Last news in Fakti

21 Април, 2024 22:30 943 5

Важните новини във ФАКТИ на 21.04.2024 г.

  • битоля-
  • делфин-
  • сифилис-
  • полиция-
  • асен василев-
  • путин-
  • шенген-
  • карлос контрера-
  • горубляне-
  • бойко борисов-
  • корнелия нинова-
  • моча-
  • проф. веселин вучков-
  • османска империя-
  • електропровод-
  • крум зарков-
  • петьо цеков-
  • атанас пеканов-
  • сняг-
  • софия-
  • андрей пантев-
  • апи-
  • костадин костадинов-
  • александър симов-
  • христо иванов

Властите плашат със затвор всеки, който се определи като българин

Важните новини във ФАКТИ на 21.04.2024 г. - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Призив от Битоля: Македонските българи да бойкотират изборите в Република Северна Македония?

Защо Културен център "Иван Михайлов" в Битоля призова македонските българи да бойкотират изборите в Република Северна Македония?

Екологична катастрофа: Мъртви делфини стоят от няколко дни на плажа в Кранево, а властта ....

Граждани сигнализират за мъртви делфини на плажа в Кранево, съобщи Нова телевизия. Труповете на морските бозайници са били забелязани преди няколко дни.

Бум на сифилис в България! В Монтана и новородено е с венерическата болест

От началото на годината у нас са регистрирани 121 души, болни от сифилис. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от "Труд".

34 пияни и 8 дрогирани зад волана хвана полицията за ден

В рамките на изминалия ден полицията установи общо 34 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 17 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а други 17 - с над 1,2 промила. Трима са отказали тестване.

Асен Василев срещу Атанас Пеканов: Пловдив ще има метро

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев опроверга с факти твърдение на бившия вицепремиер Атанас Пеканов, че в ПВУ няма проект за градска железница в Пловдив. Асен Василев заяви:” Учуден съм, че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че проект за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, има ето тук:

ПВУ (финална версия от април 2022 г.):

Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция 1):

"Описание на Проект 1 – Въвеждане на редовно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските райони на София, Пловдив и други градове чрез закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с максимална скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS
С оглед подобряване на обслужването с железопътен транспорт на най-големите градове на България – сред които София и Пловдив, се предвижда организирането на движение на регулярни крайградски влакове (тип S-bahn) в крайградските им райони."

Навалная за BG шпионите на Острова: Путин води война в сърцето на Европа

Юлия Навалная е коментирала неотдавнашните арести на няколко заподозрени руски шпиони в Европа, като петима от арестуваните са българи, в интервю за DPA.

Николай Рашков: Загубите от неприемането ни в Шенген по суша са стряскащи

"Цифрата на загубите за България от неприемането ни в Шенген по суша е стряскаща. Това, което обявихме в началото на тази седмица, е, че ние направихме доклад, който измери точните последици. Най-големият губещ е нашата държава с пропуснати данъци в бюджета в размер на 303 млн. лева на годишна база. Това е стряскаща сума, при положение, че ние говорим за бюджетен дефицит и се чудим откъде могат да дойдат допълнителните пари, а ние разхищаваме над 300 млн. лева годишно", каза членът на експертната група по транспорт в Европейската комисия Николай Рашков в студиото на предаването "Брюксел 1".

Контрера: Спекулациите около коалирането на ВМРО показват, че сме интересен партньор

Спекулациите около коалирането на ВМРО показват, че сме интересен партньор.

Протест заради липса на канализация блокира в час пик "Цариградско шосе"

Протест предизвика задръстване на входа на София откъм АМ “Тракия” в неделя следобед.

Бойко Борисов: Урсула идва предизборно в Пловдив, за да подкрепи ГЕРБ

Най–важното предизборно събитие на ГЕРБ в кампанията за Европейски парламент и за националния вот ще се състои в Пловдив, обяви Бойко Борисов. Той съобщи, че на него централен гост ще присъства шпитценкандидата на Европейската народна партия Урсула фон дер Лайен.

Софийската организация на БСП избра ново ръководство

Партийните членове на Софийската организация на БСП избраха ново ръководство, съобщи "Нова телевизия". За председател на Градския съвет е избрана Диана Тонова, а председател на Контролната комисия става Таня Найденова. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Проф. Евелина Келбечева: Ние сме топ шампионите в Европа! Издигнали сме и пазим 185 паметника на Червената армия

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Проф. Веселин Вучков: МВР изживява една от най-драматичните си кризи

Обвиненията за участието на главния секретар на МВР Живко Коцев в престъпна група за контрабанда нанасят тежък удар върху министерството. Това заяви пред БНР проф. Веселин Вучков, бивш вътрешен министър, преподавател в НБУ и ЮЗУ.

Историк разкри: И в Османската империя българите сме били антиваксъри

"Османската империя се е справяла с епидемиите, както и съвременната българска медицина – с помощта на изолация и ваксинация. Султанът, също както българските власти, е плащал, за да бъде ваксинирано българското население.”

Руслан Стефанов: С либерализацията на тока политиците плашат българите

Очаквано е отлагането на либерализацията на цената на електроенергия. Центърът предсказа, че няма бъде постигната либерализацията, както беше обещано преди повече от 10 години, тъй като става въпрос за страх от неподготвеност и съответно неяснота за ефекта върху потребителите, гласоподавателите. Това коментира в интервю пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

Крум Зарков: Няма квота на Румен Радев в правителството на Димитър Главчев

Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев, не е предварително съгласуван с президента. Това заяви пред БНР Крум Зарков, президентски секретар по правните въпроси, бивш правосъден министър.

Петьо Цеков: Трите големи – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, трудно могат да намерят нови партньори

Започва процес на търсене на нова връзка, всички започват процес на търсене на нова връзка. Ключовото събитие беше разпадането на този брак, тази некоалиция. Така коментира политическата картина у нас зам.-главният редактор на в. „Сега“ Петьо Цеков в интервю пред БНР.

Атанас Пеканов: Асен Василев излъга гражданите на Пловдив

Бившият служебен вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов използва социалната мрежа, за да коментира изказване на Асен Василев, касаещо развитието на Пловдив. Ето какво написа г-н Пеканов:

В Пловдив ще има нова градска железница (надземно метро) до 2026.

Ясно е, че по време на избори се лъже много, но тази глупост ми идва в повече. Миналата неделя Асен Василев е застанал пред гражданите на Пловдив на Римския стадион и им казал, че той е вкарал проект за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възстановяване (съответно трябва да се изпълни до лятото на 2026). Разговорът е качен и в страницата на партията.

Такъв проект в българския План за възстановяване и устойчивост (който беше изработен през 2021 и одобрен през 2022) няма – не съществува. Чувал съм за такива идеи от други хора, може и да са добри, но винаги са били само теоретични. Няма такъв проект, няма такова финансиране. Асен Василев показва една красива визуализация на 30-секундно клипче и обещава, че на базата на това клипче догодина може да започне строителството (а явно и да привърши малко след това, защото проектите по ПВУ са до лятото на 2026).

Какъв е смисълът от тази лъжа? Какво носи? Колко гласове носи? Как после да убедим хората, че не всички са маскари? Защото хората, излъгани от тези лъскави клипчета, ще повярват и ще чакат нещо да се направи. Как да ги убедим след това, че Европа всъщност прави смислени неща за нас? Е, след това разбира се винаги може да кажем, че някой друг е виновен, но да не се чудим защо има ниска избирателна активност, скептицизъм, анти-европейски настроения и други.

Сняг валя във високите части на област Смолян

Сняг валя днес във високите части на област Смолян. Априлският сняг образува около 7 см снежна покривка в района на Рожен тази сутрин, но бързо се стопи, информират от Метеорологичната станция на Рожен.

Катастрофа затруднява движението в центъра на София

Катастрофа е станала на бул. "Тодор Александров" и бул. "Христо Ботев" в София, съобщи Novini.bg .

Проф. Андрей Пантев: Tрябва да се мразим по-малко

Националната ни цел трябва да бъде да се мразим по-малко. Това заяви пред БНР историкът проф. Андрей Пантев.

АПИ ще глоби фирмата, ремонтираща в Прохода на Републиката

Агенция "Пътна инфраструктура" ще санкционира фирмата, която извършва ремонта в северната страна на Прохода на Републиката. Нарушението е изхвърляне на фрезован асфалт извън предпазните огради в деретата до пътя.

Костадин Костадинов се закани: Ще има вот на недоверие

Ние нямаме служебно правителство, а кабинет на ГЕРБ и ДПС, както и на ПП-ДБ. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Александър Симов: БСП е единствената партия, която не се прегърна с Бойко Борисов

„Ние сме в ситуация на една епична измама – пълна политическа катастрофа и забъркването на България в един цикъл на перманентен скандал. От създаването на сглобката през месец юни, всяка седмица имаше по 3 скандала – тези поставиха нови рекорди.” Това коментира членът на Националния съвет на БСП Александър Симов пред Euronews Bulgaria.

Христо Иванов: Искаме да спрем Пеевски

Нашата цел е да спрем Делян Пеевски да презареди своето влияние в прокуратурата, службите, съдебната власт и регулаторите. Това е целта на ПП-ДБ и това предлагаме на избирателите. Това мнение изрази лидерът на „Да, България“ Христо Иванов в интервю пред БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BG е бананова република

    1 0 Отговор
    Премиерът Главчо иска да съчетава две длъжнисти , премиер и външен министър. Или може би три или четири. За всички длъжнисти пожелани от Главчо се плащат тлъсти заплати и дебели привилегии.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол