2023 г. заедно с Хърватия, защото нямаше политическа воля и съгласие на БНБ

  • еврозона-
  • инфлация-
  • дефицит

Инфлацията не е причина да не влезем на 1 януари догодина, това са политически разговори. Хърватия не изпълняваше критерия за бюджетен дефицит, посочи бившият зам.-министър

Никола Янков: Не влязохме в еврозоната през 2023 г. заедно с Хърватия, защото нямаше политическа воля и съгласие на БНБ - 1

България по-вероятно ще се присъедини към еврозоната по-късно през 2025 година. Такива бяха прогнозите на управителя на БНБ - Димитър Радев, който говори пред БТА във Вашингтон, където се провеждат пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд. Бившият зам.-министър на икономиката, Никола Янков обясни в студиото на bTV какви са пречките пред България и евросъюза и защо се бавим с приема отново.

Изказването на Димитър Радев е достойно за съжаление защото то показва, че България се отказва самостоятелно за пореден път. Тоест това не е нещо, което се случва извън нас. Ние два пъти се отказваме – без причина и без дебат“, каза той.

Според него решението да не се присъединим към еврозоната през 2023 г. и сега е изцяло по воля на правителството, а не защото не сме успели да покрием изискванията за прием. Той вярва, че както през 2021 г., така и сега сме изпълнявали всички критерии.

„Ние имаме пътна карта, на която пише, че заедно с Хърватия на 1 януари 2023г. ще сме в еврозоната. Не сме защото ние решихме да не сме. От 2021 г. България изпълняваше всички критерии, аз твърдя, че и в момента изпълняваме всички критерии. Това е политическо решение на сегашното правителство и на ръководството на БНБ“, обясни още той.

„Всички предприемачи са „за“ еврозоната. Парламентът е този, който започна да излъчва несигурност и спря антиинфлационните мерки. А в момента сме пред избори и администрацията спира да работи тотално – тя се блокира, защото чака да види какво ще бъде, какъв вятър ще духа след тези избори и сме в такова положение: нито напред, нито назад“, казва Красимир Дачев, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата.

По думите му в момент на предстоящите избори 2 в 1 няма кой да ни приеме където и да било, включително еврозоната. Никола Янков пък обясни, че административните проблеми не са толкова големи, в сравнение с липсата на преговорен екип, който да ни представя пред ЕС за влизане в еврозоната.

„Знаете ли как се казва човекът, който е главният преговарящ на България с ЕК и Европейската централна банка? Не го знаете, нали, защото няма такъв. Когато България се присъединяваше към ЕС и към НАТО през 2001г. и 2004г. имаше екипи, които затваряха преговорни глави, имаше отговорници за всяка една преговорна глава, над 20 на брой, имаше отчет към МС на текуща база, обществото знаеше какво се случва, имаше и главен преговарящ с ЕС, който оглаждаше политическите противници на България“, обясни Никола Янков.

„Инфлацията не е причина да не влезем на 1 януари, това са политически разговори. Хърватия не изпълняваше критерия за бюджетен дефицит. Защо сами се застрелваме в краката през цялото време, защо си го повтаряме това, кой ни е казал, че няма да ни приемат заради инфлацията, как се казва този човек, къде стои и каква му е позицията? Няма такива глупости, всичко е липсата на политическа воля у нас и на БНБ“, каза още той.

„Хората дефакто носят квази евро в джоба си, защото левът е вързан за еврото доста твърдо. Въпросът е, че допълнителните изгоди да бъдем пълни членове с всичките права и участие в процесите, които управляват еврото, за тях е нужно да сме изцяло в еврозоната. Иначе ако има някакви макроикономически ефекти от това, че левът е свързан с еврото отдавна са изконсумирани от бизнеса, и от хората, каза Левон Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 3 Отговор
    И слава богу! Хърватите реват яко.
  • 2 Здрасти

    9 2 Отговор
    Тоз за кого лобира? БНБ имаха доклад който целенасочено беше замит. Това не е ли манипулация в момента?
  • 3 Хххх

    4 6 Отговор
    Хърватия е на един хвърляй от Италия и виждат как е.А ние сме на един хвърляй от СССР.Така ще я караме,куцо,куцо ама живо.

    Коментиран от #19

  • 4 Не , благодаря !

    12 2 Отговор
    Стига с тази "Еврозона" , бе ! Байгън ! Без друго , благодарение на факирите дето (уж) ни управляваха последните три години , а всъщност крадяха като за последно , цените на всичко (ама - на абсолютно всичко) скочиха с барем 100% (а на някои продукти и услуги и с 300%) , а доходите ни май - не , сега само "Еврозона" ни трябва , та скритата инфлация да повиши (още веднъж) цените с още толкова при превалутирането (както стана навсякъде в Европа) . Не , благодаря !!!
  • 5 Мъдрият

    10 3 Отговор
    Както вече писах: ако тия малоумници се опитат да въведат еврото без да питат Българския народ - излизаме на масови протести и няма да им го позволим!

    Не разбрахте ли бе малоумници - че е супер тъпо да приемаме това евро! И никога няма да има смисъл да го приемем! Продажници и подметколизци такива!

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Стига ни я пробутвате

    7 2 Отговор
    Тая зона на здрач преди 4 години така се опитвахме ваксините да ни наложите мекерета на чужди интереси
  • 7 Рашков

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    А моя пудел къде ще си харчи пачките евро?
  • 8 наско

    4 2 Отговор
    Българския народ иска нашета политика да е ориентирана на Изток, заедно с Русия, Китай, Иран и целият БРИКС и ШОС! За това всички хора са протие натуту, есес, еврозони и шенгени!

    Коментиран от #10

  • 9 Да си оправят Върховенството на Закона

    4 1 Отговор
    Да си оправят Върховенството на Закона и Държавната политика на Беззаконие пв тази страна! - Най- напред! После да мислят за Европа! Дръгливи Псета!
  • 10 Това не е съвсем Вярно!

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "наско":

    Това не е съвсем Вярно! Едни искат това! Други друго! Но общото което искат е Законност и справедливост! Без кражби и без Беззаконието което вилнее от 34 години насам в Политиката на Народното събрание, Министерския съвет и Структурите на Държавното Управление! Местните структури също!

    Коментиран от #12

  • 11 вдовец

    2 2 Отговор
    и слава Богу !
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Това не е съвсем Вярно!":

    За България, "влизането" ни в Еврозоната през 2025 г. ще бъде като поредната смяна на парите ни....За последните от 70 години сме имали 4 такива смени. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2025г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    ...Цялата тази дандания около приемането на Еврото у нас ПОКАЗВА НЕЧИСТИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
    • копи-пейст: "...правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
    За да се оправдае изразходването сега на тези 10 МИЛИОНА ЛЕВА, тарикатите ни разиграват театър със сценката "доброто и лошото ченге"!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 англия излезна от еврозоната

    1 2 Отговор
    и сега е по-добре . Но у нас не е монархия . Като изпаднеме в рецесия , тогава няма да повтаряме шенгена постоянно . С новите заеми няма да стигнем до друго .
  • 15 българин

    3 0 Отговор
    Много им е трудно на българите да мислят. Само това, че толкова години не сме влезли в Еврозоната и Шенген показва, че не е удачно за политиците ни. Ще има контрол и ще им секнат далаверите. Елементарно е, но българите все много разбират и знаят и затова цепят стотинката на две, докато вярват на приказките на политиците. Мрънкат, не им харесва положението, отиват на Запад да работят, но иначе реват за лева, за русията и за блатото.
  • 16 аааахахахааа

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    Абе мъдрецо, в момента лева за коя валута е вързан бе аркадашлар?Да не е с фиксиран курс спрямо копейката случайно а?Не е, с фиксиран курс към еврото е.Това че на хартийките пише Лев не означава че не сме минали на евро още преди години когато влезнахме във валутен борд.Някой беше казал че българите сме малък, ама много проЗт народ.
  • 17 И З Р О Д ОБЛЪЧЕН

    2 1 Отговор
    СОРОСОИД ПРОДАЖЕН
  • 18 Имотната мафия

    2 0 Отговор
    е против ЕЗ
  • 19 Цени

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хххх":

    По последни данни в Хърватия повишението на цените било 100 процента за 1 година, значи двойно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове